Ja, Virginia, er waren echt audiosystemen met meerdere kamers vóór Sonos

mbx 3qtr front

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Volle, goed gedetailleerde geluidslevering Diepe inventaris van betaalde streamingdiensten en gratis internetradio-aggregators Aanzienlijke en gevarieerde verzameling input/outputs Een prijskaartje dat $ 50 lager is dan dat van een Sonos Port

nadelen

Je hebt de hulp van je geautoriseerde dealer nodig om het product te “ontgrendelen” (gratis) Besturingssysteem en app zijn niet zo gebruiksvriendelijk of gepolijst als wat Sonos biedt Amazon Music, Qobuz en een paar andere services die alleen beschikbaar zijn via Chromecast, AirPlay of Bluetooth en een mobiel apparaat Geen coaxiale digitale audio-ingang of -uitgang

Ons oordeel

Russound maakt een sterk argument voor het updaten van uw geluidssysteem met zijn 21e-eeuwse, tweede generatie MBX-PRE mediastreamer.

Talloze stereosystemen kunnen een boost krijgen van een Russound MBX-PRE draadloze streaming mediaspeler. Met een prima geluid, belangrijke inhoudspartners en allerlei connectiviteit, zal deze kleine zwarte doos je dierbare vintage stereo-apparatuur meenemen naar het online-alles-tijdperk. Meerdere ervan kunnen muziek in elke kamer van uw huis brengen. Neem gewoon je eigen versterker en speakers mee.

Wat dat betreft lijkt de MBX-PRE veel op de Sonos Connect (sinds vervangen door de Sonos Port, die ik in juni heb getest). Maar Russound is geen copycat; het bedrijf is zelfs een van de pioniers op het gebied van audio voor het hele huis. Het begon 45 jaar geleden toen elk luidsprekerpaar in elke kamer moest worden aangesloten op een volumeregelaar in de muur die op zijn beurt werd aangesloten op een matrixschakelaar of een versterker met meerdere zones. Russound raadt nog steeds aan om een ​​professionele installateur in te huren om zijn systemen op te zetten, maar het bedrijf blokkeert doe-het-zelvers niet (daar ga ik later dieper op in). Je moet de uitrusting echter bij een geautoriseerde dealer kopen (en Amazon zit niet in die club).

In tegenstelling tot het aanbod van Sonos, is de MBX-PRE een Hi-Res Audio-gecertificeerde speler die audiobestanden ondersteunt die zijn gecodeerd met een resolutie tot 24-bit en met bemonsteringsfrequenties tot wel 192 kHz. De speler ondersteunt geen MQA-bestanden, maar kan AAC en AAC+ (tot 24-bit/192kHz), FLAC (8- en 16-bit), WAV (8- en 16-bit), OGG Vorbis en MP3-bestanden (CBR en VBR). Russound raadt aan om de hardware aan te sluiten op een UPnP-server die op een NAS-box draait (zoals de onlangs geteste QNAP TS-253D TechHive), maar ik had geweldige ervaringen met het streamen van 16-bit/44kHz FLAC-bestanden van Tidal en Deezer. Ze waren zeer gunstig in vergelijking met de cd-versies die ik draaide op een Oppo BDP-103 disc-speler.

russound sonos naast elkaar

Russound stuurde twee van zijn $ 400 MBX-PRE-eenheden voor deze evaluatie. Met één geïnstalleerd per stereosysteem en verdieping, kreeg ik het huis rockend in een geweldig gesynchroniseerd ritme, waarbij ik inhoud van streamingdiensten met abonnementen, waaronder Spotify Connect, Tidal, Deezer, Napster en SiriusXM (SiriusXM Business voor commerciële toepassingen wordt ook ondersteund). Deze streamer ondersteunt ook een drietal internetradio-aggregators – TuneIn, VTuner en Airable – om de best klinkende en meest interessante stations van elk genre en wereldwijde locatie gratis te leveren. (Mis onze tweedelige gids voor internetradio niet.)

Je kunt ook muziek streamen van Android- en iOS-apparaten via Bluetooth, Apple AirPlay (AirPlay 2-ondersteuning is nog in de maak) en Chromecast. En je kunt het systeem bedienen met spraakopdrachten die worden gesproken door een met Google Assistent compatibele slimme luidspreker (ik heb het getest met een eerste generatie Google Home, een Nest Home Mini en de onlangs geteste JBL Link Music). Het systeem trainen om te reageren op Amazon Alexa-commando’s is ook mogelijk, maar die software is niet zo ingebakken.

