KEF LS50 Wireless II review: Supersonische streaming-luidsprekers

kef ls50 wireless ii speaker system

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Subliem verfijnd, gearticuleerd geluid Uitgebreide ondersteuning voor muziekstreamingservices met hoge resolutie Een overvloed aan digitale en analoge verbindingsopties Eenvoudig in te stellen, met een uitstekende app

nadelen

Wi-Fi-prestaties kunnen dubieus zijnARC HDMI speelt niet goed met niet-ARC HDMI-bronnenPrijzen zijn in de “als je moet vragen …”-zone

Ons oordeel

Geweldig geluid, strak uiterlijk en compacte afmetingen maken de KEF LS50 Wireless II uber wenselijk. Aan de andere kant heb je misschien een banklening en een ethernetrun nodig om het paar goed te laten rocken.

De KEF LS50 Wireless II doemt op in de verheven wereld van compacte, ultra-high-performance draadloze luidsprekers. Met hun minutieus gedetailleerde, strakke en echte geluid – en KEF’s lange geschiedenis in het bouwen van minimonitoren – zou dit kleine, met internet verbonden stereopaar de gunst moeten vinden in de controlekamers van streaming-abonnementsdiensten, online radiostations en podcasters om de kwaliteit van hun netwerksignalen te meten.

Maar ik heb het gevoel dat het meest ontvankelijke publiek van de sprekers welgestelde audiofielen, downsizers en voorstanders van opruiming zullen zijn wier honger naar uitmuntende geluidskwaliteit nu veel groter is dan hun beschikbare ruimte voor bergen hifi-apparatuur en fysieke albums.

En hoewel KEF-luidsprekers de reputatie hebben veeleisend te zijn wat betreft hun stroomvereisten, is de stroomsterkte aan boord die deze show aanstuurt meer dan voldoende om de uitdaging aan te gaan. En dat zou ook moeten, gezien de primo-prijs van de set: $ 2.799,99 voor het paar.

kef ls50 wireless ii vooraanzicht onder een hoek

Installatie en bediening zijn eenvoudig, met weinig (en verrassend eenvoudige) fijnafstelling. In de Easy-modus die voor het eerst aan de gebruiker werd gepresenteerd (er is ook een Expert-optie onthuld in de online gebruikershandleiding van KEF), vraagt ​​de KEF Connect-app je gewoon om de grootte en de weerkaatsing van de kamer aan te geven waar de luidsprekers zijn geplaatst, evenals zal in de kamer worden geplaatst. De app past vervolgens digitale signaalverwerking toe om de lage en hoge tonen op de juiste manier aan te passen. Voeg een KEF-subwoofer toe, zoals de pittige, 10-inch, 300-watt Kube 10bRemove non-product link ($ 750) die ik ook heb gedaan, en de KEF Connect-app zal ook de crossover-frequentie van het trio optimaliseren.

kef ls50 draadloos ii 1

Het goede nieuws is dat waar je ze ook neerzet, deze stijlvolle dingen de buurt zeker zullen aankleden. Let op het welgevormde tweekleurige gezicht, de slanke maar diepe afmetingen van 12 x 7,9 x 12,2-inch (HxBxD), en het al even knappe achterpaneel met zijn poort in bijpassende kleur en stijlvol geïntegreerd koellichaam. Klein maar zwaar met een gewicht van 22 pond per stuk, deze schatjes zijn zelfs verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties die passen bij het interieur van je huis.

Opmerkingen over specificaties, kenmerken en ontwerp

KEF noemt zijn twee-in-een luidsprekerconfiguratie Uni-Q, en het is de geheime saus die ervoor zorgt dat het geluid als geen ander samenkomt. In tegenstelling tot ouderwetse, ruimtebesparende twee-in-een coaxiale luidsprekers waarbij de tweeter in een aparte hoornachtige behuizing voor de woofer “zweeft”, zijn de lage frequentie (LF) en hoge frequentie (HF) drivers in een Uni- Q-array is volledig geïntegreerd om als een enkele puntbron te functioneren. De wooferconus doet zelfs dubbel dienst als golfgeleider, wat helpt bij de soepele spreiding en integratie van de uitvoer van de dood-gecentreerde tweeter.

Nu, in de 12e generatie, heeft Uni-Q een doolhofachtig, frequentiefiltersysteem gekregen, Metamaterial Absorption Technology (MAT) genaamd, dat wordt aangesloten op de achterkant van de tweeter en 99 procent van de back-wave-energie absorbeert vanaf 600 Hz die kan tijdversmerende vervorming veroorzaken.

kef ls50 wireless ii exploded driver diagram 6

KEF heeft in elke luidspreker klasse D-versterkers geïnstalleerd die de 5,25-inch composiet aluminium woofer/mid-range driver met 280 watt vermogen en 100 watt klasse AB-versterkers aansturen om de 1-inch geventileerde aluminium dome-tweeters aan te sturen die netjes in het midden zijn geplaatst van de woofers.

De LS50 Wireless II zijn kostbare luxegoederen die op de eerste plaats komen en de veeleisende luisteraar belonen met een rijk gedetailleerd geluidsbeeld van de wereld. Met een frequentierespons van 45Hz tot 47kHZ +/- 3dB (dat wil zeggen dat je een sub toevoegt!), zijn ze alles wat je zou willen voor muziek en tv-geluid in een kleinere woonkamer of studeerkamer, waar de strakke articulatie van de lage- frequentiedriver en de goedgehumeurde luchtpomp van de achterste poort kunnen de basrespons behoorlijk voelbaar maken. In een grotere kamer zul je gelukkiger zijn met een aangesloten subwoofer die nog een octaaf van lage frequentiediepte toevoegt.

kef ls50 draadloze ii bediening
kef ls50 draadloze ii-app 8

Passend voor luidsprekers die hoge frequenties leveren die alleen door buitenaardse wezens kunnen worden gedetecteerd (ik maak een grapje – meestal), deze dingen kunnen digitale bestanden verwerken met een resolutie tot 24-bit en met bemonsteringsfrequenties tot wel 348 kHz via een netwerkverbinding (zowel MQA- als DSD56-bestanden worden ondersteund), 24/96 via digitale optische verbinding en 24/192 via coaxiale digitale of HDMI eARC.

