Meeslepend geluid en een stijlvol uiterlijk

cleer crescent lifestyle2

Cleer heeft naam gemaakt met kwalitatief hoogwaardige hoofdtelefoons, zoals de noise-cancelling Flow II die ik in 2020 heb getest. Maar het bedrijf maakt ook draadloze speakers, waaronder het vlaggenschip Crescent, dat op CES 2021 werd onthuld. .

Toen ik de Crescent voor het eerst zag tijdens een online briefing, was ik geïntrigeerd door het unieke ontwerp en de belofte van behoorlijk geavanceerde technologie. Nu ik er een tijdje naar heb geluisterd, ben ik blij te kunnen zeggen dat het meeslepende geluid zijn stijlvolle uiterlijk eer aan doet.

Functies

Het meest voor de hand liggende kenmerk van de Crescent is de gelijknamige halvemaanvorm met een Midcentury Modern-vibe – geen eenvoudige rechtlijnige doos hier! Het is vrij groot, meet 26,0 x 4,7 x 7,2 inch (BxHxD), en weegt een flinke 12,3 pond. De bouwkwaliteit is van topklasse, met een handgemaakte, champagnekleurige roestvrijstalen grille die het grootste deel van het oppervlak bedekt.

cleer halve maan dramatisch

Achter die grille bevinden zich acht naar voren gerichte, 1,6-inch drivers met volledig bereik in een gebogen line-array en twee naar achteren gerichte 3,3-inch woofers met twee naar achteren gerichte poorten. De kleinere drivers worden elk aangedreven met 8 watt, terwijl elke woofer 25W krijgt, voor een totaal van 114 WRMS van de ingebouwde klasse D-versterkers. Volgens Cleer: “Ongewenste geluidsresonantie wordt geëlimineerd dankzij een met glas versterkte onderbouw en een geometrisch gewelfd ontwerp.”

De frequentierespons is gespecificeerd van 55Hz tot 20kHz (-6 dB) met een THD

De lineaire driverarray en krachtige DSP ondersteunen geavanceerde beamforming, waardoor flexibele plaatsings- en luisterposities mogelijk zijn met drie geluidsmodi: Stereo Widening, 3D en Room Fill. Zoals de namen duidelijk aangeven, is de Stereo Widening-modus ontworpen om een ​​breed stereogeluidsbeeld te presenteren, terwijl de 3D-modus de luisteraar zou omringen met driedimensionale audio, ongeacht de muurlocaties of reflecties. De Room Fill-modus is bedoeld om een ​​grote sweet spot te presenteren die vergelijkbaar is met luisteraars overal in de kamer, met andere woorden, een feestmodus.

cleer halve maan röntgenfoto

The Crescent is een draadloos wonder dat Bluetooth 4.2, Chromecast en Apple AirPlay 2 ondersteunt. De Bluetooth-mogelijkheden zijn vrij eenvoudig, met ondersteuning voor de A2DP- en AVRCP-profielen en SBC-codec, die een maximale bitsnelheid van 345 Kbps heeft, hoewel 200 Kbps vaker. Het biedt geen ondersteuning voor aptX, AAC of andere geavanceerde Bluetooth-codecs.

De beste prestaties zijn dus duidelijk via Chromecast en AirPlay 2, die muziek verzenden op uw draadloze thuisnetwerk op 2,4 of 5 GHz met zijn Wi-Fi 5-clientadapter. Ondersteunde codecs zijn in dit geval FLAC, ALAC, WMA en MP3, evenals ongecomprimeerde PCM. AirPlay 2 kan PCM-audio tot 24/44,1 (2,1 Mbps) en ALAC, AAC en MP3 overbrengen, terwijl Chromecast PCM tot 24/96 (4,6 Gbps) ondersteunt, evenals FLAC, AAC, MP3, Opus, Vorbis , en WebM.

