Klipsch The Fives review: Bluetooth-speakers met verfijnd geluid

klipsch the fives lifestyle3

Sinds 1946, toen Paul Klipsch zijn gepatenteerde Klipschorn-luidsprekers begon te verkopen, is het bedrijf dat zijn naam draagt ​​onlosmakelijk verbonden met ontwerpen op basis van hoorn. Zoals hij tien jaar eerder ontdekte bij het vergelijken van luidsprekers met hoorn en conus, bieden hoorns meer efficiëntie en een beter controleerbare spreiding.

Nu, bijna 75 jaar later, blijft het bedrijf die filosofie implementeren in een breed scala aan luidsprekers, waaronder The Fives, een paar actieve, draadloze boekenplankluidsprekers die qua constructie en prestaties van hoge kwaliteit getuigen.

Klipsch The Fives-functieset

De Fives zijn vrij grote boekenplankluidsprekers van 12 x 6,5 x 9,25 inch (hxbxd). De primaire luidspreker weegt 11,8 pond, terwijl de secundaire luidspreker een beetje lichter is met 10,7 pond. Zoals bij de meeste van dergelijke draadloze boekenplanksystemen, bevat de primaire luidspreker alle elektronica, terwijl de secundaire eenheid niets anders is dan een passieve luidspreker. Maar in tegenstelling tot sommige van dergelijke systemen, kun je met een schakelaar aan de achterkant selecteren of de primaire luidspreker links of rechts zit, wat de plaatsing flexibeler maakt.

klipsch the fives roosters

Elke 2-weg luidspreker is voorzien van een 4,5-inch conus-woofer met hoge uitslag van vezelcomposiet, waarvan de afmeting dicht genoeg bij 5 inch ligt om de luidsprekers hun naam te geven. Een 1-inch titanium LTS (Linear Travel Suspension) geventileerde tweeter met 90 x 90 graden Tractrix-hoorn is afgeleid van de geprezen Reference Premiere-serie van het bedrijf. De basreflexbehuizing heeft een naar achteren gerichte Tractrix-poort en is gemaakt van stevig MDF met echt houtfineer. De luidsprekers worden ook geleverd met een mooie magnetische hoes van grille-doek.

De ingebouwde, op maat ontworpen versterkers leveren in totaal 160 watt vermogen (320 W piek), waarbij elke woofer 60 W ontvangt en elke tweeter 20 W van hun eigen afzonderlijke versterkercircuits. De maximale output is gespecificeerd op 109 dB op een afstand van 1 meter van het stereopaar, en de frequentierespons is gespecificeerd van 50 Hz tot 25 kHz (geen tolerantie gegeven), met basverlenging tot 46 Hz bij een volume van 35 procent.

klipsch de vijven explodeerden

Een interessante functie is Dynamic Bass EQ, die normaal alleen in A/V-ontvangers te vinden is. Kortom, het niveau van lage frequenties ten opzichte van het hele spectrum verandert afhankelijk van het algemene niveau dat u instelt – hoe lager het algemene niveau, hoe meer de bas wordt versterkt om tegemoet te komen aan hoe het menselijk gehoorsysteem verschillende frequenties op verschillende niveaus waarneemt. Deze functie kan worden uitgeschakeld met de meegeleverde IR-afstandsbediening.

Ingangen zijn er in overvloed op The Fives, die allemaal te vinden zijn op de primaire luidspreker. Voor draadloze connectiviteit is er Bluetooth 5.0 met ondersteuning voor de aptX-, aptX HD-, AAC- en SBC-codecs. Daarnaast omvatten fysieke digitale ingangen optische Toslink, USB-B voor aansluiting op een computer en HDMI ARC voor aansluiting op een tv.

Om de ARC-aansluiting te gebruiken, moet je de ARC-ingang van de tv verbinden met de HDMI-ingang van The Fives; zoals u wellicht weet, verzendt de ARC-ingang van de tv audiogegevens naar een extern apparaat, naast het accepteren van video- en audiogegevens van een apparaat. In dit geval moet u uw bronapparaten aansluiten op de tv en deze gebruiken om ertussen te schakelen, en u kunt de HDMI ARC-ingang van de tv niet als ingang gebruiken. Als je tv geen ARC-ingang heeft, kun je de optische digitale audio-uitgang of analoge audio-uitgangen op lijnniveau gebruiken om verbinding te maken met The Fives. (Je kunt meer lezen over ARC in dit verhaal.)

klipsch de vijven verbindingen

Daarover gesproken, analoge ingangen omvatten een 3,5 mm stereo analoge aansluiting en een phono-ingang met twee RCA-aansluitingen en een aardingsterminal; de phono-ingang kan ook op lijnniveau worden geschakeld. Afronding van de aansluitingen aan de achterkant van de primaire luidspreker is een RCA-subwooferuitgang, een USB-A-poort voor onderhoud, een 4-pins connector die wordt gebruikt met de meegeleverde kabel om verbinding te maken met de secundaire luidspreker, en het stopcontact voor wisselstroom. Met een Bluetooth-knop kun je The Fives koppelen aan een Bluetooth-bron.

