iFi hip-dac2 review: een essentiële hoofdtelefoonversterker/DAC voor muziek met hoge resolutie

iFi Hip DAC2 primary

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Ingebouwde batterij, zodat conversie en versterking van digitaal naar analoog geen stroom verbruiken van uw mobiele apparaatSlim en aantrekkelijk industrieel ontwerp Levert verbluffende verbeteringen ten opzichte van de ingebouwde DAC van uw smartphone

nadelen

Vereist een adapter voor iPhone-gebruikVereist een bedrade hoofdtelefoonVereist een externe hoes als je de mooie afwerking wilt behouden

Ons oordeel

De iFi hip-dac2 laat zien waarom een ​​externe DAC en een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker essentieel zijn voor iedereen die wil genieten van het volledige potentieel van muziekstreaming met hoge resolutie. Zodra je je telefoon-naar-hoofdtelefoon-keten hebt ingesteld, maak je je klaar voor een spectaculaire sonische upgrade.

Prijs bij beoordeling

$ 189,00

Beste prijzen vandaag: iFi hip-dac2

Amazone

$ 189,00

Free

De meeste muziekservices met abonnementen hebben eindelijk hun audioresoluties verhoogd en cd-kwaliteit zonder verlies staat nu op het spel in de streamingoorlogen. Lossless maakt een merkbaar verschil voor Bluetooth-streaming en veel luisteraars zullen meer dan tevreden zijn als ze naar muziek van die kwaliteit luisteren.

Qobuz, Tidal, Apple en Amazon zijn allemaal verder gegaan dan verliesvrije audio en bieden veel titels in hoge resolutie. Om echt van dat extra detail te genieten, moet je verder gaan dan Bluetooth en een DAC en een bedrade hoofdtelefoon aan je mobiele apparaat toevoegen.

De iFi hip-dac2 is een DAC- en hoofdtelefoonversterker die de niet-helemaal gelijkwaardige hardware in uw telefoon omzeilt om het signaal beter te decoderen en te versterken voordat het uw bedrade hoofdtelefoon bereikt. De hip-dac2 doet spectaculair werk voor een uitstekende prijs, en hij zal de batterij van je telefoon niet leegmaken terwijl hij zijn werk doet.

iFi Hip DAC2 met doos en toebehoren

James Barber/Gieterij

Een draagbare DAC gebruiken

Elk draagbaar DAC-apparaat dat u kiest, voegt een aanzienlijke hoeveelheid toe aan uw dagelijkse bagage, vooral als u een iPhone-gebruiker bent. De meeste DAC’s hebben de Lightning-naar-USB 3-camera-adapter van Apple nodig om verbinding te maken met de Lightning-poort van de iPhone. iFi bevat een USB-C naar USB-A-kabel om de hip-dac2 op de camera-adapter aan te sluiten, en hij is net zo omvangrijk als een ethernetkabel. Je gebruikt een USB-C-kabel om de batterij van de hip-dac2 op te laden.

Android-gebruikers hebben het wat makkelijker, omdat de meeste DAC’s worden geleverd met een USB C-kabel die rechtstreeks op de telefoon wordt aangesloten. iFi gooit ook een Micro-USB-kabel in als je nog steeds een ouder apparaat gebruikt. Hoewel deze de audioketen afslanken, vereenvoudigen ze de verbindingsketen niet volledig of elimineren ze de enigszins onhandige draagconfiguratie.

iFi hip-dac2 met iPhone en Focal Celeste

James Barber/Gieterij

De hip-dac2 heeft een brutaal design

De hip-dac2 is ontworpen om eruit te zien als een zakfles, en de aluminium behuizing wordt geleverd in een bijzonder opvallende tint van metalen vlok die iFi ‘Sunset Orange’ noemt. Ze vergelijken de kleur met single malt Scotch, maar fans van de Pontiac GTO doen misschien denken aan de verbrande oranje kleur die populair is bij de restauratie van vintage muscle cars.

