J-Tech Digital en Monoprice 4×1 HDMI switcher review

j tech swe41 hdmi switch

Soundbars met één of slechts enkele HDMI-ingangen die A/V-ontvangers met zes of meer HDMI-ingangen verdringen, moesten onze home-entertainmentsystemen vereenvoudigen, maar velen van ons hebben ontdekt dat we te veel videobronnen hebben: settopboxen, streamers, gameconsoles, Blu-ray-spelers, enzovoort – en niet genoeg HDMI-ingangen om alles aan te kunnen. De oplossing? Een HDMI-switcher en audio-extractor. We hebben onlangs een dergelijk apparaat gevonden dat op de markt wordt gebracht onder twee merken: J-Tech Digital en Monoprice.

Het is duidelijk dat noch J-Tech noch Monoprice deze apparaten daadwerkelijk zijn, maar ze bij een andere fabrikant betrekken, omdat ze identiek zijn, afgezien van de etikettering. We hebben zowel de J-Tech Digital JTECH-SWE41 als de Monoprice Blackbird 4K 4×1 HDMI Switch (P/N 39666) grondig getest en ontdekten dat ze allebei solide prestaties leverden met vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang. We hebben J-Tech in de kop gezet omdat het op het moment van schrijven voor $ 25 minder verkocht dan het apparaat van Monoprice, dat je hier kunt kopen. Omdat ze in wezen hetzelfde apparaat zijn, zullen we er in deze recensie in het enkelvoud naar verwijzen.

j tech en monoprice hdmi-switchers vergeleken

Gezegend met geavanceerde verwerkingsvaardigheden en ARC-ondersteuning (audio return channel), helpt deze schakelkast uw apparatuur, kabels en verbindingen te consolideren. Hoewel ultraslank, met afmetingen van 7,1 x 3,3 x 0,5 inch (BxDxH), heeft de aangedreven switcher een display op het voorpaneel met nauwkeurige bedieningsknoppen en niet al te felgroene LED-indicatoren. Met HDMI-ingangen aan de achterkant kunt u maximaal vier 4K- of 2K-videobronapparaten aansluiten.

De bron die u selecteert met de knop aan de voorkant, wordt vervolgens uitgevoerd naar de enkele HDMI-ARC-uitgang van de switcher naar een van de HDMI-ingangen van uw tv, soundbar of A/V-ontvanger – zonder merkbare verslechtering van de beeld- of geluidskwaliteit, mits u gecertificeerde Premium gebruikt High Speed ​​HDMI-kabels om de verbindingen te maken.

Met de huidige topspecificaties kan deze machtige mijt haarscherpe signalen verwerken en doorsturen met een resolutie tot 4K bij een verversingssnelheid van 60 Hz (dus het is misschien niet de beste keuze voor de volgende generatie videogameconsoles, die verversingssnelheden tot 120 Hz ondersteunen. Het ondersteunt ook geen FreeSync of G-Sync). De switch voldoet verder aan de HDMI 2.0a-standaard en de HDCP 2.2 digitale kopieerbeveiligingsstandaarden die nodig zijn voor het verbeteren van 4K-beelden met verwerking met hoog dynamisch bereik zoals HDR10 en Dolby Vision – de laatste verbluffend weergegeven toen ik de nieuwste Roku Ultra-mediastreamer op de switch aansluit input 4. Een zeer realistisch aquarium gematerialiseerd op mijn 4K LG OLED, een schermbeveiliging die zijn ware aard alleen verraadde toen het Dolby Vision-logo vluchtig in de hoek zweefde.

hdmi schakelaar frontpanelen 4

Aan de audiokant gaan hoogwaardige soundtracks gecodeerd in 2.1-, 5.1- en 7.1-kanaals PCM, Dolby TrueHD, Dolby Atmos en DTS-HD Master Audio ongehinderd naar en via de HDMI-uitgang van de schakelkast, als een J -Tech Digital-ingenieur die de doos had gecontroleerd op het hoofdkantoor in Sugarland, Texas, getuigde.

Maar wacht, er is meer. De opname van een audiosignaalextractor maakt deze hoogwaardige box nog nuttiger, zelfs essentieel voor tv-kijkers die hem hebben gecombineerd met een hoogwaardig (maar korte invoer) display en soundbar.