De Klipsch de Vijven gebruiken

De bovenkant van de primaire luidspreker biedt twee gekartelde knoppen die zijn ingebed met slechts een deel van elk die zich boven het oppervlak uitstrekt. De een kiest de bron, de ander regelt het volume. De knoppen voelen erg stevig en stevig aan, net als de rest van de speaker.

De bronkeuzeknop heeft zes witte LED-indicatoren ernaast. Naast het identificeren van de geselecteerde bron, geven de LED’s ook het volume aan wanneer u deze wijzigt. Bovendien knippert de geselecteerde bron-LED twee keer wanneer u Dynamic Bass EQ uitschakelt en één keer wanneer u deze inschakelt.

Het enige probleem dat ik met deze opstelling had, is dat ik de LED’s niet kon zien als ik recht voor de luidsprekers zat. Ik wou dat er een LED-indicator op de voorkant van de luidspreker was om de stroom en Dynamic Bass EQ-status aan te geven.

klipsch the fives controls

Je kunt The Fives ook bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, die klein en eenvoudig is. Samen met een aan/uit-knop biedt het een afspeel-/pauzeknop, volume omhoog/omlaag, subwoofervolume omhoog/omlaag, dempen en speciale bronselectieknoppen, samen met een subresetknop die het subwooferniveau terugzet naar zijn nominale waarde en het in- en uitschakelen van Dynamic Bass EQ.

De gratis Klipsch Connect-app voor iOS en Android biedt een andere besturingsoptie voor verschillende producten van het bedrijf, waaronder The Fives. Maar de huidige versie biedt alleen een installatieroutine, firmware-update en productregistratie. In het begin wilde ik het product niet registreren omdat het een recensie-exemplaar is, maar de app zou niet verder gaan dan dat punt, dus ik voer mijn gegevens in. De app biedt een snelstartgids met video’s, wat in feite een verbeterde versie is van de gedrukte gids.

Terwijl ik met de app speelde, ontdekte ik dat de luidsprekers firmwareversie 1.5.0 hadden en versie 1.5.2 beschikbaar was, dus voerde ik de update uit. Het downloaden duurde minder dan een minuut, terwijl het updaten van de luidspreker enkele minuten duurde. Dit proces is veel beter dan de update naar een computer te downloaden, op een USB-flashstation te zetten en die op de luidspreker aan te sluiten.

Anders is de app niet erg handig. Volgens Klipsch wordt de app later dit jaar geüpdatet met EQ en andere functies.

klipsch the fives afstandsbediening

Uitvoering van de Klipsch the Fives

Zoals gewoonlijk gebruikte ik de Tidal Master-bibliotheek als mijn bronmateriaal dat via Bluetooth werd afgespeeld vanaf mijn iPhone XS. Zoals gewoonlijk begon ik tegenwoordig met wat Jacob Collier – deze keer “All I Need” van . Dit prachtige nummer volgt de beste traditie van aarde, wind en vuur, bijgewerkt voor de 21e eeuw. Op The Fives was de zang superzuiver, maar de hoge tonen waren enigszins versluierd en de bas was gewoon een beetje opgeblazen. Het uitschakelen van Dynamic Bass EQ hielp, maar ik kon niet echt veel verschil horen tussen aan en uit.

De volgende was “Ojos Negros”, een nieuwe single van Paula Cendejas en Girl Ultra. Dit vrolijke Latin-nummer heeft veel elektronica en diepe bas, die op The Fives opnieuw een beetje opgeblazen was. De hoge tonen waren een beetje relaxed, maar de zang was soepel en helder.

Een andere nieuwe ontdekking voor mij is saxofonist Nubya Garcia. “The Message Continues” van haar debuutalbum is een basisjazzcombo van bas, drums, elektrische piano en tenorsax. De bas is behoorlijk prominent aanwezig in de mix, en zoals eerder was het een beetje overdreven op The Fives. De sax en piano klonken uitstekend, terwijl de hoge tonen in de cimbalen een tikkeltje verzonken waren.