Een knop aan de bovenkant roept de schroefdop van een fles op, maar het zet het apparaat aan en uit en regelt het volume. Het heeft een mechanisch gewicht dat veel bevredigender is dan het indrukken van de knoppen aan de zijkant van de telefoon.

iFi Hip DAC2 top

James Barber/Gieterij

Het lef van de hip-dac

De grootste update in de hip-dac2 is de nieuwe 16-core XMOS-chip, die de kloksnelheid verdubbelt en vier keer zoveel geheugen heeft als de originele 8-core-chip. Een nieuwe kristallen klok helpt jitter te minimaliseren – kleine, niet-lineaire afwijkingen in de tijd tijdens digitaal-naar-analoog conversie die kunnen leiden tot hoorbare artefacten en ruis. Als al het andere gelijk is, hoe nauwkeuriger de klok, hoe minder jitter.

De hip-dac2 is uitgerust met twee hoofdtelefoonpoorten: een 4,4 mm Pentaconn gebalanceerde analoge poort met [email protected]Ω, 6,[email protected]Ω output, en een 3,5mm S-gebalanceerde analoge poort met [email protected]Ω, [email protected] output voor enkele -eindige koptelefoon.

De hip-dac2 kan signalen verwerken tot PCM 384kHz en DSD256. Het apparaat zou van speciaal belang moeten zijn voor Tidal-gebruikers omdat het volledige MQA-decodering kan leveren in tegenstelling tot louter MQA-rendering DACS die alleen de laatste stap in het drievoudige MQA-proces uitvoeren.

Een paar boogvormige LED’s tussen de aan/uit-knop geven aan welke DAC-decodering het apparaat uitvoert tijdens het afspelen:

• Wit: PCM 88,2/96/176,4/192/352.8/384kHz
• Blauw: MQA Studio
• Rood: DSD 256
• Geel: PCM 44,1/48kHz
• Paars: originele samplefrequentie
• Groen: MQA
• Lichtblauw: DSD 64/128

De hip-dac2 is perfect afgestemd op in-ear monitors, maar als je over-ear hoofdtelefoon een duwtje in de rug kan gebruiken, verhoogt de PowerMatch-knop de versterking op de interne versterker. Er is ook een XBass-knop voor wat extra bas. Er is een uitgesproken toename van de bas als deze functie is ingeschakeld, maar niet het soort willekeurige dreun dat de lage tonen vernietigt. De superieure afstemming geeft net genoeg kick aan de onderkant van Derrick May’s technoklassieker “Strings of Life”, lossless gestreamd vanaf Apple Music, om het nummer tot leven te brengen zonder vervorming of de balans van de mix te vernietigen.

iFi Hip DAC2-poorten

James Barber/Gieterij

Het lijdt geen twijfel dat de hip-dac2 iets toevoegt aan lossless opnames en zelfs de low-res streams die beschikbaar zijn via Spotify of YouTube Music Premium. De digitaal-naar-analoog conversie is superieur aan wat er in je iPhone of Android-apparaat is ingebouwd; bovendien geeft de versterker een mooie zuivere boost aan het signaal.

Hoewel lossless via de hip-dac2 beter klinkt dan lossless gestreamd naar Bluetooth-hoofdtelefoons, wil je misschien niet al het andere apparaat, extra kabels en bedrade hoofdtelefoons gebruiken als je maximaal luistert naar cd-kwaliteit. Hoewel het absoluut superieur is aan Bluetooth, is er een belangrijke afweging in gemak.

Die afweging is essentieel als je een abonnee bent van Apple Music of de hogere niveaus van Tidal of Qobuz en wilt genieten van de aanzienlijke geneugten die streaming met hoge resolutie te bieden heeft.

