Hoe u een app-marketingplan van wereldklasse kunt maken voor 2022

Wat maakt je succesvoller in de wereld van mobiele apps?

a) Een geweldige app die enorme waarde toevoegt aan het leven van mensen

b) Een marketingplan van wereldklasse

Als je “A” () hebt gekozen, heb je het mis.

Het maakt niet uit wat u verkoopt of wat u te bieden heeft, als uw marketinginspanningen niet op peil zijn.

En hier is een klein verhaal om het te bewijzen…

We hebben allemaal tandpasta nodig. Wij gebruiken tandpasta elke dag. Je zou zelfs zo ver kunnen gaan als te zeggen dat tandpasta een .

Maar het werd pas een noodzaak toen een marketeer met de naam Claude C. Hopkins de taak kreeg een nieuwe creatie te verkopen – een muntachtige, schuimige pasta – genaamd Pepsodent.

Dankzij de advertentiecampagnes van Hopkins in de vroege jaren 1900 werd tandenpoetsen een dagelijkse gewoonte. Drie weken na de eerste Pepsodent-advertentie explodeerde de vraag naar het product zo sterk dat het bedrijf de bestellingen niet bij kon houden.

Binnen tien jaar was Pepsodent een van de bestverkochte producten over de hele wereld – en nu wordt tweemaal daags poetsen natuurlijk als zeer “de norm” beschouwd.

Dus, met het belang en de kracht van marketing in gedachten, laten we je zien hoe je een app-marketingplan van wereldklasse voor 2022 kunt maken.

1. Belichaam uw gebruikers

Allereerst, u kunt niet verkopen aan uw gebruikers tenzij u hen – van binnen en van buiten. Niet alleen wie ze zijn, maar ook wat ze leuk vinden, wat ze haten en hoe ze hun tijd graag doorbrengen.

Om meer te weten te komen over uw ideale gebruikers, kunt u online enquêtes houden die gericht zijn op consumentengedrag.

Tools zoals SurveyMonkey kunnen u toegang geven tot een groep respondenten met verschillende achtergronden die u zullen helpen meer te weten te komen over uw ideale gebruikers.

Het is gratis om te proberen en binnen enkele seconden (met behulp van hun ‘bouw het voor mij’-sjabloon) kunt u een enquête uitrollen naar uw doelmarkt:

Er zijn echter kosten verbonden aan het verzamelen van gerichte reacties, beginnend bij £ 0,99 per reactie.

Naast het verzamelen van deze gegevens uit de echte wereld, kunt u ook werken aan het maken van fictieve gebruikerspersonages. Dit zijn karakters die uw ideale klant vertegenwoordigen en u helpen om ze beter te begrijpen als het gaat om de marketing van uw app.

Hoe meer ‘uitgebreid’ u deze koperspersona’s kunt maken, hoe beter. We hebben een gratis eBook over dit onderwerp gemaakt dat ook een sjabloon bevat om u op weg te helpen: Creëer buyer persona’s die werken!

Zodra u alles te weten bent gekomen over uw ideale gebruikers, is het tijd om die informatie te gebruiken om marketingmateriaal van wereldklasse voor uw app te maken.

Laten we eens kijken naar deze video voor de app, Duolingo:

Duolingo is een interessante app om te bestuderen als het gaat om marketing voor ideale gebruikers omdat ze een gevarieerde doelmarkt hebben – zoals weergegeven in de video.

We zien 3 heel verschillende karakters, allemaal in verschillende situaties – waardoor kijkers meer kansen krijgen om iemand te vinden met wie ze zich identificeren.

Daarnaast is de boodschap van de video gericht op “meer uit je dag halen”. Alle personages hebben een slechte ervaring – van het laten vallen van de boodschappen, tot het per ongeluk afscheren van de helft van hun snor, tot… opgegeten worden door een vis – maar de Duolingo-vogel komt opdagen om hulp te bieden, samen met de voice-over die zegt “”

Dit type formulering is precies wat resoneert met het type persoon dat Duolingo waarschijnlijk zal downloaden, iemand die elke dag tijd wil besteden aan het verbeteren van zichzelf door een extra taal te leren.

We kunnen ook leren van de branding in deze video. Het is belangrijk dat uw branding ook uw gebruikers aanspreekt – bedenk welk type kleuren en afbeeldingen ze zouden willen.

Duolingo’s stijl is erg kleurrijk en schattig, wat best goed werkt voor hun markt van gamified talen leren. En onderscheidt hen van hun meer rechttoe rechtaan concurrent, Rosetta Stone.

