Jasco Enbrighten Z-Wave No-Neutral Smart Dimmer review: Veel te eigenzinnig

jasco enbrighten 3 wire z wave dimmer with box

Oudere huizen missen soms een neutrale draad (die meestal wit is) in elke doos waar een lichtschakelaar is geïnstalleerd. Dat kan een groot probleem zijn voor upgrades van slimme schakelaars, die bijna universeel een neutrale draad nodig hebben om de elektronica van stroom te voorzien die ze slim maakt. Een paar fabrikanten hebben oplossingen bedacht, waaronder GE Lighting met zijn Cync-lijn (voorheen gebrandmerkt als C door GE). Nu betreedt Jasco de ruimte met het merk Enbrighten.

De verkoop is eenvoudig: in plaats van vier draden, heeft deze schakelaar er maar drie nodig om te werken: lijn, belasting en aarde. Sterker nog, met de Enbrighten dimmer hoef je je geen zorgen te maken welke draad de lijn is (stroom naar de dimmer brengen) en welke de belasting is (stroom naar de lamp sturen).

Dankzij Jasco’s SimpleWire-technologie, die we eerder tegenkwamen in zijn Zigbee slimme dimmer, kan deze Z-Wave Plus-schakelaar de lijn identificeren en helemaal zelfstandig draden laden; zodat u die twee draden in de primaire draadgaten kunt steken. Er zijn ook geen pigtails en draadmoeren, en ook geen wikkeldraden rond terminals.

jasco 3 draads z wave dimmer kenmerken

Ervan uitgaande dat u erachter kunt komen welke draad de is (wat gemakkelijk zou moeten zijn, aangezien de aardingsdraad bijna altijd kaal is of in een groen jasje zit), kan het aansluiten van de Enbrighten No-Neutral Smart Dimmer echt niet eenvoudiger zijn – hij ondersteunt zelfs meerweginstallaties via een optionele reizigerslijn. Houd er ook rekening mee dat, hoewel er geen muurplaat wordt meegeleverd, de dimmer wordt geleverd met twee kleuren paddles, wit en licht amandel.

Op papier is de dimmer geweldig. Het kan snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd, zodat u het binnen enkele minuten kunt koppelen met uw Z-Wave-hub. Helaas, toen ik probeerde de dimmer te koppelen met een SmartThings-hub, verscheen er een vreemde fout in de SmartThings-app na het scannen van de QR-code die op het apparaat was afgedrukt, en zei dat de code niet kon worden geverifieerd. Herhaalde pogingen om de code te scannen resulteerden in dezelfde fout, waarna ik dacht dat een productreset in orde zou moeten zijn. Dat werkte ook niet: door drie keer op het lampje te klikken en vervolgens drie keer uit, zou de fabrieksinstellingen moeten worden hersteld, maar het is me nooit gelukt om het terug te zetten naar de standaardinstellingen.

verhelderen 3 draads z wave

Ik belde de technische ondersteuning van Jasco en kreeg de voicemail. Niemand heeft ooit mijn bericht teruggestuurd. Ik heb geprobeerd het probleem te escaleren met een productmanager van Jasco, maar ik kon pas een volledige week later een ondersteuningsgesprek regelen. Uiteindelijk, na 20 minuten aan de telefoon met een paar technici, kon ik me een weg banen door de verbinding met SmartThings. (Het resetten van het apparaat vereist een zeer zorgvuldige cadans wanneer u de op en neer tuimelschakelaars indrukt; als het te langzaam of te snel gaat, zal het niet werken.

jasco-app 3

Afgezien daarvan was de oplossing grotendeels een kwestie van brute kracht van steeds opnieuw proberen verbinding te maken met de dimmer totdat het uiteindelijk werkte. Eindelijk verscheen de dimmer in SmartThings – als een dimmer van het GE-merk. Jasco, die het GE-merk een tijdlang in licentie heeft gegeven (je zult nog steeds dozen tegenkomen die als zodanig zijn gelabeld in de detailhandel), zegt dat dit de schuld van Samsung is.

In SmartThings zijn de bewerkingen in principe zoals verwacht, met handmatige aan / uit / dimfuncties, een afteltimer en afzonderlijke schema’s voor het in- of uitschakelen van de lichten. Natuurlijk kan het apparaat communiceren met andere apparaten die je hebt verbonden met SmartThings, en het werkt ook met Google Assistant en Alexa.

Toen ik de schakelaar eenmaal aan het werk had, ging het prima terwijl ik ermee werkte via de app, maar ik was geen grote fan van de manier waarop de dimmer in het echt werkt. Het apparaat ziet eruit als een standaard paddle-schakelaar, zonder aparte dimknoppen, maar zoals ik hierboven al zei, is het erg kieskeurig. U moet bijvoorbeeld heel snel zijn wanneer u op de bovenste peddel tikt en deze loslaat om de lichten op hun vorige helderheidsinstelling in te schakelen. Houd de rocker slechts een fractie van een seconde te lang vast, en de helderheidsregelaar treedt in werking, waardoor u in plaats daarvan een gedimde lamp overhoudt. Hetzelfde geldt voor het uitschakelen van de lichten. Houd de rocker te lang ingedrukt en je dimt de lichten een beetje in plaats van ze helemaal uit te schakelen.

jasco-app 2

Het is moeilijk om dit perfect te krijgen, en een week na het testen veroorzaakt het nog steeds problemen voor de minder technisch onderlegde leden van mijn huishouden. In een notendop: als uw lichtschakelaar te onintuïtief is voor de massa, moet u enkele wijzigingen aanbrengen in de manier waarop deze werkt.

Andere functies, zoals het uitschakelen van de ingebouwde locator-LED of het instellen van de maximale en minimale helderheidsinstellingen zijn een beetje stompzinnig, dus houd je aan de handleiding om ervoor te zorgen dat je de reeks omhoog-omlaag-tuimelschakelaars die nodig zijn om deze te maken niet verliest veranderingen.

Voor $ 40 is dit een van de duurdere Z-Wave-dimmers op de markt, hoewel er niet veel overdreven betaalbare opties zijn om uit te kiezen. Combineer de prijs met de aanzienlijke problemen die ik heb ondervonden met de installatie en het gebrek aan technische ondersteuning, en uiteindelijk kan ik deze dimmer echt alleen aanbevelen als je allebei absoluut Z-Wave-connectiviteit nodig hebt en geen neutrale bedrading kunt gebruiken.

0 Shares:
You May Also Like