Russound biedt ook een versie van deze streamer aan met een geïntegreerde versterker (de MBX-AMP), maar zoals de naam van dit toestel al aangeeft, is de MBX-PRE een voorversterkercomponent. Als zodanig beschikt het over een volledige aanvulling van in- en uitgangen, waaronder 3,5 mm analoge en Toslink optische digitale audio-ingangen; en RCA analoge en Toslink digitale audio-uitgangen. De afwezigheid van coaxiale digitale audiopoorten is een beetje verrassend, gezien de focus van Russound op de markt voor aangepaste installatieprogramma’s, maar Sonos plaatst geen digitale audio-ingang op zijn poort. U vindt op beide apparaten een 12-volt triggeruitgang voor het signaleren van een compatibele buitenboordversterker of -ontvanger.

mbx serie gestapeld

Shoot-out bij de streamer-corral

MBX-PRE versus Sonos Port-vergelijkingen – uitgevoerd met Tidal en Deezer-sourced FLAC-content afgespeeld via mijn Yamaha Aventage-ontvanger en Bowers & Wilkins Nautilus-luidsprekers – waren ook veelzeggend. Door zorgvuldig de analoge uitgangssignalen van beide units op variabel niveau af te stemmen, gaf ik bijna altijd de voorkeur aan de digitaal-naar-analoog verwerking in de Russound.

De verschillen waren subtiel maar waarneembaar, met de MBX-PRE die helderdere, helderdere tamboerijnrammelaars, zoeter getinte elektrische bastonen, meer weergalmende (en persoonlijke) piano- en hollowbody-gitaarstemmen op materiaal dat ik goed ken, inclusief de hitscollectie , en een nieuw uitgegeven set Grateful Dead-repetitie-takes, , die de onderdelen van individuele spelers opent voor een levendige inspectie.

Ik was ook geobsedeerd door A/B-vergelijkingen met Father John Misty’s nieuwste liefdadigheids-EP-project, vooral zijn adembenemende, kleine band-cover van Leonard Cohen’s “Anthem”, waaraan deze korte set zijn titel ontleent. Gelukkig wordt “Speel Misty for me” herhaald.

Sommigen zullen misschien beweren dat FLAC Tidal een tikkeltje beter klinkt dan FLAC Deezer (waarvan is aangetoond dat het sneller afrolt boven 18.000 Hz). Dus probeerde ik zorgvuldig gesynchroniseerde en op het volume afgestemde inhoud van elke service af te wisselen via de Russound- en Sonos-spelers. Maar de enige keren dat ik ooit dacht dat de Port het voordeel zou kunnen hebben, waren op een handvol Steely Dan-tracks waar een contentprovider vreemd genoeg de linker/rechterkanalen had omgedraaid ten opzichte van de andere presentatie, en de zang klonk anders.

Ik heb geen NAS-box met een DLNA-server, maar ik had wel succes met een USB-stick van “Mountain Stage”-radioprogramma’s, gedeeld door showhost Larry Groce. Ik stopte de schijf in de USB-poort van de MBX-PRE op de tweede verdieping van mijn huis, die ik had aangesloten op een klassieke B&O Beocenter 9000 die een paar tweeweg-boekenplankluidsprekers van Q Acoustics aanstuurde. Ik gebruikte de MyRussound-app op een iPhone en een iPad om deze onverbloemde Americana-muziekshow draadloos naar de andere MBX-PRE op mijn eerste verdieping te streamen.

russound geïnstalleerd

De tabletversie van de app maakt gebruik van het grotere scherm om grotere transportbedieningsknoppen en een huisvormige “home” -knop te presenteren die je snel uit het onkruid kan trekken van een diepgravend zoeken naar internetradiostations. Op de minder verfijnde smartphone-app vereist het extractieproces maar liefst zeven tikken met de linkerpijl om terug te gaan naar het hoofdmenu.

Maar toen ik de apparaten voor het eerst installeerde, merkte ik ook dat het wel 30 seconden kon duren voordat de MyRussound-app wakker werd en er verbinding mee maakte. Die vertragingstijd werd verkort tot slechts een paar seconden nadat ik een klacht bij Russound had ingediend. Misschien hebben recensenten een beetje invloed? Maar de bedieningselementen lopen nog steeds af en toe vast, verholpen door overal opnieuw op te starten. En het team heeft nog steeds geen ander probleem opgelost met deze streamer van de tweede generatie (ongeveer een jaar op de markt).

