Hoe u uw iPhone of iPad aansluit op uw grootbeeld-tv

Wanneer u probeert te pronken met video’s, foto’s en andere visuele inhoud van uw iPhone of iPad, zijn er te vaak momenten waarop het kleine scherm het gewoon niet doet. Gelukkig kunt u die apparaten op verschillende manieren op uw grootbeeld-tv aansluiten.

Je hebt er niet eens een chique smart-tv voor nodig. We laten u verschillende eenvoudige methoden zien voor schermspiegeling, variërend van het gebruik van een eenvoudige HDMI-adapter tot geavanceerde draadloze streaming.

Houd er rekening mee dat als het uw doel is om streamingdiensten zoals Apple TV+, Netflix of Hulu op uw televisie te bekijken, het spiegelen van uw iPhone of iPad niet noodzakelijk en ook niet de meest praktische oplossing is. In plaats daarvan kun je een goedkope streaming mediaspeler kopen, zoals een Roku Streaming Stick+ of Amazon Fire TV Stick 4K, deze op je tv aansluiten en ze bedienen met een goede afstandsbediening. Hier is een link naar onze gids voor de beste streaming-apparaten.

Toch kan spiegelen handig zijn als je video’s wilt afspelen die je op het apparaat hebt opgenomen, je fotobibliotheek wilt weergeven, een diavoorstelling wilt presenteren, gezamenlijk door sociale media wilt bladeren of je iOS-gamingvaardigheden wilt laten zien op het tv-scherm. Lees verder voor instructies om dat te doen.

[ Further reading: Do you need a special HDMI cable for 4K and 8K TVs? ]

Draadloos spiegelen met AirPlay

De eenvoudigste manier om uw iPhone of iPad naar uw tv te spiegelen, is via het draadloze AirPlay-protocol van Apple. Hierdoor kunt u de inhoud van uw volledige scherm rechtstreeks naar de tv streamen of alleen de video en audio vanuit ondersteunde apps streamen.

Terwijl AirPlay vroeger een Apple TV-streamingbox vereiste, werkt het nu op de meeste moderne Roku-apparaten, selecteer LG-tv’s vanaf 2018, selecteer Samsung-tv’s vanaf 2018, selecteer Sony-tv’s, alle Vizio SmartCast-tv’s en 2020 Fire TV Edition-tv’s vanaf Toshiba en Insignia.

U kunt als volgt spiegelen wat er op het scherm van uw iPhone of iPad staat:

Zorg ervoor dat zowel het tv-apparaat als het iOS-apparaat zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden. (Voor tv’s met AirPlay-ondersteuning, zorg ervoor dat je hun Smart TV-software hebt ingesteld.) Als je een iPhone X of nieuwer of een iPad met iOS 12 of hoger hebt, veeg je naar beneden vanuit de rechterbovenhoek om het Control Center weer te geven . Veeg anders omhoog voor Control Center. Tik op de knop voor schermspiegeling, die eruitziet als twee overlappende vakken. Selecteer uw tv in de lijst. (Als je meerdere AirPlay-compatibele apparaten hebt, overweeg dan om ze allemaal te labelen op basis van de kamer waarin ze zich bevinden.) Voer op je iOS-apparaat de viercijferige code in die op je tv-scherm verschijnt. (Standaard hoeft u dit voor elk apparaat maar één keer te doen.) Om de verbinding met de tv te verbreken, volgt u stap 1 tot en met 3 en selecteert u vervolgens “Stop Mirroring” in de lijst.

iPhone-scherm spiegelen menu

Jared Newman / IDG

Houd er rekening mee dat spiegelen bij veel video- en audio-apps niet nodig is. In plaats daarvan kun je tijdens het afspelen van audio of video gewoon op het AirPlay-pictogram tikken (het ziet eruit als een tv met een driehoek onderaan) en vervolgens je Apple TV selecteren in de lijst met apparaten. U kunt ook Control Center openen en op het AirPlay-pictogram tikken (het ziet eruit als een concentrische cirkel met een driehoek onderaan). Het gebruik van AirPlay met deze methoden verbruikt minder batterijvermogen dan spiegelen, en het stelt je in staat het iOS-apparaat voor andere taken te gebruiken terwijl muziek en video op de televisie worden afgespeeld.

AirPlay-knop in iOS

Jared Newman / IDG

Sluit een iPhone of iPad aan met een HDMI-kabel

Hoewel een bekabelde HDMI-adapter niet zo handig is als AirPlay voor schermspiegeling, is het een eenvoudigere manier om verbinding te maken, vooral als wifi hapert of niet beschikbaar is.