Hoe het werkt

Hier is hoe het in elkaar zit. Sluit je vier meest essentiële apparaten aan op de switch: settopbox, mediastreamer, gameconsole (of laptop) en Blu-ray-speler. Sluit vervolgens de HDMI-uitgang van de switch aan op de HDMI-ingang van uw tv, die met het label HDMI ARC, indien beschikbaar. Als alternatief kunt u die kabel aansluiten op een HDMI-poort op een soundbar of A/V-ontvanger die de audio-inhoud versterkt en naar de luidsprekers stuurt en het videosignaal doorgeeft aan uw tv.

hdmi-schakelaar 5

Als je soundbar of receiver geen HDMI ondersteunt, kun je gebruikmaken van de hoogwaardige audio-extractiecircuits van deze switcher. Sluit een analoge audiokabel met 3,5 mm-aansluiting of een optische digitale (Toslink) kabel aan op de audio-uitgang met twee functies van de box en sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de juiste ingang op uw soundbar of ontvanger.

Ja, u zult een downgrade ervaren in stereo- of surround-soundverwerking, omdat analoge verbindingen alleen stereo zijn en Toslink niet de bandbreedte biedt die nodig is voor Dolby TrueHD en de andere verliesvrije thuisbioscoopcodecs. Maar toen ik Toslink-verbindingen gebruikte met een Sonos Playbar en vervolgens Bose Soundbar 500 (beide in combinatie met hun respectieve draadloze subwoofers), bleek het resulterende geluid behoorlijk robuust, gedetailleerd en redelijk synchroon.

Een deal zoetstof

Voor mij zijn de kenmerken die de deal op deze specifieke schakelkast bezegelen de slimmere instelling van de infraroodafstandsbediening, die frustratie van de gebruiker elimineert en flexibiliteit toevoegt wanneer u hem in uw entertainmentcentrum integreert.

HDMI schakelaar afstandsbediening 6

Elke HDMI-switcher die zijn zout waard is, zal zijn bedieningsknoppen op het voorpaneel uitbreiden met een draadloze afstandsbediening, met een IR-signaalontvanger op zijn gezicht. Ik heb zeven of acht andere switchers geprobeerd, en maar al te vaak is hun draadloze bediening niet betrouwbaar. U moet direct voor de schakelkast zitten en de kast zelf mag niet worden geblokkeerd door een deur of andere apparatuur. De meeste van hun afstandsbedieningen hebben zwakke signaalzenders en hun IR-ontvangers hebben meestal een zeer smal gezichtsveld – je kunt niet meer dan 30 graden van de as afwijken en verwachten dat ze werken.

Ik had geen klachten over deze box. In plaats van dat de IR-signaalontvanger zich op het voorpaneel bevindt, is hij vastgemaakt aan een kabel van 5 voet die op de achterkant kan worden aangesloten. Je kunt de box overal plaatsen waar je maar wilt, en met een beetje dubbelzijdig plakband (meegeleverd) kun je de ontvanger op elke blootgestelde plek monteren waar de kabel kan komen. Mocht de meegeleverde kabel niet lang genoeg zijn, dan kunt u deze aansluiten op een verlengsnoer. Ik vond een 12-footer op Amazon die voor ongeveer $ 9 verkocht. Het voegde misschien een milliseconde vertraging toe aan het 3- tot 5-seconden-ingangsschakelproces. De fabrikant biedt dezelfde kabel aan in lengtes van 6, 25, 50 en zelfs 75 voet, maar die heb ik niet getest.

J-Tech Digital en Monoprice bundelen beide dezelfde eenvoudige maar gebruiksvriendelijke afstandsbediening met hun dozen. De HDMI-ingangsknoppen zijn in de vier hoeken van een vierkant geplaatst, met de selectieknop in het midden. Hierdoor is de afstandsbediening gemakkelijk te gebruiken, ook in het donker. Door op de rode ARC-knop rechtsboven op de afstandsbediening te drukken, wordt de audio-inhoud van de tuner van uw smart-tv, de ingebouwde mediastreamer of een andere HDMI-bron via de HDMI-kabel die op de HDMI ARC-poort is aangesloten, teruggestuurd naar de schakelkast. Van daaruit gaat het geluid naar je soundbar of A/V-receiver. Het is bijna alsof je een vijfde HDMI-ingang op de switch hebt.

hdmi-schakelaar ir 7

Installatietip: als je de ARC-functie van je tv nog nooit hebt gebruikt, is de fabriek mogelijk uitgeschakeld. Ga naar de audio-instellingen van de tv en activeer deze. Terwijl je daar bent, probeer dan de CEC-functie (consumer electronics control) te activeren, waarmee je vervolgens één afstandsbediening kunt gebruiken om alle apparaten te bedienen die op en via deze schakelkast zijn aangesloten.

