Intel demonstreert 8K HDR-streaming van de Olympische Spelen in Tokio

intel 8k 60 fps stream from the 2020 olympics 3

De Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio, Japan, zitten vol primeurs – de eerste Olympische Spelen met vrijwel geen fans op de tribunes, de eerste keer dat het jaar op alle borden niet overeenkomt met het jaar waarin het daadwerkelijk plaatsvindt, de eerste wedstrijd voor gemengd geslacht (4× 400 estafette), eerste transgender Olympiër (gewichtheffen voor vrouwen), eerste Olympische Spelen waarin de best gerangschikte mededinger (Simone Biles) op één na alle evenementen in haar vakgebied uitviel.

Intel demonstreerde iets dat nog interessanter was voor TechHive-lezers, op locaties in Los Angeles, CA, Portland, OR, Brazilië en elders: de eerste keer dat 8K/60 fps HDR-video van Olympische evenementen live werd gestreamd vanuit Japan over het publiek internetten. Deze geweldige prestatie werd van begin tot eind bereikt met behulp van Intel-technologie.

intel 8k hdr demo-infographic

De Japanse omroep NHK legde beelden vast van verschillende evenementen in 8K (7680×4320) bij 60 fps en 10-bit HLG hoog dynamisch bereik met 4:2:2 chroma-subsampling. Die ruwe data, waarvoor een bandbreedte van 48Gbps (!) nodig is, werd vervolgens via glasvezel naar de Olympic Broadcasting Service (OBS) gestuurd, waar het werd omgezet naar een 4x12G SDI elektrisch signaal.

Vervolgens werd het signaal gecodeerd en gecomprimeerd met behulp van de Spin Digital Enc Live V1.0 HEVC-codec op een server met vier Intel Xeon 8380H schaalbare CPU’s en in totaal 112 cores met het Ubuntu/Linux-besturingssysteem. Andere hardware omvatte 384 GB RAM en 480 GB Optane 900P SSD’s. De HEVC-uitvoer van het systeem omvatte een contributiesignaal van 250 Mbps en een distributiesignaal van 50 tot 100 Mbps, beide met 4:2:0 subsampling. Misschien wel het meest indrukwekkend, de codering en compressie werd in realtime uitgevoerd met een latentie van slechts 250 tot 400 milliseconden!

Het distributiesignaal werd vervolgens geüpload naar een open cloudservice. Intel zou niet identificeren welke het gebruikte, maar het zou een dergelijke service kunnen zijn, zoals AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure of Google Cloud. De stream kan twee protocollen gebruiken: HLS (HTTP Live Stream), die de gegevens in een pakket verpakt en een variabele bitsnelheid gebruikt, of RTP (Real Time Protocol), die de gegevens zonder pakketvorming met een vaste bitsnelheid verzendt.

intel 8k hdr demo stands

Ik heb de demo in Los Angeles bijgewoond. Het werd opgesteld in een vergaderruimte in het Skirball Cultural Center, dat over glasvezel-gigabit-internettoegang beschikt. De stream werd opgepikt door een gigabit-ethernetrouter die deze via Wi-Fi 6E doorgaf aan een Windows 10-pc. Die computer bevatte een Xeon W-2295 CPU met 18 cores, 64 GB RAM en een 1 TB Intel SSD. Spin Digital Player V2.2.2 decodeerde de video in realtime, die vervolgens via HDMI 2.1 naar een 75-inch 8K-tv werd gestuurd vanaf een Nvidia GeForce RTX 3080 GPU. Ook hier zou Intel het merk en model van de tv niet onthullen. Alles bij elkaar genomen, zou de latentie van codering in Japan tot weergave in Los Angeles 2,5 tot 4 seconden bedragen.

Het beeld op de tv bevatte twee vensters in de rechter benedenhoek met statistieken over CPU-gebruik, Wi-Fi-bitrate, enz. Het decoderen van de HEVC-bitstream nam ongeveer 42 procent van de bandbreedte van de CPU in beslag, terwijl de video-out ongeveer 32 procent van de GPU’s mogelijkheden. Wi-Fi-bitrate varieerde tussen ongeveer 20 en 100 Mbps omdat ze het HLS-protocol gebruikten, dat pakketten in bursts verzendt. Er is mij verteld dat het RTP-protocol om de een of andere reden niet werkte bij Skirball, maar wel bij Intel’s vestiging in Portland, OR.

