Jam belooft een eenvoudigere, veiligere manier voor snoersnijders om streamingwachtwoorden te delen

jam1

Als je wachtwoorden voor streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ of Hulu gaat delen met vrienden of familie, moet je daar op zijn minst slimmer mee omgaan.

Dat is in zekere zin de toon voor een aanstaande dienst genaamd Jam, die fungeert als een sociaal netwerk voor het delen van wachtwoorden. Gebruikers kunnen een lijst weergeven met abonnementen waarvoor ze betalen (streaming video of anderszins), zodat hun vrienden toegang kunnen vragen, en als de gebruiker het goedkeurt, stuurt Jam een ​​versleutelde versie van de inloggegevens die alleen zichtbaar is voor de ontvanger. Het idee is om een ​​veiligere en handigere omgeving te bieden voor het soort wachtwoorduitwisseling dat al wijdverbreid is voor abonnementsservices.

Jam is nog niet beschikbaar, maar het zal binnenkort opengaan voor mensen die zich hebben aangemeld voor de lanceringswachtlijst van de service. John Backus, de oprichter van Jam, zei dat ongeveer 3.000 mensen zich hebben aangesloten sinds hij de dienst vorige week aankondigde.

“Er is een algemene trend dat mensen internetaccounts in het algemeen beschouwen als niet alleen voor hen, maar als iets dat ze met meerdere mensen delen,” zei Backus.

Hoe Jam werkt

Hoewel ik Jam zelf niet heb geprobeerd, leidde Backus me deze week via videochat door de bijna volledige website op zijn computer.

Wanneer u zich aanmeldt voor Jam, maakt u een gebruikersnaam en hoofdwachtwoord aan en voegt u vervolgens de inloggegevens toe voor elk afzonderlijk abonnement dat u wilt delen. U kunt vervolgens contact maken met vrienden door hun telefoonnummer in te voeren, een uitnodigingslink te delen of naar hun gebruikersnaam te zoeken. Beide personen moeten het vriendschapsverzoek goedkeuren om wachtwoorden te kunnen delen. Als je eenmaal verbinding hebt gemaakt met een aantal mensen, kun je elk wachtwoord selecteren en kiezen met wie je het wilt delen. Vrienden kunnen hetzelfde doen en hun wachtwoorden met u delen.

jam3

Omdat de inloggegevens lokaal zijn versleuteld op het apparaat dat u gebruikt, heeft Jam zelf geen toegang tot de wachtwoorden. Dat betekent dat als de site een beveiligingslek zou hebben, uw inloggegevens niet in gevaar zouden komen. Backus heeft eerder de identiteitsverificatie-startup Cognito en de digitale identiteit-startup Bloom opgericht, dus hij heeft ervaring met het werken met gegevensbeveiliging.

Op een bepaald niveau deelt Jam overeenkomsten met traditionele wachtwoordmanagers zoals LastPass en Dashlane, waarmee gebruikers ook inloggegevens op verschillende sites kunnen delen. Jam is echter gebouwd met het delen van abonnementswachtwoorden in gedachten, en het laat zien hoe gebruikers hun abonnementslijsten kunnen uitzenden en snel vrienden aan elk account kunnen toevoegen.

jam2

In de toekomst wil Backus meer manieren toevoegen om abonnementstoegang te beheren. Als je bijvoorbeeld wachtwoorden van een voormalige kamergenoot of ex-partner wilt intrekken, kan Jam je naar de juiste wachtwoordherstelpagina sturen en vervolgens de inloggegevens bijwerken voor de mensen die je aan boord wilt houden. Backus zoekt ook naar manieren om de abonnementskosten te helpen beheersen, bijvoorbeeld door groepen betalingen te laten vereffenen of abonnementen te verdelen, zodat iedereen een eerlijk deel bijdraagt.

“Op dit moment heb ik vier huisgenoten en de hoeveelheid dingen die we waarschijnlijk met elkaar mogen delen, maar niet eens weten omdat iedereen altijd werkt of reist, is nog steeds iets dat waarschijnlijk kan worden geoptimaliseerd”, zei Backus .

Is Jam koosjer?

Terwijl de website van Jam gebruikers aanmoedigt om “meer te binge” en “minder te betalen”, en de iconografie verwijst naar alle vormen van mediaconsumptie, zorgde Backus ervoor geen specifieke diensten te noemen terwijl hij Jam met mij besprak. Zijn demonstratie omvatte alleen tijdelijke aanduidingen, met namen als ‘Vlierbes’ en ‘Melon’.

Dit alles roept de vraag op of Jam juridische controle of een drukcampagne van Netflix of Disney zou overleven. Backus heeft gezegd dat gebruikers zich moeten houden aan de gebruiksvoorwaarden voor de service waarvoor ze betalen, maar veel van die services (inclusief Netflix) stellen dat toegang alleen mag worden verleend aan leden van één huishouden en dat accounthouders nooit hun wachtwoorden met wie dan ook.

Toch zijn die servicevoorwaarden altijd enigszins op gespannen voet geweest met zichzelf. Moeten we bijvoorbeeld geloven dat een gezin of een groep huisgenoten wel één Netflix-account mag gebruiken, maar de onderliggende inloggegevens niet mag delen?

Dit is de realiteit: ondanks jaren van hype en opschudding over een aanstaande “hardhandig optreden” tegen het delen van wachtwoorden, zijn de meeste streamingproviders bereid om alle, behalve de meest flagrante gevallen van misbruik te tolereren. Op een bepaald niveau is het een manier om te beschermen tegen churn (niemand wil de persoon zijn die Netflix opzegt voor goede vrienden en familieleden), en een vorm van marketing als die gebruikers uiteindelijk worden afgesneden. Voor abonnementsdiensten die nog steeds reclame maken, zou het delen van wachtwoorden zelfs extra advertentie-inkomsten kunnen opleveren, vooral als de freeloaders toch niet voor de service zouden betalen.

Jam moet misschien nog steeds voorzichtig zijn en de schijn vermijden van het faciliteren van wijdverbreide toegang tot streaming-accounts, vooral als het gaat om gebieden zoals het delen van kosten. (Eind vorig jaar werd bijvoorbeeld een site met de naam YTFam gesloten na een brutale poging om toegang tot YouTube TV-accounts te verkopen.)

Maar als het delen van wachtwoorden toch gaat gebeuren, kan het net zo goed op een veilige manier gebeuren. Zoals Backus opmerkt, kunnen mensen, wanneer ze wachtwoorden delen, zwakke wachtwoorden hergebruiken of vermijden ze te wijzigen wanneer dat zou moeten. En als ze die wachtwoorden met anderen delen via een e-mail of sms, vergroten ze het risico op verdere beveiligingsproblemen.

“Ik geef veel om privacy en veiligheid”, zei hij. “Als mensen wachtwoorden delen via platte tekst, en dat wordt gewoon onder hun vrienden verspreid, vind ik dat gek.”

0 Shares:
You May Also Like