Hoe u onbewerkte bestanden van een SD-kaart op Mac kunt herstellen

SD-kaarten worden veel meer in het veld gebruikt dan de meeste andere opslagapparaten, waardoor ze vatbaarder zijn voor beschadiging, corruptie en gegevensverlies. In het bijzonder gaan RAW-bestanden vaak verloren wanneer cameragebruikers bestanden overzetten of back-uppen en er iets misgaat. Het overkomt iedereen minstens één keer.

Dit artikel is een duidelijke en gemakkelijk te volgen handleiding voor het herstellen van onbewerkte bestanden van een SD-kaart op Mac. We demonstreren het herstel van onbewerkte bestanden van begin tot eind (met schermafbeeldingen) met een onbewerkte foto gemaakt met een Canon EOS 700D. Lees verder.

Wat is een RAW-foto?

Een RAW-foto is een niet-gecomprimeerd en onbewerkt afbeeldingsbestand dat vaak wordt gebruikt door DSLR’s en andere hoogwaardige camera’s. Elke fabrikant gebruikt zijn eigen RAW-cameraformaat (bijvoorbeeld CR2 voor Canon-camera’s). Fotografen slaan foto’s op in RAW-formaat om zoveel mogelijk details te behouden.

Als het tijd is om deze afbeeldingsbestanden te verwerken en te delen, worden ze vaak geconverteerd naar JPEG- of PNG-indelingen, die kleiner zijn en universeel compatibel zijn (en kunnen worden bekeken op smartphones, computers, apps, enz.).

Veelvoorkomende redenen waarom RAW-bestanden worden verwijderd

Er zijn slechts 4 veelvoorkomende redenen waarom onbewerkte bestanden worden verwijderd – voor 3 daarvan is doe-het-zelf onbewerkte gegevensherstel mogelijk. Bekijk de onderstaande opsommingstekens om te controleren of u door moet gaan met het zelf herstellen van de onbewerkte bestanden of overweeg om een ​​professional te bellen:

Per ongeluk verwijderen. Als je per ongeluk je RAW-bestanden hebt verwijderd, betekent dit dat je er geen toegang toe hebt via de Finder. Die gegevens staan ​​echter nog steeds op de schijf – u hebt alleen een speciale tool nodig die ze kan extraheren en herstellen. Opmaak. Net als per ongeluk verwijderde gegevens, bestaan ​​RAW-bestanden die verloren zijn gegaan door formatteren nog steeds op de schijf en blijven daar totdat ze worden overschreven. Corruptie. Corruptie wordt vaak gevolgd door gegevensverlies. Het kan worden veroorzaakt door virusinfecties, softwareproblemen en onderbrekingen tijdens lees- en schrijfprocessen, bijvoorbeeld een plotselinge stroomstoring. Lichamelijke schade. SD-kaarten kunnen beschadigd raken door hitte, water en breuk, waardoor ze vaak onleesbaar worden. Stuur in dit geval uw geheugenkaart naar een gegevensherstelcentrum, dat beter is toegerust om uw gegevens te herstellen zonder verdere schade aan te richten.

Hoe RAW-bestanden te herstellen met software voor gegevensherstel

Zoals we in de laatste sectie kort hebben besproken, blijven gegevens die worden verwijderd nog steeds op de schijf van het opslagapparaat staan. Het is gewoon ontoegankelijk via Finder. We kunnen echter software voor gegevensherstel gebruiken om die gegevens te extraheren en te herstellen met behulp van een eenvoudige interface.

Voor dit artikel gebruiken we Disk Drill – een app die we hier bij Magcasm honderden keren hebben gebruikt voor computers, harde schijven, smartphones en meer. Disk Drill is geweldig als software voor het herstellen van onbewerkte gegevens, omdat je de meeste onbewerkte bestanden in de app kunt bekijken. Het is ook supergemakkelijk te gebruiken, dus je kunt eenvoudig de onderstaande stappen volgen.

Tip: Als je SD-kaart beschadigd is, gebruik dan de Byte-to-byte back-upfunctie van Disk Drill om een ​​afbeelding van je kaart te maken en in plaats daarvan te scannen. Dit is een cruciale stap om een ​​beschadigde SD-kaart te herstellen, omdat het verdere schade voorkomt die het gegevensherstelproces zou kunnen saboteren.

Stap 1. Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2. Start Disk Drill (Finder > Toepassingen > Disk Drill).
DISk Drill-pictogram in de map Finder-toepassingen

Stap 3. Selecteer in het hoofdvenster uw SD-kaart (deze kan verschijnen als “Generic Storage Device” als u een USB-kaartlezer gebruikt). Klik vervolgens op ‘Zoeken naar verloren gegevens’.
Disk Drill schijf selectie scherm

Stap 4. Wacht tot Disk Drill de scan voltooit. Klik vervolgens op ‘Gevonden items bekijken’.
Scannen van Disk Drill voortgang

Stap 5. In dit venster zal Disk Drill alle gevonden bestanden tonen. U kunt de zoekbalk en de zijbalk van het bestandstype gebruiken om de resultaten te filteren. Laten we proberen de lijst te filteren om alleen Canon RAW-bestanden weer te geven:
Disk Drill zoekbalk en bestandstype zijbalk

Stap 6. In sommige gevallen kan software voor gegevensherstel de exacte bestandsnamen niet ophalen. Om te controleren of u de juiste bestanden hebt, plaatst u de muisaanwijzer naast de bestandsnamen en klikt u op de oogknop die verschijnt.
Disk Drill onbewerkte Canon foto preview

Stap 7. Vink de vakjes aan naast de bestanden die u wilt herstellen en klik vervolgens op “Herstellen”.
Disk Drill bestand selectie kolom

Stap 8. Kies een locatie op je computer voor Disk Drill om als doelmap te gebruiken. Sla het niet op de SD-kaart op. Klik vervolgens op “OK”.
Dialoogvenster Disk Drill opslaan bestand

Disk Drill Basic voor Mac biedt niet: free data herstel. U kunt echter zoveel bestanden bekijken als u wilt, om er zeker van te zijn dat uw bestanden niet zijn overschreven. Free raw-software voor bestandsherstel bestaat, maar ze hebben allemaal hun eigen beperkingen (we hebben ze allemaal geprobeerd) – uw kilometerstand kan variëren.

FAQ

Om RAW-foto’s op Mac te bekijken, dubbelklikt u op het bestand of geeft u het weer in de voorbeeldzijbalk van de Finder. macOS kan RAW-foto’s native bekijken.

In fotografie beschrijft RAW beeldbestanden die niet zijn gecomprimeerd of op andere manieren zijn verwerkt. Fotografen slaan foto’s op deze manier op om zoveel mogelijk details te behouden. Camerafabrikanten gebruiken hun eigen RAW-indelingen – Canon gebruikt bijvoorbeeld meestal CR2 terwijl Nikon NEF gebruikt.

Gebruik de exportfunctie van Preview om RAW-foto’s naar JPEG te converteren. Open de afbeelding met Voorbeeld, klik vervolgens op Bestand > Exporteren en kies JPEG als uitvoerformaat.

0 Shares:
You May Also Like