Modulaire hardware levert ongelooflijke flexibiliteit, maar tegen een hoge prijs

deako exposed

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Hot-swap-mogelijkheden zijn uniek en overtuigend Indrukwekkend industrieel ontwerpEffectieve app

nadelen

Erg duur voor relatief eenvoudige slimme lichtregeling Niet ontworpen voor doe-het-zelf-installatie (hoewel de meeste mensen het zouden moeten kunnen beheren) Een optionele bridge is vereist voor Wi-Fi-connectiviteit

Ons oordeel

Het modulaire ontwerp van Deako maakt het gemakkelijk om schakelaars in en uit te wisselen, maar alleen als je huis bedraad is voor het systeem – en je bereid bent een paar hoge prijzen te betalen.

Deako is geen begrip in smart home-technologie en is ook niet van plan dat te worden. Het bedrijf richt zich op nieuwe woningbouwers en aannemers die grootschalige verbouwingsprojecten uitvoeren. Om dit glashelder te maken: Deako stelt zelfs niet voor dat consumenten zijn producten zelf installeren of gebruiken in eenmalige installaties. Maar als u uw hele huis opnieuw wilt doen en slimme verlichtingstechnologie wilt overwegen, zou Deako graag uw (en uw aannemer) in overweging nemen.

Het Deako-systeem van inbouwschakelaars is anders dan elk ander slim verlichtingssysteem op de markt, omdat het modulair is. Met Deako-achterplaten geïnstalleerd door uw hele huis, kunt u heel snel wisselen tussen goedkope (niet-slimme) schakelaars, slimme schakelaars en slimme dimmers. Haal gewoon de voorplaat eraf en u kunt de schakelaar zelf in een paar seconden hot-swappen, zonder gereedschap.

deako wisselt stappen uit

Dit is een slim idee, want, zoals de CEO van Deako me heeft uitgelegd, nieuwe huiseigenaren niet per se slimme schakelaars op elke muur van het huis willen – en ze zullen waarschijnlijk niet weten waar ze ze willen hebben totdat ze het huis ingetrokken zijn en heb er een tijdje in gewoond. Na verloop van tijd zullen de behoeften van een huiseigenaar waarschijnlijk ook veranderen.

Dat klinkt allemaal goed, dus wat is het addertje? Het voordeel is dat om dit allemaal mogelijk te maken, u Deako-achterplaten door uw hele huis moet installeren. En dat vraagt ​​​​je misschien af, wat is in vredesnaam een ​​​​achterplaat?

De Deako-achterplaat (gezien geïnstalleerd op de foto bovenaan de pagina) is een apparaat dat in de aansluitdoos wordt gemonteerd en dat – niet de schakelaar – wordt aangesloten op de bedrading in uw muur. Het proces is vergelijkbaar met het bedraden van een standaardschakelaar, en zowel enkelpolige als driewegconfiguraties worden ondersteund. Met de achterplaat aangesloten, is het harde werk gedaan. Schakelaars schuiven eenvoudig in deze achterplaat, geen nieuwe bedrading of herbedrading vereist. Schakelaars kunnen ook worden in- en uitgeschakeld wanneer u maar wilt.

deako slimme dimmer 1

Als dit bekend klinkt, werkt het Noon Lighting-systeem – ook ontworpen met professionele installateurs in gedachten – onder een soortgelijk uitgangspunt. Het is niet moeilijk om de achterplaat van Deako te bedraden, hoewel de meegeleverde installatiehandleiding beslist minimaal is, wat niet verwonderlijk is gezien de focus op professionele installateurs. Dat gezegd hebbende, heeft Deako voldoende diepgaande richtlijnen beschikbaar op haar website.

De slimme schakelaars van Deako zijn ook vergelijkbaar met die van Noon omdat ze werken op een Bluetooth mesh-netwerk. Hierdoor kan één schakelaar een andere (of meerdere andere) bedienen voor lichtscèneregeling zonder dat een smart home hub nodig is, en het maakt de producten van Deako eenvoudig te configureren en te bedienen met uw smartphone of tablet. Het nadeel is dat je de lichten niet kunt bedienen met spraakopdrachten die worden gegeven aan een Alexa- of Google Assistant-smartspeaker, en je kunt de lichten niet bedienen terwijl je niet thuis bent.

