Hoe u vervangen bestanden op Mac kunt herstellen – Top 3-methoden

Het is één ding om recent verwijderde bestanden te herstellen die mogelijk nog in de Prullenbak staan, en het is iets heel anders om overschreven bestanden te herstellen waarvan de originele versies enige tijd geleden van een Mac zijn verwijderd. Als je momenteel het laatste probleem probeert op te lossen, is dit artikel precies wat je nodig hebt, omdat het drie verschillende, maar even effectieve, manieren uitlegt om overschreven bestanden te herstellen.

Top 3 methoden om per ongeluk vervangen bestanden te herstellen

Als je moet een vervangen bestand herstellen op een Mac, dan heb je verschillende methoden om uit te kiezen. We raden u aan ze door te nemen in de volgorde waarin we ze in dit artikel presenteren, omdat u zo met de minste inspanning de beste resultaten voor gegevensherstel kunt bereiken.

Methode 1: Lokale back-ups

Lokale back-ups zijn de handigste methode om een ​​bestand te herstellen dat per ongeluk is opgeslagen, omdat u geen software van derden nodig hebt om het oorspronkelijke bestand terug te krijgen.

Om een ​​bestand terug te halen dat is vervangen door een ander bestand met dezelfde naam van een lokale back-up, kun je het misschien gewoon kopiëren vanaf je back-uplocatie met Finder, maar de meeste Mac-gebruikers vertrouwen op Time Machine, de back-upsoftware van Apple die wordt gedistribueerd als onderdeel van macOS .

Time Machine maakt incrementele back-ups van bestanden op uw harde schijf en geselecteerde locaties, en laat u teruggaan in de tijd en elke oudere versie herstellen met een paar simpele klikken. Hier is hoe:

Stap 1. Open de map met het overschreven bestand in Finder

Map met het overschreven bestand

Begin met het openen van de Finder en navigeer naar de map met het overschreven bestand. U kunt de Finder snel openen vanuit Spotlight (Command + Shift) of door op het pictogram in het Dock te klikken.

Stap 2. Start Time Machine vanuit de menubalk

Ga naar Time Machine

U kunt nu op het Time Machine-pictogram in de menubalk klikken en Time Machine invoeren kiezen. Vrijwel onmiddellijk toont Time Machine de meest recente versie van de geselecteerde map vóór alle eerdere versies waarvan een back-up is gemaakt.

Stap 3. Selecteer en herstel het originele bestand

Herstel het originele bestand

Om een ​​vervangen bestand met Time Machine ongedaan te maken, hoeft u alleen maar een oudere versie van de map met het overschreven bestand te selecteren, het bestand te markeren en op Herstellen te klikken.

Methode 2: Cloudback-ups

U kunt natuurlijk ook overschreven bestanden op Mac herstellen zonder Time Machine. Bijvoorbeeld, veel back-upservices in de cloud een geschiedenis bijhouden van wijzigingen die in bestanden zijn aangebracht, zodat gebruikers snel en gemakkelijk oudere versies van bestanden kunnen herstellen.

Een zo’n cloudback-upservice is Dropbox, en het mooie ervan is dat je het kunt gebruiken om tot 2 GB aan bestanden op te slaan voor free. Om een ​​overschreven bestand van Dropbox te herstellen, heb je niet eens toegang nodig tot de Mac-computer waarop het bestand is opgeslagen. Het enige dat u nodig heeft, is een webbrowser en een minuutje vrije tijd.

Stap 1. Open Safari en log in op Dropbox

Aanmelden bij Dropbox

Start Safari of een andere webbrowser en log in op je Dropbox-account. Mogelijk wordt u gevraagd om een ​​tweede vorm van authenticatie op te geven, afhankelijk van of u tweefactorauthenticatie hebt geactiveerd.

Stap 2. Selecteer het bestand dat u wilt herstellen

Selecteer het bestand voor herstel

U wilt nu naar de map navigeren waar het overschreven bestand zich bevindt en de meest recente versie van het bestand openen. Klik op de drie horizontale stippen in de rechter werkbalk en selecteer Versiegeschiedenis.

Stap 3. Krijg de originele versie terug

Herstel de originele versie

Klik op de versie die u wilt herstellen. Bekijk een voorbeeld van het bestand om te controleren of u de juiste versie hebt geselecteerd en klik op Herstellen. Zo kun je vervangen bestanden op Mac herstellen met Dropbox, maar andere cloudopslagservices werken op dezelfde manier.

Methode 3: Herstelsoftware

De vorige twee methoden zijn zeer betrouwbaar, maar ze werken alleen als u zorgvuldig een back-up van uw bestanden hebt gemaakt voorafgaand aan het incident met gegevensverlies dat u ertoe heeft aangezet dit artikel te lezen. Als je geen back-up hebt van waaruit je een overschreven bestand kunt terughalen, is er nog een laatste methode die je kunt proberen: herstelsoftware.

Herstelsoftware kan bestanden vinden waarvan de referenties niet meer bestaan omdat ze zijn overschreven. Dat komt omdat herstelsoftware de hele harde schijf sector voor sector scant, met behulp van geavanceerde algoritmen om herstelbare bestanden te detecteren in de enorme zee van enen en nullen.

