Hoe u uw computer start in de veilige modus in Windows 10

Windows 10-computer werkt niet zoals verwacht? Is uw computer geïnfecteerd met virussen of malware of heeft u een onjuist stuurprogramma geïnstalleerd waardoor Windows 10 af en toe vastloopt of crasht? In dergelijke scenario’s start windows 10 in veilige modus kan nuttig zijn om u te helpen bij het diagnosticeren en oplossen van de problemen met uw computer. Hier in dit bericht hebben we verschillende manieren opgesomd om ga naar de veilige modus in Windows 10of u nu opstart of het systeem opnieuw opstart.

Wat is veilige modus Windows 10?

Veilige modus is een essentiële diagnostische methode waarmee u mogelijke oorzaken van pc-problemen met Windows 10 kunt identificeren en oplossen. Wanneer u Windows 10 in de veilige modus start, staat het alleen het opstarten van basissysteemprogramma’s en -services toe tijdens het opstartproces. Dat betekent dat wanneer u uw computer opstart in de veilige modus, het besturingssysteem wordt gestart met alleen kerncomponenten en vele andere niet-noodzakelijke stuurprogramma’s of services zoals videostuurprogramma’s, het geluid wordt uitgeschakeld. Als Windows 10 bijvoorbeeld regelmatig vastloopt of opnieuw opstart na het installeren van een problematisch stuurprogramma of software van derden, kunt u: start windows 10 op in veilige modus om de problematische driver of software te verwijderen om het probleem op te lossen.

Windows heeft drie soorten opties voor veilige modus beschikbaar.

    Opstarten in veilige modusVeilige modus met netwerkmogelijkhedenVeilige modus Met de opdrachtprompt

Wanneer je opstarten in veilige modus de zeer basisconfiguratie wordt geladen. Je start op een zwart bureaublad, alle onnodige programma’s, stuurprogramma’s of services worden niet geladen. Dat betekent dat het uw computer in een veiligere status brengt door de mogelijke malware of virussen af ​​te sluiten die zich via software, stuurprogramma’s of lokale netwerken van derden kunnen verplaatsen.

De basis Veilige modus schakelt netwerkconnectiviteit uit, dus als u uw computer moet gebruiken om toegang te krijgen tot internet of andere apparaten op een gedeeld netwerk terwijl u zich in de Veilige modus bevindt, selecteert u ‘Veilige modus met netwerkmogelijkheden’.

Als u ervoor kiest om Windows 10 op te starten in de veilige modus met opdrachtprompt, geeft uw computer een groot opdrachtpromptvenster weer.

Hoe Windows 10 te starten in de veilige modus

Om Windows 7 in de veilige modus te starten, drukt u eenvoudig op de F8-toets en selecteert u opstarten in veilige modus. Maar Windows 10 starten in de veilige modus is een beetje anders. Hier bespreken we in dit bericht “Opstarten in veilige modus in Windows 10 en 8.1” computers.

Windows heeft verschillende manieren om toegang te krijgen tot de veilige modus. Op Windows 7 kunt u tijdens het opstartproces op de F8-toets drukken om het scherm Geavanceerde opties te openen. En gebruik hier de pijltoetsen omhoog en omlaag om toegang te krijgen tot de veilige modus, veilige modus met netwerk of veilige modus met opdrachtprompt.

Maar in Windows 10 en 8.1 werd de opstartprocedure sneller dan ooit tevoren, dus deze F8-optie werkt niet. maar op een andere manier kunt u toegang krijgen tot de veilige modus op Windows 10.

Kunnen we F8 weer aan het werk krijgen op Windows 10?

Met standaard de nieuwste Windows 10 en 8.1 is de F8-opstartmenufunctie uitgeschakeld, maar het goede nieuws is dat we het f8-opstartmenu in de veilige modus kunnen inschakelen met de opdracht Boot Configuration Data (BCD) Edit.

Hoe het f8-opstartmenu in de veilige modus in Windows 10 in te schakelen?

Zoek in het menu Start naar cmd, klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en selecteer uitvoeren als beheerder. Typ in het opdrachtpromptvenster bcdedit /set https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com /https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https ://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/https:/ /windows101tricks.com/https://windows101tricks.com/{default} bootmenubeleid legacy en druk op de enter-toets om het f8-opstartmenu in de veilige modus in Windows 10 in te schakelen. Als u klaar bent, start u uw pc opnieuw op en voordat het opstartmenu verschijnt, drukt u op F8 om toegang te krijgen tot het menu Opstartopties Gebruik vervolgens de pijltoetsen omhoog en omlaag om Windows in de veilige modus te starten.

Start Windows 10 in de veilige modus vanuit Instellingen

Als u zich al aanmeldt op de Windows 10-computer, kunt u Windows 10 in de veilige modus starten vanuit de geavanceerde opstarttool en elk probleem diagnosticeren.

U krijgt toegang tot de geavanceerde opstarttool door de onderstaande stappen te volgen.

