JBL L82 Classic review: Retro looks, geweldig geluid

jbl ls82 classic grille on off

JBL heeft een retro-kick. De luidsprekerfabrikant introduceerde de L100 Classic-luidspreker van $ 4.000 per paar op CES in 2018. Dat was een knipoog naar JBL’s bestverkochte luidspreker aller tijden: de iconische L100. Het bedrijf heeft nu een kleinere en meer betaalbare opvolger in de vorm van de L82 Classic, die belooft veel van de prestaties van de L100 Classic te leveren met een kleinere footprint en tegen een aanzienlijk lagere prijs van ongeveer $ 2.500 per paar.

Maar laat het label op de boekenplank u niet misleiden door te denken dat de L82 Classic iets gemeen heeft met de typische luidspreker voor de massamarkt die u tegenkomt in een grote winkel. Dit is een audiofiel product met state-of-the-art componenten en design. En het past waarschijnlijk niet op de gemiddelde boekenplank, aangezien elke kast van 28 pond slechts 19 centimeter lang is en 11 inch breed en 12 inch diep is, inclusief de schuimgrill.

De JBL L82 Classic is een tweerichtings basreflex ontwerp met poorten aan de voorzijde met een 8-inch pulpwoofer en een 1-inch titanium dome-tweeter. Titanium is een van de belangrijkste materialen voor tweeters dankzij het lichte gewicht, de stijfheid en omdat het minder resonant is dan aluminium. Dit alles helpt titanium tweeters om hoge frequenties nauwkeuriger te produceren dan veel andere materialen. De tweeter van de L82 is verzonken in een akoestische lensgolfgeleider.

Detailweergave van de 8-inch woofer van de JBL.

De crossover-frequentie van de tweeter is ingesteld op 1,7 kHz. De L100 Classic heeft daarentegen een grotere 12-inch woofer plus een 5-inch middentoner. De grotere luidspreker gebruikt dezelfde tweeter, maar de crossover-frequentie is ingesteld op 3,5 kHz.

Detailweergave van de titanium tweeter en golfgeleider van de L82 Classic.

De L82 Classic is uitgerust met een tweeterbediening waarmee u het volume van de hoge frequenties die uit elke luidspreker komen, kunt versterken of verzwakken naar uw voorkeur. De standaard/neutrale positie is gemarkeerd met 0dB. Deze draaiknoppen zijn belangrijk – niet alleen om het geluid aan uw kamer aan te passen – maar ook als u ervoor kiest om de luidsprekers te spelen met hun roosters aan.

detail van JBL's throwback grille

Het quadrex-schuimrooster met rasterpatroon is zo dik in persoon als het eruit ziet op de foto’s. Een JBL-vertegenwoordiger bevestigde dat de luidsprekers worden uitgesproken op een typische kritische luisterwijze – met de roosters uit – en dat als je ze aan laat, de hoogfrequente output met ongeveer 1 dB zal verminderen vanaf ongeveer 4 kHz. Als je van plan bent om naar de L82 Classic te luisteren met de roosters aan, raad ik aan om de HF-knop halverwege tussen 0dB en max te draaien; anders zullen de hoge tonen een beetje zachter klinken met de roosters aan. Ik wou dat JBL markeringen op de wijzerplaat zou hebben gedrukt, zodat je de instellingen precies op elke luidspreker kunt invoeren.

Over het rooster van de L82 Classic gesproken, het wordt met pinnen en stopcontacten aan de luidsprekerkast bevestigd – het zou tenslotte geen retro-ontwerp zijn als JBL magneten zou gebruiken. Sommige op pennen gemonteerde roosters – zelfs die in combinatie met luidsprekers die duizenden dollars kosten – zijn lastig om aan en uit te doen. Dit zijn niet. Ik was verrast hoe gemakkelijk het was om de roosters te verwijderen en terug te plaatsen. JBL biedt de roosters naar keuze in plat zwart, elektrisch blauw of oranje uit de jaren 70, en alle drie de kleuren passen perfect bij het prachtige walnootfineer van de L82 Classic. De gladde satijnen afwerking van de kast voorkomt storende schittering door kamerverlichting of zonlicht dat door een raam naar binnen valt.

Detailaanzicht van de haringen van de L82 Classic

Optionele stands zijn een perfecte match

Voor mijn review-opstelling stuurde JBL me een paar van de optionele, bijpassende JS-80-vloerstandaards, en ik vond ze geweldig. Ze zijn gemaakt van zwaar 14-gauge staal, maar zijn afgezet met schuimvulling om krassen op het fineer van de L82 Classic te voorkomen. Naast het optillen van de luidsprekers zodat hun tweeters zich op oorhoogte bevinden, kantelen ze de kasten naar achteren zodat het geluid op het hoofd van de luisteraar wordt gericht. Ze wegen 13,5 pond per stuk en zijn extreem stevig, met een brede basis die overeenkomt met de voetafdruk van de luidspreker, maar ze slagen erin om de luidsprekers dunner te laten lijken – en daarom meer partnervriendelijk – dan hun afmetingen doen vermoeden.

Een zalige luisterervaring

Ik testte de L82 met roosters uit in twee verschillende kamers met twee verschillende sets elektronica. Een Naim Uniti Atom reed de eerste setup. Een Anthem AVM 60 pre-pro met dubbele Benchmark AHB2 eindversterkers (geconfigureerd in bridged mono) en een Oppo UDP-205 voedde de tweede. Mijn Roon Nucleus-muziekserver, geïntegreerd met Tidal, leverde alle bronmuziek via het native RAAT-protocol aan de Roon-ready Naim en Oppo.

