LG S95QR soundbar review: eersteklas Dolby Atmos-geluid

LG S95QR soundbar with subwoofer and rear speakers

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Geweldige Dolby Atmos- en DTS:X-prestatiesCenter upfiring driver versterkt dialoogAirPlay 2 en Chromecast-ondersteuningAI-aangedreven kamercorrectie

nadelen

Glitchy wifi-installatieNetsnoeren voor achterluidsprekers zijn te kort

Ons oordeel

Met zijn vijf hoogtedrivers spant de LG S95QR de kroon als het gaat om meeslepend Dolby Atmos- en DTS:X-geluid.

Prijs bij beoordeling

$ 1.799,99

Beste prijzen vandaag: LG S95QR

Beste koop

$ 1499,99

Free

LG legt de lat hoger met de S95QR, een Dolby Atmos/DTS:X soundbar met niet twee, niet vier, maar opzwepende drivers, waaronder één voor het middenkanaal. De nieuwe vlaggenschip-soundbar van LG voor 2022 doet uitstekend werk door de kamer te vullen met surround- en hoogte-effecten, waardoor je in een bubbel van opwindend meeslepend geluid wordt geplaatst, terwijl de extra driver op middenhoogte de dialoog versterkt.

De LG S95QR wordt ook geleverd met AirPlay 2 en Chromecast-ondersteuning, om nog maar te zwijgen van een AI-aangedreven kamercorrectietool die de audio van de soundbar aanpast aan de akoestiek van je thuisbioscoop.

Het nadeel was dat ik het moeilijk had om de LG S95QR verbinding te laten maken met mijn wifi-netwerk (het lukte uiteindelijk na verschillende pogingen), en de netsnoeren voor de twee achterste luidsprekers zijn veel, veel te kort. Ten slotte wordt de LG S95QR geleverd met een hoog prijskaartje van $ 1.800 (hoewel LG een prijsdaling van $ 300 aanbood op het moment van schrijven).

Deze recensie maakt deel uit van TechHive’s dekking van de beste soundbars. Klik op die link om recensies van concurrerende producten te lezen, samen met een kopersgids voor de functies waarmee u rekening moet houden bij het winkelen.

Hoeveel kanalen ondersteunt de LG S95QR?

De LG S95QR is een 9.1.5-kanaals soundbar, wat ongebruikelijk is wat betreft soundbar-kanaalconfiguraties.

Die “.5” aan het einde verwijst naar het aantal hoogtekanalen, en meestal is dat cijfer ofwel “.2” – geeft linker- en rechterhoogtekanalen aan – of “.4” – voor links, rechts, links-achter en rechts -achterkant. Maar de LG S95QR voegt een vijfde hoogtekanaal toe voor het midden, met het idee dat de middenhoogte-driver (die, net als de andere hoogteluidsprekers, hoogte-aanwijzingen van het plafond afkaatst) de algemene hoogte-aanwijzingen zal helpen versterken en de helderheid zal verbeteren. van dialoog. We zullen wat later zien en horen of dat extra hoogtekanaal loont.

LG S95QR center hoogte luidspreker

Ben Patterson/Gieterij

Naast de hoogtekanalen beschikt de LG S95QR over drie kanalen aan de voorzijde (voor links, rechts en in het midden), vier kanalen aan de zijkant (twee aan de voorkant en twee aan de achterkant) en twee surroundkanalen, wat ons de “9” in de 9.1.5-kanaalsconfiguratie van de soundbar. Ten slotte levert de draadloze subwoofer het laagfrequente “.1”-kanaal.

Hoeveel HDMI-ingangen heeft de LG S95QR?

De LG S95QR wordt geleverd met drie HDMI-poorten, waaronder twee HDMI-ingangen en een uitgang die ook dienst doet als HDMI-eARC-interface. Met die HDMI-eARC-poort kunt u uw tv aansluiten op de soundbar via een enkele HDMI-kabel, waardoor audio (inclusief verliesvrije Dolby TrueHD- en DTS-HD Master Audio-tracks) wordt verzonden vanaf alle op uw tv aangesloten afspeelapparaten (zoals 4K Blu-ray-spelers, gameconsoles en streaming videospelers) tot aan de soundbar.

