Hoe u gemakkelijk verloren partities op een Mac kunt herstellen: 2 methoden

Het is altijd vervelend om een ​​belangrijk bestand te verliezen, maar het verliezen van een volledige partitie en alles wat erop is opgeslagen, kan een traumatiserende gebeurtenis zijn, vooral als je niet bekend bent met Mac-partitieherstel. Als dat bekend klinkt, moet je dit artikel lezen omdat het alles uitlegt wat je moet weten om een ​​verwijderde partitie op een Mac te herstellen.

Apple schijfpartitietypes uitgelegd

Een partitie is een logische regio op een opslagapparaat dat in macOS wordt weergegeven als een afzonderlijk opslaggebied, hiërarchisch gestructureerd onder het bijbehorende opslagapparaat. Partities zijn vooral handig bij het werken met grote harde schijven, omdat ze het mogelijk maken om de schijf in meerdere kleinere eenheden te segmenteren, die vervolgens voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.
Typen schijfpartities van Apple
Om de in dit artikel beschreven methoden voor gegevensherstel van Mac-partities te begrijpen, moet u de verschillen kennen tussen verschillende typen Apple-schijfpartities, ook wel bestandssystemen genoemd. Net als andere besturingssystemen ondersteunt macOS meerdere partitietypen:

Apple-bestandssysteem (APFS): alle Macs met macOS 10.13 of hoger gebruiken APFS als hun standaardbestandssysteem. Dit bestandssysteem is volledig geoptimaliseerd voor moderne flash- en solid-state opslagapparaten en biedt robuuste codering, snapshots, snelle grootte van mappen en vele andere handige functies die je van een modern bestandssysteem mag verwachten. Er zijn subtypes van APFS: gewone APFS, versleutelde APFS, hoofdlettergevoelige APFS en versleutelde en hoofdlettergevoelige APFS. Mac OS Uitgebreid (HFS+): HFS+ was het standaardbestandssysteem in macOS 10.12 en eerder. Dit journaling-bestandssysteem (een bestandssysteem dat wijzigingen bijhoudt zodat het beter kan herstellen in het geval van een systeemcrash) mist een aantal belangrijke functies die tegenwoordig van moderne bestandssystemen worden verwacht. Hoewel het nog steeds beschikbaar is in moderne versies van macOS, raadt Apple zijn gebruikers af om hun opslagapparaten ermee te formatteren. MS-DOS (FAT) en exFAT: deze twee bestandssystemen zijn ontwikkeld door Microsoft en macOS ondersteunt ze om compatibiliteit te bieden met externe opslagapparaten die in Windows zijn geformatteerd. De eerste is een heel eenvoudig bestandssysteem dat geen bestanden ondersteunt die groter zijn dan 4 GB, terwijl de laatste de nieuwste incarnatie van FAT is en optimalisatie biedt voor op flash gebaseerde opslagapparaten en ondersteuning voor grote bestandsgroottes.

Ongeacht welke van de hierboven beschreven partitietypes u kiest, de informatie daarover wordt altijd opgeslagen in een speciale subset van een opslagapparaat, genaamd partitie tabel. Zonder dit zou uw besturingssysteem niet kunnen zien waar de ene partitie begint en de andere begint, en zou u geen toegang hebben tot uw bestanden.

Wat vaak gebeurt, is dat de partitietabel beschadigd of beschadigd raakt, maar de eigenlijke partities blijven volledig bestand.

In dergelijke gevallen is het meestal mogelijk om de verloren partities en alle gegevens die erop zijn opgeslagen te herstellen. Wanneer volledig partitieherstel niet mogelijk is, is het toch de moeite waard om te proberen om in ieder geval de belangrijkste bestanden te herstellen, wat kan worden gedaan met zowel betaalde als free partitie herstel software-oplossingen voor Mac.

Methode 1: Herstel specifieke bestanden van een Mac-partitie

De eerste methode die we willen bekijken, kan u helpen specifieke bestanden te herstellen van een Mac-partitie die niet langer toegankelijk is of niet meer correct werkt. Gebruik deze methode als er slechts een paar waardevolle bestanden zijn die u van de partitie wilt terughalen.

Om specifieke bestanden van een Mac-partitie te herstellen, hebt u software voor gegevensherstel van derden nodig. Disk Drill is een goede keuze omdat het alle typen schijfpartities van Apple ondersteunt en honderden bestandsindelingen herkent. Het heeft ook een eenvoudige gebruikersinterface waarmee zelfs beginners zonder problemen kunnen navigeren.

Stap 1. Downloaden en Installeer Disk Drill.