Toen ik daar was, was het super vroeg in de ochtend in Tokio, dus ze streamden vooraf opgenomen evenementen, waaronder zwemmen, sprinten, basketbal en skateboarden. Zoals je je misschien kunt voorstellen, was het beeld verbazingwekkend scherp met veel details; Ik kon zelfs de namen op ID-badges lezen in medium shots! In langere shots van het stadion waren de stoelen veel duidelijker waarneembaar dan bij lagere resoluties, en de waterdruppels die tijdens de 50 meter vrije slag voor mannen in het rond spatten, waren haarscherp.

Intel 8k hdr demo winnaar

Eén opname toonde een zijaanzicht van de overheadcamera die met draden in zeer ondiepe hoeken was opgehangen, en ik kon vrijwel geen rafels zien, zelfs niet dicht bij het scherm. Merk op dat ik “vrijwel” zei; toen ik dicht bij het scherm was, zag ik een paar kleine onderbrekingen in die draden toen ze bijna maar niet volledig horizontaal waren. Toch was dit artefact veel minder uitgesproken dan het zelfs bij 4K zou zijn.

De voordelen van HDR waren niet zo duidelijk, maar ze waren er zeker. Bij de opnames van het indoorstadion waren het veld en de lagere tribunes fel verlicht, terwijl de hogere tribunes dat niet waren, maar er was daarboven genoeg detail. Ook waren de samenvattende beelden in een inzetvenster erg helder, maar het zag er helemaal niet uit. Toen ik voor het eerst aankwam, zag ik een snelle opname van de Olympische ketel die ‘s nachts door Naomi Osaka werd aangestoken, en de vlam had zeker meer details dan in SDR. Er waren ook een paar foto’s van de atletiekbaan met vrijwel geen lichten aan, en ik kon helemaal niet veel schaduwdetails zien, maar dat kan zijn omdat de demo in een goed verlichte kamer was.

Intel 8k 60 fps stream van de Olympische Spelen van 2020

De demo was het meest indrukwekkend, wat leidde tot de voor de hand liggende vraag: kunnen consumenten zo’n stream thuis ontvangen? Voor degenen met een 8K-tv in Japan is het antwoord ja; NHK zendt in dat land al enkele jaren 8K uit. En Globo TV in Brazilië is zojuist een Intel-partner geworden, waardoor Globo-abonnees toegang hebben tot de stream. Op dit moment zijn er echter geen streamingdienstaanbieders in de VS die dergelijke toegang bieden. Volgens Intel was dit een technologiedemonstratie om te laten zien wat mogelijk is, niet wat momenteel voor de meeste consumenten beschikbaar is.

Houd er ook rekening mee dat het decoderen van de 8K/60 HDR-stream vereiste wat in wezen een high-end gamecomputer is die vandaag ongeveer $ 4000 of $ 5000 zou kosten. Geen enkele momenteel beschikbare streaming-box of tv met ingebouwde streaming-apps is geschikt voor deze taak. Maar zoals met alles wat digitaal is, zal dat veranderen. Processoren worden elk jaar sneller en goedkoper, dus het zal niet lang meer duren voordat goedkope consumentenproducten zo’n stroom aankunnen.

Met de toenemende beschikbaarheid van 8K-tv’s beginnen consumenten te schreeuwen om 8K-content, en als Intel er iets over te zeggen heeft, zullen ze snel hun wens krijgen. Het enige wat je nodig hebt is internettoegang met een bitsnelheid van 250 Mbps of hoger – wat nu vrij alledaags is – en voldoende krachtige hardware, en je zult streams kunnen ontvangen zoals ik deze week zag. Het enige dat overblijft, is dat makers en providers van inhoud ze aan hun aanbod kunnen toevoegen. Sportprogrammering is waarschijnlijk een eerste stap en ik kijk ernaar uit om het binnenkort in al zijn 8K/60 HDR-glorie te zien.

0 Shares:
You May Also Like