Husqvarna Automower 435X AWD review: duur, maar boordevol functies

husqvarna automower 435x awd pic 3

Robotmaaiers bestaan ​​al meer dan tien jaar, hoewel het moeilijk zou zijn om er veel in het wild te vinden – niet omdat huiseigenaren hun gazon liever zelf onderhouden, maar omdat de kosten een belangrijke toegangsdrempel blijven. Zelfs mid-range modellen kosten enkele duizenden dollars, en Husqvarna’s high-end Automower 435X AWD is zeker geen uitzondering. Deze maaier kost $ 5.200 en kost meer dan de meeste high-end zitmaaiers die meer kunnen dan alleen gras maaien.

Het goede nieuws is dat je krijgt waar je voor betaald hebt. Dit is een uitstekende maaier waarvan het tweedelige ontwerp en de vierwielaandrijving hem een ​​kleine draaicirkel geven om elke hoek van uw tuin te bereiken. Ik liet de Automower 435X AWD los in mijn tuin voor een test van drie maanden en was onder de indruk. Dat gezegd hebbende, dit model – dat in staat is om autonoom tot negen tiende van een hectare te maaien – is overdreven voor de grootte van mijn eigendom. Als ik er een zou kopen, zou ik hoogstwaarschijnlijk een van Husqvarna’s eenvoudigere en goedkopere modellen overwegen, zoals de Automower 315X.

Gratis installatie is het waard

Wanneer je zoveel betaalt voor een grasmaaier, moet de fabrikant de rode loper voor je uitrollen. En Husqvarna doet dat. Koop een van de duurdere modellen (de Automower 115H begint bij $ 1.199) en u krijgt professionele installatie als onderdeel van de deal. Als u het echter liever alleen doet, heb ik gehoord van enkele kopers die het bedrijf hebben overtuigd om de installatiekit gewoon naar hen te verzenden.

husqvarna automower 435x awd pic 2

Ik raad niet aan om de doe-het-zelf-route te gaan. Robotmaaiers zijn heel anders dan robotstofzuigers. U moet een ondergrondse begrenzingsdraad plaatsen rond het gebied waar u de maaier wilt laten zwerven, plus een geleidingsdraad die door het midden van uw gazon loopt om de maaier terug te leiden naar het oplaadstation voor het geval hij kwijtraakt. Je laat de draad over je trottoir en oprit lopen als dat nodig is, en je kunt hem om bloembedden, bomen en struiken leiden. Maar als u een fout maakt in dit proces, kan de maaier van uw tuin afdwalen of helemaal niet werken. Bovendien is de draad niet goedkoop als je hem beschadigt en moet vervangen.

Laat dus een vakman het werk doen. De aannemers van Husqvarna hebben een uniek gereedschap dat automatisch de begrenzingskabel ingraaft en ingraaft, waardoor deze stap gemakkelijk is voor een professional. U moet echter de route van de maaier plannen voordat de installateur arriveert; we gebruikten paalvlaggen voor deze stap. Toen dat klaar was, was onze installateur in staat om ons kleine pand in een buitenwijk in minder dan een uur op te zetten.

Ontwerp en functionaliteit

De Automower 435X AWD is een kolossaal beest, meet 36,6 x 21,7 x 11,4 inch (LxBxH) en weegt maar liefst 38 pond. Een slanke grijze carrosserie met extra grote wielen en smalle LED-koplampen geeft de maaier een uitgesproken futuristische uitstraling. Het ziet eruit als een kruising tussen een sportwagen en een Cylon uit .

Zijn grote formaat trekt ook veel aandacht. Hoewel ik zeker weet dat dit model veel minder opvalt op een terrein van meerdere hectare, zag het er absoluut enorm uit in onze tuin. Ik denk dat we in de eerste week meer van onze buren hebben gesproken dan in de afgelopen vijf jaar dat we hier woonden.

husqvarna automower 435x awd pic 1

U kunt een Bluetooth-verbinding tot stand brengen met de 435X en de Automower Connect-app van Husqvarna op uw smartphone gebruiken om de instellingen aan te passen. De maaier heeft ook een GPS-navigatiesysteem aan boord dat weet waar de perimeter- en begeleidingsdraden zijn geïnstalleerd en vervolgens automatisch de route in kaart brengt, zodat het geen batterijvermogen verspilt dat herhaaldelijk hetzelfde gebied bestrijkt. Als de maaier wordt opgetild of omvalt, stopt hij automatisch met maaien en klinkt er een luid alarm. Als een dief er toch vandoor wil gaan, zal de GPS de positie van de maaier volgen en meldingen van zijn locatie naar uw smartphone sturen.

De test: een mid-Atlantische zomer

De maaier arriveerde in juli van Husqvarna, tijdens het heetste deel van het jaar. Zoals je zou verwachten, lag onze tuin inactief vanwege de hoge temperaturen en het gebrek aan regen. Maar we kregen wel een paar nattere periodes en toen het gras weer begon te groeien, verbeterde het aanzien van de tuin drastisch.

