Mackie Freeplay Live Bluetooth speaker review: een mini PA-systeem

mackie freeplay live

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Dubbele functie als PA en puur luisterende luidsprekerZeer goed geluidUitstekende en zeer gedetailleerde mobiele app voor volume, EQ en het koppelen van luidsprekersBetaalbaar voor een lichte PA

nadelen

Duur voor informeel luisteren Uitgangsniveau alleen geschikt voor kleine bijeenkomsten

Ons oordeel

Mackie’s unieke PA/casual-luisterluidspreker klinkt in beide rollen erg goed. Het is duur in het laatste scenario, maar vrij goedkoop in het eerste. Het is een heerlijk koel product.

Mackie’s Freeplay Live Bluetooth-luidspreker verraste me. Ik ben gewend aan persoonlijke luidsprekersystemen (die kleine dozen op stands die je ziet naast sommige van je hogere klasse straatartiesten). Persoonlijke PA’s (Public Address Systems) die ook uitstekend klinken bij het spelen van deuntjes – niet zozeer. Dat is de Freeplay Live in een notendop, vandaar de aanvankelijk opgetrokken wenkbrauwen en daaropvolgende waardering.

Voor degenen die niet bekend zijn met de naam Mackie: het bedrijf bouwt sinds 1988 betaalbare, hoogwaardige studiomixers en monitors, live geluidsversterking en andere professionele audioproducten. Het is veel minder bekend in de elektronische consumentenkringen die we gewoonlijk behandelen.

Ontwerp en functies

Met afmetingen van 7,75 x 14 x 7 inch (HxBxD), is de Freeplay Live geen sierlijke kleine reisluidspreker, wat we meestal beoordelen. Dat is eigenlijk aan de kleine kant voor een persoonlijke PA, en zijn 9 pond maakt hem iets minder fors dan de typische PA. Het voelt zelfs nog lichter aan dan wanneer je het rondsjouwt, dankzij een handgreep met afgeronde rand, gemakkelijk voor de vingers geïntegreerd in de bovenkant van het apparaat.

Naast de holte die het handvat vormt, bevinden zich de membraanbedieningsknoppen: plus/min voor het aanpassen van verschillende niveaus, waaronder het totale volume; een schakelaar voor de extra Bluetooth-ingang; de keuzeschakelaars voor het ingangsniveau (microfoon/lijn); een Bluetooth-koppelingsknop; galm aan/uit; en de Live/Music EQ-schakelaar. De laatste schakelt het algehele geluid van wat je nodig hebt voor PA-gebruik, naar een meer heldere mix voor eenvoudig luisteren.

freeplay live top close-up 1

Aan de achterkant van de Freeplay Live bevinden zich een DC-aansluiting voor de meegeleverde AC-adapter, een stevige aan / uit-schakelaar, twee combo XLR-1/4-inch TRS (Tip/Ring/Sleeve) gebalanceerde microfoon/line-ingangen, de 3,5 mm stereo aux ingang en een 1/4-inch monitoruitgang. Dat laatste is om signalen door te geven aan buitenboordapparatuur, zoals een andere Freeplay Live of een subwoofer.

freeplay live achter 1

Er is ook een houder aan de onderkant van de behuizing voor een meegeleverde adapter die past op een standaard opschroefbare 5/8-inch, 27-thread-per-inch UNS-microfoonstandaard.

freeplay live polemount close-up

In de Freeplay Live bevinden zich twee 1-inch tweeters en een enkele 6-inch woofer (gekruist op 3 kHz) aangedreven door een 150 watt (75 watt RMS) klasse-D-versterker. Toen ze met een zaklamp achter het zwarte metalen gaasdeksel tuurden, leek het alsof ze alle drie recht naar voren vuren. De Bluetooth is 4.2 en je kunt twee Freeplay-speakers koppelen tot een stereopaar. (Andere merken echte draadloze stereoluidsprekers worden niet ondersteund.)

schermafbeelding 20200930 102835

Mackie biedt ook een Android/iOS-app voor de luidspreker, en het is een van mijn favorieten: rechttoe rechtaan, intuïtief, met grote, gemakkelijke pictogrammen en bedieningselementen.

