Hoe verwijderde gegevens van SSD op Mac te herstellen: alles wat u moet weten

Het verliezen van uw bestanden kan een hartverscheurende ervaring zijn, vooral als u uw Mac om professionele redenen gebruikt.

Desondanks kunt u nog steeds proberen gegevens van een SSD op uw Mac te herstellen. In dit artikel bespreken we enkele services van derden die u kunt gebruiken om uw gegevens te herstellen, evenals de verschillen tussen SSD-gegevensherstel en HDD-gegevensherstel.

SSD-gegevensherstel versus harde schijf-gegevensherstel

Voordat we beginnen met het herstellen van bestanden van uw SSD, laten we eerst enkele basisprincipes van gegevensherstel bespreken.

Wat gebeurt er als u uw bestanden verwijdert?

Het verwijderen van uw bestanden betekent niet helemaal dat u ze van uw harde schijf of SSD verwijdert.

Uw computer heeft een GPS die alle locaties van uw bestanden bijhoudt, een beetje zoals Google Maps. Wanneer u naar een bestand zoekt, vertelt die GPS uw computer waar het zich bevindt. Wanneer u een bestand verwijdert, verwijdert u niet de gegevens van dat bestand. In plaats daarvan verwijdert u de locatie van het bestand van de GPS. En dus, wanneer u naar uw bestanden zoekt, weet uw computer niet waar deze is en beschouwt deze als verwijderd of “er niet”.

prullenbak

Dus wanneer worden uw gegevens volledig verwijderd?

De enige keer dat uw bestanden volledig worden verwijderd, is wanneer het volledig wordt vervangen door een ander bestand of als uw SSD of harde schijf opzettelijk alle ongebruikte gegevens wist. Bij harde schijven gebeurt dit soms wanneer u een HDD defragmenteert. Voor SSD’s gebeurt dit vanwege een proces dat TRIM wordt genoemd. Daarover later meer.

Andere redenen, zoals een beschadigde of beschadigde SSD, maken gegevensherstel veel moeilijker, maar niet onmogelijk.

Harde schijven versus SSD’s

Solid State-schijven (SSD’s) zijn misschien sneller, goedkoper en hebben meer voordelen dan traditionele harde schijven (HDD’s), maar het is veel moeilijker om gegevens op een SSD te herstellen. Dit komt omdat HDD’s gegevens op een fysieke schijf opslaan en verwijderde bestanden niet snel wissen. Dus als u een verwijderd bestand moet herstellen, kunt u gewoon naar dezelfde locatie kijken waar het eerder is opgenomen en controleren of het er nog steeds is.

ssd versus hdd

Hetzelfde principe gold vroeger ook voor SSD’s totdat TRIM een standaardpraktijk werd.

TRIM is een ingebouwde opdracht die uw SSD voorbereidt op het schrijven van nieuwe bestanden telkens wanneer u een bestand verwijdert. In plaats van dat de SSD de index controleert om te zien of de gegevens in een bepaald gebied al zijn verwijderd, markeert de TRIM-methode verwijderde gegevens onmiddellijk als “leeg”. Dit verlengt de levensduur van uw SSD en maakt hem over het algemeen veel sneller.

Het probleem daarmee is dat alle bestanden die u verwijdert onmiddellijk worden leeggemaakt vanwege TRIM, waardoor het moeilijker wordt om gegevens te herstellen.

TRIM uitschakelen

Als uw bestanden pas onlangs zijn verwijderd, kunt u de TRIM-functie op uw SSD nog steeds uitschakelen om ervoor te zorgen dat uw bestanden niet worden gewist. Hier is een korte handleiding voor het uitschakelen van TRIM op uw Mac.

Stap 1. Open de Terminal-app.
openingsterminal

Stap 2. Kopieer en plak de opdracht “sudo trimforce disable” en druk op Enter.

Stap 3. Er verschijnen een aantal belangrijke mededelingen en waarschuwingen. Je kunt het lezen of gewoon de formaliteiten overslaan en op Y drukken en op Enter drukken om verder te gaan.
sudo trimforce uitschakelen

Als TRIM is uitgeschakeld, kan het herstellen van verwijderde bestanden gemakkelijker worden, maar uiteindelijk zal het uw SSD vertragen en zelfs de levensduur verkorten. Om TRIM weer in te schakelen, herhaalt u de bovenstaande stappen, maar gebruikt u in plaats daarvan “sudo trimforce enable”.

Wanneer is het mogelijk om gegevens van SSD op Mac te herstellen?

Over het algemeen is het alleen mogelijk om verwijderde bestanden van een SSD op een Mac te herstellen als de SSD nog niet door TRIM is gegaan.