De streamingdiensten die in de gebruikershandleiding worden vermeld, zijn onder meer YouTube Music, Spotify, Pandora, Deezer, TuneIn en iHeartRadio met behulp van de Google Home-app. Maar ik kon Tidal en Qobuz ook gebruiken via Bluetooth, Chromecast en AirPlay. Toen ik Cleer hierover vroeg, kreeg ik te horen dat alleen Spotify Connect in de luidspreker is ingebouwd, terwijl de andere vermelde services afhankelijk zijn van de Google Home-app. Het bedrijf heeft Chromecast en AirPlay 2 toegevoegd om klanten in staat te stellen content van andere providers te streamen met iOS- of Android-apparaten.

Naast draadloos biedt de Crescent twee fysieke ingangen aan de achterkant: een 3,5 mm analoge aux-ingang en een optische digitale audio-ingang. Onder de aansluitingen bevindt zich ook een ethernetpoort en de aansluiting voor het aansluiten van de luidspreker op netstroom.

duidelijke halvemaanverbindingen

Gebruikersomgeving

De ingebouwde bedieningselementen bevinden zich bovenop de luidspreker. Er is geen aan / uit-knop; de luidspreker is altijd aan wanneer deze is aangesloten op netstroom. Natuurlijk is er een afspeel-/pauzeknop en knoppen voor volume omhoog en omlaag. Met één knop kunt u de bron selecteren, met speciale LED’s voor elke bron. Een andere knop bladert door de geluidsmodi en een enkele LED geeft de geselecteerde modus aan. Ten slotte schakelt een microfoonknop de twee ingebouwde far-field-microfoons in en uit, die worden gebruikt voor de spraakbesturing van Google Assistant.

Vier LED’s aan de voorkant van de luidspreker langs de onderkant lichten op wanneer de luidspreker is aangesloten op netstroom. Wanneer u het volume wijzigt, geven deze LED’s tijdelijk ook het volumeniveau aan. Dat is prima, maar het lijkt een beetje overdreven om altijd vier LED’s aan te hebben om je te laten weten dat de luidspreker is ingeschakeld, vooral omdat je dat kunt zien aan het feit dat sommige LED’s aan de bovenkant branden als goed.

Cleer heeft geen app voor de Halve Maan; het afspelen wordt bestuurd vanuit de streaming-app, terwijl alle andere app-gebaseerde bediening wordt geleverd door de Google Home-app. Je gebruikt de app om de speaker een naam te geven, verbindt hem met je wifi-netwerk en activeert Google Assistant.

cleer halve maan controles

Na de installatie kun je het volume regelen en de tweebands EQ (bas en treble) aanpassen vanuit de Google Home-app. U kunt ook enkele parameters instellen met betrekking tot herkenning en personalisatie, meldingen, wie de luidspreker vanaf hun apparaat kan bedienen en of er gebruiksgegevens en crashrapporten naar Google moeten worden verzonden. Ten slotte kunt u wat informatie over het apparaat zien, waaronder naam, plaatsing, wifi-netwerk, firmwareversienummers en MAC- en IP-adressen.

Toch zou ik willen dat er een speciale app voor de Crescent was met een grafische EQ en de mogelijkheid om inputs en geluidsmodi te selecteren vanuit de luisterpositie.

Opstelling

Ik begon door te proberen de Crescent met mijn iPhone XS te koppelen via Bluetooth, waarbij ik de ingangsbronknop vijf seconden ingedrukt hield, zoals in de handleiding staat aangegeven, maar het apparaat verscheen nooit in de lijst met Bluetooth-apparaten op mijn telefoon. En toen ik via AirPlay 2 verbinding probeerde te maken met mijn wifi-netwerk, kreeg ik het bericht ‘onverwachte fout’.

Volgens Cleer kan AirPlay soms dergelijke problemen veroorzaken, en de oplossing is om het apparaat los te koppelen en weer aan te sluiten, of het apparaat te resetten met een paperclip die in het gaatje bij de aansluitingen is gestoken. Het bleek dat ik dat niet hoefde te doen, want verbinding maken met mijn wifi-netwerk met de Google Home-app werkte wel, dus ik kon Chromecast gebruiken. En toen ik eenmaal muziek van Qobuz begon af te spelen, begon AirPlay 2 op de een of andere manier te werken, en uiteindelijk kon ik ook verbinding maken via Bluetooth.

