LG G2 Evo Gallery Edition review: een geweldige tv met geweldige beeldverwerking

LG G2 evo Gallery

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekend beeld met rijke zwarttintenGeweldige interface en afstandsbedieningUitstekende videoverwerkingSuperdunne rand

nadelen

Oudere WRGB-technologiePrijzig

Ons oordeel

De G2 Evo Gallery-editie is een geweldige OLED-tv met een superdunne bezel die er bijzonder mooi uitziet aan de muur. Ons enige voorbehoud is dat nieuwere RGB OLED’s de oudere WRGB OLED-beeldtechnologie van LG hebben overschaduwd.

Prijs bij beoordeling

$ 3.199,00 (65-inch model OLED65G2)

Amazone

$ 2.996,99

Free

Beste koop

$ 2999,99

Free

LG verbetert hun OLED-line-up met een nieuwe processor is geweldig nieuws. Het is altijd goed als een uitstekende tv nog beter wordt.

De olifant in de kamer is echter de komst van de volgende generatie OLED-tv’s van zowel Samsung als Sony. Deze sets maken gebruik van de quantum-dot RGB OLED-technologie die Samsung Display (niet de tv-divisie van Samsung) aankondigde op CES in januari 2022.

De vraag van $ 3.000: zal de verbeterde beeldverwerking van LG voldoende zijn om de OLED-tv’s in de voorhoede van beeldkwaliteit te houden?

Deze recensie maakt deel uit van TechHive’s berichtgeving over de beste smart-tv’s, waar u beoordelingen van het aanbod van de concurrentie vindt, plus een kopersgids voor de functies waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor dit type product.

De LG G2 Evo Gallery Edition is een 120Hz, 4K UHD (3840 bij 2160p) OLED-tv. OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. In dit artikel lees je meer over OLED-technologie. De G2 Evo Gallery Edition waar ik naar keek, was het $ 3.199, 65-inch klasse (64,5 inch diagonaal gemeten) model. Het is ook verkrijgbaar als een 77-incher voor $ 4199, een 83-inch model kost $ 6.499 en er is een 55-inch versie voor $ 2.099. LG’s PR-blad vermeldt een 93-inch versie, maar ik kon het niet vinden, of de prijs voor de 93-inch G2 Evo Gallery Edition op de website van het bedrijf bij het ter perse gaan.

De 65-incher die ik heb geëvalueerd, weegt iets minder dan 60 pond, inclusief het 17-inch brede voetstuk. De rand is extreem dun, net als het paneel zelf, hoewel de laars waarin de elektronica is ondergebracht, de diepte tot een volledige inch vergroot. Voor wandmontage van deze thin-to-win schoonheid is er een 300 x 300 mm VESA-bevestigingspatroon.

Als het gaat om het ondersteunen van geavanceerde technologieën, heeft de G2 weinig concurrenten. De tuner is ATSC 3.0, alle vier de HDMI-poorten zijn 2.1 en eARC wordt ondersteund op een van die poorten voor audio met hoge bandbreedte en ongecomprimeerde 7.1 surround. De Bluetooth is 5.0 en de Wi-Fi 6 (ook bekend als 802.11ax. Audiofielen zullen geïnteresseerd zijn om te weten dat de LG G2 Evo Gallery Edition WiSA draadloze audio ondersteunt.

Andere poorten zijn coax voor oudere kabelboxen en antennes, 3,5 mm audio, RS-232C, twee USB-A-poorten, ethernet en optische S/PDIF. Er is niet veel in de weg van legacy-verbindingen, zoals bij veel leveranciers tegenwoordig, maar je kunt er altijd een HDMI-converter voor pakken.

Ik zal de G2 in deze review nogal eens vergelijken met de nieuwe Samsung S95B QD OLED, en het is vermeldenswaard dat de G2 naast HDR10 en HLG Dolby Vision ondersteunt, wat zijn Samsung-rivaal niet doet. Het ondersteunt Samsung’s vergelijkbaar-naar-Dolby-Vision HDR10+. Insiders uit de industrie hebben mij verteld dat HDR zo weinig gegevens nodig heeft, dat het merendeel van het HDR-materiaal dat tegenwoordig wordt weergegeven, ze gewoon allemaal ondersteunt. Er is een oorlog in HDR-formaat, maar dat zou de consument niet moeten kunnen schelen.

Variabele verversingssnelheid, automatische lage latentie, FreeSync Premium en HGiG (HDR Gaming Interest Group) worden allemaal ondersteund voor gamen en alle Dolby-audiovarianten worden ook ondersteund. Ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa zijn geïntegreerd en bruikbaar via de spraakherkenningsfunctie van LG op afstand.

Merk op dat hoewel ik de G2 vergelijk met de $ 2.800 S95B, de Gallery Edition een duurdere tv is vanwege het decoratieve ontwerp. Dezelfde 65-inch LG OLED-goedheid is beschikbaar voor een stuk minder met LG’s meer alledaagse C- en B2-modellen.

LG maakt een van mijn favoriete afstandsbedieningen. Hij ondersteunt spraakcommando’s, is groot genoeg om hem gemakkelijk te volgen, ligt lekker in de hand en is efficiënt in gebruik.