Als er een stroomstoring of een internetstoring is, moet u vrijwel zeker de stekker uit het stopcontact halen en vervolgens opnieuw aansluiten om ze weer online te krijgen, waarna u mogelijk wordt gevraagd om de inloggegevens voor uw abonnementsservices opnieuw in te voeren. Begraaf het netsnoer niet ergens waar u er niet bij kunt. Het is vermeldenswaard dat er maar weinig klachten over de Sonos-app zijn geweest.

russound-app screenshot 1

Russound en de doe-het-zelver

Zoals ik eerder al zei, verkoopt Russound zijn uitrusting uitsluitend via een dealernetwerk. Als u geen MBX-PRE koopt bij een door Russound geautoriseerde dealer of distributeur, kunt u de software die nodig is om deze te bedienen niet ontgrendelen. Ook zal Russound de tweejarige garantie op onderdelen en arbeid op zijn hardware niet honoreren. Dat is een manier om de kwaliteit en de prijs onder controle te houden, om nog maar te zwijgen van het garanderen van de winstmarges van dealers. Aan de andere kant zijn er een groot aantal add-ons en accessoires die allerlei geavanceerde integraties mogelijk maken, en de meeste mensen willen waarschijnlijk een professional inhuren om een ​​sterk aangepast audiosysteem te bouwen.

Maar Russound wil doe-het-zelf-kopers niet volledig van zich vervreemden, dus somt het drie online retailers op in zijn dealernetwerk: Crutchfield, Best Buy en – in Canada – Visions Electronics. Schaf bijvoorbeeld een MBX-PRE van Crutchfield aan en een van de installatiespecialisten zal u door het installatieproces leiden – per e-mail of per telefoon – en u de inlognaam en het wachtwoord verstrekken die u nodig hebt om aan de slag te gaan. “We nemen uw systeem niet op afstand over, maar als u ons smartphonefoto’s e-mailt, werken we op basis daarvan om te helpen bij het opzetten en oplossen van problemen”, zei een sympathieke Crutchfield-telefoonvertegenwoordiger genaamd Cory.

russound-installatieprogramma vereist

Russound heeft ook een eigen productondersteuningsteam en online video’s die helpen bij het uitleggen van dergelijke bewerkingen: Als u het pictogram met drie streepjes op het startscherm aanraakt, wordt het menu geopend. Door op het pictogram van de schuifhendels te drukken, komt u bij handige toonregelingen en (indien gedurende drie seconden ingedrukt) om instellingen vooruit te gaan, inclusief het wissen van de cache. Tik op een plusteken naast het ene apparaat om het vervolgens te groeperen met een ander apparaat. Door op de ster te tikken, wordt een oproepbare favoriet gemaakt.

russound-app screenshot 2

Toch is de MBX-PRE eenvoudig genoeg voor een redelijk technisch persoon om op te zetten en te gebruiken, tenminste als MBX-apparaten alleen met elkaar en met Google Cast-luidsprekers spelen (er is een limiet van 32 apparaten). Het “aanbevolen” installatieproces voor doe-het-zelvers vraagt ​​je om eerst de Google Home-app op een smart-apparaat in te schakelen en vervolgens je nieuwe product in te schakelen. De app herkent en verwelkomt uw MBX-PRE in hetzelfde wifi-thuisnetwerk (of via ethernet). Het stuurt je ook (soort van) om de luidsprekers een naam te geven en ze vervolgens vast te stellen op kamerlocatie en in groepen, zodat je er vervolgens gemakkelijk een of meerdere kunt oproepen met spraakopdracht of menutik.

De frontplaat van de Russound MBX-PRE heeft ook een paar fysieke knoppen, het meest voor de hand liggend, voor volume, pauzeren/afspelen, Bluetooth-koppeling en om twee voorinstellingen voor inhoud tot stand te brengen (een specifiek station, afspeellijst, podcast, album, of lied bijvoorbeeld). De enige gebruiksvriendelijke bediening die u op de Sonos-poort tegenkomt, is die voor Bluetooth-koppeling.

Als uw Wi-Fi-netwerk overbelast of zwak is, of als er te veel fysieke obstakels zijn tussen streamers (muren, apparaten, enz.), kunt u muziekhiaten ter grootte van een kwartnoot ervaren wanneer u een stream deelt tussen twee of meer MBX-PRE’s of MBX-AMP’s, met die dropouts die alleen op de ontvangende unit hoorbaar zijn. De oplossing? Breng een bedrade ethernetverbinding tot stand (of doe zoals ik deed en gebruik een powerline-adapter) naar één apparaat. Dat elimineerde 99 procent van de blips voor mij. Ik hoorde nooit sputteren via Wi-Fi bij het uitvoeren van streams naar de twee MBX-PRE’s, noch bij het afspelen van deuntjes op slechts één.

Bottom line: de MBX-PRE speelt een beetje moeilijk om te krijgen, te kennen en mee te leven. Maar zijn zulke uitschieters niet degene waar je uiteindelijk het meest van gaat houden?

0 Shares:
You May Also Like