Hoog CPU-gebruik repareren door IAStorDataSvc op Windows 10 versie 21H2

Veel gebruikers meldden dat na het upgraden van hun computer naar Windows 10 versie 21H2 het systeem niet reageert en vastloopt bij het opstarten. Op Taakbeheer merkte op dat er een systeemproces was genaamd IAStorDataSvc dat nam alle CPU-bronnen in beslag. Het is bijna 100% CPU-gebruik Door dat mysterieuze proces IAStorDataSvc. Heb je ooit het IAStorDataSvc-proces gezien? eerder op uw Windows-computer uitgevoerd? Laten we het begrijpen wat is het IAStorDataSvc-proces? en waarom draait het op uw Windows-computer? Hoe IAStorDataSvc te stoppen van veel CPU- of systeembronnengebruik.

Wat is het IAStorDataSvc-proces?

IAStorDataSvc is een systeemproces dat de Intel Storage Data Service vertegenwoordigt, ontworpen om snelle toegang tot bestanden en/of RAID te bieden als u het op uw computer gebruikt. Dit IAStorDataSvc-proces behoort tot Rapid Storage Technology van Intel. En het is geen virus, malware of kwaadaardige toepassing.

Dit IAStorDataSvc-stuurprogramma is automatisch geïnstalleerd tijdens de Windows 10-upgrade, waardoor u veel sneller toegang krijgt tot al uw favoriete apps en de algehele gebruikerservaring verbetert. Ook wordt de Dynamic Storage Accelerator (DSA)-functie van de Intel Rapid Storage Technology gebruikt om het energiebeleid van uw systeem aan te passen, wat helpt om de prestaties van de SSD tot 15% te verbeteren.

Waarom gebruikt IAStorDataSvc een hoge CPU?

Als u een Intel-processor gebruikt, is waarschijnlijk de Intel Storage Data Service op uw computer geïnstalleerd tijdens het upgradeproces van Windows 10 versie 21H2. Het wordt gebruikt om de snelheid van bestandstoegang te verhogen en zo de prestaties en gebruikerservaring van uw computer te verbeteren. Als u echter geen SSD op uw pc gebruikt, hoeft u deze niet te behouden.

Nu is de grote vraag waarom het IAStorDataSvc-proces hoge CPU- of systeembronnen gebruikt? Dit komt omdat de technologie veelgebruikte programma’s opslaat in de cache. Als het bestanden in de cache opslaat, of beschadigd raakt, zijn systemen die zijn geïnfecteerd met een virus of malware, beschadigde systeembestanden, enz. de belangrijkste reden achter het 100% CPU-gebruik door IAStorDataSvc. en meestal lost het opnieuw installeren of verwijderen van de Intel Rapid Storage Technology-driver dit probleem op.

Stop IAStorDataSvc naar hoog CPU-gebruik

Zoals gewoonlijk besproken, werkt dit proces stil op de achtergrond en veroorzaakt het geen problemen op uw computer. Maar soms, zoals eerder besproken, veroorzaken Virusinfectie of Cache-corruptie meestal een hoog CPU-gebruik. Als u ook last heeft van 100% CPU- of systeembrongebruik door het IAStorDataSvc-proces, past u hier onderstaande oplossingen toe om hiervan af te komen.

Optimaliseer en controleer virus-/malware-infectie

Voordat u andere oplossingen toepast, moet u eerst controleren of een virus- of malware-infectie dit IAStorDataSvc-probleem met hoog CPU-gebruik niet veroorzaakt. We raden aan om een ​​goede antivirus/antimalware te downloaden en te installeren met de laatste updates en een volledige systeemscan uit te voeren.

Ook als een ontbrekend, verbroken registerveroorzakend probleem ze repareert met behulp van een gratis toepassing van derden zoals CCleaner en het systeem optimaliseert door cache, ongewenste bestanden, systeemfoutbestanden, enz. Op te schonen. Na het uitvoeren van een volledige systeemscan, optimalisatie van de systeemprestaties en registerfouten herstellen met Ccleaner Start Windows gewoon opnieuw om een ​​nieuwe start te krijgen en controleer of er geen probleem meer is met het bevriezen van het systeem of het hoge CPU- of systeembrongebruik.

Ook als u merkt dat dit probleem is begonnen na het installeren van een beveiligingssoftware (antivirus-/antimalwaretoepassing), schakelt u deze eenvoudig tijdelijk uit en controleert u of het probleem voor u is opgelost.

Installeer Intel Rapid Storage-technologie opnieuw

Ook als het Intel Rapid Storage Technology-stuurprogramma niet compatibel is met de huidige Windows-versie, mogelijk verouderd of beschadigd is en het IAStorDataSvc-probleem veroorzaakt. U kunt het Rapid Storage Technology-stuurprogramma opnieuw installeren. of, als u niet tevreden bent met de toepassing, kunt u deze desgewenst volledig verwijderen.

