Marketing van uw mobiele app in 2022: een stapsgewijze handleiding | Wyzowl

Voor Spotify was er Rdio.

Als een van de allereerste muziekstreamingservices en met een indrukwekkende gebruikersinterface voor die tijd (2010), leek het erop dat Rdio hier zou blijven.

Maar toen, slechts een jaar later, kwam Spotify op het toneel – met een leuk, fris en agressief marketingplan.

Voor Rdio, een merk dat ervoor koos al hun tijd en budget te besteden aan het ontwikkelen van functies in plaats van marketing, was dit het einde van de weg.

De moraal van dit verhaal is, als u wilt dat uw mobiele app succesvol is, marketing – – is essentieel.

In deze stapsgewijze handleiding nemen we je mee door alles wat je moet weten om je app in 2022 succesvol op de markt te brengen.

Stap één: bewustzijn vergroten (pre-launch)

Voordat uw app ook maar één gebruiker heeft, moet u nadenken over uw marketingplan. Het is belangrijk om dit bij de lancering te doen, zodat wanneer uw app klaar en beschikbaar is om te downloaden, de vraag er is.

Doe je marktonderzoek

Het eerste dat u moet doen, is uw markt van binnen en van buiten leren kennen. Dit houdt niet alleen in dat u uw ideale gebruikers leert kennen, maar ook uw concurrenten.

Begin met een concurrentieanalyse. Maak een lijst van misschien twee of drie van uw naaste concurrenten en evalueer wat ze goed doen en wat niet goed – van beide kunt u leren.

Elementen die moeten worden geëvalueerd, moeten zijn:

App store rankingGebruikerservaringMonetiseringsmodel (indien van toepassing)Positieve en negatieve reviews

Al deze factoren zullen u helpen om te verbeteren wat uw concurrenten doen en ook om eventuele valkuilen te vermijden die ze in het verleden hebben gemaakt – zodat u zich kunt onderscheiden als de duidelijke keuze voor gebruikers.

Het kan ook helpen om hun marketingmateriaal te bekijken. Maken ze op een leuke en vrolijke manier reclame voor gebruikers? Of zijn ze serieuzer in hun berichten?

Alleen omdat iets goed werkt voor uw concurrent, betekent niet altijd dat u dit voorbeeld moet volgen. Een voorbeeld van twee zeer succesvolle concurrerende apps komt van Headspace en Calm – beide meditatie-apps.

One verkoopt aan gebruikers door middel van grappige verhalen en kleurrijke personages:

De andere, in plaats van te concurreren met deze stijl, gaat voor een meer ongecompliceerde benadering:

Door dit te doen, hebben ze allebei hun eigen unieke ruimte op de markt gecreëerd – en de ene zal de andere minder snel overbodig maken, zoals wat er gebeurde met Rdio en Spotify.

Na analyse van uw concurrenten, richt uw aandacht op uw gebruikers.

Om uw gebruikers met succes op de markt te brengen, moet u alles over hen weten:

Hun voorkeurenHun antipathieënHun kenmerken (leeftijdscategorie, geslacht, salarisschaal)En wat belangrijk voor hen is

U kunt dit doen door enquêtes uit te voeren. Tools zoals SurveyMonkey kunnen u toegang geven tot een groep respondenten met verschillende achtergronden, zodat u kunt bepalen wat uw gebruikers van u willen.

Het is gratis om het uit te proberen, en binnen enkele seconden (met behulp van hun ‘bouw het voor mij’-sjabloon) kunt u een enquête uitrollen naar uw doelmarkt:

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het verzamelen van gerichte reacties. Dit begint bij £ 0,99 per reactie – dus als u een aanzienlijke hoeveelheid gegevens wilt, is dit niet goedkoop!

Nadat u uw gegevens hebt verzameld – of zelfs eerder – kunt u werken aan het maken van gebruikerspersonages. Dit zijn volwaardige fictieve gebruikers die uw ideale klant vertegenwoordigen en die u kunnen helpen beter te begrijpen hoe u uw doelgroep op de markt kunt brengen.

Om hier meer over te weten te komen, bekijk ons ​​gratis eBook: Creëer buyer persona’s die werken!

Creëer hype

Nadat je je concurrenten en je ideale gebruikers hebt leren kennen, is het tijd om je te concentreren op je contentmarketingstrategie, zodat je een hype rond je app kunt creëren.

