Labrador Retriever-robot voor mensen met mobiliteitsproblemen

labrador retriever on dock

De uitdrukking “huishoudrobot” roept beelden op van laaghangende apparaten die door de stroom haasten terwijl ze uw vloeren stofzuigen of dweilen. Het team van Labrador Systems heeft er veel ontworpen, maar de nieuwe Retriever is ontworpen voor een hoger doel: het gemakkelijker maken voor mensen met mobiliteitsproblemen of chronische pijn om thuis te blijven.

De robot is ontworpen om te functioneren als een extra paar handen, die alles doet, van het verplaatsen van zware lasten (tot 25 pond) van de ene plaats naar de andere, tot het binnen handbereik brengen van items of zelfs het afleveren van een dienblad met snacks van de keuken naar een andere kamer in het huis (mits op dezelfde verdieping als de keuken dus). Labrador demonstreert het apparaat in zijn stand op CES, maar heeft ook een videodemonstratie op zijn website geplaatst. Mike Dooley, CEO van Labrador Systems, liet ons de robot in actie zien tijdens een pre-CES-videobriefing, en we waren onder de indruk van zijn mogelijkheden.

labrador drankje uit de koelkast halen

De Retriever lijkt op een robotstofzuiger met daarop een kleine conciërgewagen. Kijk dichterbij en je ziet een accordeonachtige balg; dit dekt een schaarkrik waarmee de robot tot op de hoogte van het aanrecht kan stijgen, zodat hij een dienblad kan ophalen of afleveren met tot 10 pond aan maaltijden, drankjes, vers fruit en al het andere dat past. Het bedrijf is zelfs van plan om een ​​speciaal aangepaste minikoelkast aan te bieden die automatisch opengaat als de robot dichterbij komt.

Een paar armen verborgen in de bovenste plank schuiven naar buiten om het blad op te halen en duwen het vervolgens op een tafel of aanrecht wanneer het zijn bestemming heeft bereikt. Als veiligheidsmaatregel worden deze armen in de robot opgeborgen wanneer deze niet in gebruik is. Als extra veiligheidsmaatregel zal elke gewichtsverandering die optreedt terwijl de robot van hoogte verandert, zijn beweging stoppen. Een lagere plank kan extra items dragen, zoals waterflessen, tissues, boeken of wat dan ook. De Retriever wordt geleverd met een verwijderbare tabletstandaard en een USB-poort voor het opladen van mobiele apparaten.

labrador tray ophalen zijaanzicht

De zelfrijdende robot maakt gebruik van een eigen navigatiesysteem dat is gebaseerd op een combinatie van augmented-reality-algoritmen en een 3D-kaart die hij van je huis zal maken. De kaart bevat “bushaltes” voor deuren, apparaten en soortgelijke items, waardoor de robot door zeer krappe ruimtes kan navigeren zonder tegen dingen aan te botsen. Camera’s aan boord bieden de robot een 360-graden zicht om objecten te vermijden, en deze worden aangevuld met bumpers en contactsensoren. De robot kan geen trappen oplopen, maar kan elke ADA-conforme overgang aan. Tijdens onze demo zei Dooley dat gebruikers losse tapijten moeten vastplakken, maar “als je een rollator gebruikt, moet je dat toch doen.”

Gebruikers kunnen de Retriever bedienen met een touchscreen, een mobiele app, Alexa-spraakopdrachten (Amazon’s Alexa Fund is een investeerder, net als iRobot Ventures), of door op een knop te drukken. De robot kan ook werken volgens een vooraf ingesteld schema om items automatisch op specifieke tijden en locaties af te leveren, bijvoorbeeld om een ​​persoon eraan te herinneren dat het tijd is om te eten of zijn medicijnen in te nemen. Dooley zei dat de Retriever is ontworpen om een ​​hele dag op batterijstroom te werken en automatisch terugkeert naar het dockingstation om op te laden, een proces dat 2 tot 3 uur duurt.

bushalte gebruikersinterface op tablet

Op de vraag waarom de Retriever er zo utilitair uitzag, zei Dooley dat het opzettelijk niet antropomorf was. “Als je vaatwasser een gezicht nodig heeft,” zei hij, “is het waarschijnlijk geen goede vaatwasser.”

De Retriever, samen met een basismodel genaamd de Labrador Caddie, zal op abonnementsbasis worden verkocht. Het bedrijf biedt speciale prijzen voor early adopters die een terugbetaalbare aanbetaling van $ 250 doen om een ​​eenheid te reserveren: een maandelijks bedrag van $ 99 tot $ 149 per maand gedurende 36 maanden, plus een vooruitbetaling van $ 1.500. Het bedrijf werkt ook samen met zorgverleners in de ouderenzorg, fysiotherapie en thuisgezondheid om manieren te onderzoeken waarop de retriever hun missie kan ondersteunen. Organisaties die meer willen weten over de retriever en toepassingen in hun vakgebied, kunnen meer informatie vinden op www.labradorsystems.com/care-providers.

0 Shares:
You May Also Like