Husqvarna raadt aan om het gras voor de installatie en het eerste gebruik tot een lage hoogte te maaien, wat ik deed. Omdat de maaier willekeurig beweegt om ervoor te zorgen dat de wielen niet vaak over dezelfde plek rollen, ziet uw tuin er vreselijk uit als u hem loslaat op hoog gras. Het zou sowieso alleen de toppen van je hoogste grassprietjes moeten afsnijden; dat is de beste methode voor een gezond gazon. Bovendien zal het snoeiafval snel afbreken en terugkeren naar de aarde, waar het het levende gras voedt. Na verloop van tijd kwam ik tot de conclusie dat een instelling van 6 op de maaihoogteknop van de maaier het beste was voor mijn gazon. De wijzerplaat heeft negen standen voor een snijhoogtebereik van 1,2 tot 2,8 inch (in stappen van 1/8 inch).

husqvarna automower 435x awd pic 5

Zoals ik al zei, gebruikt de Automower 435X AWD zijn ingebouwde GPS om uw tuin in kaart te brengen, zodat hij elke keer dat hij maait efficiënter wordt (u kunt dit desgewenst negeren met uw eigen aangepaste instellingen). Na verloop van tijd besloot de maaier ons gazon in secties te splitsen: twee in de voorste helft en nog eens twee aan de achterkant, waarbij de grotere gebieden vaker werden gemaaid en de kleinere gebieden minder.

husqvarna automower 435x awd pic 6

De maaier had geen probleem om door elk deel van onze tuin te navigeren, inclusief een depressie waar de vorige eigenaar meer dan 10 jaar geleden een boom had verwijderd. De 435X bewoog moeiteloos in en uit dit gebied – hij kan tot een helling van 35 graden klimmen – maar het maaide het gazon daar gewoon niet naar mijn tevredenheid, dus uiteindelijk hebben we het verzonken gebied opgevuld. Ik zou je aanraden doe hetzelfde voor eventuele onvolkomenheden in uw tuin om de best mogelijke snede te garanderen.

De Automower 435X AWD kan ongeveer 100 minuten werken op een lading en hij heeft slechts 30 minuten nodig om op te laden (indien nodig automatisch terugkerend naar het oplaadstation). Maar met een maaibreedte van slechts 8,4 inch – ongeveer een derde van die van een conventionele loopmaaier – weet u dat het langer zal duren dan u zou verwachten om de hele tuin te maaien. Het is wel erg rustig. Husqvarna schat het op slechts 62 dB, en we konden het nauwelijks horen werken boven het omgevingsgeluid in onze buurt.

De Automower 435X AWD was voor mij een grotendeels probleemloze ervaring. De maaier waagde zich nooit buiten zijn omtrek, hoewel hij wel begrenzingsdraden nodig had om uit de buurt van objecten op het erf te blijven. Zoals bij elke maaier, moet u periodiek onderhoud uitvoeren, inclusief het schoonmaken van gemaaid gras vanaf de onderkant van het maaidek.

Het gazon zag er na de eerste week wat ruw uit en we merkten dat wat gras en onkruid meer horizontaal begonnen te groeien als de maaihoogte te hoog was. Maar ons gazon kreeg uiteindelijk een tapijtachtig uiterlijk. En naarmate de tijd verstreek, merkten we ook hoe veel beter de tuin eruit zag – omdat we niet hoefden te maaien, zodat we andere tuinklusjes konden doen. We hebben tegenwoordig misschien wel de mooiste tuin van het blok.

husqvarna automower illustratie

Smarthome klaar

De Automower Connect-app van Husqvarna is zeer gebruiksvriendelijk. U kunt de maaier op afstand bedienen, start-, stop- en parkeercommando’s verzenden; zien waar het zich op uw terrein bevindt en waar het is geweest; verschillende instellingen aanpassen; en een maaischema opstellen; allemaal binnen een paar tikken.

Husqvarna ondersteunt ook Amazon Alexa en Google Assistant, en u kunt IFTTT-applets gebruiken om verbinding te maken met andere slimme apparaten voor thuisgebruik. Hoewel het een “weertimer”-functie heeft die is ontworpen om de werktijd van de maaier af te stemmen op de omstandigheden voor grasgroei – minder maaien bij droog weer als het gras langzamer groeit – worden de aanpassingen niet echt veroorzaakt door het weer. In plaats daarvan meet de maaier de weerstand tegen zijn snijoppervlak. Om het te besturen op basis van werkelijke weersomstandigheden is een IFTTT-applet vereist.

het komt neer op

Ik ben dol op de Automower 435X AWD. Het heeft ons veel tijd bespaard en ons gazon heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Zoals ik al eerder zei, is het echter veel meer grasmaaier dan ik nodig heb voor mijn tuin. In mijn geval zou Husqvarna’s Automower 315X aan mijn behoeften voldoen voor minder dan de helft van de prijs ($ 2.499 op Amazon). Het is alleen geschikt voor werven tot 0,4 hectare en het is niet zo wendbaar, de batterij biedt 70 minuten bedrijfstijd bij 60 minuten opladen, en de tweewielaandrijving beperkt het tot hellingen tot 22 graden. Maar het heeft dezelfde GPS, gebruikt dezelfde app, biedt dezelfde slimme thuisconnectiviteitsfuncties, dezelfde professionele installatie is bij de prijs inbegrepen.

Maar als u op een groter perceel woont en het prijskaartje van $ 5.200 geen belemmering vormt, zult u ontdekken wat de Automower 435X AWD kan doen. Het is een absoluut werkpaard.

0 Shares:
You May Also Like