Disk Drill is een goed voorbeeld van herstelsoftware voor Mac die u kunt gebruiken om snel en pijnloos te herstellen vervangen, en hier is hoe het werkt.

Stap 1. Downloaden en installeer Disk Drill op je Mac

Disk Drill Installatie

Voordat u de . downloadt free versie van Disk Drill, zorg er dan voor dat je een geschikt opslagapparaat bij de hand hebt omdat je het niet wilt opslaan op dezelfde locatie waar het overschreven bestand zich bevindt aangezien dat het onmogelijk zou kunnen maken om het te herstellen. U kunt het vervolgens installeren net als elke andere Mac-toepassing van derden.

Stap 2. Scan je Mac

Scan de schijf

Start Disk Drill en klik op de knop Zoeken naar verloren gegevens naast het opslagapparaat waar het overschreven bestand zich bevindt. Disk Drill zal het scannen en je een lijst met herstelbare bestanden presenteren.

Stap 3. Selecteer en herstel het originele bestand

Een overschreven bestand herstellen

Selecteer het overschreven bestand en klik op de knop Herstellen. Disk Drill zal je vragen om een ​​herstellocatie op te geven. Selecteer opnieuw een andere locatie dan die met het bestand dat u probeert te herstellen.

✅ Bekijk hier de volledige Disk Drill recensie

Wat is het verschil tussen verwijderen en overschrijven?

Bestanden verwijderen

Laten we zeggen dat je vijf afbeeldingen in je map Afbeeldingen hebt. Wat u ziet wanneer u de map Afbeeldingen opent, zijn vijf pictogrammen met miniaturen en bestandsnamen. U kunt deze pictogrammen zien als verwijzingen naar bepaalde gegevens die op uw harde schijf zijn opgeslagen. Wanneer u een van deze pictogrammen verwijdert, verwijdert u alleen de referentie, terwijl de daadwerkelijke gegevens op uw harde schijf blijven totdat deze uiteindelijk worden overschreven door nieuwe gegevens.

Waar gaan overschreven bestanden heen?

Oké, maar wat gebeurt er als je een afbeelding met de naam Cat.jpg overschrijft met een afbeelding die ook Cat.jpg wordt genoemd? In dat geval wordt de verwijzing naar het oorspronkelijke bestand vervangen door de verwijzing naar het nieuwe bestand, maar de gegevens waarnaar de oorspronkelijke verwijzing wees, blijven op de harde schijf totdat er nieuwe gegevens voor in de plaats worden geschreven.

Moderne besturingssystemen zoals macOS doen dit omdat het aanzienlijk efficiënter is dan de referentie te vervangen en de gegevens in één keer te overschrijven. Om te beginnen zou het nieuwe bestand aanzienlijk kleiner kunnen zijn dan het originele, zodat het niet eens mogelijk zou zijn om het te overschrijven. Belangrijker is echter dat het minder tijd kost om een ​​eenvoudige referentie te wijzigen dan om een ​​groot aantal enen en nullen te schudden.

Betekent overschrijven verwijderen?

Ja en nee. Als je het hebt over het verwijderen van de verwijzing naar de originele gegevens (het pictogram en alles wat het vertegenwoordigt), dan betekent overschrijven inderdaad verwijderen. Maar als u zich zorgen maakt over de daadwerkelijke gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen, betekent overschrijven niet noodzakelijkerwijs verwijderen, althans niet onmiddellijk.

In veel gevallen duurt het dagen, weken en zelfs maanden voordat de oorspronkelijke gegevens zijn overschreven. Totdat dat gebeurt, de gegevens kunnen nog steeds worden hersteld met behulp van speciale software voor gegevensherstelwat erg handig kan zijn als u niet regelmatig back-ups maakt.

U kunt een bestand herstellen dat is vervangen door een ander bestand met dezelfde naam met behulp van de volgende procedure. U hebt een back-up van het originele bestand nodig om deze methode te laten werken.

    Hernoem het tweede bestand dat het origineel heeft vervangen door een nieuwe naam. Maak verbinding met uw back-up- en hersteltool. Zoek het originele bestand en herstel het op uw computer.

U hebt nu beide bestanden onder twee verschillende namen en zou verder moeten kunnen gaan met uw werk.

Als u Microsoft Word gebruikt, kan de volgende procedure worden gebruikt om een ​​overschreven bestand op uw Mac te herstellen.

    Open het bestand met een eerdere versie die u wilt herstellen. Selecteer voor Microsoft 365 voor Mac de naam van het document op de titelbalk van de toepassing en kies vervolgens Bladeren in versiegeschiedenis. Selecteer in Office 2016 of 2019 voor Mac Bestand > Bladeren door versiegeschiedenis. Selecteer een versie om deze in een nieuw venster te openen. Het kan nu onder een andere naam worden opgeslagen, zodat zowel de originele als de nieuwe versies van het bestand beschikbaar zijn.

Zonder een Time Machine-back-up moet u vertrouwen op andere back-upproducten of de functies van de applicatie die is gebruikt om de bestanden te maken. Overschreven bestanden kunnen niet worden hersteld met herstelsoftware, dus uw opties zijn beperkt. Dit feit benadrukt de voordelen van het regelmatig back-uppen van uw gegevens, zodat deze kunnen worden gebruikt om te herstellen van dit type gegevensverliesscenario.

0 Shares:
You May Also Like