Iconische B&W Zeppelin draadloze speaker is terug – en helemaal nieuw

high zeppelin pearl grey lifestyle 2

Bowers & Wilkins trok de aandacht toen het 15 jaar geleden de zeer onconventionele Zeppelin op de markt bracht. De alles-in-één luidspreker in de vorm van het Duitse luchtschip klonk beter dan wat dan ook in zijn klasse, en hij kon muziek streamen vanaf je iPod – weet je nog? – tijdens het opladen. Het 2015-model liet het iPod-dock vallen – en de exclusiviteit van Apple – en voegde ook ondersteuning toe voor de aptX-codec. De ingenieurs van B&W zijn nog een keer teruggegaan naar de tekentafel om de Zeppelin opnieuw te ontwerpen voor het huidige streamingtijdperk.

De vorm van de luidspreker is geen gimmick, dus B&W was niet van plan te knoeien met een winnende formule, zelfs niet als ze alle componenten erin hebben geüpgraded. Het ontwerp plaatst de ontkoppelde dubbele dome-tweeters van de luidspreker – dezelfde hoogfrequente drivers die worden gebruikt in de 600 Anniversary Series-luidsprekers – aan de uiteinden van de behuizing, waar ze volledig geïsoleerd zijn van trillingen die door de andere grotere drivers worden geproduceerd.

B&W zeppelin-aandrijfeenheden

Twee 90 mm midrange-drivers, met de Fixed Suspension Transducer (FST) -technologie van het bedrijf, zijn overgenomen van B&W’s 800 Series Diamond vloerstaande luidsprekers. Ten slotte neemt een basconus van 150 mm, vervaardigd uit een geweven composietmateriaal, zijn intrek in het midden van de kast, hoewel dit niet het beroemde Continuum-materiaal van B&W is. Klasse D-versterkers sturen 40 watt naar elke tweeter, 40 watt naar elke middentoner en 80 watt naar de woofer.

Net als met zijn driverontwerpen, heeft Bowers & Wilkins ook een deel van de draadloze netwerktechnologie overgenomen van zijn duurdere Formation-serie actieve luidsprekers. Zeppelins werken op een eigen draadloos netwerk met spectrum in het 5GHz-frequentiebereik, en B&W zegt dat netwerkluidsprekers een latentie van minder dan 1 ms zullen hebben. Een firmware-update die begin 2022 wordt beloofd, maakt scenario’s met meerdere kamers mogelijk. De nieuwe Zeppelin-app is ook in wezen hetzelfde als wat bij Formation-producten wordt geleverd. Het belangrijkste verschil is echter dat je twee Zeppelins niet als een stereopaar kunt instellen – er is geen radio in de kamer aan boord om een ​​dergelijke configuratie te ondersteunen. Zeppelins zullen echter kunnen werken als zones in een netwerk van Formation-luidsprekers zodra die nieuwe firmware beschikbaar is.

knoppen op de B&W zeppelin in middernachtgrijs

Het zou geen verrassing moeten zijn dat de Zeppelin AirPlay 2 en de nieuwste muziekstreamingservices ondersteunt, waaronder Qobuz, Deezer, Last.FM, Soundcloud en Tidal (hoewel er geen ondersteuning is voor MQA-streaming van die laatste service). Spotify Connect-ondersteuning is ook aanwezig, en B&W zegt dat Spotify’s streaming-laag met hoge resolutie – Spotify HiFi – zal worden ondersteund zodra deze beschikbaar komt. Ook stream je muziek rechtstreeks vanaf je telefoon via Bluetooth, met ondersteuning voor de aptX Adaptive codec. Bij het streamen via wifi worden streams met een resolutie tot 24-bit en bemonsteringsfrequenties tot 48 kHz ondersteund.

Ten slotte zal de nieuwe Zeppelin voor het eerst in de geschiedenis van de productlijn een echte slimme luidspreker zijn: een ingebouwde microfoonarray ondersteunt de digitale Alexa-assistent van Amazon, maar het bedrijf zegt dat het geen plannen heeft om ook Google Assistant te ondersteunen.

De geheel nieuwe Zeppelin zal naar verwachting nu te bestellen zijn in Midnight Grey (donker) of Pearl Grey (licht), voor een verkoopprijs van $ 799.

0 Shares:
You May Also Like