Luistertests met de hip-dac

iFi hip-dac2 met Periodic Carbon koptelefoon

James Barber/Gieterij

Qobuz en de hip-dac2 zingen vooral met Sky Fereira’s langverwachte nieuwe single “Don’t Forget”. Er is een obsessief, bijna Kevin Shields/My Bloody Valentine-niveau van detail in hoe de lagen van gitaren interageren met de zang. Op een standaard Spotify-stream kan het effect modderig en desoriënterend zijn. Met de Qobuz 96kHz stream hoor je precies waar muze Fereira en producer Jorge Elbrecht tijdens de studiosessie op uit waren.

Def Leppard heeft zojuist het album Diamond Star Halos uitgebracht, een album met het beste werk van de band sinds hun glorietijd. Een track als “Liquid Dust” is met evenveel aandacht voor detail opgenomen als hun werk met Mutt Lange, en de hip-dac2 onthult oneindig veel meer details dan wat je van een Spotify- of YouTube-stream hoort.

Steeds meer klassieke muziek wordt beschikbaar gesteld in formaten met een hoge resolutie en een apparaat als de hip-dac2 is essentieel voor fans van het genre. De Oslo Philharmonic heeft zojuist een boxset uitgebracht met nieuwe Sibelius-opnames gemaakt met hun hete jonge dirigent Klaus Mäkelä. De opnamen zelf zijn technisch briljant, en de geluidskwaliteit die deze beloning van een mobiel apparaat oplevert, was ondenkbaar aan het begin van het MP3-tijdperk.

De prestaties van de hip-dac2 waren even overtuigend als de MQA-meesters van Tidal. Er is een diepte van veld en niveau van detail in Kendrick Lamar, Summer Walker en Ghostface Killah’s “Purple Hearts” van Lamar’s nieuwe album Mr. Morale & the Big Steppers die luisteraars nooit zullen krijgen van een Spotify-stream.

Ik heb de hip-dac2 getest met Focal Celestee, Sony MDR-7506 en Periodic Carbon-koptelefoons, plus een paar oude Apple-oordopjes met een koptelefoonaansluiting. Hoewel het niet verwonderlijk is dat de DAC het beste werkt met high-end blikjes zoals de Focal- en Periodic-modellen, waren de verbeteringen net zo dramatisch met de studiostandaard Sony-hoofdtelefoons van minder dan $ 100. Het verschil was merkbaar genoeg met knapperige oude iPhone-oordopjes dat ik zou durven dat de hip-dac2 de ervaring zal verbeteren voor iedereen die een fatsoenlijke bedrade hoofdtelefoon gebruikt.

De hip-dac2 meet 4 x 2,8 x 0,6 inch (HxBxD) en weegt slechts 0,3 lbs. Als je je zorgen maakt over het afbreken van de afwerking, verkoopt iFi een “faux suede” case in duifgrijs voor $ 29. Het apparaat biedt ongeveer 8 uur afspeeltijd op een volledige lading.

Is de hip-dac2 een goede prijs?

Als ingenieurs ooit een manier vinden om een ​​streamingsignaal met hoge resolutie te leveren, kunnen we op een dag overgaan naar een perfect draadloze wereld waar hoofdtelefoons hun eigen DAC’s hebben en externe apparaten zoals de hip-dac2 eruitzien als een overgangstechnologie. Het gerucht gaat al lang dat Apple alle poorten van de iPhone zou willen elimineren en zou willen overstappen op een draadlozefree wereld, maar dat lijkt een paar jaar later.

In de tussentijd lijkt de hip-dac2 een geweldige optie voor iedereen die zich zorgen maakt over de levensduur van de batterij van hun telefoon. Het is groter dan de batterij-free opties, maar het is ook minder duur en als je eenmaal hebt toegezegd aan de extra kabels die nodig zijn voor een DAC, is het niet zo veel extra bagage als je naast zijn kleine concurrenten wordt geplaatst.

0 Shares:
You May Also Like
rachio r3e primary
Read More

Een budgetversie van de marktleider

In een oogopslag Beoordeling door experts Pluspunten Aanzienlijk goedkoper dan de standaardversie Biedt nog steeds waterbeheermogelijkheden van wereldklasse…