Matter, de aankomende standaard voor het verenigen van slimme huizen, is net weer vertraagd

Matter smart home standard

Maak je klaar om nog langer te wachten op Matter, de open-source smart home-standaard die belooft dat Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit en andere smart-home-ecosystemen goed met elkaar kunnen samenwerken.

In een blogpost zegt de Connected Standards Alliance (voorheen de Zigbee Alliance) dat het “onze test- en validatie-evenementen uitbreidt”, wat de lancering van Matter met “een paar maanden” zal vertragen, waardoor de openbare release van Matter in feite in de herfst komt .

“We weten dat een wijziging in het schema, zelfs een kleine, storend of teleurstellend kan zijn voor iedereen die opgewonden wacht op de lancering van Matter”, staat in de blogposts, “maar we geloven dat de grootste impact op de markt zal zijn kwaliteitstools voor ontwikkelaars en activa, een grote selectie van Matter-enabled producten en een robuuste supply chain van platforms om de volgende te bouwen.”

De laatste vertraging van Matter, die gebruikmaakt van Wi-Fi, Thread en Zigbee om smart home-apparaten in ongelijksoortige ecosystemen met elkaar te laten praten, is misschien teleurstellend, maar het is geen verrassing. Insiders uit de industrie hebben persoonlijk gezegd dat ze een nieuwe greep verwachtten, niet alleen vanwege de pandemie, maar ook vanwege de moeilijkheden om zo’n grote groep bedrijven (meer dan 240 nemen deel aan de Matter-werkgroep) ertoe te brengen de standaard naar voren te duwen.

Matter, voorheen bekend als Project CHIP, is een IP-gebaseerd protocol dat compatibel is met Wi-Fi, ethernet en Thread. Matter heeft de steun van enkele van de grootste namen in de smart home-markt, waaronder Amazon, Google, Signify (eigenaar van het Philips Hue-merk voor slimme verlichting) en SmartThings van Samsung.

Materie-gecertificeerde apparaten kunnen elkaar herkennen en naadloos samenwerken in verschillende ecosystemen, waaronder Apple’s HomeKit, Amazon’s Alexa en Google’s Assistant-powered Nest-platform. Dat betekent dat als je een Matter-gecertificeerd smart-apparaat koopt, je het zou moeten kunnen bedienen met Alexa, Google Assistant en Siri, en het zou ook moeten werken met alle andere Matter-compatibele apparaten in je huis.

We zouden de eerste Matter-apparaten eind 2021 zien, maar de eerste Matter-vertraging werd afgelopen zomer aangekondigd, met de belofte van een definitieve softwareontwikkelingskit tegen het midden van dit jaar.

Nu wil de CSA echter meer tijd om de Matter-codebasis te testen en te valideren, met een Matter Specification Validation Event gepland voor deze zomer, wat betekent dat Matter 1.0 pas in de herfst zal arriveren.

Aan de positieve kant, zegt de CSA dat Matter zal lanceren met een “grotere pijplijn” van Matter-compatibele apparaten, eraan toevoegend dat tegen het einde van vorig jaar meer dan 130 “apparaten en sensoren” “op weg” zijn om gecertificeerd te worden voor de standaard.

0 Shares:
You May Also Like