Leviton Decora Smart Wi-Fi 4-speed Fan Controller review: geen hub vereist

leviton wifi fan controller primary

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Maakt bediening van de plafondventilator mogelijk via spraak, app of knoppen op de muurVereist geen Wi-Fi-bridge of smart home-hubOndersteunt dual-band Wi-FiZeer eenvoudig te installeren en in te stellen

nadelen

Knop voor het aanpassen van de ventilatorsnelheid is voelbaar onaangenaam Wifi-afhankelijk, dus bereik kan een probleem zijn Geen HomeKit-ondersteuning

Ons oordeel

De Leviton Decora Smart Wi-Fi 4-Speed ​​Fan Controller is een zeer goed product; het is gewoon niet de beste in zijn klasse.

Ik raadde aan om één smart home-ecosysteem te kiezen en eraan vast te houden. Begin met Z-Wave of Zigbee of Lutron of Wi-Fi voor lichtregeling en blijf bij dat platform wanneer je kiest voor een slimme thermostaat, garagedeurcontroller, waterleksensor of wat dan ook. De tijden zijn veranderd, dus dat advies is niet meer zo geldig als het ooit was. Slimme thuisliefhebbers willen het misschien volgen, maar liefhebbers kunnen beter het beste apparaat in een bepaalde categorie kopen, ongeacht het protocol. En hoe leuk ik ook de Leviton Decora Smart Voice Dimmer met Amazon Alexa vind, ik denk niet dat de Leviton Decora Smart Wi-Fi 4-Speed ​​Fan Controller de beste op de markt is.

Het product van Leviton is geenszins een keuze, alleen de Lutron Caséta Smart Fan Speed ​​Control is beter, zelfs als hij duurder is als je nog geen Lutron Caséta Bridge hebt. De beste reden om één smart home-platform te gebruiken, is dat je niet met meerdere apps te maken hebt om alles te bedienen. Maar aangezien slimme luidsprekers zoals de Amazon Echo en Google Home bekendheid hebben gekregen, is dat niet langer zo’n probleem.

Zodra je een nieuw smart home-apparaat hebt ingesteld en het hebt verbonden met je digitale assistent naar keuze, hoef je niet meer met de app van elke fabrikant om te gaan. Je kunt de software van de slimme luidspreker gebruiken om vrijwel alles te doen, inclusief het aan elkaar koppelen van apparaten uit anders ongelijksoortige ecosystemen, zodat alles kan worden bediend met spraakopdrachten.

leviton wifi-ventilator geïnstalleerd

Wat als je geen slimme speaker in huis wilt? Dan ben je gelukkiger als je bij één ecosysteem blijft. En als je ook niet met een smart home hub te maken wilt hebben, zijn smart home-apparaten die rechtstreeks via wifi werken, zoals alles in Leviton’s Decora Smart Wi-Fi-reeks, de betere keuze. Laten we een diepe duik nemen in de Decora Smart Wi-Fi 4-Speed ​​Fan Controller om de voor- en nadelen ervan te evalueren.

Ontwerp en functieset

De meest voor de hand liggende functie die de fancontroller van Leviton onderscheidt van die van Lutron, is dat er geen hub of brug voor nodig is. Het maakt rechtstreeks verbinding met uw Wi-Fi-netwerk op de 2,4- of 5GHz-frequentiebanden. Afhankelijk van wifi kun je kwetsbaar zijn voor bereikproblemen, maar dit zou geen probleem moeten zijn als je een nieuwere router gebruikt, vooral als het een mesh-netwerkmodel is.

Het andere grote verschil zijn de bedieningselementen op het apparaat zelf. Waar de ventilatorcontroller van Lutron vijf knoppen heeft om aan, uit, ventilatorsnelheid omhoog en omlaag te regelen, en een middelste knop die een “favoriete” instelling kan onthouden, heeft het apparaat van Leviton één brede rocker om de ventilator aan en uit te zetten, en een tweede wafer -dunne tuimelschakelaar rechts daarvan om de ventilatorsnelheid te selecteren. Ik vind het leuk dat de primaire rocker een duidelijke visuele bevestiging geeft of de schakelaar in de aan- of uit-stand staat (die op Leviton’s Z-Wave-producten “flippen” niet). Maar de dunheid van de rocker met snelheidsregeling maakt het enigszins ongemakkelijk om te drukken. Ook hier is het echter een verbetering ten opzichte van Leviton’s Z-Wave-ventilatorcontroller, die horizontaal boven de aan/uit-paddle is georiënteerd.

In tegenstelling tot Lutron biedt Leviton geen optionele draadloze afstandsbediening die u bij u kunt dragen (of op een andere locatie aan een muur kunt bevestigen). De Pico-afstandsbedieningen van Lutron zijn echter niet goedkoop; het model met ventilatorregeling kost $ 30.

leviton wifi fan 80 procent

Een kolom van vier LED’s aan de linkerkant van het controllerlampje geeft een visuele indicatie van de ventilatorsnelheid, en een LED onder de aan/uit-paddle licht op wanneer de ventilator uit staat, zodat u deze in het donker kunt vinden. U kunt er ook voor kiezen om die LED uit te schakelen of alleen te laten branden als de schakelaar in de aan-stand staat. Hoewel het apparaat van Leviton geen favoriete instelling heeft, kan het worden geprogrammeerd om de ventilator te starten met de snelheid waarmee het apparaat de laatste keer werd uitgeschakeld.

mijn leviton-app voor instellingen van de ventilatorcontroller

Net als bij de hybride dimmer / slimme luidspreker, kun je met de app van Leviton veel instellingen van de ventilatorcontroller aanpassen. U kunt de LED-stack van de snelheidsindicator programmeren om bijvoorbeeld één tot 25 seconden aan te blijven na een wijziging, of om ze de hele tijd te laten branden. U kunt de ventilator programmeren om automatisch uit te schakelen na een bepaalde tijdsduur, variërend van één minuut tot 12 uur; en u kunt standaard minimum- en maximumsnelheden instellen (de standaard minimum- of maximumsnelheid kan bijvoorbeeld worden ingesteld op gemiddeld).