Voor het grootste deel van mijn evaluatie luisterde ik naar audiotracks met hoge resolutie op Qobuz vanaf mijn iPhone XS met Chromecast. Dat is een verbinding van veel hogere kwaliteit dan Bluetooth – 1,3 Gbps op mijn wifi-netwerk en iPhone XS versus ~200 Mbps via Bluetooth – en het was relatief eenvoudig om te schakelen tussen de Crescent en de Sony SRS-RA5000 (daarover later meer). De Sony ondersteunt AirPlay niet en het schakelen tussen Chromecast en AirPlay was problematisch – AirPlay werkte niet meer toen ik dat deed – dus bleef ik bij Chromecast.

heldere sikkel-geluidsmodi

Prestatie

Ik begon met “LA Mysterioso” van het David Angel Jazz Ensemble van hun nieuwe album. De groep beschikt over enkele van de beste jazzers in Los Angeles die de muziek van David Angel spelen, wat uitzonderlijk is. In de standaard Room Fill-modus was het geluid rijk, dik en soepel, hoewel een beetje ingesloten. Ik liep door de kamer terwijl het speelde en het geluid bleef redelijk consistent, ongeacht mijn locatie. Maar het geluid leek bijna volledig uit de speaker zelf te komen.

De stereoverbreding en 3D-modi werken echt, waardoor het geluidsveld tot ver buiten de luidsprekerkast wordt uitgebreid. Maar je moet ver genoeg weg zijn; Ik was aanvankelijk te dichtbij, maar toen ik achteruit ging en op de middenas ging zitten, was het effect verrassend.

De 3D-modus had een nog breder geluidsveld dan Stereo Widening, maar ik hoorde niets achter me of direct boven me. Het effect stortte ook in toen ik ver van de as af ging, en beide modi verloren wat hoge frequenties in vergelijking met de Room Fill-modus, die het meest uitgebalanceerde geluid had van overal in de kamer.

De volgende was “Say You Love Me” van Fleetwood Mac uit . Het album bevat opnames van verschillende optredens op verschillende locaties; dit nummer is opgenomen in het Kansas Coliseum. Net als voorheen was het geluid rijk, dik, enigszins overbelast en erg soepel in de Room Fill-modus. De Stereo Widening- en 3D-modi deden hun ding op bewonderenswaardige wijze.

cleer halve maan levensstijl

Ik ben geen grote Taylor Swift-fan, maar ik heb recente nieuwsberichten gelezen over hoe ze haar album op haar eigen voorwaarden opnieuw heeft uitgebracht, dus ik luisterde naar “Hey Stephen” van de nieuwe versie. Nogmaals, het geluid was rijk met diepe, bevredigende bas, hoewel het gewoon een beetje scherp en broos was in de middenhoge tonen. De zang was zeer aanwezig maar ook lichtjes scherp.

Tower of Power is een van mijn favoriete bands aller tijden, dus ik vond het geweldig om . Ik zette “What is Hip?” op, mijn favoriete TOP-nummer. In de Room Fill-modus was het geluid rijk en een beetje gesloten, maar over het algemeen klonk het geweldig. De Stereo Widening- en 3D-modi creëerden een zeer breed geluidsveld terwijl enkele hoge frequenties verloren gingen.

Voor iets zachts speelde ik “All in the Mind” van Peggy Seeger, halfzus van wijlen, geweldige Pete Seeger, van haar album . Dit nummer bevat zang, gitaar, piano en concertina, dus het is veel eenvoudiger dan waar ik naar had geluisterd. In de Room Fill-modus was de zang mooi en helder, hoewel het middenbereik een beetje overbelast was, vooral de piano. Net als voorheen presenteerden de Stereo Widening- en 3D-modi een breed geluidsveld met licht uitgerolde hoge tonen.

