Macbook Pro resetten zonder gegevens te verliezen (een stapsgewijze handleiding)

Na een paar jaar plezier van je MacBook te hebben gehad, zul je hem uiteindelijk moeten resetten. Misschien ondervindt u vertragingen of worden sommige apps niet correct geïnstalleerd. Een reset brengt het terug naar de fabrieksinstellingen, in wezen naar de staat waarin het was toen je het voor het eerst kocht.

Het resetten van een MacBook is eenvoudig, maar kan intimiderend zijn voor gebruikers die nog nooit eerder een computer opnieuw hebben ingesteld of geformatteerd, vooral als er belangrijke gegevens op uw apparaat staan. We hebben een gemakkelijk te volgen, stapsgewijze handleiding verstrekt, zodat u uw Mac vol vertrouwen kunt resetten zonder gegevens te verliezen.

Waarom je MacBook moet resetten naar fabrieksinstellingen

Apple heeft het niet voor niets gemakkelijk gemaakt om MacBooks terug te zetten naar de fabrieksinstellingen – normaal gebruik zal je uiteindelijk dwingen om de fabrieksinstellingen te herstellen. Hier zijn een paar goede redenen waarom:

🐌 Prestaties verbeteren
U kunt vertragingen of vastlopen ervaren wanneer u uw Mac gebruikt – dit is niet normaal en u hoeft het niet te tolereren. Er kan te veel rommel in het bestandssysteem zijn waardoor er conflicten ontstaan, of je hebt misschien zelfs ongewenste apps geïnstalleerd en bent het vergeten.

⚡ Opnieuw optimaliseren
Bij oudere machines kan het zijn dat sommige apps niet goed werken, en sommige zelfs helemaal niet. Een fabrieksreset installeert het besturingssysteem opnieuw, zodat het bestandssysteem volledig is geoptimaliseerd om programma’s correct uit te voeren. Het stelt u ook in staat om een ​​schone update uit te voeren, zodat u geen softwaregerelateerde problemen zult tegenkomen tot de volgende keer dat u moet resetten.

🧹 Schoon
Als u virussen heeft (onwaarschijnlijk, maar mogelijk), lost een fabrieksreset 99% van de tijd uw probleem op. Het wist uw harde schijf volledig en verwijdert alle schadelijke en niet-geoptimaliseerde software.

Mac resetten zonder gegevens te verliezen

Het resetten van een MacBook Pro naar de fabrieksinstellingen is een eenvoudig proces. Het is echter altijd beter om precies te zijn als het om belangrijke gegevens gaat. Volg deze stappen om de fabrieksinstellingen te herstellen zonder gegevens te verliezen:

Stap A Maak een back-up van uw Mac met Time Machine of andere back-upoplossingen.

Een fabrieksreset wist uw harde schijf volledig. Als u om de gegevens op uw Mac geeft, moet u een back-up maken zodat u deze later kunt herstellen.

Stap 1 Sluit een apart opslagapparaat aan. Als u een back-up van uw gegevens op uw MacBook maakt, verwijdert de fabrieksreset deze.

Stap 2 Open Time Machine door op het Apple-symbool in de linkerbovenhoek van uw scherm te klikken en Systeemvoorkeuren te selecteren.
Apple-menu met een overzicht waarin de optie Systeemvoorkeuren wordt gemarkeerdStap 3 Selecteer Time Machine in het venster Systeemvoorkeuren.
venster systeemvoorkeuren met een overzicht dat de tijdmachine-app benadruktStap 4 Klik op “Selecteer back-upschijf…”
Mac-tijdmachine-beginvenster met een overzicht waarin de optie voor het selecteren van een reservekopieschijf wordt gemarkeerdStap 5 Selecteer in de pop-up die verschijnt uw externe opslagapparaat en klik op ‘Schijf gebruiken’.
time machine back-up schijf selectievensterStap 6 Meld u af bij al uw actieve apps en koppel uw externe opslagapparaat los om u voor te bereiden op de volgende stap.

Stap B Reset je Mac

Nadat u een back-up van uw gegevens heeft gemaakt, kunt u veilig doorgaan met het resetproces. Het is eenvoudig: volg gewoon deze stappen zodat u onderweg niet verdwaalt.

Stap 1 Open uw Apple-menu > Systeemvoorkeuren.

Stap 2 Klik in de linkerbovenhoek van uw scherm naast het Apple-menu op Systeemvoorkeuren > Wis alle inhoud en instellingen…
Apple menubalk systeemvoorkeuren dropdown met een overzicht dat de optie Wis alle inhoud en instellingen benadruktStap 3 Voer uw wachtwoord in als daarom wordt gevraagd.

Stap 4 Noteer in het venster Alle inhoud en instellingen wissen alles wat wordt gewist en klik op de knop “Doorgaan” in de rechterbenedenhoek.
wis alle inhoud en instellingen initialisatievenster met een overzicht dat de knop Doorgaan markeertStap 5 Zodra u op Doorgaan klikt, worden al uw apps automatisch gesloten. U wordt gevraagd om uit te loggen bij uw iCloud-account om door te gaan.

Stap C Gegevens herstellen vanaf de back-up

Zodra het opnieuw instellen is voltooid, doorloopt u een vertrouwd installatieproces – in wezen hoe u uw Mac instelt toen u hem voor het eerst uit de doos haalde. Zodra u weer op het bureaublad bent, kunt u doorgaan met het herstellen van uw gegevens met behulp van een app met de naam Migratie-assistent.

