Hoe Windows 11 High Disk Usage-probleem op te lossen (7 werkende oplossingen)

Heb je gemerkt dat de Windows 11-computer achterblijft na de Windows-update? Programma’s hebben een paar seconden nodig om te reageren en in taakbeheer staat het schijfgebruik bovenaan. Dus wat veroorzaakt Windows 11 100% schijfgebruik? Te veel programma’s starten bij het opstarten, systeem geïnfecteerd met virus of malware, verouderde stuurprogramma’s, onjuist virtueel geheugen of schijffout zijn enkele veelvoorkomende redenen die dit probleem veroorzaken. Als uw pc niet goed presteert of windows 11 hoog schijfgebruikpas dan de onderstaande oplossingen toe om het probleem op te lossen.

Windows 11 Hoog schijfgebruik

Als het schijfgebruik van uw computer op een hoog niveau blijft, is het eerste dat we aanbevelen, uw pc opnieuw op te starten. Wanneer u de computer opnieuw opstart, wordt het Windows-besturingssysteem gedwongen opnieuw te laden, waardoor een kleine bug of storing wordt verholpen die verantwoordelijk is voor de fout.

Voer een volledige systeemscan uit met de laatste bijgewerkte antivirus- of antimalwaresoftware. Nogmaals, sommige gebruikers melden dat ze de derde partij hebben verwijderd antivirus helpt hen het probleem met het hoge schijfgebruik op Windows 11 op te lossen.

Probeer daarnaast alle externe media-opslagapparaten (zoals externe HDD’s, pen-drives, enz.) los te koppelen.

Windows zoeken uitschakelen

Voor de meeste gebruikers verbruikt Windows Search op de achtergrond een grote hoeveelheid verwerkingskracht van de harde schijf en dat resulteert in een probleem met het hoge schijfgebruik van Windows 11. Laten we proberen de Windows-zoekservice te stoppen of uit te schakelen door de onderstaande stappen te volgen en de status van het schijfgebruik te controleren.

Open de opdrachtprompt als beheerder, voer vervolgens de opdracht uit: net.exe stop Windows zoeken om te voorkomen dat Windows Search op de achtergrond wordt uitgevoerd.

Open nu opnieuw Taakbeheer en controleer de status van het schijfgebruik. Als het naar beneden komt, stop dan de Windows-zoekservice permanent door de onderstaande stappen te volgen. Maar als het schijfgebruik hetzelfde blijft bij hoog, ga dan naar de volgende oplossing.

Druk op Windows-toets + R, typ services.msc en klik op okHiermee wordt de Windows-serviceconsole geopend, blader naar beneden en zoek de Windows-zoekservice. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer eigenschappen. Wijzig nu het opstarttype Uitgeschakeld en klik op “Stoppen” als de service ‘in uitvoering’ is. Klik ten slotte op “Toepassen” en “OK” om deze wijziging toe te passen.

Virtueel geheugen resetten

Virtueel geheugen is een van de handigste functies die HDD-ruimte gebruikt en stelt u in staat om onmiddellijk RAM-opslagruimte vrij te maken. Er zijn kansen, verkeerd geconfigureerde instellingen voor virtueel geheugen kunnen dit probleem hebben veroorzaakt. Laten we het virtuele geheugen terugzetten naar de standaardinstellingen en controleren of dit helpt het schijfgebruik te verminderen.

Druk op Windows-toets + R, typ sysdm.cpl en druk op de enter-toets. Hiermee wordt het venster met systeemeigenschappen geopend, schakelt u over naar het tabblad “Geavanceerd” en tikt u vervolgens op de knop “Instellingen” in het gedeelte “Prestaties”. Ga in het volgende venster naar het tabblad Geavanceerd en tik vervolgens op op “Wijzigen” onder virtueel geheugen.

En tot slot, vink de optie “Paginabestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren” aan. Druk op de knop Toepassen en OK om de recente wijzigingen op te slaan.

Na het resetten van het virtuele geheugen, wis de tijdelijke bestanden en verouderde gegevens volgens de onderstaande stappen.

Druk op Windows-toets + R, typ %temp% en druk op de enter-toets. Druk op Control + A om alle bestanden te selecteren, klik met de rechtermuisknop op de selectie en selecteer vervolgens “Verwijderen” om tijdelijke / ongewenste bestanden op uw apparaat te verwijderen. Start ten slotte uw computer opnieuw op en controleer de status van Windows 11 100 schijfgebruik.

SysMain-service uitschakelen

Sysmain stond voorheen bekend als superfetch, een Windows-service die helpt bij het vooraf laden van apps die u vaak gebruikt om de systeemprestaties te verbeteren. Het houdt ook de apps bij die op een specifieke dag van de week of een ander systematisch patroon worden gebruikt en laadt ze dienovereenkomstig. Welnu, deze service verbetert de prestaties aanzienlijk, maar staat soms ook bekend om het hoge schijfgebruik. Schakel de sysmain-service uit door de onderstaande stappen te volgen en controleer of dit helpt het schijfgebruik in Windows te verlagen

Druk op Windows-toets + R, typ services.msc en klik op ok Dit opent de Windows Services-console, scrol omlaag om de sysmain-service te vinden, klik er met de rechtermuisknop op selecteer eigenschappen, verander het opstarttype schakel uit en stop de service naast de servicestatus. Klik ten slotte op toepassen en ok onderaan om de wijzigingen op te slaan en start uw computer opnieuw op. Controleer nu de status van het probleem met het schijfgebruik van Windows 11 100.

