Hoe verwijderde downloads-map op Mac te herstellen: alles wat u moet weten

Er zijn meerdere situaties waarin je gedownloade bestanden kwijt kunnen raken – en in sommige gevallen kan zelfs je hele map Downloads van je Mac verdwijnen. Geen paniek. MacOS maakt het doorgaans moeilijk voor uw bestanden en mappen om plotseling te worden verwijderd, en het meest waarschijnlijke scenario is dat ze gewoon misplaatst waren.

Dit artikel doorloopt alle bestaande methoden om uw ontbrekende of zoekgeraakte bestanden te lokaliseren, op elke mogelijke locatie naar uw map Downloads te zoeken en verwijderde downloads te herstellen in het geval van daadwerkelijk gegevensverlies. Lees verder.

Hoe downloads op een Mac te vinden

U kunt Downloads op Mac meestal openen via uw gebruikersmap. Dus waar is de map Downloads op een Mac? Het exacte pad is Macintosh HD > Gebruikers > (gebruikersnaam) > Downloads.

We hebben 6 verschillende methoden opgesomd om toegang te krijgen tot downloads op Mac. Methoden 1 tot en met 6 gaan ervan uit dat de standaardmap Downloads niet is gewijzigd, terwijl methode 7 onderzoekt of er wijzigingen zijn aangebracht in de standaardinstellingen voor gedownloade bestanden. Lees verder.

1. Dock

Standaard vindt u uw map Downloads in uw Dock – deze bevindt zich aan het einde aan de rechterkant bij het pictogram van de map Prullenbak. Dit maakt het gemakkelijk voor gebruikers om snel toegang te krijgen tot hun gedownloade bestanden.

Apple Dock met een overzicht dat de downloadmap markeert

Als u uw map Downloads daar niet kunt vinden, hebt u deze waarschijnlijk per ongeluk naar het net gesleept. Gelukkig is het eenvoudig te herstellen. Hier is hoe:

Stap 1Open Finder door op het pictogram in uw Dock te klikken.
vinder icoon

Stap 2Klik in de Apple-menubalk op Ga > Computer en navigeer naar Macintosh HD > Gebruikers > “gebruikersnaam” – vervang “gebruikersnaam” door uw werkelijke gebruikersnaam.

Stap 3Sleep de downloadmap naar uw Dock, bij voorkeur in de buurt van de Prullenbak waar deze zich oorspronkelijk bevond.
vindermap met een omtrek die de downloadmap markeert met een aanwijzer naar het dock en de lezers opdraagt ​​​​deze daarheen te slepen

2. Finder > Ga

De op één na snelste manier om uw map Downloads te vinden, is door de Go-functie van de Finder te gebruiken.

vinder ga-menu met een overzicht dat de downloadmap-knop markeert

Het menu Finder > Ga geeft altijd de map Downloads weer. Als uw map Downloads echter volledig uit de Finder is verdwenen, is het mogelijk dat u deze uit uw thuismap hebt gesleept, en als u deze vanuit het menu Ga of de Go-functie opent, verschijnt er een bedieningsfout. Ga als volgt te werk om het te herstellen:

Stap 1Open Finder.

Stap 2Klik in de Apple-menubalk op Bestand > Nieuwe slimme map.
Finder-bestandsmenu met een overzicht dat de nieuwe slimme mapoptie markeert

Stap 3Zoek uw map Downloads en dubbelklik erop. Zorg ervoor dat dit de map is met het bekende Downloads-pictogram.
nieuw slimme mapvenster met een overzicht dat de downloadmap markeert

Stap 4Klik op “Opslaan”.
nieuwe slimme map om prompt op te slaan

Stap 5Gebruik in het pop-upvenster dat verschijnt de vervolgkeuzemenu’s om de map een naam te geven en stel de locatie in op uw gebruikersmap.
nieuwe zoekmap prompt voor het kiezen van naam en locatie

3. Finder-favorieten

Uw map Downloads wordt standaard door de Finder weergegeven onder uw favorieten.

vinder downloadmap met een overzicht dat de downloadsnelkoppeling in de zijbalk markeert

Als uw map Downloads ontbreekt in de zijbalk van de Finder, is dat waarschijnlijk om dezelfde reden dat deze uit het Dock zou verdwijnen: het is gewoon een geval van per ongeluk slepen. Ga als volgt te werk om het te herstellen:

Stap 1Open Finder.