Het eerste dat u moet doen, is een bestemmingspagina of website maken – waar u mensen naartoe kunt sturen om voor de lancering meer over uw app te weten te komen.

De branding op deze pagina moet passen bij de branding van uw app – en het is ook een goed idee om hier een aftelklok toe te voegen. Volgens Optinmonster, de aanwezigheid van een afteltimer kan een toename van 8,6% in conversies veroorzaken.

Zodra u uw bestemmingspagina heeft, moet u uw app op zoveel mogelijk platforms promoten – altijd uniformiteit in de branding en berichtgeving.

Onlangs lanceerde Amazon een nieuwe app genaamd GameOn. Dit is de landingspagina:

Hier is een van hun posts op sociale media:

En hier is hun videoadvertentie voor de app:

Zoals je kunt zien, is er consistentie in de taal, de kleuren en de energie van al hun marketingmateriaal.

Het maken van een video zoals die hierboven is een bijzonder goede manier om de hype te vergroten en mensen enthousiast te maken voor je app.

Volgens ons recente onderzoek naar de staat van videomarketing, 86% van de mensen zou graag meer video’s van merken willen zien. Hiervan zei 36% dat ze het liefst video-inhoud met uitleg zouden willen zien en 14% zei dat ze graag meer zouden willen zien demo video’s.

Stap twee: Acquisitie (mid-launch)

Tijdens en direct na de lancering van uw mobiele app is het belangrijk om een ​​gestaag tempo te houden met uw marketinginspanningen. Deze eerste paar dagen en weken zijn cruciaal voor het vergroten van de populariteit en uw gebruikersbestand.

Focus op app store-optimalisatie

Om ervoor te zorgen dat mensen uw app kunnen downloaden, moeten ze deze kunnen vinden. Er zijn bepaalde dingen die u kunt doen om uw zichtbaarheid in zowel de Apple App Store als Google Play te verbeteren.

Het optimaliseren van uw app-vermelding in beide app-stores lijkt sterk op het optimaliseren van uw website voor SEO-doeleinden. U moet naar alle aspecten van uw vermelding kijken, van uw zoekwoorden tot de afbeeldingen die u uploadt.

Laten we GameOn nog eens bekijken. Hier is een momentopname van hun vermelding in de Google Play Store:

De titel bevat meteen belangrijke trefwoorden die beschrijven waar de app voor is. Dit is belangrijk voor de zichtbaarheid, omdat het opnemen van een of twee trefwoorden in de titel van uw app u kan helpen om ten minste 10% hoger te ranken.

Als we naar beneden gaan op de pagina, kunnen we zien dat visuele inhoud is toegevoegd – zowel hoogwaardige screenshots van de app als een uitlegvideo.

Dit is cruciaal voor app store-optimalisatie en maakt het ook gemakkelijker voor gebruikers om te beslissen of ze de app willen downloaden of niet. Volgens onze enquête over de staat van videomarketing, een ongelooflijke 74% van de mensen zegt overtuigd te zijn om een ​​app te downloaden door een video te bekijken.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel Google Play als Apple hun eigen specifieke richtlijnen hebben, dus zorg ervoor dat je deze bekijkt voordat je aan de slag gaat:

Google Play-richtlijnen

Richtlijnen voor de App Store

Een burst-campagne maken

Een burst-campagne is het proces van agressieve marketing van uw app voor een korte periode, bijvoorbeeld een paar dagen.

Gedurende deze tijd moet u veel verschillende plannen hebben om uw app op alle platforms te promoten.

Dit zou een ideaal moment zijn om naast uw organische marketing ook betaalde advertenties te gebruiken. Een plan voor een burst-campagne kan er ongeveer zo uitzien:

Zoals je kunt zien, zou je doorgaan met je normale contentmarketing- en sociale media-schema (of beter nog, het tempo een beetje opvoeren) en dan ook extra campagnes toevoegen, zoals:

Betaalde advertentiesE-mailmarketingSpeciale aanbiedingenVideomarketingInfluencer marketing

Een app die je misschien al online hebt gezien – vanwege hun verbazingwekkend effectieve burst-campagnes – is Best Fiends.

Hier is een van hun videoadvertenties:

Ze maken ook veel gebruik van influencer marketing:

Volgens een onderzoek van The Influencer Marketing Hub, voor elke $ 1 die merken aan influencermarketing besteden, genereren ze $ 5,20 in ruil.

