JBL’s Charge 5 Bluetooth-luidspreker levert groots geluid uit een klein pakket

JBL Charge 5 front view

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Stofdicht en waterdichtMaakt ongelooflijk luid zonder vervorming Stevige levensduur van de batterij Eenvoudig te gebruiken bedieningselementen

nadelen

Duur voor zijn formaatGeen speakerphoneGeen AUX-ingang

Ons oordeel

De JBL Charge 5 is een eersteklas luidspreker die geweldig klinkt, opmerkelijk goed ontworpen bedieningselementen heeft en een iconisch ontwerp heeft.

Prijs bij beoordeling

$ 179,95

Beste prijzen vandaag: JBL Charge 5

Amazone

$ 179,95

Free

Gelegen in het midden van JBL’s Bluetooth-luidsprekeropstelling, verrast de JBL Charge 5 met zijn groots geluid. Het is ongelooflijk luid voor zijn formaat en veel gemakkelijker in een rugzak te stoppen dan andere footlong-speakers voor buiten. Als je op zoek bent naar een enkele luidspreker voor thuis en tijdens je buitenexcursies, dan is het gemakkelijk om een ​​plek voor de luidspreker te vinden op een boekenkast of tafelblad.

JBL heeft een filosofie voor eenmalig gebruik omarmd voor de Charge 5. Het is een Bluetooth-luidspreker, punt uit. Er is geen microfoon, dus het fungeert niet als een luidsprekertelefoon. Er is ook geen AUX- of USB-ingang, dus je kunt geen andere muziekbron aansluiten. Al uw audio moet worden gestreamd vanaf een Bluetooth-apparaat, hoogstwaarschijnlijk uw telefoon.

Om helemaal eerlijk te zijn, is het een beetje overdreven om te zeggen dat de JBL Charge 5 maar voor één ding goed is; de luidspreker kan immers ook een tweede apparaat opladen via een USB-oplaadpoort aan de achterkant die verborgen is onder een klep. Maar behalve dat, is de Charge 5 doelbewust.

De JBL Charge 5 is niet helemaal de beste van onze huidige Editors’ Choice voor draagbare Bluetooth-luidsprekers, de Sonos Roam, die beschikt over Sonos’ geroemde multi-room-mogelijkheden, een robuust ontwerp en Auto Trueplay-kamercorrectiefunctionaliteit voor ongeveer dezelfde prijs als de JBL. Dat gezegd hebbende, het was een close call.

Hoe ziet en voelt de JBL Charge 5 eruit?

De Charge 5 is een buisvormige luidspreker die 2,11 pond weegt en 8,7 x 3,76 x 3,67 inch (BxHxD) meet, met een klein verschil in hoogte vanwege de rubberen strips die als voetjes voor de luidspreker fungeren. Dat plaatst de Charge 5 in een enigszins tussenliggende sleuf. De JBL Flip 5 van $ 129,95 (7,12 x 2,91 x 2,71 inch, BxHxD) is meer een luidspreker van persoonlijk formaat, terwijl de JBL Xtreme 3 van $ 319,95 (11,75 x 5,35 x 5,2 inch, BxHxD) wordt geleverd met een schouderriem en lijkt meer op de buiten partij keuze.

JBL Charge 5 met frisdrankblikje

James Barber/Gieterij

JBL heeft het ontwerp voor de nieuwste versie van de Charge-luidspreker herzien, waarbij het JBL-logo is vergroot en ongeveer dezelfde kleur heeft als de luidspreker, terwijl de zijkanten van de verhoogde letters een oranje tint krijgen. De luidspreker wordt geleverd in de smaken zwart, blauw, camouflage, grijs, rood en groenblauw.

De rij bedieningselementen aan de bovenkant van de luidspreker is verhoogd en de knoppen PartyBoost (meer over PartyBoost zo), volume omlaag, volume omhoog en afspelen/pauzeren hebben elk een unieke vorm, dus het is gemakkelijk om de bedieningselementen in het donker te gebruiken . De aan/uit- en Bluetooth-koppelingsknoppen bevinden zich op een gladde strook in het midden, maar elke knop is gemakkelijk te selecteren omdat de vorm van het logo altijd zo licht in de strook is gedrukt. Het is een elegante en nuttige designtoets.