Wijzig energiebeheer in Hoge prestaties

Sommige gebruikers melden dat het wijzigen van de energie-opties naar Hoge prestaties hen helpt het probleem met het hoge schijfgebruik in Windows 11 op te lossen.

Open instellingen met Windows-toets + I, ga naar systeem en vervolgens aan de linkerkant aan en slaap. Klik nu op de optie “Extra energie-instellingen” aan de rechterkant. Selecteer hier het keuzerondje High-performance en klik vervolgens op “Planinstellingen wijzigen” optie.

Windows-meldingen uitschakelen

Dit is een andere methode die is gemeld door gebruikers die hetzelfde probleem hebben ondervonden.

Open instellingen met Windows-toets + ik klik op systeem, Ga naar Meldingen en acties, schakel het vinkje uit Ontvang tips, trucs en suggesties terwijl u Windows gebruikt.

Voer schoon opstarten uit

Er zijn kansen dat apps van derden of opstartservices systeembronnen opeten. Schone opstartvensters helpen u uw systeem te starten zonder de tussenkomst van apps van derden. Start Windows 11 schone opstartstatus en controleer de hoge schijfgebruiksstatus.

Druk op Windows-toets + R, typ msconfig en klik op ok. Dit opent het systeemconfiguratievenster, selecteer het keuzerondje Selectief opstarten en vink de optie “Systeemservices laden” aan. Ga vervolgens naar het tabblad Services, vink aan om alle Microsoft-services te verbergen,

Alle systeemservices zullen verdwijnen en alle services van derden worden geselecteerd. Klik ten slotte op alles uitschakelen Verplaats naar het opstartgedeelte en klik vervolgens op de link Taakbeheer openen. Zoek hier alle ongewenste applicaties die automatisch starten met het systeem, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer uitschakelen. Klik toepassen en ok start vervolgens uw systeem opnieuw op. Controleer nu of het schijfgebruik naar beneden komt of niet.

Het StorAHCI.sys-stuurprogramma repareren

Nog een andere oplossing helpt waarschijnlijk het probleem met het hoge schijfgebruik op Windows 11 op te lossen.

Druk op Windows-toets + R, typ devmgmt.msc en klik op ok om apparaatbeheer te openen. Zoek in het venster Apparaatbeheer naar de “IDE ATA / ATAPI-controllers”. Tik erop. Klik met de rechtermuisknop op Standaard SATA AHCI-controller en selecteer Eigenschappen. Schakel in het venster met stuurprogramma-eigenschappen naar het tabblad “Driver” en klik vervolgens op de knop “Driver Details”. Controleer nu of u een bestand ziet met de naam “storahci.sys” in het raam. Zo ja, dan moet u het uit het register uitschakelen. Tik op OK en sluit dit venster.

Ga terug naar het eigenschappenvenster “Standard SATA AHCI Controller” en ga naar het tabblad “Details”. Selecteer “Driver path Instance” en kopieer vervolgens het locatiepad dat wordt vermeld onder “Waarde”.

Druk nu op Windows-toets + S type regedit en selecteer het eerste resultaat. Hiermee wordt de Windows-registereditor geopend, navigeer naar het volgende pad HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Enum\PCI\(AHCI Controller)\Device Parameters\Interrupt Management\MessageSignaledInterruptPropertiesDubbeltik op het door MSIS ondersteunde bestand. Voer “0” in het veld Waardegegevens in. Druk op de OK-knop.

Nadat u de hierboven genoemde reeks stappen hebt uitgevoerd, start u uw computer opnieuw op, opent u nu Taakbeheer en controleert u of u nog steeds een hoog schijfgebruik ziet op Windows 11.

Een schijfcontrole uitvoeren

Als geen van de bovenstaande oplossingen voor u werkt, is uw laatste redmiddel om de schijf op fouten te controleren. U kunt chkdsk uitvoeren in de opdrachtprompt om het probleem te controleren en op te lossen.

Open de opdrachtprompt als beheerder, typ command chkdsk c: /f /r /x en druk op enter, typ Y en druk op enter wanneer er wordt gevraagd om schijfcontrole te plannen bij de volgende start, sluit de opdrachtprompt en start uw computer opnieuw op. fouten en probeer ze op te lossen. Laat het scanproces 100% voltooien. Uw computer wordt automatisch opnieuw opgestart, controleer nu de status van het schijfgebruik.

Nogmaals Slecht contact met de SATA-kabel kan de schijf ook dwingen harder te werken dan normaal om de informatie door te laten gaan. We raden aan om de SATA-kabel opnieuw aan te sluiten of te vervangen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like