2. Bouw een online aanwezigheid op

Nadat u alles over uw doelgebruikers heeft geleerd, is de volgende stap om ze online te vinden. Om ervoor te zorgen dat mensen uw app kunnen vinden, moet u overal online aanwezig zijn, niet alleen in de app store.

Natuurlijk is je aanwezigheid in de Apple app store en Google Play nog steeds erg belangrijk! En u moet uw vermelding zoveel mogelijk optimaliseren om deze beter zichtbaar te maken voor uw ideale gebruikers.

App store-optimalisatie lijkt erg op zoekmachine-optimalisatie. U moet uw titel en beschrijving optimaliseren met trefwoorden en afbeeldingen van hoge kwaliteit uploaden. Een App Preview-video kan uw vermelding in de app-winkel ook echt een boost geven.

Dus, waar moet je anders online verschijnen?

Nou… overal. Denk na over waar uw klanten zullen zijn – bijvoorbeeld op sociale media – en begin daar uw aanwezigheid op te bouwen.

Volgens ons onderzoek op sociale media, 89% van de gebruikers van mobiele apps gebruikt apps voor sociale media.

Maar dit is niet de plek voor uw gebruikers, dit is de plek om sociaal met ze te zijn. Plaats interessante feiten, grappige video’s en interesseer je voor actuele gebeurtenissen. Hier is een recent voorbeeld van Duolingo’s Instagram-pagina:

Probeer ook contact te houden met gebruikers via e-mailmarketing. E-mailmarketing is een geweldig hulpmiddel om gebruikers aan te moedigen om te upgraden of meer tijd te besteden aan het gebruik van uw app:

Volgens een recente studie van Hubspot, 78% van de marketeers heeft de afgelopen 12 maanden een toename gezien in e-mailbetrokkenheid.

3. Gebruik video

Consumenten vragen nu om meer videocontent. Volgens ons onderzoek naar de staat van videomarketing, 86% van de mensen zou graag meer video van merken willen zien.

Naast dat, 74% van de mensen zegt overtuigd te zijn om een ​​stuk software of app te kopen of te downloaden door een video te bekijken.

De kracht van deze marketingtool valt dus niet te ontkennen. Laten we bij Duolingo als ons voorbeeld eens kijken naar enkele video’s die ze hebben gebruikt om hun app op de markt te brengen:

Een korte advertentie van 30 seconden of minder is een voor marketingsucces. Ze kunnen worden gebruikt op YouTube – of waar dan ook online – als onderdeel van een PPC-campagne, en ze zijn ook geweldig om de aandacht te trekken op sociale media.

Over sociale media gesproken, leuke video’s zoals deze kunnen een lange weg gaan:

Zoals eerder vermeld, zijn sociale media niet de ideale plek om te verkopen. Het is een plek om te pronken met uw merkpersoonlijkheid en een diepere band op te bouwen met huidige en potentiële gebruikers.

Deze 1 april-video was een geweldige manier voor Duolingo om dat te doen. De schattige mascotte van Duolingo is het doelwit geweest van veel internetmemes en dit was een manier voor het bedrijf om mee te doen en mensen aan het praten te krijgen over hun app.

Een andere manier om video te gebruiken, is door getuigenissen of casestudies van gebruikers te maken, zoals deze:

Een diepgaande blik op hoe uw app succesvol is geweest voor een van uw huidige gebruikers, is een geweldige manier om potentiële klanten voor zich te winnen die moeite hebben om te beslissen of ze u willen verkiezen boven een concurrent.

4. Leer van uw concurrenten

Als je ooit een internetspeurder wilde worden, dan is dit je kans. Het kan erg handig zijn om alles te weten te komen over uw concurrenten als het gaat om het opstellen van het marketingplan voor uw app.

Een goede plek om te beginnen is door de apps in uw categorie van de app store te downloaden. Voor Duolingo zouden Rosetta Stone en Babbel hun naaste concurrenten zijn.

Door de apps te downloaden en te gebruiken, kunt u erachter komen hoe ze zijn. Wat doen ze goed en wat niet.

Het helpt ook om gebruikersrecensies te lezen, zowel in de app store als elders.

Als er een algemene klacht is die gebruikers hebben over een van uw concurrenten en dit is iets dat uw app erg goed doet, kunt u van deze functie misschien een uniek verkoopargument maken dat u vaak in uw marketingmateriaal vermeldt.

5. Verdien geld met je app

Misschien herinner je je een app die een paar jaar geleden populair was, Vine genaamd. Vine was enorm in 2013 en mensen vonden het geweldig om de app voor het delen van video’s te gebruiken om videoclips van 6 seconden op te nemen en te bekijken.

