KEF introduceert Uni-Core subwoofertechnologie en zijn KC62 sub

kef kc62 lifestyle1

De Britse luidsprekermaker KEF, opgericht in 1961, pionierde in 1988 met concentrische drivers met zijn Uni-Q-technologie. Sindsdien is Uni-Q tot op de dag van vandaag een kenmerk van KEF-luidsprekers.

Uni-Core

Nu heeft KEF nog een nieuwe technologie geïntroduceerd, deze keer gericht op subwoofers. Het wordt Uni-Core genoemd en plaatst twee stuurprogramma’s in een dual-tegengestelde configuratie, dat wil zeggen, gemonteerd aan weerszijden van een kast. Ze trillen in fase met elkaar, bewegen naar binnen en naar buiten in harmonie.

Op zich is dat niet nieuw; veel subwoofers gebruiken twee tegengestelde drivers, waaronder de Sonos Sub, omdat de kracht die door de ene op de kast wordt uitgeoefend, de kracht van de andere opheft. Dit vermindert de resonantie van de kast aanzienlijk, wat het geluid kan vervormen, en voorkomt dat kleinere subs over de vloer “dansen”.

Wat Uni-Core uniek maakt zijn de spreekspoelen van de dual-opposing drivers. De ene spreekspoel is kleiner dan de andere en ligt in de grotere (zie figuur 1). De elektrische stroom in elke spreekspoel – het audiosignaal – genereert een oscillerend magnetisch veld dat interageert met het veld van een enkele, permanente neodymiummagneet, waardoor de spreekspoelen samen met het audiosignaal trillen. Elke spreekspoel is bevestigd aan een membraan, dat overeenkomstig trilt.

kef uni core fig1

Je vraagt ​​je misschien af, net als ik, over het verschil in grootte van de twee spreekspoelen en hoe dat de magnetische velden beïnvloedt die ze genereren. Omdat ze allebei met dezelfde permanente magneet interageren, moeten hun oscillerende velden identiek zijn. Volgens KEF wordt dat verschil elektrisch gecompenseerd zodat beide aanwezig als elektromagnetisch gelijk zijn.

Het doel van Uni-Core is om hoogwaardige prestaties mogelijk te maken, terwijl de behuizing aanzienlijk wordt verkleind om de subwoofer esthetischer te maken. Met geneste, overlappende spreekspoelen hebben de drivers veel meer uitslag dan een dual-opposed, force-cancelling ontwerp van vergelijkbare grootte, waardoor veel meer output en laagfrequente respons mogelijk is uit een veel kleinere kast.

De KEF KC62 subwoofer

kef kc62 hoek

KEF’s nieuwe KC62 compacte subwoofer is het eerste product dat Uni-Core implementeert. De verzegelde kast is ruwweg kubusvormig en meet ongeveer 10 inch aan een kant, en de drivers hebben een diameter van slechts 6,5 inch. Zo’n kleine subwoofer zou normaal gesproken ver boven de 20 Hz uitkomen, maar de frequentierespons van de KC62 is gespecificeerd om zich uit te strekken van 11 Hz (!) tot 200 Hz (± 3 dB). Natuurlijk kan niemand 11 Hz horen, maar een extensie die zo laag is, biedt wel “voetruimte”, zodat de laagste hoorbare frequenties de mogelijkheden van de sub niet te veel belasten.

Een andere nieuwe technologie die in de KC62 wordt gebruikt, is wat KEF een P-Flex Surround (ook bekend als Origami Surround) noemt. De rand, een flexibel materiaal dat de driver aan het frame bevestigt, heeft een uniek geplooid ontwerp dat is geïnspireerd op origami, de Japanse kunst van het vouwen van papier. Dit ontwerp is beter bestand tegen akoestische druk in de kast dan een conventionele surround zonder toevoeging van massa en beperking van de gevoeligheid, waardoor de driver nauwkeuriger kan bewegen, wat zou resulteren in een diepere extensie en nauwkeuriger, gedetailleerde bas.