Bedien de luidsprekers die draadloos met elkaar zijn verbonden en alle bronnen worden opnieuw gesampled naar 24/96 PCM. Verbind de luidsprekers met elkaar met een ethernetkabel en alle bronnen worden opnieuw gesampled naar 24/192 PCM.

Je kunt ook muziek streamen van de meest populaire services, waaronder Amazon Music (waarvan zojuist ondersteuning is aangekondigd voor Amazon’s HD- en Ultra HD-tracks), Deezer, Qobuz, Spotify en Tidal. De luidsprekers kunnen ook worden gebruikt met de Spotify Connect- en Tidal Connect-apps. als Apple AirPlay 2 en Chromecast. Het systeem is Roon Ready om op te starten. Je kunt Bluetooth gebruiken als je wilt, maar je bent beperkt tot Bluetooth 4.2 en er is geen ondersteuning voor aptX. Vreemd genoeg afwezig? Apple-muziek.

Luistertests

Ik vond de KEF LS 50 Wireless II vooral veelzeggend en de moeite waard bij het streamen van hoge resolutie (cd-kwaliteit) en zelfs ultrahoge resolutie (SACD-, dvd-audio- en Blu-ray audiokwaliteit) live-cut-opnames gezegend met naturalistische, nauwelijks bewerkte zang en akoestische instrumentatie. Met mijn ogen dicht bracht de originele cast-opname van Lin-Manuel Miranda me echt in “de kamer waar het gebeurde”.

Ik zou zeggen dat de hoge resolutie van Hiromi Uehara’s nieuwe jazz-en-klassieke versmelting zijn charme met maar liefst 20 procent verhoogt, dankzij de onberispelijke 24-bit/192kHz-codering (gestreamd via Qobuz) en de levendige weergave van de KEF-luidsprekers van haar Yamaha-concertvleugel en viool-, altviool- en cello-zwaaiende speelkameraadjes. Evenzo veelzeggend waren 24/96 streams van Donald Fagen’s twee nieuwe concertreleases – en de Steely Dan-sets – evenals een koperachtig Montreux Festival-set door Van Morrison en zijn bedrijf toegevoegd aan de 2019 Deluxe-editie van What a nice surprise!

kef ls50 wireless ii driver detail

Ik heb ook enorm genoten van het gebruik van deze luidsprekers als near-field-monitors, liggend tussen de luidsprekers in een flashback naar mijn verspilde jeugd; het meest passend bij de nieuwe boxset die enorm uitbreidt op het minst geproduceerde album uit de late periode van The Beatles. De LS50 Wireless II leverde een luisterervaring op de studiomuur, en wat een reis is het om uitgeklede, geremixte en radicaal verschillende work-in-progress-weergaven te horen van deuntjes als , , en (Overigens, deze sappige tafelresten worden vanaf Thanksgiving ook geserveerd in een nieuwe driedelige Disney+-documentaire van zes uur, geproduceerd en geregisseerd door Peter Jackson.)

Slimme wifi

De rotsvaste aard van de behuizingen van de LS50 Wireless II – een gebogen voorpaneel vervaardigd uit Dough Molding Compound (polyesterhars, glasvezel en calciumcarbonaat) en goed verstevigde MDF-zijkanten – moet zeker bijdragen aan de robuuste, kleuring van de luidsprekers. gratis optreden. Maar ik vermoed dat het een factor is in de minder-dan-stellaire Wi-Fi-connectiviteit die ik heb ervaren.

kef ls50 app snelheidstest

Terwijl Speedtest op mijn iPhone 12 Pro wifi-downloadsnelheden in mijn luisterruimte klokte op 320 Mbs, volgde de informatieve KEF Connect-app de luidsprekers die slechts 17 Mbps verwerkten. Tijdens primetime-uren in mijn buurt daalde die ontvangstsnelheid tot slechts 4,9 Mbps.

Dat is nog steeds oké voor internetradio en de huidige gratis/premium-versies van Spotify (respectievelijk 160 Kbps/320 Kbps). Maar die snelheid was niet genoeg voor Tidal, en het is de helft van wat nodig is om Qobuz op een niet-stotterende manier te streamen.

De gebruikershandleiding van KEF stelt nuttig voor om de luidsprekers “in het zicht” van uw router te houden als u Wi-Fi wilt gebruiken. Toen ik die remedie probeerde, sprong de streamingsnelheid van de luidsprekers op tot 36 Mbps, maar mijn router bevindt zich niet in de kamer waar ik rondhang en naar muziek luister.

Dus uiteindelijk vroeg ik mijn elektricien-vriend John Siemiarowski van Electrical Wizardry) om een ​​ethernetkabel van de router naar mijn luisterkamer te leiden. Eenmaal bedraad met mijn netwerk schoot de streamingsnelheid van de KEF’s omhoog tot 79 Mbps, wat voor veel geluk zorgde in streamingland met hoge resolutie.

Bottom line: Ja, deze dingen kunnen veeleisend zijn. Maar het allerbeste is nooit goedkoop. En de KEF LS50 Wireless II geeft zo goed als ze kunnen. Zelfs als je je nu geen paar kunt veroorloven, zijn ze een leerzame auditie in de winkel waard. Dit is waar home-audio dromen van gemaakt zijn.

0 Shares:
You May Also Like