Gelukkig doorloopt je SSD niet altijd meteen het TRIM-proces. Sommige SSD’s gebruiken een TRIM-functie in de wachtrij die uw opslag alleen bijsnijdt wanneer de Mac inactief is. Dus zolang het bestand pas recentelijk is verwijderd, bestaat de kans dat u die bestanden nog kunt herstellen.

Gegevens herstellen van SSD op Mac

U kunt op twee manieren gegevens van uw Mac herstellen: door het zelf te doen en door een professional te betalen. Er zijn tientallen betrouwbare programma’s voor gegevensherstel, zozeer zelfs dat het de moeite waard is om te proberen uw eigen bestanden zelf op te halen.

Als dat niet werkt, kunt u altijd verwijzen naar de vertrouwde gegevensherstelservices die we hieronder hebben genoemd.

Methode 1: Software voor gegevensherstel

Voor de zelfhulpmethode zullen we gegevens herstellen van de SSD op je Mac met behulp van een externe applicatie genaamd Disk Drill.

Dit is een van onze favoriete SSD-hersteltools voor bestandsherstel, omdat het snel en betrouwbaar is. Als u andere programma’s wilt bekijken, kunt u onze top 10 lijst met hulpprogramma’s voor gegevensherstel voor Mac bekijken.

Hier leest u hoe u gegevens van de SSD op uw Mac kunt proberen te herstellen:

Stap 1. Laten we beginnen met downloaden Disk Drill op je Mac. Ga je gang en open de Disk Drill website en klik op Free downloaden.
schijf boor downloaden

Stap 2. Zodra het is gedownload, dubbelklikt u gewoon op Disk Drill om het programma te installeren. Het zou tussen een paar seconden tot enkele minuten moeten duren om Disk Drill op je apparaat te installeren, afhankelijk van de snelheid van je Mac.

Stap 3. Als het klaar is met installeren, zal je gevraagd worden om Disk Drill naar je Applicatiemap te verplaatsen via een pop-up interface. Sleep het Disk Drill-pictogram naar de map om het hele proces te voltooien.
applicatie map

Stap 4. Daarna kun je Disk Drill nu starten via de map Programma’s, je Dock of Spotlight.
schijf boor schijnwerper

Stap 5. Met Disk Drill open, klik op de SSD waarvan je de gegevens wilt scannen en herstellen.
schijf boor open

Stap 6. Er zijn verschillende soorten herstelmethoden waaruit u kunt kiezen, maar we raden u aan de optie Alle herstelmethoden te gebruiken.alle herstelmethoden

Stap 7. Klik op Zoeken naar verloren gegevens om het herstelproces te starten. Dit duurt enkele minuten tot misschien een half uur, afhankelijk van de grootte van je SSD en de snelheid van je Mac.zoek verloren voor gegevens

Stap 8. Na het voltooien van de scan krijgt u een gegevensherstelrapport te zien met alle bestanden die van uw SSD zijn hersteld. U zou vanaf daar alle verwijderde en zelfs beschadigde bestanden op uw SSD moeten kunnen bekijken. Klik gewoon op Bekijk gevonden items in de rechterbenedenhoek van uw venster.
recensie gevonden items

Stap 9. Zoek in het nieuwe venster met al uw herstelde bestanden naar de gegevens die u wilt herstellen. Zodra u de bestanden hebt gevonden die u wilt opslaan, klikt u erop, markeert u ze en klikt u vervolgens op Herstellen in de rechterbenedenhoek van uw scherm.
schijf boor herstellen

U wordt gevraagd om een ​​doelmap, waar uw herstelde bestanden naartoe gaan.

Als je met succes gegevens van je SSD hebt kunnen herstellen, gefeliciteerd! Gelukkig heb je het op het nippertje kunnen redden. Voor degenen onder u die altijd een of andere vorm van back-up voor uw bestanden willen behouden, raden we aan om de Time Machine-functie van Apple te gebruiken.

Als u aan een beschadigde SSD werkt, wilt u misschien een schone reset uitvoeren en deze opnieuw formatteren om de gezondheid te behouden. Beschadigde SSD’s zijn te redden, maar als Disk Drill zegt dat je SSD op het punt staat te falen, dan moet je de schijf vervangen door een gecertificeerde Apple reparatiewerkplaats. Ga je gang en controleer of je Mac nog steeds is onder garantie zodat u het kunt laten vervangen, of repareren tegen een gereduceerde prijs of voor free.

Methode 2: Gegevensherstelservices

Afgezien daarvan kunt u als alternatieve methode ook gegevensherstelservices proberen.