Ik wendde me tot klassiek en speelde het vierde deel van Beethovens Symfonie nr. 7 in A Major, Op. 92, zoals opgenomen door Musicaeterna onder leiding van Teodor Currentzis. De Room Fill-modus klonk rijk en vol met slechts een vleugje congestie, terwijl de Stereo Widening- en 3D-modi het geluidsveld ver buiten de grenzen van de luidsprekerkast uitbreidden, dit keer met een beetje broosheid in de violen.

Ik zette de Crescent toevallig op een standaard voor mijn slaapkamer-tv, waardoor hij laag genoeg was om het scherm niet te belemmeren. Dus, gewoon voor de grijns, besloot ik het eens te proberen als soundbar. Ik heb een optische TOSlink-kabel aangesloten van de uitgang van de tv naar de optische ingang van de Crescent en heb wat tv gekeken.

cleer halve maan levensstijl

Over het algemeen was het geluid erg goed; de Room Fill-modus was het soepelst, terwijl de Stereo Widening- en 3D-modi net een beetje hard klonken. Helaas werkte de volumeregeling in de Google Home-app niet, dus ik kwam tot de conclusie dat het niet praktisch is om de Crescent als soundbar te gebruiken, vooral omdat er geen manier is om hem te bedienen met IR-afstandsbedieningscodes. Het is misschien goed als je met de tv het optische uitgangsniveau kunt regelen, een functie die niet beschikbaar is op de tv die ik in deze test heb gebruikt.

Vergelijking met Sony SRS-RA5000 en Urbanears Rålis

Ik heb onlangs een vergelijkbare luidspreker beoordeeld, de Sony SRS-RA5000, die een kamervullende modus van 360 graden biedt en dezelfde catalogusprijs heeft als de Crescent. Ik ben bang dat mijn recensie van die spreker niet positief was, maar vanwege hun overeenkomsten besloot ik ze toch te vergelijken. Ik haalde ook de Urbanears Rålis tevoorschijn, een meer eenvoudige Bluetooth-luidspreker met een mooi, schoon geluid dat op de lijst staat voor $ 200.

Ik speelde alle testtracks op alle drie de luidsprekers. Ik heb de Crescent in de Room Fill-modus gezet en de Immersive Audio Enhancement (IAE)-modus ingeschakeld op de SRS-RA5000, die stereo-inhoud uitbreidt tot een meeslepend geluidsveld.

Zoals ik had gehoord tijdens mijn recensie van de RA5000, was het geluid veel drukker, modderiger en dreunend dan dat van de Crescent, en het klankprofiel was kapot. Vooral de zang klonk geknepen en kunstmatig. Het IAE-geluidsveld reikte iets verder dan de kast van de luidspreker, maar het was geen geluid waar ik graag naar luisterde.

Ondertussen klonken de Rålis schoon en helder met een goede algehele toonbalans die enigszins naar de bas toe scheef. Natuurlijk leek het geluid volledig uit de speaker te komen, maar het was vrij consistent vanuit verschillende luisterposities.

Waar het op neerkomt:

Over het algemeen vind ik de Cleer Crescent erg leuk. Het heeft een rijk, vol geluid dat slechts licht overbelast is, en de verschillende geluidsmodi werken opmerkelijk goed om het beoogde effect te creëren – zolang je op de as zit. Een ander pluspunt is de ondersteuning voor AirPlay 2, Chromecast en Bluetooth, hoewel de Bluetooth-implementatie vrij eenvoudig is. En het elegante ontwerp is heel cool.

Aan de andere kant zou ik echt willen dat Cleer een speciale app aanbood die een grafische EQ bood, die de lichte congestie zou kunnen helpen, evenals de mogelijkheid om ingangen en geluidsmodi vanaf de luisterpositie te veranderen. En in mijn ervaring ermee was AirPlay enigszins kieskeurig, waardoor ik de meeste tijd Chromecast gebruikte.

Met een cent minder dan $ 700 is de Crescent veel duurder dan de andere luidsprekers in Cleer’s line-up, die voor minder dan $ 200 staan. En je hebt een vrij grote ruimte nodig om het te huisvesten. Maar met een meeslepend geluid en een stijlvolle uitstraling is het een serieuze overweging waard.

0 Shares:
You May Also Like