Ik wendde me tot een klassiek land en haalde “Devil in a Sleepin’ Bag” van Willie Nelson uit zijn geremasterde album. De Fives klonken soepel, hoewel een beetje ingetogen, en zoals ik had verwacht, was de bas een beetje overdreven. Willie’s stem klonk – nou ja, net als Willie.

klipsch the fives lifestyle

Voor sommige solo-piano’s was ik verrast om te zien dat Chick Corea klassieke literatuur live in Parijs speelde op . Ik luisterde naar Scriabin’s Prelude #4 van Op. 11, waarin Corea op enkele plekken een jazzinterpretatie injecteert. De piano klonk soepel en samenhangend, en ik merkte geen zwelling in de bas op dit nummer. De luidsprekers klonken echter nog steeds een beetje ingetogen.

Toen ik overging op een groter symfonisch geluid, speelde ik de finale van Berlioz’ zoals uitgevoerd door de Muncher Philharmoniker onder Sergiu Celebidache. Zoals eerder klonken The Fives soepel en een beetje ingetogen, vooral in de hogere frequenties, zonder waarneembare baszwelling zoals ik op andere nummers had gehoord. In mijn aantekeningen schreef ik dat de luidsprekers een ‘verfijnd, beleefd geluid’ hadden.

Klipsch the Fives vergelijken met Fluance Ai60

Tijdens mijn luistersessies speelde ik elk nummer op de Fluance Ai60 draadloze boekenplankluidsprekers, hier besproken, naast The Fives voor vergelijkingsdoeleinden. De Ai60s hebben een 1-inch zijden dome-tweeter in een ondiepe golfgeleider en een 6,5-inch woofer in een afgesloten kast, en ze kosten $ 299,99, minder dan de helft van de catalogusprijs van The Fives.

Ik heb The Fives bovenop de Ai60s geplaatst, wat goed uitpakte, aangezien de Klipsch-speakers wat kleiner zijn. Ik heb de EQ van de Ai60s ingesteld op een vlakke respons en de Dynamic Bass EQ van de Fives uitgeschakeld, wat mij beter in de oren klonk. Dankzij de gebruikersinterface van Tidal kon ik er naadloos tussen schakelen.

Op elk nummer klonken de Ai60s helderder en opener dan The Fives met scherpere hoge tonen – in sommige gevallen klonken ze net een tikkeltje te helder in vergelijking met The Fives. Op het Scriabin-pianostuk klonken ze bijvoorbeeld een beetje schel. Ook was de bas schoner, beter gedefinieerd en dieper zonder een opgeblazen gevoel. De diepere bas is volkomen begrijpelijk, aangezien de lage frequentie-extensie van de Ai60s is gespecificeerd tot 35Hz, terwijl The Fives gespecificeerd is tot 50Hz.

Over het algemeen klonken The Fives vloeiender en verfijnder dan de Ai60s, hoewel ook een beetje ingetogen in het hoog met een licht overdreven bas. Daarentegen waren de Fluance-luidsprekers helderder en meer open met een diepere, rijkere, schonere bas die beter in balans was met de rest van het spectrum. Sommigen vinden de Ai60s misschien wat onbezonnen en spetterend, meer als een snoepje en minder verfijnd dan The Fives, maar dit stoorde me niet – sterker nog, ik gaf de voorkeur aan het geluid van de Ai60s in het algemeen.

Bottom line op de Klipsch the Fives

De Fives zijn duidelijk een product van hoge kwaliteit, afgeleid van meer dan zeven decennia uitmuntende luidsprekers. Het geluid is soepel, verfijnd en verfijnd, hoewel het iets naar de bas is gekanteld en weg van de middentonen en hoge tonen. En de bas kan een beetje overdreven zijn.

Het brede scala aan verbindingsopties maakt The Fives zeer geschikt voor vele toepassingen, waaronder Bluetooth, computer- en tv-audio, en zelfs directe invoer vanaf een platenspeler. En de bouwkwaliteit is top.

Met $ 799 / paar zijn The Fives niet goedkoop. Maar als je smaak neigt naar een verfijnd geluid, kunnen ze de investering zeker waard zijn. Aan de andere kant, als u hunkert naar meer opwinding in het geluid van uw luidsprekers, is de Fluance Ai60 een betere keuze, en het is minder dan de helft van de kosten.

0 Shares:
You May Also Like