Stap 2Klik in de Apple-menubalk op Ga > Computer en navigeer naar Macintosh HD > Gebruikers > “gebruikersnaam” – vervang “gebruikersnaam” door uw werkelijke gebruikersnaam.

Stap 3Sleep de downloadmap naar uw zijbalk, bij voorkeur onder het gedeelte ‘Favorieten’.
Mac-gebruikersmap met een aanwijzer van de downloadmap naar de zijbalk, met de instructie aan lezers om het daarheen te slepen

4. Navigeer handmatig naar de map Downloads met Finder – Home

Als uw map Downloads op de gebruikelijke steno-locaties ontbreekt, kunt u er handmatig naartoe navigeren via uw thuismap. Ga als volgt te werk om uw verloren map Downloads op de Mac te vinden:

Stap 1Open Finder.

Stap 2Klik in de Apple-menubalk op Go > Home.
Mac finder go-menu met een overzicht dat de go-functie benadrukt

Stap 3: Zoek uw map Downloads.
Mac-thuismap met een overzicht dat de downloadmap markeert

5. Navigeer handmatig naar de map Downloads met behulp van Finder – Computer

Als u op de een of andere manier geen toegang hebt tot uw thuismap, kunt u via uw computermap naar uw map Downloads navigeren. Hier is hoe:

Stap 1Open Finder.

Stap 2Klik in de Apple-menubalk op Ga > Computer.
vinder ga-menu met een overzicht dat de computermap markeert

Stap 3Navigeer naar de volgende mappen: Macintosh HD > Gebruikers > “uw gebruikersnaam” > Downloads. Vervang “uw gebruikersnaam” door uw werkelijke gebruikersnaam. Het pad op mijn MacBook ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: Macintosh HD> Gebruikers> lex> Downloads.
Mac-downloadmap met contouren die de downloadmap en het mappad markeren

6. Gebruik Spotlight-zoeken

Als u uw map Downloads niet kunt vinden door door de Finder te navigeren, kunt u Spotlight Search gebruiken om deze te vinden en vervolgens uit te zoeken waar deze zich bevindt.

Stap 1Open Spotlight Search door op (CMD + spatiebalk) te drukken en typ vervolgens “downloads” in het zoekveld.
spotlight zoeken met "downloads" getypt in het zoekveld

Stap 2Klik naast de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het venster op de ellipsknop (…) en klik op ‘Info ophalen’.
map downloads met het ellipsenmenu geopend en een overzicht waarin de optie info ophalen

Stap 3Zoek de eigenschap “Waar” in het venster Info ophalen om de huidige locatie van uw map Downloads te vinden.
downloads infovenster ophalen

7. Controleer Safari-voorkeuren

MacOS laat je meestal niet knoeien met de eigenlijke map “Downloads”, tenzij je bereid bent de Terminal te gebruiken om het systeem te dwingen dit te doen – je kunt echter de standaardmapbestemming voor je gedownloade bestanden wijzigen. Als uw gedownloade bestanden ontbreken, kan dit het probleem zijn. Ga als volgt te werk om te controleren:

Stap 1Open Safari door op het pictogram in uw Dock te klikken.

Stap 2Klik in de Apple-menubalk op Safari > Voorkeuren…
safarimenu met een overzicht dat de voorkeurenoptie benadrukt

Stap 3Selecteer het tabblad “Algemeen” en zoek de instelling voor “Locatie voor downloaden van bestanden” onderaan het venster. Klik op het vervolgkeuzemenu ernaast en controleer of het nog steeds is ingesteld op de standaardmap ‘Downloads’. U kunt de standaardlocatie hier eenvoudig wijzigen als u dat wilt.
Safari-voorkeurenvenster met een overzicht waarin de optie voor het downloaden van bestanden wordt gemarkeerd

Hoe bestanden te herstellen die uit de downloadmap zijn verwijderd

Het is één ding als je per ongeluk je map Downloads op de Mac kwijt bent en de standaardlocatie voor je gedownloade bestanden hebt gewijzigd. Het is iets heel anders als uw bestanden daadwerkelijk ontbreken vanwege iets als een softwareprobleem, een virusaanval of onjuiste opmaak. Om verwijderde bestanden op Mac te herstellen, heb je een tool voor gegevensherstel nodig. We zullen Disk Drill gebruiken om te demonstreren hoe dit te doen.