Het is natuurlijk “magisch” omdat je een muisachtige cursor kunt besturen die verschijnt als je met de afstandsbediening schudt. Het is leuk. Na verloop van tijd merk ik echter dat ik altijd het cursorwiel gebruik, omdat je de cursorpositie niet constant opnieuw hoeft te kalibreren door hem tegen de zijkant van het scherm te stoten.

LG’s WebOS 2.2-interface is ook efficiënt – iets wat ik nog steeds niet kan zeggen over die van concurrent Samsung. Het beschikt ook over een zeer mooie kanaal- / mediagids met samengestelde inhoud en een zeer competente mediaspeler die een breed scala aan formaten ondersteunt. In feite ondersteunt het meer formaten dan elke andere speler die ik ken. Terwijl ik films, muziek en foto’s van mijn NAS-box over het lokale netwerk stream, waardeer ik deze app enorm.

De G2 die ik heb getest, zat naast een van Samsung’s nieuwe S95B OLED’s. Het verschil tussen LG’s WRGB-technologie met vier subpixels (wit, rood, groen, blauw) en de RGB met drie subpixels van Samsung was meteen merkbaar. De kleurscherpte van de G2 was goed, maar die van zijn rivaal, die gebruikmaakt van kwantumstippen, was spectaculair. Beide zijn natuurlijk voorzien van stellaire zwarttinten. Het kunnen uitschakelen van de zelf-emitterende pixels garandeert dat vrijwel.

Waar de G2 een voordeel leek te hebben, was met puur wit en grijs. Het hebben van die vierde witte subpixel helpt in die gevallen echt. Waar het niet hetzelfde voordeel heeft, is wanneer LG het gebruikt om warmere kleuren op te fleuren, zoals geel en rood. Die tinten blijven natuurlijk herkenbaar, maar ze zijn veel minder verzadigd en aanzienlijk minder verzadigd dan op het QD OLED-paneel.

Twee gebieden waar ik absoluut de voorkeur aan gaf met de G2 waren bewegingscompensatie en panning. Het handelde de Spears & Munsil-bewegingstests perfect af toen ik de compensatie verhoogde (Hollywood kan op dit gebied keihard gaan – ik heb een hekel aan trillingen en sprongen), evenals bewegingsmateriaal uit de echte wereld. Er was bijna geen glinstering of moiré in pannen met gedetailleerde patronen, iets wat de S95B niet kan claimen. Ik moet er echter op wijzen dat de helderdere details van de S95B het moeilijker maken om die artefacten te vermijden.

Ik heb de OLED-bewegingsinstelling van LG geprobeerd en het effect was verschrikkelijk. Het lijkt alsof er extra zwarte frames worden geïnjecteerd, en ik zou me zorgen maken dat de resulterende flikkering epileptische aanvallen zou kunnen veroorzaken. Er waren ook meer kleurproblemen met wat materiaal, als gevolg van onjuiste tonemapping in de “Auto” -modus. Stel de kleurruimte van de tv in op Native om er zeker van te zijn dat je de kleuren ziet die je zou moeten zien. Hetzelfde geldt voor de S95B.

Het zwart van de G2 is, zoals gezegd, de gebruikelijke OLED-perfectie. Het is deze inktzwarte duisternis die een groot contrast mogelijk maakt, hoewel de piekhelderheid van de G2 uitkomt op ongeveer 700 nits. Je kunt de algehele helderheid van de set opkrikken, maar het resultaat is hetzelfde als bij een oudere led/lcd-tv: het hele beeld vervaagt gewoon. De S95B biedt veel meer piekhelderheid en dus een beter contrast.

Uniformiteit van het scherm (geen wolken of donkere gebieden) is geweldig, en er zullen duidelijk geen problemen met achtergrondverlichting zijn, zoals bloeden of bloeien met zelfzenders. Ook is er, zelfs bijna direct vanaf de zijkant bekeken, geen verblinding of vervorming; dat wil zeggen, de kijkhoek is extreem breed.

Over het algemeen zou ik LG’s OLED-beeldverwerking de beste in zijn klasse noemen. Ik heb het in het verleden ook de voorkeur gegeven boven Sony’s OLED-karbonades. Als het gaat om het algemene beeld, terwijl ik een LG OLED over een 4K LCD zou nemen, ben ik bang dat rivaliserende QD OLED’s nu op een hoger niveau opereren.

Geweldig, maar tegen zeer stevige concurrentie

De G2 is een geweldige tv. De fluweelachtige zwarttinten zijn fantastisch en het algemene beeld is zeer, zeer goed. Ik beoordeel ook de afstandsbediening, de gebruikersinterface en de beeldverwerking als superieur. Maar zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, hebben quantum-dot RGB OLED-panelen de tv-beeldkwaliteit naar een ander niveau getild. Bescheiden verbeteringen van LG houden het gewoon niet bij.

Dat gezegd hebbende, zoals ik al opmerkte, als je OLED wilt gebruiken – wat ik zou kiezen boven LCD-achtergrondverlichting met led-achtergrondverlichting – kun je met het minder stijlvolle aanbod van LG dit tegen een lagere prijs doen.

0 Shares:
You May Also Like