Instellingen gebruiken:

Druk op de Windows-toets + I om de app Instellingen te openen, klik op update en beveilig de Windows-update, kies Herstel optie in het linkerdeelvenster, klik vervolgens op Nu opnieuw opstarten onder Geavanceerde opstart om Windows RE . in te voeren

Vanuit het startmenu

U kunt ook de Shift-toets op het toetsenbord ingedrukt houden en tegelijkertijd op het menu Start op Windows 10 klikken. Klik vervolgens op het pictogram Power in het menu Start en kies Opnieuw opstarten. Hierdoor wordt het geavanceerde opstartscherm geopend.

Vanaf hier wordt deze keer een optiescherm geladen. Selecteer ‘Problemen oplossen’ > ‘Geavanceerde opties’ > ‘Opstartinstellingen’ > ‘Opnieuw opstarten’.

En ten slotte moet u op F4, F5 of F6 drukken om een ​​gewenste optie voor de veilige modus te kiezen om Windows 10 tijdens het opstarten in de veilige modus te starten.

Start in Veilige modus wanneer Windows niet normaal opstart

Als Windows 10 vanwege een probleem of na installatie van een incompatibel stuurprogramma of software van derden niet normaal start, kunt u de onderstaande stappen volgen om in de veilige modus op te starten en het probleem op te lossen.

Automatische reparatie gebruiken

Kortom, wanneer de Windows 10-computer 3 keer niet normaal start, gaat deze automatisch naar het venster Automatisch herstellen en probeert het probleem zelf op te lossen.

Als de automatische reparatie uw pc-problemen met Windows 10 niet kan oplossen, klikt u op Geavanceerde opties.

En klik vanaf hier op Problemen oplossen -> Geavanceerde opties -> Opstartinstellingen -> Opnieuw opstarten.

Druk ten slotte op F4 om Windows 10 op te starten in de veilige modus, of druk op F5 om te starten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Installatiemedia gebruiken

U kunt ook Windows 10-installatiemedia gebruiken om uw pc op te starten,

Sla het eerste scherm over waarin u wordt gevraagd de indeling voor het toetsenbord te kiezen. Klik in het volgende scherm op Uw computer herstellen

Selecteer hier ‘Problemen oplossen’ > ‘Geavanceerde opties’ > ‘Opstartinstellingen’ > ‘Opnieuw opstarten’. en druk op F4, F5 of F6 om de gewenste optie voor de veilige modus te kiezen.

Start Windows 10 in de veilige modus met behulp van de systeemconfiguratietool

U kunt ook de systeemconfiguratietool gebruiken om Windows 10 in de veilige modus te starten door de onderstaande stappen te volgen.

Druk op Windows-toets + R, typ msconfig en klik op ok, hierdoor wordt het paneel Systeemconfiguratie geopend. Ga naar het opstarttabblad en vink de Veilige opstart onder Boot-opties aan (zie onderstaande afbeelding)

Hier krijg je vier keuzerondjes

De Minimaal optie Start Veilige modus met het absoluut minimale aantal stuurprogramma’s en services en met de standaard Windows GUI (Graphical User Interface).Alternatieve Shell Start Veilige modus met een opdrachtprompt, zonder de Windows GUI. Vereist kennis van geavanceerde tekstcommando’s, evenals het navigeren door het besturingssysteem zonder muis.Active Directory-reparatie Start de veilige modus met toegang tot machinespecifieke informatie, zoals hardwaremodellen. Als we zonder succes nieuwe hardware installeren, waardoor de Active Directory beschadigd raakt, kan de Veilige modus worden gebruikt om de systeemstabiliteit te herstellen door beschadigde gegevens te herstellen of nieuwe gegevens aan de map toe te voegen. Netwerk Start Veilige modus met de benodigde services en stuurprogramma’s voor netwerken, met de standaard Windows GUI.

Laten we de optie Minimal selecteren en op Toepassen en OK klikken. Systeemconfiguratie zal nu vragen of u uw systeem opnieuw wilt opstarten. Als u Opnieuw opstarten selecteert, wordt het herstartproces onmiddellijk gestart, dus zorg ervoor dat u alle actieve documenten of projecten opslaat.

Hoe kom ik uit de veilige modus van Windows

Als u Windows 10 in de veilige modus hebt gestart met F8 of via geavanceerde opstartopties, zal dit slechts één keer uw computer opstarten in de veilige modus, zodra u uw pc opnieuw opstart, zal dit Windows normaal opstarten. Maar als u Windows 10 in de veilige modus hebt gestart met behulp van de systeemconfiguratietool, wordt uw pc elke keer in de veilige modus gestart. En u moet de veilige optiemodus onder het hulpprogramma Systeemconfiguratie uitschakelen om de veilige modus van Windows te verlaten. Laten we eens kijken hoe het moet.

druk op Win + Rtyp msconfigen druk op Binnenkomen.Dit opent Systeemconfiguratie. Selecteer het tabblad Opstarten. Als de optie Veilig opstarten is aangevinkt, schakelt u deze uit. Start vervolgens opnieuw op.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like