Hoe verwijderde gegevens van HFS/HFS+ schijf op een Mac te herstellen

HFS/HFS+, of Hierarchical File System, was de standaard bestandssysteemindeling voor MacBooks totdat Apple macOS Sierra liet vallen. Als u een MacBook gebruikt die vóór 2017 is uitgebracht, gebruikt u waarschijnlijk HFS/HFS+.

Goed nieuws! Als u onlangs gegevensverlies heeft ondervonden als gevolg van een stroomstoring, virusaanval, schijfcorruptie of als u per ongeluk uw bestanden hebt verwijderd, kunt u nog steeds een HFS/HFS+-schijf herstellen, zolang u maar snel handelt. Dit artikel beschrijft de onmiddellijke stappen die u moet nemen op het moment dat u merkt dat uw bestanden ontbreken. Lees verder.

Wat is het HFS-bestandsformaat en hoe het verschilt van HFS+

HFS/HFS+, dat u in Schijfhulpprogramma kunt vinden als “Mac OS (Extended)”, is een bestandssysteemindeling die is geoptimaliseerd voor Mac-harde schijven – in tegenstelling tot het Apple File System (APFS), dat is ontwikkeld voor nieuwere Macs met solide staat drijft.

HFS+ is een update van het originele HFS-formaat, gebouwd om grotere volumes aan te pakken en efficiënter om te gaan met gegevensopslag. Aangezien HFS vrijwel achterhaald is en de instructies voor gegevensherstel voor deze twee formaten hetzelfde zijn, verwijzen we voor de rest van het artikel alleen naar HFS+.

Aangezien HFS+ een Apple-schijfindeling is, kunt u een HFS+-partitie of -schijf in Windows niet gebruiken of zelfs maar lezen. Probeer het te gebruiken, en Windows zal gewoon de foutmelding “USB-apparaat niet herkend” retourneren.
Windows USB-apparaat niet herkend foutdialoogvenster

Vaak zal Windows u zelfs vragen om de schijf te formatteren naar een compatibel systeem zoals exFAT, FAT of NTFS – maar dat betekent dat al uw bestanden tijdens het proces worden verwijderd.
Dialoogvenster Schijf formatteren

Verdere pogingen om een ​​bestandssysteem te gebruiken dat incompatibel is met het Windows-besturingssysteem zal waarschijnlijk fouten opleveren en kan uiteindelijk leiden tot gegevensverlies. Als dit jouw ervaring is geweest, of als je per ongeluk hebt toegestaan ​​dat Windows je schijf formatteert naar een compatibel systeem, zal de volgende sectie je helpen om alle gegevens die je tijdens het proces bent verloren te herstellen.

Gegevens herstellen die van een HFS-schijf zijn verwijderd

Als u per ongeluk gegevens van uw HFS-station hebt verwijderd, zijn die bestanden en mappen niet volledig gewist. Ze bestaan ​​nog steeds in het bestandssysteem, gemarkeerd voor verwijdering. Als u uw schijf normaal blijft gebruiken, overschrijft u die gegevens uiteindelijk, waardoor ze niet meer kunnen worden hersteld.

Als u echter snel handelt (en stopt met het gebruik van uw schijf), is het eenvoudig om uw HFS+-partitie of schijf te herstellen met behulp van een hulpprogramma voor gegevensherstel. Voor dit artikel gebruiken we Disk Drill omdat het heel gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor beginners. Laten we beginnen.

Stap 1 Als de HFS-schijf die u wilt herstellen dezelfde is waarop uw besturingssysteem draait, sluit u een extern opslagapparaat aan waarop u uw herstelde gegevens kunt opslaan.

Stap 2 Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 3 Open Finder door op het pictogram in uw dock te klikken.
Finder-pictogram

Stap 4 Navigeer naar de Applications map, dubbelklik dan op het Disk Drill icoon.
Finder Applications map met pijlen die wijzen naar de Applications map en het Disk Drill icoon

Stap 5 Selecteer het HFS-station dat uw ontbrekende gegevens bevat, laat alle instellingen op standaard staan ​​voor de beste resultaten en klik vervolgens op Zoeken naar verloren bestanden in de rechterbenedenhoek van het venster.
Disk Drill-venster met een pijl die naar de interne schijf wijst, het vervolgkeuzemenu voor de scanmethode en de knop Zoeken naar verloren gegevens