Disk Drill 4 voor Mac installeren

Om te beginnen, moet je Disk Drill downloaden en op je Mac installeren. We raden u aan het op een ander opslagapparaat te installeren dan het apparaat waarop de partitie die u wilt herstellen zich bevindt.

Stap 2. Start Disk Drill en scan je opslagapparaat.

Scan uw opslagapparaat

Vervolgens moet je Disk Drill starten en op de knop Herstellen klikken naast het opslagapparaat waarop de partitie die je wilt herstellen zich bevindt. Als u de partitie kunt zien die wordt vermeld in het gedeelte Logische volumes, kunt u deze rechtstreeks scannen om tijd te besparen, maar het scannen van het hele opslagapparaat werkt net zo goed.

Stap 3. Selecteer uw bestanden en herstel ze.

Selecteer en herstel bestanden

Ga ten slotte door de herstelbare bestanden en selecteer de bestanden die u wilt herstellen. U kunt een voorbeeld van herstelbare bestanden bekijken door op het kleine oogpictogram ernaast te klikken, en u kunt ook de scanresultaten filteren, wat handig kan zijn als u op zoek bent naar een specifiek type bestanden, zoals video’s of documenten. Nadat u uw bestanden hebt geselecteerd, klikt u op de knop Herstellen en geeft u de herstelmap op.

Methode 2: Voer volledig partitieherstel uit op een Mac

Als het gaat om het herstellen van volledige partities op een Mac, zou het moeilijk zijn om een ​​betere oplossing te vinden dan: Testschijf. Deze free partitieherstelsoftware kan partitietabellen repareren, opstartsectoren herstellen en veel doen om verloren partities te herstellen en/of niet-opstartende schijven weer opstartbaar te maken.

Helaas heeft TestDisk geen grafische gebruikersinterface, dus het is niet bepaald gemakkelijk te gebruiken. Maar als u onze instructies opvolgt, hoeft u nergens bang voor te zijn.

Stap 1. Installeer TestDisk met Homebrew.

Installeer TestDisk met Homebrew

De gemakkelijkste manier om TestDisk op een Mac te installeren, is waarschijnlijk met: thuisbrouwseleen free en open-source softwarepakketbeheersysteem dat de installatie van software op macOS vereenvoudigt. Installeer eerst Homebrew door de volgende opdracht in Terminal te plakken:

/bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install.sh)"

Open vervolgens Terminal en typ brew install testdisk en druk op Return om TestDisk te installeren.

Stap 2. Start TestDisk en zoek naar verloren partities.

Zoeken naar verloren partities in TestDisk

Om TestDisk te starten, typt u “sudo testdisk” in Terminal en drukt u op Return om TestDisk als root te starten. Eenmaal uitgevoerd, zal TestDisk u vragen om te kiezen of u een logbestand wilt maken. We raden u aan op Return te drukken om een ​​nieuw logbestand aan te maken. Selecteer vervolgens het station dat u wilt scannen en specificeer het partitietabeltype. TestDisk zal automatisch de juiste optie voorstellen, dus voel free om gewoon op Return te drukken. Kies op de volgende pagina om de huidige partitiestructuur te analyseren en zoek naar verloren partities. Druk ten slotte op Return om Snel zoeken te starten.

Stap 3. Herstel uw partitie.

Herstel uw verloren partitie

Zodra Quick Scan is voltooid, toont TestDisk alle herstelbare partities. Controleer of de partitie die u wilt herstellen er tussen staat en druk op Return om door te gaan. Als de partitie die u wilt herstellen is gevonden, kunt u de optie Schrijven kiezen om de partitiestructuur op te slaan. Als het niet is gevonden, markeert u het menu Deeper Search en drukt u op Enter om door te gaan met een uitgebreidere scan. U krijgt dan een andere lijst met herstelbare partities te zien en de optie om hun kenmerken te wijzigen van verwijderd naar Logisch, Primair of Opstartbaar (hier is een uitleg van wat dat betekent).

Is het mogelijk om partities op een Mac te repareren?

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om partities op een Mac te repareren om ze weer toegankelijk te maken. Om dit te doen, heb je geen software van derden nodig, omdat de Schijfhulpprogramma-app van Apple de klus klaart.

Een partitie herstellen met Schijfhulpprogramma:

Stap 1. Ga naar Finder > Toepassing > Hulpprogramma’s en start Schijfhulpprogramma. Als u dezelfde partitie wilt herstellen waarop uw besturingssysteem is geïnstalleerd, moet u: opstarten in macOS Herstelmodus en start Schijfhulpprogramma vanaf daar.

Schijfhulpprogramma starten

Stap 2. Selecteer de partitie die u wilt repareren uit de lijst aan de linkerkant en klik op de knop EHBO.