LG S95QR HDMI-poorten

Ben Patterson/Gieterij

Als u uw videobronnen liever rechtstreeks op de LG S95QR aansluit, kunt u dat doen met behulp van de twee HDMI-ingangen en vervolgens zowel video als audio naar uw tv sturen via de HDMI-uitgangspoort (4K video-doorvoer inclusief Dolby Vision, VRR, en low-latency-modus wordt ondersteund). Over het algemeen is het geweldig om een ​​high-end soundbar te zien die nog steeds last heeft van extra HDMI-ingangen; steeds meer fabrikanten (zoals Bose, Bowers & Wilkins en Sonos) schuwen HDMI-ingangen ten gunste van een enkele HDMI-eARC-connector.

Ook aan boord is een optische (Toslink) ingang voor oudere, HDMI-loze tv’s, samen met een USB-poort die audiobestanden ondersteunt (inclusief FLAC-, AAC- en WAV-formaten met een resolutie tot 24bit/96kHz) op een externe schijf.

Hoe eenvoudig is de installatie voor de LG S95QR?

Fysieke installatie voor de LG S95QR is niet zo moeilijk, hoewel ik wat verkeersdrempels tegenkwam met de achterluidsprekers en wifi-configuratie.

Met afmetingen van 47,2 x 2,5 x 5,3 inch (BxHxD) en een gewicht van 11,1 pond, is de belangrijkste soundbarbehuizing van de LG S95QR groot, breed en fors, hoewel hij met een hoogte van slechts 2,5 inch kort genoeg zou moeten zijn om onder de meeste tv’s te passen zonder het blokkeren van de onderkant van het scherm. Een alternatief voor het plaatsen van de LG S95QR voor je tv is het monteren van je set, en een muurbevestigingsset (compleet met beugels en schroeven) wordt meegeleverd.

De 22,1-pond, 15,9 x 7,9 x 15,9-inch (HxBxD) subwoofer is behoorlijk groot wat betreft soundbar-subwoofers, en hij is vastgemaakt door een netsnoer van anderhalve meter. Hoe kort het netsnoer ook is, het zou voldoende moeten zijn om de soundbar achter je tv of in de buurt van (maar niet in de buurt) van de bank te plaatsen.

De twee achterluidsprekers worden geleverd met dezelfde netsnoeren van anderhalve meter als de subwoofer, wat plaatsing lastig maakt, tenzij er voldoende stopcontacten in de buurt zijn. Je kunt natuurlijk altijd verlengsnoeren gebruiken, maar een betere optie zou zijn dat LG gewoon langere stroomkabels meeneemt.

LG S95QR achterspeakers

Ben Patterson/Gieterij

Draadloze installatie voor de LG S95QR bleek lastig. De LG Sound Bar mobiele app had geen problemen met het detecteren van de soundbar, maar na vijf pogingen lukte het niet om het apparaat te verbinden met mijn dual-band wifi-netwerk. Na meer gedoe slaagde ik erin om de LG S95QR aan te sluiten als een AirPlay 2-luidspreker met behulp van mijn iPhone, maar het draadloze installatieproces was allesbehalve naadloos.

Een laatste stap is het uitvoeren van LG’s AI Room Calibration Pro-functie, die het geluid van de soundbar aanpast aan de akoestiek in je kamer. Het proces duurt slechts een paar minuten en het houdt in dat de soundbar luistert naar een reeks luide piepjes, vervagingen en andere tonen via een ingebouwde microfoon. Kamerkalibratie is een functie die we hebben gezien in tal van andere high-end soundbars (inclusief modellen van Samsung en Sonos), en het is geweldig dat LG dit specifieke vakje heeft aangevinkt.

Heeft de LG S95QR een afstandsbediening?

