Konka U5-serie 4K smart TV review: de (straat)prijs klopt wel

konka u5 hero

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Goed beeld voor de straatprijsGebruikt het Android TV-besturingssysteemBluetooth 5.0 voor draadloze audiostreaming

nadelen

Zo-zo beeld in het algemeen Geen bewegingscompensatie

Ons oordeel

Dit is een budget-tv die alle technologische vakjes aanvinkt, maar met een beeld dat strikt instapniveau is. Dat gezegd hebbende, het instapniveau is een stuk beter dan vroeger.

De 50-inch U5-serie smart-tv van Konka is een goede instapset. Het is geen set op instapniveau en er zijn veel betere tv’s voor de adviesprijs van $ 450. Maar deze tv levert meestal een fatsoenlijk beeld en we zien al aanzienlijke kortingen die het een goede aankoop maken als secundaire tv voor een keuken of andere kamer waar het niet de primaire bron van entertainment zal zijn.

Ontwerp en functies

Het hier besproken Konka-model 55U55A is een 50-inch 4K UHD (3840 x 2160) tv met een verversingssnelheid van 60 Hz. Het heeft een zeer smalle rand en zag er goed uit op onze testbank. Je zult ook 43-, 55-, 65- en 75-inch iteraties tegenkomen in de detailhandel. Onze testeenheid was dun en relatief licht, dus het gebruik van het 200 mm x 200 mm VESA-montagepunt om het aan de muur te hangen, zou geen robuuste hardware vereisen. De poten zijn standaard V-vormige eenheden die met twee bouten worden bevestigd, een superieur alternatief voor de schroeven die je op veel tv’s in deze prijsklasse zult tegenkomen.

De poortselectie omvat vier HDMI 2.0b-poorten (één ondersteunt ARC – het audioretourkanaal – maar geen eARC). Er zijn drie USB-poorten, coax voor kabel- en antenne-aansluitingen, ethernet en een koptelefoonaansluiting. Draadloze thuisnetwerkconnectiviteit wordt geleverd door een 802.11ac wifi-adapter en Bluetooth 5.0 is ingebouwd voor draadloze audiostreaming. De laatste kenmerken zijn een prettige bijkomstigheid voor deze prijs.

konka u5 android

Mijn enige kleine probleem met de poorten is de manier waarop ze zijn geplaatst: dit maakte het een beetje moeilijk om de extra grote USB-geheugenstick aan te sluiten die enkele van onze testafbeeldingen en video’s opslaat. Het is te doen, alleen niet zo eenvoudig als het zou kunnen zijn.

Gebruikersinterface en afstandsbediening

De Konka U5-serie maakt gebruik van het Android TV-besturingssysteem met al het goede dat daarbij hoort: ondersteuning voor Google Assistant, Chromecast, talloze apps en meer. Konka voegt niet veel toe aan de standaard startpagina, maar het bood wel een DLNA-bewuste mediaspeler, iets wat ik nogal wat gebruik.

De afstandsbediening ligt lekker in de hand, biedt spraakbesturing via de eerder genoemde Google Assistent en is over het algemeen overzichtelijk ingedeeld. Als ik een klacht had, is het dat je niet ver van de as van de infraroodontvanger van de tv kunt afdwalen, anders werkt het niet.

Dat is een veelgehoorde klacht bij goedkopere tv’s. Je zou kunnen zeggen dat de ingebouwde microfoon de noodzaak voor het richten van de afstandsbediening overbodig maakt, maar oude gewoonten verdwijnen moeilijk en je wilt niet voortdurend met je technologie praten.

konka afstandsbediening

Prestatie

Ik verwachtte geen beeldwonderen, gezien de straatprijzen van de U5-serie, en die heb ik ook niet gekregen. Deze tv levert echter een algemeen beeld dat relatief dicht in de buurt komt van de 43-inch TCL 5-serie Roku-tv die ik in de slaapkamer bewaar, die op het moment van schrijven op Amazon verkocht voor $ 230).

De kleur van de U5 is redelijk nauwkeurig, hoewel het duidelijk is dat kwantumstippen hier niet in het spel zijn. Dat stoorde me niet, maar ik merkte dat ik soms het gebrek aan algehele kleurverzadiging betreurde. Tweaking, en er zijn een aantal tweaks beschikbaar (tint, witbalans, etc.), hebben de zaken niet veel verbeterd. Het zit eigenlijk in het type achtergrondverlichting dat volgens Konka full-array is.

Het andere dat ik miste was enige vorm van bewegingscompensatie. Snelle pannen trilden en zelfs langzame pannen stotterden nogal. Dit soort scènes zijn relatief zeldzaam in real-world content, maar je zult merken wanneer ze plaatsvinden. Het is een van mijn ergernissen, ongeacht wat Hollywood denkt.

Schermuniformiteit is daarentegen goed; contrast is redelijk; en er was net iets meer pop naar HDR-inhoud dan dezelfde inhoud die als SDR wordt bekeken. Zwart is zo-zo, net als bij de meeste low-end lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting. De kijkhoeken zijn vrij smal, maar het geluid was verrassend adequaat – niet overdreven blikkerig en met een vleugje bas. Ik had veel erger verwacht.

Konka heeft eindelijk een tweede apparaat gestuurd dat geen last had van de HDMI/HDR-handschudproblemen die hier oorspronkelijk werden besproken en die een roze zweem veroorzaakten in witte en grijze tinten. Controleer echter of HDR correct wordt afgehandeld met externe apparaten voordat u uw ontvangstbewijs weggooit.

konka u5 serie hoek links in scherm

Lang verhaal kort: met het meeste materiaal was het kijken naar de 50-inch U5 een aangename, zo niet sprankelende ervaring. We hopen dat we in de nabije toekomst een van Konka’s hoogwaardige Q7 Pro-kwantumdot-tv’s krijgen, zodat we kunnen zien waartoe het bedrijf in staat is.

Gevolgtrekking

Aangezien het een Android TV is, een meer dan behoorlijke afstandsbediening heeft en een goed, zo niet fantastisch beeld, zou ik de 50-inch Konka U5 overwegen als je hem in de uitverkoop vindt. Het is spotgoedkoop met korting en Bluetooth voor deze prijs is een leuke vondst. Als algemene regel adviseren we echter dat meer geluk ontstaat als u prioriteit geeft aan beeldkwaliteit. En er is momenteel concurrentie op de instapmarkt voor smart-tv’s.

0 Shares:
You May Also Like