Om totale harmonische vervorming (THD) te verminderen, heeft KEF zijn Smart Distortion Control Technology in de KC62 opgenomen. Veel subwoofers gebruiken een elektromechanische sensor om de positie van de bestuurder te controleren ten opzichte van de golfvorm van het ingangssignaal. Wanneer niet-lineaire discrepanties optreden, wat gebruikelijk is bij hoge uitslag, wordt de beweging van de bestuurder beperkt om vervorming te verminderen. Daarentegen stelt Uni-Core’s lage spreekspoelinductantie de KC62 in staat om een ​​analoge stroomsensor te gebruiken om direct en onmiddellijk de stroom in de spreekspoel te meten, wat veel nauwkeuriger is dan een elektromechanische sensor, waardoor de THD tot 75 procent wordt verminderd.

kef kc62 zijbestuurder

Extra fijnafstemming wordt geleverd door KEF’s Music Integrity Engine, een set aangepaste DSP-algoritmen (digital signal processing). Zo gebruikt iBX (Intelligent Bass Extension) digitale EQ om het lage bereik uit te breiden, terwijl SmartLimiter het signaal constant analyseert om clipping te voorkomen.

Dan is er nog de versterking – in dit geval twee speciaal ontworpen klasse D-versterkers, die elk 500 watt RMS naar de bijbehorende driver pompen. Van deze versterkers wordt gezegd dat ze uitstekende controle bieden, samen met de mogelijkheid om plotselinge uitbarstingen van vermogen te leveren wanneer dat nodig is. In feite is de maximale akoestische output van de KC62 gespecificeerd als maar liefst 105dB SPL.

Plaatsing in een kamer is superflexibel dankzij het gesloten ontwerp van de kast en vijf voorinstellingen voor Room Placement Equalization, die u selecteert op het achterste bedieningspaneel. Deze presets passen de EQ aan op basis van waar je de sub plaatst; opties omvatten weg van de muren, tegen een muur, in een hoek, in een kast en in een klein appartement.

Over het achterpaneel gesproken, de KC62 biedt een mooie verscheidenheid aan aansluitingen, waaronder in- en uitgangen op lijnniveau, en ingangen op luidsprekerniveau op een Phoenix-connector, wat gebruikelijk is in Europa. Een van de ingangen op lijnniveau heeft het label “LFE”, die u zou aansluiten op de LFE-uitgang (lage frequentie-effecten) van uw AV-receiver of voorversterker-processor met behulp van de interne laagdoorlaat-crossover. De andere lijningang heet Smart Connect, die automatisch de versterking van een niet-LFE-ingang aanpast.

kef kc62 achter

Zoals met de meeste subwoofers, kan de KC62 signalen over het volledige bereik accepteren, en de Crossover-draaiknop stelt de bovengrens in van de frequenties die naar de sub worden gestuurd. Met een andere regelaar kunt u de ondergrens van het hoogdoorlaatfilter specificeren, dat de midden- en hoge frequenties in het ingangssignaal naar de lijnuitgangen en naar actieve satellietluidsprekers of andere apparaten stuurt. De HPF-besturing bestaat uit vier DIP-schakelaars die normaal alleen door een installateur zouden worden gebruikt; voor de meeste consumenteninstallaties laat je die schakelaars gewoon in hun standaardposities staan.

Op het achterpaneel bevindt zich ook een connector met het label ‘Exp’. Dit is een uitbreidingspoort waarop u de ontvangermodule van de KEF KW1 Wireless Subwoofer Adapter Kit kunt aansluiten. Sluit de zender aan op de uitgang van uw A/V-ontvanger of pre-pro om een ​​draadloze verbinding met de sub tot stand te brengen.

Zowel schoonheid als kracht

Ten slotte biedt de KC62 een aangename esthetiek. De gebogen kast is gemaakt van geëxtrudeerd aluminium en is verkrijgbaar in Carbon Black of Mineral White, waardoor hij in vrijwel elk interieur past. Bovendien past hij door zijn kleine formaat vrijwel overal.

Met schoonheid, hersens en kracht in een verrassend klein pakket, zal de KC62 zeker de boel opschudden in de subwooferwereld – en in uw huis – dankzij Uni-Core-technologie en KEF’s uitzonderlijke techniek. Het is nu beschikbaar voor een catalogusprijs van $ 1.500. We kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan!

0 Shares:
You May Also Like