Hiermee kunt u de EQ van de algehele output en individuele ingangen, inclusief Bluetooth, afzonderlijk regelen. Als je het ene kanaal voor zang gebruikt en het andere voor een gitaar, is een aparte EQ erg handig. Er is ook een regelaar voor de hoeveelheid galm die u hoort.

Geluid en prestaties

Ondanks zijn kleine formaat, zorgt de Freeplay Live voor een behoorlijk degelijke, lichte geluidsversterkende module. Ik heb een paar microfoons met lage impedantie aangesloten (Nady RMS-4 en Shure SM57), evenals verschillende gitaren en vond het sonisch aangenaam. Ik was niet bijzonder onder de indruk van de galm – je kunt scheiding tussen reflecties horen. Het is echter effectief wanneer het in minimale hoeveelheden in een saaie ruimte wordt aangebracht.

Als je je afvraagt ​​wat ik bedoel met lichte belasting, is het de relatief matige hoeveelheid geluidsdruk, oftewel volume, geproduceerd door de Freeplay Live. De Live is prima voor gebruik in een minder lawaaierige straat met akoestische instrumenten, of op een achterklepfeest waar je alleen wilt dat het geluid misschien een straal van ongeveer 25 voet dekt. Het zal allemaal afhangen van het aantal obstakels – neem me niet kwalijk – in de weg, maar veel meer dan dat zal het niet aankunnen.

Gewoon luisteren naar deuntjes na het overschakelen van de EQ naar muziek is qua volume hetzelfde, maar de FreePlay Live klinkt niet zo goed als hij doet. Er is veel dreun, de hoge tonen zijn duidelijk en het middenbereik is behoorlijk goed gedefinieerd. De middentonen zijn niet zo pittig of gebalanceerd als bij sommige pure luisterluidsprekers, maar gezien de dubbele rol van deze luidspreker, maak ik me er niet druk om.

Waar normaal luistergeluid een beetje tekortschiet, is met stereoscheiding. Om eerlijk te zijn, dat is gewoon de aard van de meeste single-body luidsprekers. Er is dankzij de dubbele tweeters; ik wou echter dat Mackie me een paar Freeplay Lives had gestuurd om ze in een echte stereoconfiguratie te testen. Ik vermoed dat paren de optimale manier is om ze in te zetten in de PA- of luisterrol. Aan de andere kant, dat is $ 900 aan luidsprekers en nogmaals, een Freeplay Live klinkt verdomd goed vliegende solo.

In mijn ervaring kwam de levensduur van de batterij rond de geclaimde 15 uur. Ik kwam daar omheen, maar ik luisterde op een laag niveau. Door de Freeplay Live aan te zwengelen voor PA-gebruik of feestgebruik, zal dit waarschijnlijk verminderen, maar met zoveel tijd om te sparen, zou het je gemakkelijk door elk evenement heen moeten helpen.

Dual-purpose of PA

De Freeplay Live is een geweldige lichte PA en een verrassend sonore algemene luisterluidspreker. Het is bijna de perfecte geluidsversterkingsuitrusting voor kleine buiten- of binnenbijeenkomsten waar iemand de microfoon in de hand neemt. Tail-gating en huwelijksrecepties komen voor de geest. En natuurlijk straatartiesten die niet in het centrum van Manhattan werken (dat wil zeggen niet-pandemie).

De prijs is een beetje ontmoedigend als je gewoon op zoek bent om deuntjes te spelen. Zelfs als een paar van $ 900 is de Freeplay Live echter aan de lage kant geprijsd als het gaat om draagbare PA’s – waarvan de meeste enorme overkill zijn voor het soort evenementen dat ik heb genoemd.

Mijn enige voorbehoud is om ervoor te zorgen dat het volume voldoende is voor uw behoeften voordat u de garantiekaart opstuurt of de bon weggooit.

0 Shares:
You May Also Like