Ik vond de L82 Classic erg gemakkelijk te besturen. Dit is een 8 Ohm speaker met een gevoeligheid van 88dB. De 40 watt-per-kanaal-versterking van de Naim Uniti Atom nam de L82 Classic stevig onder controle. Als je net met de audiohobby begint, is er absoluut een kwaliteitsverschil tussen de 40 watt van de Naim Uniti Atom en een budget A/V-ontvanger die beweert 700 watt te leveren. Het gebruik van hoogwaardige versterking en elektronica en de L82 Classic zal je in schoppen belonen. De L82 Classic is een onthullende luidspreker en zal geen enkele moeite doen om low-end audiocomponenten te eufoneren.

Detailweergave van de hoogfrequente wijzerplaat van de L82 Classic.

Binnen enkele seconden merkte L82 Classic me op dat het opwindende, muzikale en dynamische luidsprekers zijn die me uitdaagden om het volume hoger te zetten. Mijn emotionele betrokkenheid bij hen werd dieper naarmate ik ze luider bespeelde.

De 8-inch woofers en het ontwerp met poorten aan de voorkant leverden een waanzinnige hoeveelheid bas die je snel zal afschrikken van het idee dat monitoren geen dynamische, borstkloppende bas kunnen leveren. Bas was constant strak en zuigerachtig, ongeacht het nummer of het genre. Pas toen de L82 Classics bastonen buiten hun bereik probeerden weer te geven, begonnen ze hun grip te verliezen.

De L82 Classic leverde sublieme baslijnen op Billie Eilish’s “Bad Guy” en Lorde’s “Royals”, met bijna kamerschokkende tevredenheid, en presteerde consequent ver buiten hun grootte. Op “Hair Up”, van de soundtrack van Trolls – een leuk nummer dat ik graag gebruik om de basprestaties van een systeem te testen – leverde de L82 opnieuw gezaghebbende bas met serieuze gravitas. Het maakte niet uit wat ik aanstak: Araron Copeland’s ‘Fanfare for the Common Man’, Katie Melua’s ‘Love is a Silent Theif’, Dido’s ‘Northern Skies’ of Holly Cole’s ‘Train Song’. Sarah McLachlan’s “Ice”, uit , verraadde hoe de bas van de L82 in een kleine bloei en opgeblazen gevoel kon worden geduwd. Maar James Blake’s iconische “Limit to Your Love” ontketende zonder enige twijfel dat de luidsprekers van JBL ongelooflijke basprestaties kunnen leveren.

Maar dat is nog maar de openingsact. De L82 Classic heeft een griezelig talent om muziek tot leven te laten komen met hun geweldige dynamiek en muzikaliteit. Ze zijn niet ontworpen om je te verleiden met hun warmte, ze zijn bedoeld om met hun dynamiek een enorme klap uit te delen. De muzikale soundstage van Kate Voegele’s “Inside Out” kwam tot leven. Drums kraakten, gitaarriffs dansten en de JBL zette de zang van mevrouw Voegele vrij.

De bovenkant van deze luidsprekers is ook fantastisch. De titanium tweeters en golfgeleider reproduceerden verlengde, vloeiende en verfijnde saxlijnen op Steely Dan’s.

De L82 Classic wordt geleverd met hoogwaardige, vergulde, vijfvoudige inbindposten.

De voorliefde van de luidspreker voor dynamiek wordt aangevuld door zijn vermogen om een ​​enorm, diep, gelaagd geluidsbeeld te creëren. De L82 Classic riep grote, levensechte audio-ervaringen op met “Boulevard of Broken Dreams” van Diana Krall en “Postmodern Blues” van Patricia Barber, die ik meer associeer met staande torenluidsprekers. Pianonoten speelden groot en verzonken aan het begin van Lana Del Rey’s etherische, ‘Mariner’s Apartment Complex’. De beklijvende zang van Del Rey zat perfect gebeeldhouwd, dood in het midden. Naarmate het nummer intenser werd, volgde het geluidsbeeld dit voorbeeld met de luidsprekers die elke stem en elk instrument prachtig omlijnden. Op Natasha Bedingfield’s “Unwritten” hoorde ik de vermenging van individuele stemmen die waarneembaar waren in ruimte en tijd, in tegenstelling tot de besmeurde puinhoop die mindere sprekers weergeven.

De L82 Classic daagt je uit om ze luid te spelen – en wauw, belonen ze je ervoor. Deze luidsprekers speelden netjes op referentievolume zonder hardheid of opgeblazen gevoel. Vergeet de 10-markering op je volumeknop, deze JBL’s willen spelen op 12. Rush’s “Tom Sawyer”, Led Zeppelin’s “Kashmir” en Stevie Ray Vaughan’s “Tin Pan Alley” spatten uit deze luidsprekers zonder een spoor van spanning.

Detailaanzicht van de statineafwerking van het hoogwaardige houtfineer.

Ik zou kunnen doorgaan over hoe leuk mijn luistersessies waren. Het beste van alles was dat de luidsprekers uit de weg gingen en ik me op de muziek kon concentreren. Er is veel om van te houden en kleine opmerkingen om over te zeuren voor de vraagprijs.

Een passende knipoog naar een klassieker

De JBL L82 Classic levert een nostalgisch, retro design met alle attributen van een state-of-the-art, moderne luidspreker. Deze monitorluidsprekers zorgen voor een enorm, diep geluidsbeeld met basprestaties die hun omvang ver te boven gaan. Voor $ 2.500 krijg je een dynamische, muzikale luidspreker waarvan het verslavende geluid je zal laten merken dat high-end audio leeft.

Als je van de retro-look van deze luidsprekers houdt en ze graag wilt combineren met even spectaculaire elektronica, zoek dan een manier om de L82 Classic te beluisteren. Ik hield van ze en zou ze in een oogwenk in een van mijn opstellingen opnemen.

0 Shares:
You May Also Like