Pitch naar Apple

Heb je je ooit afgevraagd hoe mensen op de “uitgelichte” pagina in de Apple App Store komen?

Ze duimen ervoor!

Pitchen bij Apple en je app laten uitlichten zou een ongelooflijke boost zijn voor je app in de eerste dagen na de lancering.

U kunt pitchen voor Apple door hier te klikken.

Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen wat er uniek en belangrijk is aan uw app – u moet hun team een ​​reden geven om uw app te kiezen boven de duizenden anderen die elke dag worden gepitcht.

Sommige dingen die in uw voordeel zullen zijn, zijn:

Hoge beoordelingenSpectaculaire beeldenEen goed geoptimaliseerde lijstFoutvrije functionaliteitEn natuurlijk een native app die speciaal voor iOS is gebouwd.

Stap drie: Retentie (na de lancering)

Na de eerste haast van het opbouwen naar je lancering en het creëren van een buzz rond je mobiele app in die eerste paar weken, kan het verleidelijk zijn om jezelf een beetje rust te gunnen.

Maar in een wereld die zo competitief is als mobiele apps, zal dat natuurlijk nooit het geval zijn.

Na je lancering moet je continu werken aan het zo lang mogelijk behouden van je klanten.

Perfectioneer je onboarding

Het onboarden van uw nieuwe gebruikers is zo belangrijk om hen te helpen het meeste uit uw app te halen. De beste onboarding-inhoud biedt de perfecte balans tussen uitleggen hoe de app werkt en gebruikers aanspreken.

Video is een geweldige manier om dit te doen, omdat je gebruikers precies kunt laten zien wat ze moeten doen, en ze bezig te houden met gelikte animatie en een vrolijke soundtrack. Hier is een voorbeeld van een app-demovideo die we voor een van onze klanten hebben gemaakt:

Dit soort onboarding-inhoud is de moeite waard en betaalt zichzelf bijna terug als je dat bedenkt 86% van de mensen zegt dat ze eerder loyaal zullen blijven aan een bedrijf die investeert in onboarding content.

Vraag om feedback

Als je wilt weten waar je gebruikers blij van worden, vraag het hen dan! Door uw gebruikers rechtstreeks te vragen wat ze wel en niet leuk vinden aan uw app, kunt u hun feedback meenemen en verbeteringen aanbrengen.

Dit geeft u niet alleen een beter begrip van uw markt, maar stelt u ook in staat om gebruikers te laten zien dat u hun mening waardeert, en dit kan een groot gevoel van loyaliteit opbouwen.

Hier is een voorbeeld van de anticonceptie-app Natural Cycles:

Natural Cycles-feedback

Pushmeldingen

Met een push-notificatie kunt u door alle andere ruis op de smartphone van uw gebruiker heen prikken en uw bericht centraal plaatsen.

Hier is een voorbeeld van de meditatie-app Calm:

Volgens onderzoek van Invespcro, pushmeldingen verhogen app-betrokkenheid met 88%.

Moedig doorverwijzingen aan

De gebruikers die van je app genieten en er veel gebruik van maken, hebben de kracht om je meest enthousiaste promotors te zijn.

Je kunt ze aanmoedigen om hun vrienden uit te nodigen voor je app door verwijzingsbeloningen aan te bieden, zoals deze van DuoLingo:

duolingo-plus

Doorverwijzingen zoals deze bieden meer beloningen voor meer mensen die zijn uitgenodigd voor de app, waardoor de ervaring voor gebruikers wordt vergroot.

En gebruikers die u via verwijzingen vinden, hebben over het algemeen ook een hogere waarde. Volgens Invespcro, klanten die zijn doorverwezen door andere klanten hebben een 37% hogere retentiegraad en hebben een 4x grotere kans om iemand anders door te verwijzen.

Laatste gedachten

Het op de markt brengen van uw mobiele app is een taak die u nooit als voltooid moet beschouwen. Het is iets waar je altijd aan moet werken en ernaar moet streven om te verbeteren, om je app de beste overlevingskans te geven in dit competitieve landschap.

In deze handleiding is video keer op keer naar voren gekomen als een eindeloos waardevol hulpmiddel voor het op de markt brengen van uw app. Lees hier meer over.

0 Shares:
You May Also Like