Hoe virtueel 3D-geluid 2020-soundbars zal versterken, zelfs de goedkope

tcl alto 9 soundbar main

Als er één consistente trend was onder de soundbars die ik CES 2020 zag, was het dat fabrikanten gevirtualiseerde 3D-audio op een grote manier omarmen. De voordelige T-serie soundbars van Samsung zullen bijvoorbeeld worden geleverd met DTS Virtual:X-ondersteuning, net als alle Vizio 2020-soundbars.

Ondertussen toonde thuisbioscoopfabrikant TCL zijn indrukwekkende Alto 9+, een indrukwekkende 3.1-kanaals soundbar die een combinatie van akoestische radiatoren en Dolby Atmos-hoogtevirtualisatie gebruikt om realistisch 3D-objectgebaseerd geluid te leveren zonder surround-luidsprekers of opwaarts gerichte drivers. Om niet te worden overtroffen, toonde Klipsch zijn Bar 48 met Dolby Atmos, ook een 3.1-kanaals soundbar, behalve dat hij, in tegenstelling tot de Alto 9+, wordt geleverd met Dolby Atmos-hoogtevirtualisatie en DTS Virtual:X-ondersteuning. En slechts een paar weken voorafgaand aan CES boog Denon de $ 250 DHT-S216, een 2.1-kanaals soundbar die de eerste van Denon is die arriveert met DTS Virtual:X-geluid.

Dat is een behoorlijk indrukwekkende line-up, vooral gezien het feit dat de eerste soundbar met DTS Virtual:X-geluid – de goed ontvangen Yamaha YAS-207 uit 2017 – pas een paar jaar geleden in de winkels belandde.

In tegenstelling tot de synthetische, hol klinkende virtuele geluidsmodi van weleer, gebruiken DTS Virtual:X en nu Dolby Atmos-hoogtevirtualisatiemodi gespecialiseerde audioverwerkingstechnieken om geluidssignalen te leveren die uw hersenen laten denken dat het geluid van overal om u heen hoort, zowel van boven als van achteren, en dat allemaal zonder dat er opwaartse drivers of extra luidsprekers nodig zijn.

In mijn tests van DTS Virtual:X en Dolby Atmos in hoogte gevirtualiseerde audiosystemen, doen beide een indrukwekkend werk door de illusie te creëren dat geluid niet alleen uit hoogteluidsprekers komt (het derde cijfer van, laten we zeggen, een 5.1.2-opstelling) maar ook de surround-luidsprekers, inclusief zowel de zij- als de achterste surround-luidsprekers.

klipsch bar 48

Natuurlijk kunnen noch DTS Virtual:X noch gevirtualiseerde Dolby Atmos de geluidskwaliteit evenaren van een systeem met fysieke hoogte- en surroundluidsprekers. Maar wat zo indrukwekkend is aan deze op virtuele objecten gebaseerde audioformaten, is hoe effectief ze zijn om meeslepend 3D-geluid naar de woonkamer te brengen (inclusief die met gewelfde plafonds, waardoor oplichtende stuurprogramma’s nutteloos worden) met een minimum aan gedoe en met een beperkt budget .

Neem de Vizio SB2021n-G6Verwijder niet-productlink, een $ 150 (of minder dan $ 100Verwijder niet-productlink als je weet waar je moet zoeken) 2.1-kanaals soundbar uit 2019 die ik net begon te testen. Deze soundbar is niet alleen vrij eenvoudig en goedkoop, hij is slechts 20 inch lang – nogal klein in vergelijking met sommige van de 46-inch soundbar-reuzen die ik heb beoordeeld. Maar hoewel de SB2021n-G6 niet eens HDMI-ingangen heeft (gelukkig zullen alle 2020-soundbars van Vizio HDMI-uitgerust zijn, inclusief de goedkope), heeft hij wel een troef in petto: DTS Virtual:X-geluid.

Terwijl ik de opwindende startreeks in de rij zette en het volume harder zette, zou ik kunnen zweren dat het geluid afkomstig is van luidsprekers die er niet zijn, zowel van de zijkanten als van boven. En dit komt allemaal van een kleine soundbar die minder kost dan een Apple TV 4K en gemakkelijk in een krap studio-appartement past. Ik moet Dolby Atmos-virtualisatie op hoogte in een soundbar nog uitproberen, maar mijn nieuwe Denon AVR-X1600H A/V-ontvanger ondersteunt dit, en ook hij slaagt erin om realistische hoogte-effecten uit mijn standaard 5.1-luidsprekeropstelling te wringen.

Waar het op neerkomt, is dat het gemakkelijk te zien en te horen is waarom fabrikanten van thuisbioscopen in de rij staan ​​om DTS Virtual:X en gevirtualiseerde Dolby Atmos aan hun soundbars toe te voegen, met name de budgetmodellen. Ze werken, zijn niet duur en stellen bijna iedereen in staat om 3D-audio aan hun woonkamer toe te voegen. En ik kan niet wachten om meer te horen.

0 Shares:
You May Also Like