Selecteer de partitie die u wilt repareren

Stap 3. Bevestig dat u wilt dat EHBO de partitie op fouten controleert. Als het problemen detecteert, zal het automatisch proberen deze te repareren.

Controleer de partitie op fouten

U kunt ook Schijfhulpprogramma gebruiken vanuit Terminal:

Stap 1. Ga naar Finder > Toepassing > Hulpprogramma’s en start Terminal. Start opnieuw op in macOS Recovery-modus en start Terminal vanaf daar als u dezelfde partitie wilt repareren waarop uw besturingssysteem is geïnstalleerd.

Start de Terminal

Stap 2. Typ “diskutil list” om alle beschikbare partities weer te geven en druk op Return. Onthoud de identifier van de partitie die u wilt repareren.

Zoek de partitie met diskutil-lijst

Stap 3. Typ “diskutil confirmVolume ID” en druk op Return. Zorg ervoor dat u het woord ID vervangt door de identifier uit de vorige stap.

diskutil verifiërenVolume-ID

Stap 4. Als diskutil vaststelt dat uw partitie gerepareerd moet worden, typt u “diskutil repairVolume ID” en drukt u op Return.

Hoe partitieverlies op de harde schijf te voorkomen?

Nu we de vraag “hoe herstel ik een mac-partitie” hebben beantwoord, is het tijd om te praten over het voorkomen van partitieverlies, omdat het altijd uw doel moet zijn om gegevensverlies te voorkomen. Hier zijn vijf manieren om te voorkomen dat uw partities verdwijnen.

Maak een back-up van uw gegevens

Alleen back-ups kunnen verlies van partities op de harde schijf voorkomen in het geval van een natuurramp, fysieke schade of diefstal. Dat gezegd hebbende, niet alle back-ups zijn gelijk gemaakt, en het is belangrijk dat u een betrouwbare back-upstrategie implementeert, zoals de 3-2-1 methode.

Volgens de 3-2-1-methode moet u:

3 kopieën van uw gegevens hebben (uw productiegegevens en 2 reservekopieën) de reservekopieën op twee verschillende media opslaan (zoals schijf en tape) en een van de twee reservekopieën off-site bewaren voor noodherstel

In de praktijk kan dit een wekelijkse byte-naar-byte back-up van uw gehele harde schijf betekenen in combinatie met een realtime cloudback-upservice zoals iCloud, OneDrive, Google Drive of Dropbox.

Antivirussoftware gebruiken

Het is waar dat Mac-gebruikers zich niet zo veel zorgen hoeven te maken over virussen en andere malware als Windows-gebruikers, maar af en toe verschijnt er een nieuwe gevaarlijke soort Mac-specifieke malware, zoals de recent ontdekte malware genaamd EvilQuestdat de mogelijkheden van ransomware en spyware combineert in één pakket.

Om uw partities en de daarop opgeslagen gegevens te beschermen tegen EvilQuest en andere Mac-malware, moet u een betrouwbare antivirussoftwareoplossing gebruiken die de nieuwste cyberbedreigingen in realtime kan detecteren en elimineren. Een geweldige optie is Malwarebytesen Dit artikel somt vele anderen op.

Wees voorzichtig tijdens het partitioneren

Er kan veel mis gaan tijdens het partitioneren, vooral als je ervaring ermee beperkt is. Om partitieverlies te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u weet wat u doet en altijd alles dubbel controleert voordat u doorgaat en uw schijf partitioneert.

Raadpleeg bij twijfel online tutorials over partitionering of vraag meer ervaren gebruikers om hulp op sites zoals Stapeluitwisseling en Reddit.

Vermijd multi-booting

Multi-booting is het proces waarbij twee of meer besturingssystemen op een enkele computer worden geïnstalleerd om tijdens het opstarten tussen beide te kunnen schakelen. Mac-gebruikers gebruiken vaak multi-booting om macOS en Linux op één machine te installeren, omdat Bootcamp kan alleen Windows installeren.

Het probleem met multi-booting is dat Apple het officieel niet ondersteunt, dus dingen kunnen gemakkelijk op een catastrofale manier misgaan, wat vaak leidt tot volledig verlies van partities. Overweeg om in plaats van multi-booting Linux in een virtuele machine te installeren met behulp van VMware of VirtualBox.

Bewaar uw gegevens apart van het besturingssysteem

Het is een goede gewoonte om gegevens apart van het besturingssysteem op te slaan, op een andere partitie of, beter nog, op een ander opslagapparaat. Dit verkleint de kans op gegevensverlies aanzienlijk wanneer er iets misgaat met uw besturingssysteem, zoals een slechte update of malware-infectie.

0 Shares:
You May Also Like