JBL Charge 5 bedieningselementen

James Barber/Gieterij

De JBL Charge 5 heeft een IP67-classificatie voor volledige bescherming tegen het binnendringen van stof, en hij moet ook bestand zijn tegen 30 minuten onderdompeling in een meter water. Met andere woorden, het moet een reis naar het strand of zelfs een duik in het zwembad kunnen overleven.

Welke versie van Bluetooth ondersteunt de JBL Charge 5?

De Charge 5 ondersteunt Bluetooth 5.1 samen met de A2DP 1.3- en AVRCP 1.6-streamingprofielen. Het uitgangsvermogen is 30 W RMS voor de woofer van de Charge 5 en 10 W RMS voor de tweeter. JBL belooft 20 uur batterijduur, wat overeenkomt met mijn ervaring, en 4 uur voor een volledige lading.

De Charge 5 ondersteunt de eerder genoemde PartyBoost-functie van JBL, waarmee gebruikers tot 100 luidsprekers tegelijk kunnen koppelen, inclusief andere JBL-luidsprekers zoals de Flip 5, Pulse 4 en Boombox 2-luidsprekers. Helaas werkt PartyBoost niet met oudere JBL-luidsprekers (zoals de Charge 4) die het nu verouderde Connect+-protocol gebruiken.

Het goede nieuws is dat iedereen die de JBL Portable-app voor iOS of Android gebruikt, de keuze heeft om twee PartyBoost-luidsprekers als stereopaar te gebruiken in plaats van alleen de mono-uitgang van de eerste luidspreker te klonen. De app biedt ook een basisequalizer met schuifregelaars in studiostijl om de bas-, midden- en hoge tonen te regelen. De app is ook vereist voor firmware-updates voor de Charge 5.

JBL Portable-app

James Barber/Gieterij

Hoe klinkt de JBL Charge 5?

Ik heb de Charge 5 de afgelopen weken als luidspreker voor algemeen gebruik gebruikt, honkbalwedstrijden gestreamd via de MLB-app, audioboeken via Audible, mijn college-radio-airchecks die iemand op YouTube heeft gepost en afspeellijsten op Apple Music.

Op Apple’s Rock Essentials-afspeellijst uit de jaren 60 maakt de Charge 5 consequent indruk. Op nummers als ‘Mr. Tambourine Man”, levert de Charge 5 uitzonderlijke details en scheiding tussen stemmen en instrumenten, terwijl mindere luidsprekers de middentonen in een niet te onderscheiden muur van geluid veranderen.

Op notoir low-fi-opnames zoals Question Mark and the Mysterians’ 96 Tears’ en ‘You’re Gonna Miss Me’ van de 13th Floor Elevators, schuurt de Charge 5 niet de ruwe randen weg die garagerockklassiekers als deze hun sonische tanden.

Als je voorkeur uitgaat naar meer hedendaagse hits zoals die van Bad Bunny, Harry Styles, Kendrick Lamar en Kate Bush, klinkt de Charge 5 zo goed dat het me niet zou verbazen te horen dat hedendaagse mixtechnici de JBL-portables als referentieluidsprekers gebruiken tijdens hun mixsessies.

Het is ook vermeldenswaard dat nummers van services die lossless streaming aanbieden (zoals Apple Music, Tidal, Qobuz en Amazon Music) merkbaar beter klinken op de Charge 5 dan de lossy tracks die beschikbaar zijn via Spotify of YouTube Music.

Is de JBL Charge 5 het geld waard?

De JBL Charge 5 is een Bluetooth-luidspreker die kan worden gebruikt als powerbank voor een ander apparaat. Dat is het. Er zijn geen racelampen, geen speakerphone en je kunt geen andere audiobron aansluiten. Wat je wel krijgt, is een luidspreker die ongelooflijk luid wordt voor zijn formaat zonder te vervormen, een solide batterijduur, gebruiksvriendelijke bedieningselementen en uitstekende bescherming tegen stof en water.

Er zijn tal van zeer goede luidsprekers die niet dezelfde pasvorm, afwerking of volume bieden als de JBL Charge 5, en veel daarvan kosten een stuk minder. Als je geeft om de subtiele details, zoals de goed ontworpen bedieningselementen en vervorming,free geluid dat JBL in zijn hele lijn luidsprekers heeft ingebouwd, dan wordt dat extra geld goed besteed.

0 Shares:
You May Also Like