Juryleden bij de Value Electronics TV Shootout maken 3 winnaars bekend

2021 TV shootout opener

Op zondag en maandag 12 en 13 september 2021 bracht Scarsdale, NY-retailer Value Electronics kalibrators, cinematografen en andere videoprofessionals samen om vlaggenschip-tv’s te evalueren en – voor het eerst ultrakorte projectieafstand (UST) -projectoren te bepalen welk model was het beste van het beste. Ik heb vorige week uitgebreid het jaarlijkse evenement besproken, inclusief hoe de evaluaties zorgvuldig zijn opgezet en links naar de livestream van elke dag hebben gegeven.

Voordat de shootout begon, gaf Stacey Spears, mede-maker van de Benchmark-reeks test- en evaluatieschijven, enkele openingsopmerkingen en uitleg over de testpatronen die zouden worden gebruikt. Op de foto bovenaan dit artikel legt hij het inbraakpatroon uit op zijn nieuwste schijf, , die alle pixels van een 4K-scherm in gelijke mate uitoefent. Dit is vooral belangrijk om ongeveer 100 uur te doen voordat u een OLED-tv kalibreert.

Calibrator John Reformato was behoorlijk onder de indruk van Stacey’s presentatie. “We hebben veel van de testpatronen en inhoud van Stacey’s nieuwe schijf te zien gekregen, maar het was een unieke ervaring om met hem in dezelfde kamer te zijn terwijl hij alles liet zien en uitlegde.”

2021 ve shootout 4k

De koning van 4K-tv’s

Er waren vier kanshebbers in de categorie 4K TV:

Hisense 75U9DG Dual Cell LCD/LED ($ 3.499,00) LG 65G1 OLED ($ 2.999,00) Samsung QN65QN90A QLED ($ 1.999,99) Sony XR-65A90J OLED ($ 3.799,99)

De 4K TV-shootout omvatte drie prestatiemodi: SDR Day (standaard dynamisch bereik inhoud met wat omgevingslicht in de kamer), SDR Reference (zonder omgevingslicht) en HDR Reference (hoog dynamisch bereik inhoud zonder omgevingslicht). De juryleden werd gevraagd om in elke situatie een numerieke score van 1 tot 10 toe te kennen aan verschillende attributen:

SDR-dag

Beweging/DSE Beeldkwaliteit/helderheid Upscaling/scherpte

SDR-referentie

Zwartniveau/schaduwdetail Kleurnauwkeurigheid/huidtinten 24p beweging

HDR-referentie

Zwartniveau/schaduwdetail Kleurnauwkeurigheid/huidtinten 24p beweging UHD detail/scherpte Hoge APL Live sport 4000-nit tone mapping

En de koning van 4K-tv’s is (tromgeroffel, alstublieft) … de Sony XR-65A90J OLED. Zoals je kunt zien in de eindscore – die werd berekend door het gemiddelde te nemen van de scores van de juryleden voor elk kenmerk – kwam de 65A90J als beste uit de bus in alle kenmerken van de SDR-dagmodus en SDR-referentiemodus-tests. In de HDR-referentietests behaalde het de beste score in vier van de zeven kenmerken, en het eindigde met de LG 77G1 OLED voor de beste score in een ander. De 77G1 haalde amper de hoogste score voor kleurnauwkeurigheid / huidtinten en had een comfortabelere voorsprong in 4.000-nit tone mapping.

2021 ve shootout 4k resultaten

Presentator Stacey Spears gaf me drie voorbeelden waar de LG tekort schoot. Allereerst had het een relatief slechte uniformiteit in vergelijking met de Sony. Ook was er zichtbaar dithergeluid in de buurt van zwart. Ten slotte, in een opname van de Space Needle in Seattle, WA, was het beeld op de LG zachter dan op de Sony vanwege een soort filtering.

2021 ve shootout 8k

De koning van 8K-tv’s

Er waren drie deelnemers in de categorie 8K TV:

LG 77ZX OLED ($ 19.999,99) Samsung QN75QN900A QLED ($ 4.999,99) Sony XR-75Z9J LCD/LED ($ 6.999,99)

In dit geval werden de tv’s beoordeeld zonder omgevingslicht en kregen de juryleden de taak om numerieke scores toe te kennen aan slechts vier kenmerken:

4K zwartniveau/schaduwdetail 4K upscaling 4K kleur 8K native kwaliteit

Zoals je zou kunnen raden, waren de eerste drie attributen gebaseerd op 4K-content, terwijl de laatste native-8K-beeldmateriaal gebruikte van cameraman Phil Holland. De 8K-content werd afgespeeld vanaf een USB-drive, maar helaas kan de Sony 8K alleen afspelen via HDMI, niet via USB. Dat attribuut werd dus niet in aanmerking genomen bij de uiteindelijke bepaling; het was alleen voor de tentoonstelling op de LG en Samsung.