Stap 1 Sluit het externe opslagapparaat aan waarop u uw media hebt opgeslagen.

Stap 2 Open Finder door op het pictogram op uw dock te klikken.
Finder-pictogramStap 3 Navigeer naar de map Programma’s > Hulpprogramma’s > Migratie-assistent-app.
Venster Applicaties met een aanwijzer naar het applicatiepictogram Migratie-assistentStap 4 Sluit al uw geopende toepassingen en klik vervolgens op “Doorgaan” in het eerste venster van de Migratie-assistent.
Eerste Migratie-assistent-venster met een aanwijzer naar de knop DoorgaanStap 5 Op dit moment is het een eenvoudig proces. Selecteer uw Time Machine-back-up en klik op “Doorgaan”.

Stap 6 Kies de informatie die u wilt overzetten – zoals gebruikersaccounts, applicaties, mappen, systeeminstellingen, enz. – en klik vervolgens op Doorgaan.

Stap 7 Wacht gewoon tot het proces is voltooid. Het kan een paar minuten tot een paar uur duren, afhankelijk van hoeveel gegevens er worden overgedragen.

Wat te doen als u gegevens bent kwijtgeraakt na het terugzetten naar de fabrieksinstellingen?

Technologie is niet altijd 100% voorspelbaar – en als mens zijn wij dat nog minder. Als er iets mis is gegaan tijdens de back-up en reset en u merkt dat uw gegevens ontbreken, kunt u zelf gegevens van uw MacBook Pro herstellen met speciale hulpmiddelen. Voor dit artikel zullen we de Disk Drill app gebruiken.

Stap 1 Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2 Start Disk Drill door de Finder > Toepassingen > Disk Drill app te openen.
Toepassingenvenster met een aanwijzer naar het Disk Drill-toepassingspictogramStap 3 Selecteer de schijf waarop uw gegevens oorspronkelijk zijn opgeslagen. Laat alle instellingen op standaard staan ​​en klik vervolgens op ‘Zoeken naar verloren gegevens’.
Venster met opslagapparaten met een lijst met beschikbare schijven en een aanwijzer naar de geselecteerde schijf en optie om verloren gegevens te zoekenStap 4 Wacht tot het scanproces is voltooid en klik vervolgens op ‘Gevonden items bekijken’.
Een venster met volledig herstel en een aanwijzer naar de knop Gevonden items bekijkenStap 5 Blader door de bestanden die Disk Drill wist te vinden door de zoekbalk te gebruiken, te filteren op bestandstype of door simpelweg door de resultaten te scrollen. U kunt ook een voorbeeld van gevonden bestanden bekijken door uw muisaanwijzer naast de bestandsnamen te plaatsen en op de oogknop te klikken die verschijnt.
Venster Alle bestanden met een aanwijzer naar de oogknop naast de bestandsnaamStap 6 Selecteer de bestanden die u wilt herstellen door de vakjes aan de linkerkant aan te vinken en klik vervolgens op “Herstellen”.
Venster Alle bestanden met een aanwijzer naar een aangevinkt vakje naast een bestandsnaam en een andere richting de knop HerstellenStap 7 Kies in de pop-up die verschijnt de doelmap voor de herstelde bestanden. Als u zich zorgen maakt over het overschrijven van andere verloren gegevens, slaat u uw gegevens op een extern opslagapparaat op. Maar als u alle gegevens die u wilt herstellen al hebt gevonden, kunt u de bestanden opslaan op uw interne schijf. Klik op “OK” om het herstelproces te starten.
Bestemmingspop-up voor schijfanalysemap

Disk Drill Basic biedt niet: free gegevensherstel, maar het biedt wel free onbeperkt bestandsvoorbeeld – dit is uiterst belangrijk om te meten of uw gegevens kunnen worden hersteld met behulp van doe-het-zelfsoftware.

Is er enig verschil in het proces voor MacBook Air?

Er is een verschil in het proces, vooral als je een apparaat gebruikt met een op Intel gebaseerde chip in plaats van een Apple Silicon-chip (M1 en hoger). Gelukkig is het nog steeds heel eenvoudig. Hier is hoe het te doen:

Stap 1 Sluit het externe opslagapparaat aan waarop u uw back-up hebt opgeslagen.

Stap 2 Zorg ervoor dat uw MacBook is uitgeschakeld. Druk vervolgens op CMD + R en druk vervolgens op de aan / uit-knop om macOS-hulpprogramma’s te initialiseren.

Stap 3 Klik op “Herstellen van Time Machine-back-up” en klik op “Doorgaan”.

Stap 4 Bekijk de informatie in het venster en klik op “Doorgaan”.

Stap 5 Klik in de lijst op uw Time Machine-back-up en klik op “Doorgaan”.

Stap 6 Selecteer uw meest recente back-up en klik op “Doorgaan”. Dat is het!

Conclusie

Een MacBook Pro terugzetten naar de fabrieksinstellingen is een eenvoudig proces, vooral wanneer u werkt met MacBooks die de nieuwe Apple Silicon-chip gebruiken – maar onthoud altijd dat u eerst een back-up van uw gegevens maakt, aangezien elk computerproces nooit 100% voorspelbaar zal zijn.

0 Shares:
You May Also Like