macOS Big Sur-update veroorzaakt gegevensverlies zonder voldoende opslagruimte

macOS Big Sur Update Causes Data Loss Without Enough Storage Space

Als je een updatemelding hebt op je Mac met macOS Big Sur, klik er dan nog niet op, want je zou je gegevens kunnen verliezen.

Op 8 februari, Meneer Macintosh publiceerde een analyse van een bug in het macOS Big Sur-installatieprogramma, waarvan de eerste tekenen van bestaan ​​verschenen nadat de macOS Big Sur 11.2-update beschikbaar was gesteld. Sommige Mac-gebruikers die hadden geprobeerd de update te installeren, kwamen vast te zitten in Boot Recovery Assistant, met een pop-upbericht dat hen vertelde dat er een fout is opgetreden bij het voorbereiden van de software-update.

Wat gebeurd er?

Het blijkt dat het macOS Big Sur-installatieprogramma niet controleert of de Mac waarop het draait voldoende opslagruimte beschikbaar heeft.

Als dit niet het geval is, kunt u niet alleen vast komen te zitten in de Boot Recovery Assistant-omgeving zonder enige manier om te herstellen, maar ook de toegang tot uw gegevens verliezen. Het laatste scenario gebeurt met gebruikers die FileVault-codering op hun systeem hebben ingeschakeld. Beide problemen zijn van invloed op de Big Sur 11.2 en Big Sur 11.3 Beta-installatieprogramma’s. Updates voor puntreleases (zoals 11.1 en 11.2 worden niet beïnvloed).


Hoe het probleem te vermijden?

macOS Big Sur-update free ruimte

Om de problemen veroorzaakt door de installatiefout te voorkomen, moet u minimaal 48,5 GB aan free opslagruimte (35,5 GB voor de update en 13 GB voor het installatieprogramma zelf). Als u dat niet doet, kunt u een opschoonprogramma gebruiken om schijfruimte te analyseren en ruimtevreters te lokaliseren.


Hoe het probleem op te lossen en gegevens te herstellen?

Gebruikers die de bug hebben geactiveerd en heb FileVault niet ingeschakeld kan eenvoudig enkele bestanden verwijderen via de Terminal-app in macOS-herstel of met een tweede Mac via Doelschijfmodus.

Degenen die heb FileVault ingeschakeld moeten eerst hun accountwachtwoord invoeren voordat macOS-herstel wordt gestart, wat om onbekende reden alleen kan worden gedaan met een Mac met macOS High Sierra of Mojave in doelschijfmodus.

Als alternatief voor het uitvoeren van gegevensherstel met behulp van een tweede Mac, kunnen getroffen gebruikers proberen verloren gegevens te herstellen met behulp van de opstartbare schijffunctie in Disk Drill versie 4, een populaire tool voor gegevensherstel.

“Hallo allemaal, ik had hetzelfde probleem en ik heb mijn gegevens grotendeels kunnen herstellen, hopelijk is dit nuttig voor sommigen van jullie!” – Apple Discussies Forum-gebruiker

Deze functie maakt het mogelijk om Disk Drill direct in de Herstelmodus te starten en gegevens te herstellen van alle volumes, zelfs die welke zijn versleuteld met FileVault (alles wat je nodig hebt is het invoeren van het juiste wachtwoord wanneer Disk Drill daarom vraagt). Deze tutorial legt stap voor stap uit hoe Disk Drill te starten in Herstelmodus.

Niet het eerste nummer van dit soort

Dit is niet de eerste macOS-update die gegevensverlies veroorzaakt, en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Bijvoorbeeld de Beveiligingsupdate 2019-001 veroorzaakt gegevensverlies op sommige T2-Macs. Om dit te voorkomen, moeten Mac-gebruikers een back-up maken van alle belangrijke gegevens met behulp van Time Machine, back-upsoftware van derden of een tweede opslag, zoals een externe harde schijf of een externe server.

0 Shares:
You May Also Like