De winnaar in dit geval was voor mij geen verrassing: de LG 77ZX OLED. Zoals de gemiddelde score duidelijk aangeeft, won het gemakkelijk twee van de drie 4K-attributen, en kwam op de tweede plaats na de 4K-opschaling van Sony. Natuurlijk kost het drie tot vier keer zoveel als de andere twee sets, en het is de enige OLED in de groep.

2021 TV shootout 8k resultaten

Toen de Kings of 4K- en 8K-tv’s eenmaal waren gekroond, was het tijd om ze naast elkaar te zetten en ze 4K- en 8K-content te geven om te zien wat het eventuele verschil tussen beide zou kunnen zijn. Met behulp van Phil Holland’s beeldmateriaal in zowel 4K (opgeconverteerd naar 8K voor de 77ZX) als 8K (geconverteerd naar 4K voor de 65A90J), was iedereen het erover eens dat het 8K-beeld duidelijk beter was, zelfs op een afstand van anderhalve meter. Volgens Stacey Spears was kalibrator John Reformato een 8K-scepticus totdat hij deze demo zag, waardoor hij een 8K-advocaat werd.

2021 TV shootout ultra short-throw projectoren

De koning van projectoren met ultrakorte projectieafstand

Op maandag richtten de juryleden hun aandacht op drie ultra short-throw (UST) projectoren:

Hisense L9G ($ 5.499,00 met 100-inch scherm) LG HU85LA ($ 4.999,99) Samsung SP-LSP9T ($ 5.499,99)

Aangezien UST-projectoren op de markt worden gebracht als “tv-vervangingen”, werd de beoordeling uitgevoerd in drie modi, net als de 4K-tv’s:

SDR-dag

Beweging Piekhelderheid Zwartniveau/waargenomen contrast

SDR-referentie

Zwartniveau/schaduwdetail Kleurnauwkeurigheid/huidtinten 24p beweging

HDR-referentie

Zwartniveau/schaduwdetail Kleurnauwkeurigheid/huidtinten 24p beweging UHD detail/scherpte Geometrie Focus Hoge APL 4.000 nit tone mapping Kleurbereik

De Hisense komt met een eigen scherm, terwijl de LG en Samsung dat niet hebben. Toch besloot het team na enige discussie om alle drie de projectoren te evalueren op hetzelfde UST ALR-schermmateriaal van Draper, elk met een diagonaal van 98 inch en een beeldverhouding van 16:9. Dit plaatst ze allemaal op hetzelfde speelveld, om zo te zeggen, maar het geeft niet weer wat de meeste kopers van de Hisense zullen ervaren als ze het meegeleverde scherm gebruiken. Ik had kunnen aanbevelen dat de vergelijking twee Hisense-projectoren bevat, de ene met zijn eigen scherm en de andere met een Draper-scherm – zo niet in de hoofdshootout, dan in ieder geval in een afzonderlijke weergave.

Resultaten van shootout-tv met ultrakorte projectieafstand 2021

Interessant is dat de Hisense L9G werd gekroond tot koning van UST-projectoren. Zoals je kunt zien in het scoreoverzicht, won het twee van de drie attributen in de SDR-dagmodus en eindigde het voor de hoogste score in de derde. Het behaalde de hoogste score in twee van de drie kenmerken in de SDR-referentiemodus, en won vijf van de negen kenmerken in de HDR-referentiemodus en behaalde de hoogste score in een zesde. Ik vraag me af hoe het zou hebben gedaan met zijn eigen scherm.

Dat is een wrap voor 2021

John Reformato was enthousiast over het hele evenement. “Nu de TV Shootout voorbij is, wil ik zeggen hoe ongelooflijk het was om te werken met mensen zoals Stacey Spears, Phil Holland, Dave Mackenzie, Jason Dustal, Tyler Pruitt en de rest van de ongelooflijk getalenteerde crew. De testpatronen en inhoud die Stacey, Phil en Tyler brachten, toonden echt de verschillen in de displays. Een geweldige TV Shootout dit jaar!”

Dus daar heb je het; de 2021 Value Electronics TV Shootout staat nu in de geschiedenisboeken. Ik prijs winkeleigenaar Robert Zohn, kalibrators Jason Dustall en John Reformato, presentatoren Stacey Spears en Rob Sabin en alle juryleden voor het tot stand brengen van zo’n ambitieus evenement. Bravo!

0 Shares:
You May Also Like