Hoe Toshiba externe harde schijf voor Mac te formatteren: een gedetailleerde…

Vroeg of laat zul je je schijf moeten formatteren. Er zijn een aantal redenen waarom je dit zou willen doen: het wordt langzamer, het is geïnfecteerd door een virus, het gebruikt een incompatibel bestandssysteem – we zullen hieronder in meer detail treden.

Als u een schijf formatteert, worden uw gegevens gewist, dus het is een intimiderend proces. En als je het formatteert, welk bestandssysteem is dan het beste? Dit artikel beantwoordt al deze vragen en leert u hoe u uw Toshiba externe harde schijf voor Mac kunt formatteren… Met en zonder gegevensverlies.

Wat is formatteren en waarom heb je het nodig?

Het formatteren van een schijf (vooral een oude schijf) zorgt ervoor dat deze bijna altijd sneller presteert, en het kan noodzakelijk zijn voor de gezondheid van de schijf. Dit zijn de bijzonderheden:

Gebruik voor besturingssysteem – Als u een harde schijf voor uw besturingssysteem wilt gebruiken, moet deze worden geformatteerd om ruimte te maken voor het nieuwe bestandssysteem en alle vereisten om macOS uit te voeren. Virussen verwijderen – Als u uw externe harde schijf van Toshiba opnieuw formatteert, wordt alles gewist, inclusief virussen en andere schadelijke programma’s. Wanneer uw antivirusprogramma de infectie niet op afstand kan houden, is formatteren meestal voldoende. Corruptie herstellen – Als u het volgende ervaart: RAW-schijf, “sector niet gevonden”-fout, wordt gevraagd om de schijf te formatteren, verknoeide bestandsnamen, “ongeldig mediatype”-fout of een niet-koppelbare schijf – u hebt waarschijnlijk te maken met corruptie . Voor ernstige gevallen van corruptie is formatteren de enige manier om de schijf weer bruikbaar te maken. Bestandssysteem wijzigen – Als u het verkeerde bestandssysteem gebruikt, kunt u uw schijf niet gebruiken met macOS. Je moet het formatteren naar een compatibel bestandssysteem om het met je Mac te kunnen gebruiken. Meer hierover in de volgende sectie.

Welk formaat te selecteren voor Toshiba harde schijf

Mac werkt met veel formaten, maar we willen ook rekening houden met het doel van die harde schijf om te bepalen welk bestandssysteem het beste kan worden gebruikt. FAT32, exFAT, HFS+, APFS… Afkortingen zijn verwarrend. Maar we hebben ons best gedaan om elk bestandssysteem op te splitsen, zodat u een zelfverzekerde beslissing kunt nemen bij het kiezen.

FAT32 – FAT32 wordt geprezen als het “meest compatibele” bestandssysteem en het is een van de oudste nog in gebruik zijnde formaten. We raden niet langer aan om iets naar FAT32 te formatteren vanwege de limiet van 4 GB per bestand, maar het is de moeite waard om te weten omdat het nog steeds wijdverbreid is. FAT32 (en zijn opvolger ExFAT) is gemaakt voor externe opslag.

💡 Goed voor: Verouderd voor de meeste gebruikers.

ExFAT ExFAT is een lichtgewicht en betrouwbaar bestandssysteem voor opslagapparaten. Het is de moderne vervanging voor FAT32 en heeft niet de limiet van 4 GB per bestand. U vindt dit formaat meestal in nieuwere USB’s, geheugenkaarten (voor zowel smartphones als camera’s) en externe schijven. Het is compatibel met macOS, Windows, Linux en andere bekende besturingssystemen.

💡 Goed voor: Externe opslagapparaten zoals externe HDD’s, externe SSD’s, SD/microSD-kaarten en andere geheugenkaarten, enz.

HFS+ HFS+ (ook wel Mac OS Extended genoemd) is Apple’s eigen bestandssysteem voor mechanische harde schijven. Het is “slimmer” dan ExFAT en FAT32 met meer veiligheidsfuncties, herstelmogelijkheden, beveiliging tegen fragmentatie en meer. Maar dit komt omdat het is gemaakt om het besturingssysteem op een interne harde schijf op te slaan. Daarvoor is het perfect… Niet zozeer voor externe schijven. Het is niet zo licht als ExFAT en u kunt geen HFS+-schijf gebruiken met Windows.

💡 Goed voor: Interne harde schijven voor macOS.

APFS APFS is het nieuwste bestandssysteem van Apple, ontworpen voor interne SSD’s (solid-state drives). Het is perfect voor het opslaan van het besturingssysteem op nieuwe Macs, maar het is niet zo geweldig voor externe schijven – je kunt het ook niet met Windows gebruiken.