Hier leest u hoe u Intel Rapid Storage Technology opnieuw installeert.

Druk eerst op de toets “Windows” + “R” en typ vervolgens appwiz.cpl en druk op de enter-toets. Zoek nu Intel Rapid Storage Technology, klik erop en selecteer vervolgens de knop “Verwijderen” in de bovenste balk. Volg daarna de instructies op het scherm en wacht tot het verwijderingsproces is voltooid. Start daarna uw pc opnieuw op en vink aan Er is geen probleem meer met een hoog CPU-gebruik.

Nu kunt u het laten zoals het is of Intel Rapid Storage Technology installeren volgens de stappen.

Ga in de volgende stap naar hier om te zoeken naar de nieuwste versie van Intel Rapid Storage Technology en download deze vervolgens naar uw computer. Zorg ervoor dat u het uitvoerbare bestand downloadt: setuprst.exe. Anders moet u het handmatig installeren door de stuurprogramma’s bij te werken.

Installeer vervolgens Intel Rapid Storage Technology op uw computer en start deze opnieuw op. Controleer daarna uw Windows Taakbeheer nogmaals, zoals in de meeste gevallen, is het hoge CPU-gebruiksprobleem met IAStorDataSvc opgelost.

IAStorDataSvc uitschakelen in Services

Als u na het opnieuw installeren van Intel Rapid Storage Technology Still een hoog CPU- of systeemresourcegebruik opmerkt door het IAStorDataSvc-proces, schakel dan eenvoudig de IAStorDataSvc-service uit door het onderstaande te volgen.

Hiervoor moeten we eerst Windows-services openen (Service is een functie in Windows die Windows-services start, stopt en configureert) Om dit te doen

Druk op Win + R, typ Diensten.msc en druk op de enter-toets. Scroll vervolgens naar beneden en zoek naar Intel Rapid Storage Technology, dubbelklik erop. Wijzig vervolgens het opstarttype uitschakelen en stop de service naast Servicestatus.

Daarna klikt u op van toepassing en OK om de wijzigingen op te slaan. Start vervolgens de vensters opnieuw om een ​​nieuwe start te maken. Controleer nu High System Resource-gebruik of 100% CPU-gebruiksprobleem opgelost.

Controleer en installeer de nieuwste Windows Update

Microsoft laat regelmatig updates vallen met beveiligingsverbeteringen en bugfixes om het gat te dichten dat is gemaakt door applicaties van derden. Het uitvoeren van Windows Update zal echter de prestaties van uw pc verbeteren en uw stuurprogramma’s bijwerken, vooral Intel-stuurprogramma’s die de toepassing Intel Rapid Storage Technology ondersteunen. Ook als een bug dit probleem veroorzaakt, kan een update en het installeren van de nieuwste updates het probleem oplossen.

Windows 10 is ingesteld om updates automatisch te installeren, maar u kunt updates handmatig controleren en installeren via Instellingen -> update en beveiliging -> Windows-update -> controleren op updates.

Als er nieuwe updates worden gevonden, wordt deze gedownload en geïnstalleerd. Start daarna eenvoudig Windows opnieuw om de updatewijzigingen toe te passen en controleer of de bug met hoog CPU-gebruik is opgelost.

Intel Rapid Storage Technology verwijderen

Als na het uitvoeren van alle bovenstaande methoden het opnieuw installeren van Intel Rapid Storage Technology nog steeds het probleem is Hoog CPU-gebruik door IAStorDataSvc. Verwijder dan eenvoudig het Intel Rapid Storage Technology-stuurprogramma. Het is een toepassing van derden, dus het is niet essentieel en zal uw Windows-computer niet beschadigen als u het verwijdert.

Om Intel Rapid Storage Technology te verwijderen, opent u Instellingen -> Apps -> Selecteer onder Apps & Functies Intel Rapid Storage Technology en klik op de optie Verwijderen.

Nadat u het hebt verwijderd, start u uw computer opnieuw op. Dat is het. Er is geen IAStorDataSvc-proces meer voor een hoog CPU- of systeembrongebruik!

Hierboven staan ​​de meest toepasselijke oplossingen om de Hoog CPU-gebruik door IAStorDataSvc proces op Windows 10-computers. Ik hoop dat na het toepassen van deze oplossingen uw probleem zal worden opgelost. Als u problemen ondervindt bij het toepassen van deze oplossingen of als u vragen heeft, kunt u suggesties bespreken in de opmerkingen hieronder.

Lees ook

0 Shares:
You May Also Like