Maar nu is Vine voor altijd gedoemd tot de grote app store in de lucht.

Er is nooit geld mee verdiend en tegen de tijd dat de oprichters begonnen na te denken over het genereren van inkomsten, was het te laat. Er waren nieuwere, meer populaire apps op het toneel.

Dit verhaal over een app die stierf vanwege een gebrek aan cashflow komt maar al te vaak voor, dus het is belangrijk om een ​​manier te bedenken om inkomsten te genereren met uw app.

Gelukkig zijn er een aantal verschillende manieren om dit te doen. Als je wilt dat je app helemaal gratis is, dan kijk je naar advertenties als een manier om geld te verdienen met je app.

Veel apps zijn gratis, maar vereisen dat gebruikers af en toe advertenties doornemen. De gratis versie van Duolingo is een voorbeeld van een app die dit doet:

Duolingo heeft echter ook een premium-versie – gebruikers kunnen betalen om advertenties te verwijderen en een aantal andere voordelen te ontvangen – wat een ander populair model is om inkomsten te genereren met een app.

Het creëren van een freemium-service als deze is een geweldige manier om uw gebruikersbestand op te bouwen en tegelijkertijd te focussen op het genereren van inkomsten en groei.

Momenteel, slechts 1,75% van de gebruikers van Duolingo betaalt voor de premiumversiemaar omdat hun gebruikersbestand zo groot is, resulteerde dit vorig jaar in een omzet van $ 36 miljoen.

6. Focus op onboarding

Marketing is de beste manier om de aandacht te trekken en nieuwe gebruikers naar uw app te trekken, maar als ze daar zijn, ziet u de waarde ervan in. Anders blijven ze niet hangen.

Alle nieuwe gebruikers van uw app moeten worden begroet met een grondig en boeiend onboardingproces dat hen niet alleen helpt te begrijpen hoe ze de app moeten gebruiken, maar ook hoe ze er het meeste uit kunnen halen.

Wanneer nieuwe gebruikers Duolingo downloaden, worden ze begroet met deze korte maar fijne introductiestroom:

De app stelt gebruikers enkele vragen die hen zullen helpen een persoonlijke ervaring te creëren. Er worden geen onnodige vragen gesteld, zoals een eindeloze lijst met persoonlijke gegevens. In feite zijn gebruikers niet verplicht om persoonlijke informatie te overhandigen totdat ze er klaar voor zijn. Ze kunnen eenvoudig op ‘Niet nu’ klikken:

Het is belangrijk om rekening te houden met de gebruikerservaring bij het maken van een onboarding-stroom. Bedenk wat uw gebruikers moeten weten over de app, en nu wat u over hen moet weten.

Volgens onze onboarding-enquête voor klanten, 86% van de mensen zegt dat ze eerder loyaal zullen blijven aan een bedrijf dat investeert in onboarding-inhoud die hen verwelkomt en opleidt.

7. Focus op retentie

Als u vooruitdenkt wanneer u uw app voor de wereld heeft gelanceerd en massaal gebruikers heeft aangetrokken dankzij uw marketingplan van wereldklasse, zal retentie belangrijk zijn.

Om ervoor te zorgen dat uw app relevant blijft () heeft u mensen nodig die deze op een consistente basis blijven gebruiken.

Pushmeldingen kunnen helpen om gebruikers aan te moedigen regelmatig terug te komen naar uw app, en ze zijn niet zo vervelend als u misschien denkt!

Het lijkt erop dat app-gebruikers van pushmeldingen houden. Volgens onderzoek van Invespcro, pushmeldingen verhogen app-betrokkenheid met 88%.

Naast het tevreden en betrokken houden van uw huidige gebruikers, kunt u er ook op vertrouwen dat ze vertellen hoeveel ze van uw app houden.

Een verwijzingsprogramma is een geweldige manier om uw meest loyale klanten te belonen en tegelijkertijd nieuwe klanten te werven.

Hier is een voorbeeld van Duolingo:

Het verwijzingsprogramma van Duolingo sluit goed aan bij de gamified ervaring die gebruikers van de app verwachten. Hoe meer vrienden gebruikers doorverwijzen, hoe meer beloningen ze krijgen!

Laatste gedachten

Na alle tijd, zorg, liefde en geld die je hebt gestoken in het maken van je app, laat het niet verdrinken in de app store-vermeldingen.

Je moet er constant aan werken om je app bij de juiste mensen te krijgen en met een app-marketingplan van wereldklasse als dit zou je een goede kans moeten maken!

Probeer te beginnen met een app-demovideo die de bekendheid kan vergroten en uw publiek kan informeren.

0 Shares:
You May Also Like