Als u nog meer controle wilt, profiteer dan van de RS-232-poort van deze schakelkast voor aangepaste integratiebewerkingen, plus “nu beschikbaar of binnenkort beschikbaar” compatibiliteit met programmeerbare Harmony-afstandsbedieningen, volgens de technische ondersteuning van Monoprice.

Maar ik heb niet veel vertrouwen in de automatische invoerverschuiving van dit apparaat (een functie die in bijna elke HDMI-schakelaar wordt aangeprezen), omdat ik het niet betrouwbaar vond. In theorie zal de schakelkast de HDMI-bron detecteren en automatisch wijzigen wanneer u een ander aangesloten apparaat opnieuw inschakelt. Gamers zeggen dat het goed werkt wanneer ze hun aandacht van de ene aangesloten console (of computer) naar de andere verplaatsen, maar het lukte niet om wakker te worden en te reageren toen ik een DirecTV-satelliet-tv-ontvanger of een Blu-ray-speler aanzette, waarschijnlijk vanwege de tegenstrijdige berichten die de switcher ook kreeg van aangesloten streamingboxen. Zelfs in de stand-bymodus zijn de laatste altijd aan, inhoud downloaden en een schermbeveiligingsafbeelding weergeven.

De bottom line – en een waarschuwing:

Om eerlijk te zijn, HDMI-schakelkasten hebben de reputatie dat ze na een paar maanden of een paar jaar naar het zuiden gaan, geheel of gedeeltelijk falen. Een huisnijverheid van Chinese leveranciers maakt deze dingen los, met goede bedoelingen maar misschien niet veel ervaring. Hun werk wordt bemoeilijkt door de evoluerende normen en fabrikanten die verschillende wegen inslaan bij de implementatie ervan. Ik heb dat daar geplaatst omdat ik niet kan garanderen hoe lang deze huidige keuze voor de beste HDMI-schakeldoos zal standhouden, en ik zal ook niet beloven dat het geweldig zal werken met alle videoproducten die je misschien wilt aansluiten.

Dat gezegd hebbende, heb ik met succes zowel de J-Tech- als Monoprice-apparaten gekoppeld aan oudere Panasonic- en Pioneer-plasma-tv’s, een oude maar geliefde Philips LCD-tv met Ambilight (zoek het op), evenals een zeer onthullende 4K Epson Home Cinema 4000 beamer. Ik heb ook verschillende streamingboxen geprobeerd (Amazon Fire TV, Apple TV, Roku), schijfspelers, DirecTV en twee videogamesystemen (een PlayStation 4 en een Nintendo Switch, waarvan de laatste problematisch was met andere schakelaars die ik heb geprobeerd). Ten slotte heb ik ze allebei probleemloos geprobeerd met 4K-ready Yamaha-, Sony- en Bose-audiosystemen.

Je setup en ervaring kunnen nog steeds verschillen. Marathon-gamers kunnen deze dingen tot het uiterste verhitten en zouden hun systemen waarschijnlijk rechtstreeks op een beeldscherm moeten aansluiten. Vergeet ook niet gecertificeerde Premium High Speed ​​HDMI-kabels te gebruiken, want deze switches zijn zo capabel en stabiel als hun zwakste schakel. Als je af en toe een paars getint beeld tegenkomt, lost het simpelweg opnieuw verschuiven van de ingangen meestal de HDMI-beveiligingshandshake op die verantwoordelijk is voor het probleem.

Aan de positieve kant heb ik een andere J-Tech HDMI-schakelaar die anderhalf jaar probleemloos heeft gewerkt, dus ik heb enig vertrouwen in het merk. Monoprice kiest zijn leveranciers doorgaans verstandig en heeft een goede reputatie op het gebied van kwaliteitscontrole. Beide merken zijn actief in de VS, inclusief technische ondersteuning, en beide bedrijven bieden ten minste een jaar garantie op deze apparaten – 18 maanden vanaf J-Tech als u uw aankoop snel registreert.

0 Shares:
You May Also Like