💡 Goed voor: interne solid-state schijven voor macOS.

Alles bij elkaar genomen raden we u aan uw externe harde schijf van Toshiba te formatteren naar ExFAT voor een efficiënt systeem voor gegevensopslag en -overdracht dat werkt met zowel macOS- als Windows-machines.

Hoe Toshiba externe harde schijf voor Mac te formatteren

De MacOS native tool, Schijfhulpprogramma, is een perfect Toshiba-hulpprogramma voor het formatteren van harde schijven, vooral voor beschadigde schijven. Zelfs als uw Toshiba-harde schijf niet wordt weergegeven in Finder, kan deze in Schijfhulpprogramma verschijnen.

Bij het formatteren worden de gegevens op uw schijf echter volledig gewist. Dit is wat het zo effectief maakt bij het opschonen van logisch beschadigde schijven. Als uw gegevens belangrijk voor u zijn, maak dan eerst een back-up.

Stap 1. Start Schijfhulpprogramma (Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s).
Schijfhulpprogramma-app in de map Finder-toepassingen

Stap 2. Klik op de knop “Bekijken” en selecteer “Alle apparaten weergeven”.
Bekijk knop in Schijfhulpprogramma

Stap 3.Selecteer in de linkerzijbalk uw Toshiba-harde schijf. Klik vervolgens op de knop “Wissen”.
Wis-knop in Schijfhulpprogramma

Stap 4. Geef uw schijf een naam, kies GUID Partition Map voor het schema en kies ExFAT voor het formaat (Waarom ExFAT? Lees deze sectie van het artikel). Klik vervolgens op “Wissen” om uw externe harde schijf van Toshiba opnieuw te formatteren.
Dialoogvenster Schijfhulpprogramma wissen

De GUID Partition Map/GPT werkt het beste met op UEFI gebaseerde systemen (wat de standaard is voor de meeste moderne machines). Voor oudere machines wilt u misschien het MBR-schema gebruiken. Voor meer informatie over GPT en MBR, lees Dit artikel van How-To Geek.

Gegevens herstellen die verloren zijn gegaan na het formatteren van de Toshiba-harde schijf

Zelfs nadat u uw schijf hebt geformatteerd, heeft u nog steeds de kans om de meeste van uw gegevens te herstellen. Zorg ervoor dat u het gebruik onmiddellijk na het formatteren stopt. Sla er geen nieuwe bestanden in op. Voor deze taak moeten we software voor gegevensherstel gebruiken om de gegevens rechtstreeks uit het bestandssysteem te extraheren.

Voor dit artikel gebruiken we Disk Drill. Het is zeer effectief in het herstellen van gegevens van externe harde schijven, en het heeft een gebruiksvriendelijke GUI, dus het is perfect voor gebruikers van elk niveau. Hier is hoe het te gebruiken:

Disk Drill is geen free software. Maar aangezien je één keer betaalt voor een leven lang gebruik en we veel succes hebben gehad met het gebruik van Disk Drill op verschillende apparaten voor Macgasm-artikelen, raden we het ten zeerste aan. Free software voor gegevensherstel bestaat, maar ze hebben allemaal hun eigen beperkingen.

Stap 1. Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2. Start Disk Drill (Finder > Toepassingen).
Disk Drill icoon in de Finder Applications map

Stap 3. Selecteer in het middelste paneel uw Toshiba-harde schijf (of schijfkopie) en klik op “Zoeken naar verloren gegevens”.
Disk Drill schijf selectie scherm

Stap 4. Wacht tot Disk Drill zijn scan voltooit en klik dan op “Gevonden items bekijken”.
Disk Drill scanscherm

Stap 5. In dit venster kunt u de zoekbalk en de linkerzijbalk gebruiken om de scanresultaten te filteren.
Disk Drill zoekbalk en bestandstype zijbalk

Stap 6. U kunt ook een voorbeeld van uw bestanden bekijken. Beweeg uw muisaanwijzer naar de rechterkant van een bestand en klik op de oogknop die verschijnt.
Disk Drill voorbeeld demo

Stap 7. Gebruik de vakken in de meest linkse kolom om de bestanden te selecteren die u wilt herstellen en klik vervolgens op “Herstellen”. U kunt ook alle vakken leeg laten en op “Alles herstellen” klikken.
Disk Drill bestandsselectie

Stap 8. Selecteer een locatie op je computer waar Disk Drill de herstelde bestanden zal opslaan. Klik vervolgens op “OK”.
Dialoogvenster Disk Drill opslaan bestand

0 Shares:
You May Also Like