De afstandsbediening van de LG S95QR is dezelfde vernieuwde toverstaf als die van LG in zijn andere recente soundbars, en het slanke, ergonomische ontwerp is een grote verbetering ten opzichte van oudere LG soundbar-afstandsbedieningen.

Naast het vierweg-navigatiepad zijn er ook knoppen om de luidsprekerniveaus in te stellen en toegang te krijgen tot het instellingenmenu van de soundbar, samen met volumemute, geluidsmodus en Bluetooth-knoppen. Helaas zijn de volume-omhoog-omlaag-knoppen onhandig in de linkerbovenhoek van de afstandsbediening geplaatst, wat betekent dat je je duim moet strekken om ze te bereiken.

LG S95QR-afstandsbediening

Ben Patterson/Gieterij

Je kunt de soundbar ook bedienen met de capacitieve aanraakknoppen bovenop de behuizing (met knoppen voor aan/uit, ingang selecteren, volume omhoog/omlaag, afspelen/pauzeren, Bluetooth en wifi). Evenzo biedt de LG Sound Bar-app toegang tot alle modi en instellingen van de LG S95QR, samen met tal van opties voor het aanpassen van luidsprekerniveaus.

Ondersteunt de LG S95QR AirPlay 2, Chromecast en Bluetooth?

De LG S95QR biedt zowel AirPlay 2 als Chromecast, wat betekent dat je audio naar de soundbar kunt casten via Android-telefoons, Apple-apparaten en elke app met Chromecast.

De soundbar ondersteunt ook Spotify Connect en Bluetooth 5.0, inclusief de SBC- en AAC Bluetooth-codecs. Helaas ondersteunt de LG S95QR geen Bluetooth-codecs met hoge resolutie, zoals Qualcomm’s aptX Adaptive (de recente Bowers & Wilkins Panorama 3 ondersteunt de aptX Adaptive-codec, die draadloze hi-res audiostreaming ondersteunt).

Werkt de LG S95QR met Alexa of Google Assistant?

De LG S95QR werkt met zowel Alexa als Google Assistant. Nadat je de soundbar hebt aangesloten op een of beide van deze spraakassistenten, kun je het apparaat bedienen door opdrachten uit te spreken naar een slimme luidspreker in de buurt, zoals “Alexa, speel Taylor Swift op de LG-soundbar” of “Hey Google, draai de volume hoger op de LG-soundbar.”

Maar hoewel de LG S95QR wel werkt met Alexa en Google Assistant, heeft hij geen van die stemassistenten ingebouwd, wat betekent dat je geen spraakopdrachten kunt uitspreken met de soundbar zelf.

Welke geluidsmodi heeft de LG S95QR?

Onder de geluidsmodi die u op de LG S95QR kunt kiezen, zijn de typische standaard-, bioscoop-, sport- en spelmodi die u op andere soundbars aantreft, maar LG voegt een paar andere intelligente geluidsmodi toe aan de mix: AI Sound Pro, die “aangepast” levert geluid ondersteund door kunstmatige intelligentie en een muziekmodus aangevuld met DSP-technologie (digitale signaalverwerking) in samenwerking met Meridian Audio.

Na een behoorlijke hoeveelheid experimenten, vond ik AI Sound Pro (die ik heb getest op andere LG-soundbars) behoorlijk effectief in het automatisch aanpassen van de audio, afhankelijk van waar je naar luistert, terwijl Music goed is opgewarmd muziek nummers. Als je de voorkeur geeft aan een set-it-and-forget-it-aanpak, zou het een slimme keuze zijn om bij AI Sound Pro te blijven.

De LG S95QR heeft ook een nachtmodus die het dynamische bereik van de soundbar comprimeert voor luistersessies ‘s avonds laat, terwijl een Clear Voice-modus het dialoogvolume verhoogt.

Hoe klinkt de LG S95QR?

Sonisch gezien presteerde de LG S95QR als een kampioen en leverde hij de meest meeslepende Dolby Atmos- en DTS:X-audio die ik ooit van een soundbar heb gehoord (toegegeven, ik moet Samsung’s nieuwe vlaggenschip uit 2022, de 11.1.4-kanaals HW- Q990B).