Het toevoegen van de $ 70 Deako Connect – een Bluetooth-naar-Wi-Fi-brug – maakt beide scenario’s mogelijk; het voegt ook Samsung SmartThings-compatibiliteit toe als je een slimme thuishub wilt. Waar de slimme verlichting van Noon verschilt, is dat elk van de slimme Director-schakelaars dient als de brug tussen Bluetooth en Wi-Fi, dus je hoeft geen plek te vinden om een ​​op zichzelf staande brug op te bergen, zoals je doet met het Deako-systeem.

Ontworpen als monolithische rechthoeken die veel breder zijn dan de typische paddle-schakelaar, is de hardware van de Deako-schakelaar opvallend qua uiterlijk met behoud van een minimalistische aantrekkingskracht. Standaardschakelaars zijn ontworpen als plastic paddles, terwijl de slimme schakelaar en dimmer zijn gemaakt van aanraakgevoelig matglas.

deako slimme dimmer gelabeld

De slimme schakelaar en slimme dimmer kunnen worden geprogrammeerd om volgens een schema of een timer te werken, en ze kunnen worden geprogrammeerd om maximaal drie lichtscènes te activeren met behulp van de lampen die zijn aangesloten op andere slimme schakelaars en dimmers van Deako. Tik op een pictogram in de linkerbovenhoek van het apparaat en er verschijnen drie genummerde knoppen. Door er op hun beurt op te tikken, wordt de scène uitgevoerd waarvoor ze zijn geprogrammeerd. Een verticale slider aan de rechterkant van de slimme dimmer licht op als je het paneel aanraakt.

Deako-app 3

Met de hardware geïnstalleerd, is het tijd om naar de Deako-app te gaan, wat een vrij eenvoudige aangelegenheid is, zij het een beetje onvolwassen. De app leidt u bijvoorbeeld door de basisprincipes van het verbinden met uw Wi-Fi-netwerk (ervan uitgaande dat u de Deako Connect hebt aangesloten), maar vindt geen nabijgelegen netwerken voor u: u moet de SSID handmatig invoeren.

Nadat het netwerk is ingesteld, hebt u echter toegang tot de gebruikelijke extra functies, waaronder scènes met meerdere schakelaars, kamertoewijzingen en planningsopties. De app is goed ontworpen, spreekt voor zich en ik had geen moeite om een ​​van deze functies de eerste keer te laten werken. Ik had ook geen problemen om spraakbesturing te laten werken.

Alles bij elkaar werkt het systeem zoals geadverteerd en is het verwisselen van schakelaars beschamend eenvoudig. De hardware ziet er geweldig uit en de app is ook gemakkelijk om mee te werken. Wat is het probleem dan? Afgezien van de noodzaak van de Deako Connect, is het grootste probleem de prijs. Hoewel de standaardschakelaars van Deako betaalbaar zijn – voor $ 12 krijg je een achterplaat en een “domme” paddle-schakelaar – schieten de prijzen omhoog als je naar zijn slimme uitrusting overstapt.

deako-schakelaar geïnstalleerd

De standaard slimme schakelaar van Deako kost $ 90 en de dimmer kost $ 110 (plus de kosten van de vereiste achterplaat, hoewel de prijzen daarvoor relatief onbeduidend zijn). Als het licht dat je wilt bedienen zich op een drie- of vierwegcircuit bevindt, moet je alle schakelaars op het circuit vervangen (gebruik meerdere slimme schakelaars of een combinatie van slimme schakelaars en een slimme dimmer als je helderheid wilt regelen ), moet u de bijbehorende achterplaten aanschaffen en installeren. Naast , moet je de $ 70 Deako Connect kopen als je wifi-connectiviteit wilt, wat je alleen maar voor spraakbesturing zult doen.

Dus een Deako-opstelling, zelfs voor een bescheiden huis, wordt snel duur, vooral in een huis met veel drie- en vierwegschakelaars. Dat is waarschijnlijk muziek in de oren van aannemers, maar niet in die van huiseigenaren. Als de slimme schakelaars en dimmers van Deako net zo geavanceerd waren als die van Noon, zouden de kosten misschien niet zo’n groot probleem zijn – de modulaire plug-and-play-hardware is tenslotte best cool – maar dat zijn ze gewoon niet.

0 Shares:
You May Also Like