Stap 1Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2Start Disk Drill door Finder > Toepassingen > Disk Drill te openen.
Map met Mac-toepassingen met een omtrek die de schijfboorapp markeert

Stap 3Selecteer het station waar uw downloads zich bevonden en klik op “Zoeken naar verloren bestanden”.
schijf boor drive selectie venster

Stap 4Laat Disk Drill het scanproces voltooien of blader door de bestanden die het al heeft gevonden. Klik vervolgens op ‘Gevonden items bekijken’.schijf boorvenster met bestandscategorieën met een aanwijzer naar de knop gevonden items controleren

Stap 5Bekijk een voorbeeld van uw bestanden door uw muisaanwijzer naast de bestandsnaam te houden en op de oogknop te klikken.schijf boor bestandslijst venster met een aanwijzer naar de voorbeeld oogknop

Stap 6Vink de vakjes aan naast de bestanden die u wilt herstellen. Als u tevreden bent met uw selectie, klikt u op ‘Herstellen’.
schijf boor bestandsselectievenster met een aanwijzer naar een selectievakje naast een bestand

Stap 7Kies de bestemming voor uw herstelde bestanden en klik op “OK”.

Disk Drill Basic voor Mac biedt niet: free gegevensherstel, maar het biedt free onbeperkt bestandsvoorbeeld – dit is erg belangrijk om te bevestigen dat u bestanden kunt herstellen met software. Als u dat niet kunt, kunnen verdere doe-het-zelfherstelpogingen de schijf verder beschadigen en leiden tot gegevensverlies. In dit geval moet u uw schijf naar een professioneel gegevensherstelcentrum.

FAQ

Zodra u downloads uit de map Downloads verwijdert, wordt deze verplaatst naar uw Prullenbak. Vanaf hier kunt u met de rechtermuisknop op het bestand klikken en op “Onmiddellijk verwijderen…” of “Prullenbak legen” klikken om het bestand permanent te verwijderen.

Je kunt eigenlijk niet “per ongeluk” je map Downloads van je Mac verwijderen – althans niet zonder enige moeite. Sinds de lancering van Catalina zijn sommige mappen (inclusief Downloads) getagd met een attribuut dat System Integrity Protection (SIP) inschakelt. Het is in wezen door Apple zo ingesteld dat het niet kan worden verwijderd om de integriteit van het bestandssysteem te behouden.

U moet SIP via Terminal uitschakelen om het echt te verwijderen – en tenzij u de standaardlocatie voor gedownloade bestanden wijzigt via Apple-menu > Safari > Voorkeuren… > Algemeen, zal het downloaden van bestanden het eenvoudig opnieuw maken.

Als u een gedownload bestand één keer wilt verplaatsen, kunt u het eenvoudig naar een andere map slepen. Als u de standaardlocatie voor gedownloade bestanden wilt wijzigen, gaat u als volgt te werk:

    Safari openen. Klik in de Apple-menubalk op Safari > Voorkeuren… > tabblad Algemeen. Onder aan het venster vindt u de instelling met de naam ‘Locatie voor het downloaden van bestanden’. Klik op het vervolgkeuzemenu ernaast en kies de gewenste locatie voor gedownloade bestanden.

Conclusie

MacOS maakt het behoorlijk moeilijk om je map Downloads te verliezen, maar het gebeurt wel. Het komt nog vaker voor dat gedownloade bestanden verloren gaan, vooral op oudere machines. Het is een goed idee om alle locaties te kennen waar de map Downloads zich doorgaans bevindt, en om bekend te zijn met tools die verwijderde mappen en bestanden op Mac herstellen voor het geval u daadwerkelijk gegevensverlies ondervindt.

0 Shares:
You May Also Like