Luister goed met de instapmodel, HDMI-loze Sonos Ray-soundbar

Sonos Ray angled

Voor zijn nieuwste soundbar heeft Sonos high-end functies zoals Dolby Atmos en side-firing drivers weggelaten en zelfs HDMI laten vallen. Maar Sonos belooft nog steeds eersteklas audio van de Ray-soundbar op instapniveau, die ik dinsdag tijdens een evenement in New York heb mogen zien en horen.

Tijdens het evenement deelde Sonos ook nieuws over zijn langverwachte Hey Sonos-stemassistent en toonde hij ook nieuwe kleuren voor de draagbare Sonos Roam.

De Sonos Ray, die op 7 juni in de uitverkoop gaat voor $ 279, kost $ 170 minder dan de Sonos Beam, de nu mid-range Dolby Atmos-soundbar van Sonos, en het is een volledige $ 620 minder dan het vlaggenschip Sonos Arc.

Sonos Ray voor de tv

Ben Patterson/Gieterij

Om die prijs te halen, heeft Sonos het aantal aangedreven drivers in de 3.0-kanaals Ray teruggebracht in vergelijking met de Beam en de Arc, die respectievelijk vijf en elf drivers bevatten.

De Ray wordt geleverd met in totaal vier drivers, waaronder twee “high-performance” tweeters met gesplitste golfgeleiders die “geluid van muur tot muur projecteren”, samen met twee midwoofers met volledig bereik; elk van de vier drivers krijgt zijn eigen klasse-D-versterker. Een basreflexsysteem met een poortontwerp met lage snelheid levert de lage frequenties.

Ook ontbreekt ondersteuning voor Dolby Atmos, wat betekent dat de Ray geen hoogte-effecten kan leveren; in plaats daarvan kun je standaard Dolby- en DTS-audio verwachten.

Ten slotte mist de Ray een HDMI-connector, tegenwoordig een standaardfunctie voor zelfs goedkope soundbars. In plaats daarvan doet de Ray het met een optische (Toslink) ingang, die meerkanaals Dolby-, DTS- en PCM-audio kan leveren, maar geen Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio of een van de objectgebaseerde audioformaten.

Sonos Ray-ingangen

Ben Patterson/Gieterij

Ik sprak met platenproducent Giles Martin, die ook dienst doet als Head of Sound Experience bij Sonos, tijdens het evenement in New York, en hij betoogde dat de enkele optische ingang van de Ray een “snelle en elegante oplossing” is voor het instapniveau, niet- Atmos-soundbar.

Maar terwijl Sonos HDMI, Atmos-geluid en extra luidsprekerdrivers van de Ray heeft geschoren, heeft het veel kenmerkende Sonos-functies intact gelaten, namelijk Sonos multi-room audio, AirPlay 2 en Trueplay, de Sonos-kamercorrectiefunctie waarmee de luidspreker kan meten de akoestiek van een kamer met behulp van de microfoon van een iPhone.

Sterker nog, je kunt het geluid van de Ray upgraden met extra luidsprekers, net zoals je kunt met de Beam en de Arc. Je zou bijvoorbeeld een Sonos Sub en een paar Sonos One-speakers aan de Ray kunnen toevoegen, waardoor de soundbar naar een 5.1-kanaalsconfiguratie zou komen.

Met afmetingen van 22 x 3,74 x 2,79 inch en een gewicht van 4,29 pond, wordt de Ray geleverd met een platte grille aan de voorkant en is aanzienlijk kleiner en lichter dan de Beam en (vooral) de forse Arc, waardoor het een goede kandidaat is voor een studio-appartement of een tweede kamer.

Sonos zegt ook dat het het akoestische pakket van de Ray zo heeft ontworpen dat het naar voren is gericht, wat betekent dat je het in een tv-kast kunt schuiven zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het blokkeren van het geluid. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon voor je tv plaatsen, of de Ray aan de muur van je tv bevestigen met een optionele montagebeugel.

Sonos Ray in tv-meubel

Ben Patterson/Gieterij

De optische ingang van de soundbar bevindt zich in een achtercompartiment naast een snelle (10/100 Mbps) ethernetpoort. Bovenop de soundbar bevinden zich de bekende Sonos aanraakbedieningen, waarmee je deuntjes kunt afspelen en pauzeren en kunt vegen om nummers over te slaan.

Om de Ray in actie te laten zien, speelden Giles en andere Sonos-executives scènes uit en. Op het eerste gezicht klonk de compacte soundbar behoorlijk indrukwekkend, met helder, aantrekkelijk geluid, een behoorlijke hoeveelheid bas en schone, heldere dialogen.

Natuurlijk kon ik de Ray maar een paar minuten horen terwijl ik aan een kant van een kleine, overvolle kamer met een betonnen vloer zat – nauwelijks de ideale locatie om de banden van een soundbar te trappen. Hoewel ik het weinige dat ik hoorde leuk vond, bewaar ik mijn definitieve oordeel totdat ik quality time met de spreker heb doorgebracht.

Details van de Sonos Ray waren ruim voor het officiële kickoff-evenement van deze week gelekt, maar een van de meest sappige geruchten – dat de Ray verticaal zou kunnen worden geplaatst voor gebruik als surround-luidspreker voor de Beam of Arc – kwam niet uit, of tenminste nog niet. Toen ik Giles vroeg naar de geruchtenfunctie, grinnikte hij en ontkende dat er ooit over nagedacht was.

Naast de Ray onthulde Sonos ook de Hey Sonos-stemassistent; je kunt hier meer lezen over Hey Sonos.

Tot slot kondigde Sonos aan dat de draagbare Sonos Roam nu verkrijgbaar is in drie nieuwe kleuren: Olive, Wave en Sunset.

Sonos Roam-kleuren

Ben Patterson/Gieterij

De drie nieuwe Sonos Roam-modellen zijn te koop voor $ 179 per stuk, hetzelfde als de originele witte en zwarte versies.

Ik hoop binnenkort een testeenheid voor de Sonos Ray te krijgen, dus houd je ogen en oren open voor een volledige beoordeling.

0 Shares:
You May Also Like