Voor een iPhone, iPad of iPod touch met een Lightning-connector kun je Apple’s Lightning Digital AV-adapter gebruiken, die ongeveer $ 40 kost. Er zijn ook goedkopere adapters van derden beschikbaar, maar houd er rekening mee dat deze geen streaming video-apps ondersteunen die kopieerbeveiliging gebruiken, zoals Netflix. (Je zult ook je eigen kabel moeten leveren, dus overweeg een HDMI-kabel te kopen die minstens 5 meter lang is als je op een comfortabele afstand van de tv wilt zitten.)

iOS Lightning-naar-HDMI-adapter

Jared Newman / IDG

De installatie is eenvoudig: sluit gewoon de HDMI-kabel aan op uw tv aan het ene uiteinde en de adapter aan het andere, sluit de Lightning-kabel aan op uw iOS-apparaat en stel de tv in op de juiste ingang. U kunt ook een oplader aansluiten op de tweede Lightning-poort van de adapter om te voorkomen dat de batterij van uw iOS-apparaat leeg raakt.

De meeste apps spiegelen het scherm van het iOS-apparaat gewoon op de televisie, maar video-apps zoals Amazon Prime en Netflix bieden mogelijk permanente afspeelbesturing terwijl de video op de tv wordt afgespeeld.

Afspeelbediening op iOS met een Lightning-naar-HDMI-adapter

Jared Newman / IDG

Wat oudere iOS-apparaten met 30-pins oplaadpoorten betreft, Apple verkoopt niet langer zijn eigen 30-pins-naar-HDMI-adapter, maar je kunt opties van derden, zoals het hieronder getoonde JIMAT-model, op Amazon vinden. (Het is echter belangrijk op te merken dat deze mogelijk niet werken met streaming video-apps vanwege kopieerbeveiliging. Hetzelfde geldt voor Lightning-adapters van derden.)

Apple verkoopt niet langer zijn Composite A/V-kabel waarmee je iOS-apparaten op oudere buizen-tv’s kon aansluiten.

Spiegelen naar Fire TV en Chromecast

Als je geen compatibel AirPlay-apparaat of HDMI-adapter wilt kopen, kun je mirroring-apps gebruiken om je iPhone- of iPad-scherm te delen op Fire TV- en Chromecast-apparaten.

Verschillende apps bieden dit met wisselend succes, maar ik heb goede resultaten behaald met de Screen Mirroring-apps van 2kit Consulting voor Fire TV en Chromecast. Deze apps gebruiken de schermopnamefunctie van iOS om video van je iOS-apparaat vast te leggen en naar de streamingspeler te sturen. (Met de Fire TV-app moet je ook een aparte app op de speler zelf downloaden, maar de iOS-app leidt je door het proces.)

Screen Mirroring-apps van 2kit Consulting

Jared Newman / IDG

Er zijn enkele waarschuwingen van toepassing: u zult enige vertraging ervaren, de videokwaliteit is niet perfect en u zult meestal een advertentie moeten doorlopen voordat u kunt spiegelen, tenzij u upgradet naar de betaalde versies van deze apps. Toch zijn deze apps goed genoeg voor het spiegelen van foto’s, websites, presentaties en feeds voor sociale media.

Houd er met Chromecast rekening mee dat u vanuit duizenden ondersteunde apps ook video, audio, afbeeldingen en informatie naar uw tv kunt sturen. Met deze apps kun je content rechtstreeks op de televisie afspelen, zodat je het scherm van je iPhone of iPad niet hoeft te spiegelen.

Chromecast-knop in Hulu

Jared Newman / IDG

Nadat je de Chromecast op je televisie hebt aangesloten, gebruik je de Google Home companion app om het apparaat te verbinden met je draadloze netwerk. U zou dan het Chromecast-pictogram moeten zien verschijnen in ondersteunde apps. Tik erop en selecteer vervolgens uw Chromecast in de lijst met apparaten. Zodra u begint met het afspelen van media, verschijnt het op de televisie in plaats van op uw iPhone of iPad.

Met Roku-spelers kun je ook foto’s, video’s en muziek delen vanaf een iOS-apparaat met behulp van de mobiele Roku-app. Ga na de installatie naar het tabblad “media” om aan de slag te gaan.

0 Shares:
You May Also Like