Stap 6 Wacht tot Disk Drill zijn scan voltooit en klik dan op Gevonden items bekijken.
Disk Drill-scanmodus met een aanwijzer naar de knop voor het beoordelen van gevonden items

Stap 7 Blader sneller door herstelde items met behulp van de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het venster of door bestanden te filteren op type met behulp van de zijbalk.
Resultatenvenster van Disk Drill met verwijzingen naar de zoekbalk en de zijbalk voor het selecteren van het bestandstype

Stap 8 U kunt een voorbeeld van uw bestanden bekijken door uw muisaanwijzer rechts van de bestandsnaam te houden en vervolgens op de oogknop te klikken die verschijnt. Hierdoor wordt een voorbeeldvenster geopend waarin uw bestand wordt weergegeven.
Resultatenvenster van Disk Drill met verwijzingen naar de voorbeeldoogknop en het voorbeeldvenster

Stap 9 Om de bestanden te selecteren die u wilt herstellen, vinkt u de selectievakjes links van hun bestandsnamen aan. Klik vervolgens op Herstellen.
Resultatenvenster van Disk Drill met verwijzingen naar een selectievakje en de herstelknop

Stap 10 In het dialoogvenster dat verschijnt, gebruikt u het vervolgkeuzemenu om de bestemming te selecteren waar u de herstelde bestanden wilt opslaan. Als u gegevens herstelt van dezelfde schijf waarop uw besturingssysteem draait, zorg er dan voor dat u uw gegevens op een extern opslagapparaat opslaat. Klik ten slotte op OK.

Disk Drill Basic biedt niet free gegevensherstel – het biedt echter wel free onbeperkte bestandsvoorbeelden. Dit is uiterst belangrijk voordat u probeert te herstellen, want wanneer u geen voorbeeld van een bestand kunt bekijken, betekent dit meestal fysieke schade. Als u uw schijf verder probeert te repareren of herstellen, kunt u permanent gegevensverlies veroorzaken.

Belangrijkste redenen voor gegevensverlies op HFS-schijven

Hoewel HFS+ nog steeds als een betrouwbaar bestandsformaat wordt beschouwd, is het nog steeds vatbaar voor corruptie en gegevensverlies. Dit zijn de meest voorkomende boosdoeners die gebruikers kunnen tegenkomen:

Onjuiste verwijdering Na het per ongeluk verwijderen van bestanden, is ongepaste verwijdering de meest voorkomende reden voor corruptie en gegevensverlies, vooral als u de schijf eruit haalt terwijl deze gegevens schrijft. Formatteren Als u uw HFS-schijf hebt geformatteerd of opnieuw geformatteerd, wist het proces de gegevens. Virusaanvallen Nare virusaanvallen kunnen bestanden en hele schijven beschadigen. Degradatie Gegevens kunnen zelfs vervallen als u uw schijf niet gebruikt, omdat harde schijven na verloop van tijd hun magnetische oriëntatie verliezen. Stroomuitval Als de stroom uitvalt terwijl u gegevens schrijft, kan de onderbreking van het proces corruptie veroorzaken. Fysieke schade Het meest problematische geval van gegevensverlies doet zich voor als het het gevolg is van fysieke schade, zoals krassen op de draaiende schijf van de HFS/HFS+-drive of overmatige hitte. Stop in dat geval onmiddellijk met het gebruik van die schijf om permanent gegevensverlies te voorkomen en stuur de schijf naar een professioneel gegevensherstelcentrum – ze hebben de juiste gereedschappen en faciliteiten om fysiek beschadigde schijven te repareren.

Conclusie

HFS- en HFS+-indelingen worden tegenwoordig nog steeds veel gebruikt, omdat niet iedereen is overgestapt van harde schijven naar solid-state schijven. En ondanks dat ze oudere technologie zijn, zijn ze nog steeds betrouwbaar (en soms zelfs beter geschikt) voor bepaalde situaties.

In dit geval hebben ze het voordeel dat ze geoptimaliseerd zijn voor harde schijven, waarvan bekend is dat ze een grotere kans hebben om verwijderde bestanden te herstellen. Preventie is echter nog steeds de beste remedie – wij bij Macgasm geloven in een religieuze back-up van onze gegevens. Als u wilt leren hoe u een back-up van uw eigen gegevens kunt maken, lees dan onze handleiding over Time Machine gebruiken op Mac als een professional.

0 Shares:
You May Also Like