Je kunt ook al je Decora Smart Wi-Fi-apparaten in kamers groeperen voor eenvoudiger beheer, zodat je regels (“activiteiten”, in Leviton-taal) kunt maken om alle apparaten in die kamer tegelijk te bedienen.

Elk van Leviton’s Decora Smart Wi-Fi-apparaten kan worden geprogrammeerd om volgens een schema te werken, wat erg handig kan zijn als de ventilator is geïnstalleerd in een kamer die op een bepaald moment van de dag erg warm wordt. Je kunt ook plannen dat de ventilator inschakelt bij zonsopgang en uitgaat bij zonsondergang (of zelfs een paar minuten voor of na die gebeurtenissen).

IFTTT wordt ook ondersteund, wat betekent dat je de ventilator aan een slimme thermostaat kunt koppelen, zodat de ventilator automatisch wordt ingeschakeld wanneer de lucht warm wordt. Spraakopdrachten zijn echter waarschijnlijk het bedieningsmechanisme dat de meeste mensen zullen gebruiken met een aangesloten plafondventilator. Daartoe ondersteunt alles in de Decora Smart Wi-Fi-lijn zowel Amazon Alexa als Google Assistant.

De Decora Smart Wi-Fi Fan Controller installeren

Zoals gebruikelijk is bij Leviton’s slimme lichtregelaars, is de Decora Smart Wi-Fi Fan Controller afhankelijk van de aanwezigheid van een neutrale draad in de aansluitdoos. En je hebt een of meer begeleidende schakelaars nodig (Leviton’s model DD00R, elk $ 20) als de ventilator op een drie- of vierwegcircuit zit. Leviton gebruikt pigtail-draden en draadmoeren in plaats van rugsteken, en aangezien de ventilatorcontroller waarschijnlijk dieper zal zijn dan wat je ook vervangt, kan het moeilijk zijn om alles terug in de doos te proppen, vooral als er aangrenzende schakelaars zijn. Ik kwam dit probleem echter niet tegen, ook al installeerde ik het naast een van Leviton’s even dikke Z-Wave-dimmers.

leviton fancontroller profiel

Leviton’s Decora Smart Wi-Fi-producten worden geleverd met tweedelige afdekplaten (een metalen onderplaat die je op de J-box schroeft, en een polycarbonaat kap die daarop vastklikt en de schroefkoppen verbergt). Ik kon het echter niet gebruiken, omdat ik de ventilatorcontroller in een tweevoudige doos installeerde en Leviton alleen enkelvoudige hoezen bij het apparaat levert. Als je van het uiterlijk houdt en meer dan een enkelvoudige plaat nodig hebt, verkoopt Leviton ze afzonderlijk in maximaal zesvoudige configuraties (zoek naar “Decora Plus schroefloze wandplaat). Het is de moeite waard om hier op te merken dat Lutron soortgelijke schroefloze afdekplaten heeft, maar de bedieningselementen worden niet geleverd met schroeven of anderszins.

Nadat je de ventilatorcontroller hebt aangesloten, gebruik je de My Leviton-app om een ​​Bluetooth-verbinding met het apparaat tot stand te brengen. De laatste stap is om de besturing over te dragen naar uw wifi-thuisnetwerk. Leviton heeft een aparte Wi-Fi-productlijn als je op zoek bent naar HomeKit-compatibele smart home-apparaten, maar deze bevat momenteel geen ventilatorcontroller en deze is niet HomeKit-compatibel.

leviton ventilator controller draden

Waar het op neerkomt:

Als je nooit interactie hebt met de fysieke bedieningselementen op Leviton’s Decora Smart Wi-Fi 4-Button Fan Controller en alleen Leviton’s app of een digitale assistent gebruikt om hem te bedienen, is het net zo goed als de Caséta Smart Fan Speed ​​Control van Lutron. Het ontwerp van de wandcontroller van Lutron is een stuk drukker, maar het is ook veel handiger. En als u ventilatorbediening wilt toevoegen aan een andere muur die er momenteel niet voor is bedraad, maakt de Pico-afstandsbediening van Lutron het gemakkelijk.

Aan de andere kant vereist de controller van Leviton geen brug naar je wifi-netwerk, en het bedrijf heeft een zeer goede app voor het besturen en programmeren van zijn slimme apparaten voor thuisgebruik. En als je hunkert naar consistentie en al hebt gekocht in Leviton’s Decora Smart Wi-Fi-verlichtingsregelingen, zul je een zeer vlakke leercurve tegenkomen wanneer je de ventilatorcontroller installeert.

0 Shares:
You May Also Like