Luisterend naar de 4K Blu-ray van , waren er overal Dolby Atmos-hoogtesignalen, zoals wanneer een Imperial Walker van bovenaf implodeert en wanneer de rebellenbasis op Hoth kraakt en siddert terwijl hij onder een imperiale aanval staat. De middenhoge luidspreker wierp zijn vruchten af, met een heldere, heldere dialoog, en over het algemeen had ik het gevoel dat ik me in een meeslepende bubbel van dynamisch geluid bevond.

LG S95QR optische ingang

Ben Patterson/Gieterij

Overgaand naar de UHD van en zijn DTS:X-soundtrack, klonk het gerommel van de Saturn V diep en krachtig, maar nooit dreunend, terwijl het geluid van de golvende uitlaat van de raket de kamer en rond mijn hoofd leek te rollen. Sterker nog, toen het ruimtevaartuig opsteeg van het lanceerplatform, kon ik duidelijk hoogte-effecten horen van de luidspreker rechtsachter toen het schip in de rijzijde van het frame verdween. Tijdens mijn tests merkte ik zelfs een precisie en directionaliteit op in zowel Dolby Atmos- als DTS:X-hoogte-effecten die afwezig zijn in veel concurrerende soundbars.

Ik dook ook in de jaren ’78 in de iTunes Stores en kreeg een kick van de Atmos-compatibele titelcredits toen ze omhoog, over en over het scherm suizen, terwijl de partituur van John Williams helder, vol en muzikaal klonk. Ik hield ook van de solide – maar niet dreunende – “dreun” van Richard Donners “geregisseerd door”-credit.

Toen ik overschakelde van de AI Sound Pro-modus naar de Meridian-enhanced Music-modus, speelde ik Bruce Springsteen’s op Apple Music en ik was onder de indruk van het brede geluidsbeeld en de precieze plaatsing van de instrumenten. Ik heb ook genoten van “Oxytocin” van Billie Eilish in Dolby Atmos, hoewel ik het nummer voor een keer een beetje dreunend vond; het trimmen van de wooferniveaus bracht de bas weer onder controle. Ravels solo pianowerken uitgevoerd door Bertrand Chamayou voor Erato klonken schoon en sfeervol in de Atmos-mix, terwijl een 24-bit/96kHz-track van Chet Baker’s “Solar” gespeeld vanaf een USB-stick redelijk glinsterde.

Dus, is de LG S95QR de beste soundbar die ik ooit heb gehoord? In termen van Dolby Atmos- en DTS:X-prestaties, ja; Ik heb het woord “wauw” meer dan eens in mijn testnotities geschreven, voor wat het waard is. Ik heb soundbars van Samsung en Vizio gehoord die aantoonbaar meer punch en opwinding bevatten, maar in termen van pure onderdompeling staat de LG S95QR bovenaan in mijn boek.

Is de LG S95QR het geld waard?

Ik heb zeker mijn bedenkingen bij de LG S95QR. Het verbinden van de soundbar met mijn wifi-netwerk was een koninklijke pijn, hoewel het een proces is dat je (hopelijk) maar één keer hoeft te doorlopen. Idem voor het omgaan met de korte stroomkabels op de achterspeakers, die je altijd zou kunnen verlengen met verlengsnoeren.

Maar zodra je die vervelende installatieproblemen hebt opgelost, levert de LG S95QR een krachtige Dolby Atmos/DTS:X-ervaring, terwijl AirPlay 2 en Chromecast ervoor zorgen dat je audio kunt casten vanaf je favoriete streamingmuziekservices. En vergeet de USB-poort niet, die hi-res audioweergave ondersteunt. Het prijskaartje van $ 1800 is zeker hoog, maar we zien nu al prijsverlagingen – en persoonlijk geef ik liever meer uit aan een best presterende soundbar dan beknibbelen op een onderpresterende.

0 Shares:
You May Also Like