U kunt hulp aanvragen via online of lokale gegevensherstelcentra. Toegegeven, de online optie duurt veel langer, omdat je Mac nog steeds naar het servicekantoor moet worden verzonden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden bij het zoeken naar een gegevensherstelservice:

    Zorg ervoor dat het gegevensherstelcentrum samenwerkt met Apple. Zorg ervoor dat het proces voor gegevensherstel uw garantie niet ongeldig maakt. Zoek naar een centrum dat u niets in rekening brengt als ze uw gegevens niet kunnen herstellen. Ze bieden aan om je Mac te evalueren voor free.

We hebben wat onderzoek gedaan en kunnen deze bedrijven voor gegevensherstel aanbevelen:

Vraag om een free citeer eerst van alle drie de websites, zodat u de prijs kunt evalueren voordat u een verbintenis aangaat.

Tekenen van SSD-storing

Er zijn verschillende tekenen dat uw SSD defect is.

SSD’s hebben een beperkte levensduur en moeten na ongeveer vijf jaar worden vervangen. Als u echter het type bent dat dagelijks honderden gigabytes aan gegevens verwijdert en toevoegt, kan de levensduur van uw SSD worden verkort.

Hier zijn enkele duidelijke symptomen waar u op moet letten:

    U kunt geen nieuwe bestanden lezen en naar uw schijf schrijven. Je Mac werkt veel langzamer. Apps lopen vaak vast en crashen. Kernelpaniek komt de hele tijd voor.

Nu zijn deze tekens ook vergelijkbaar met een beschadigde SSD, dus u moet bevestigen dat deze niet werkt door de gezondheid van uw SSD te controleren. We hebben al een gedetailleerd artikel over hoe u dat kunt doen, dus hier zijn 3 manieren om de gezondheid van uw SSD te controleren.

Uw falende SSD klonen om de kans op gegevensherstel te vergroten

Als uw SSD inderdaad defect is, moet u een byte-by-byte kopie van uw harde schijf maken om uw gegevens zo veel mogelijk te behouden totdat u uw SSD laat vervangen. Dit zal later helpen bij het herstellen van uw bestanden.

Om te beginnen heb je een externe harde schijf of SSD nodig die schoon en leeg is. We zullen de inhoud van die harde schijf volledig wissen, dus zorg ervoor dat er geen belangrijke gegevens op staan ​​voordat je begint.

Hier leest u hoe u uw externe schijf kunt wissen en voorbereiden voor de byte-by-byte back-up:

Stap 1. Sluit uw harde schijf aan op uw Mac.

Stap 2. Open de Schijfhulpprogramma-app.

Stap 3. Zoek naar uw externe harde schijf en klik op het tabblad Wissen van de bovenste tabbladen. Het formaat wordt automatisch ingesteld op Mac OS Uitgebreid en het schema op GUID. Die kun je laten zoals ze zijn.
schijfhulpprogramma wissen

Stap 4. Geef de back-upschijf een andere naam, zoals “Back-upkloon”.

Stap 5. Klik ten slotte op Wissen.

Dit proces duurt slechts een paar minuten, misschien zelfs minder, afhankelijk van de snelheid van je Mac en de externe harde schijf en de grootte ervan. In de tussentijd kun je downloaden Disk Drill want dit is de app die de byte-by-byte kopie van uw harde schijf zal maken.

Zodra uw externe harde schijf gereed is, gaan we beginnen met het klonen van uw schijf.

Stap 1. Installeer Disk Drill door de installatie-app te openen en het pictogram van Disk Drill naar de map Toepassingen te slepen.

Stap 2. Start de Disk Drill app en zoek naar de Byte-to-byte Backup optie aan de linkerkant van je scherm.
byte-naar-byte back-up

Stap 3. Zoek vanaf daar naar de SSD in uw Mac en klik op Back-up maken.
een backup maken

Stap 4. Kies de naam en locatie waar u uw back-up wilt opslaan. In dit geval gebruikt u de externe harde schijf die we zojuist hebben schoongemaakt.

Stap 5. Klik ten slotte op Opslaan en wacht tot het back-upproces is voltooid.

Als dat allemaal is gebeurd, moet u uw defecte SSD zo snel mogelijk laten vervangen om toekomstige problemen te voorkomen. Je kunt je bestanden altijd terugzetten op je Mac met de back-up die je zojuist hebt gemaakt.

Conclusie

Het herstellen van bestanden van een SSD is helaas veel moeilijker dan hun HDD-tegenhangers. Er zijn echter een heleboel SSD-programma’s voor gegevensherstel, dus probeer er zoveel mogelijk van om uw gegevens te herstellen. Als je daar geen geluk mee hebt, kun je altijd professionele gegevenshersteldiensten proberen.

Vergeet niet de gezondheid van je SSD te checken, zo weet je zeker dat je later geen problemen krijgt met corrupte bestanden en een falende SSD.

0 Shares:
You May Also Like