Hoe te herstellen van Time Machine-back-up op een Mac

Time Machine is een krachtige native back-uptool die Mac-gebruikers een gemakkelijke manier biedt om hun gegevens te beschermen. Het is in staat om lokaal micro-back-ups van bestanden en mappen (genaamd “snapshots”) op te slaan, evenals totale back-ups van volledige schijven met gigabytes aan gegevens.

Time Machine biedt gebruikers veel opties voor het herstellen van gegevens, afhankelijk van hun behoeften – het kan verwarrend zijn om er allemaal doorheen te navigeren. Lees verder om elk herstelproces van Time Machine te leren kennen en erachter te komen welke het beste bij uw behoeften past.

Wat betekent herstellen van Time Machine-back-up?

Herstellen vanaf een Time Machine-back-up betekent het herstellen van de gegevens die u op uw MacBook hebt opgeslagen met behulp van een speciaal back-upbestand dat door Time Machine zelf is gemaakt. Er zijn 2 soorten herstel die u kunt uitvoeren:

Momentopname Bewaar lokale back-ups op uw Mac als “snapshots” – dit zijn eerdere exemplaren van uw bestanden en mappen. U hebt uw back-upschijf niet nodig om ze te openen. Volledige back-up Back-up van uw hele MacBook op een aparte opslagschijf. Het duurt langer om te herstellen dan snapshots, omdat de gegevens meestal tien tot honderden gigabytes groot zijn.

Als u meer wilt weten over het maken van back-ups, lees dan onze volledige gids over het gebruik van Time Machine.

Bestanden en mappen herstellen met Time Machine

De handigste manier om afzonderlijke bestanden en mappen te herstellen, is door de snapshotfunctie van Time Machine te gebruiken. Hier kunt u alle verschillende eerdere versies van uw bestanden en mappen zien die zijn opgeslagen sinds u Time Machine voor het eerst hebt ingeschakeld om deze gegevens automatisch op te slaan. Ga als volgt te werk om het te herstellen:

Stap 1 Om Time Machine op Mac te openen, start u Systeemvoorkeuren > Time Machine.
Systeemvoorkeurenvenster met een aanwijzer naar het Time Machine-pictogram

Stap 2 Vink in het Time Machine-venster het vakje aan voor de instelling “Toon Time Machine in menubalk”.
Time Machine-venster met een aanwijzer naar een aangevinkt vakje

Stap 3 Klik in de rechterbovenhoek van de Apple-menubalk op de Time Machine-knop en selecteer “Enter Time Machine”.
Apple-menubalk met een aanwijzer naar Enter Time Machine-knop

Stap 4 Blader door snapshots met behulp van de pijlknoppen aan de rechterkant van het scherm. Selecteer de momentopname die u wilt herstellen en klik vervolgens op “Herstellen”.
Time Machine-venster met een aanwijzer naar de knop Herstellen en de pijlknoppen

Hoe bestanden te herstellen zonder Time Machine-back-up

Er zijn situaties waarin Time Machine niet werkt. Als uw back-up per ongeluk is verwijderd of beschadigd, of als u uw systeem hebt geformatteerd zonder het op te slaan, of als Time Machine niet in de eerste plaats was geconfigureerd, kunt u het niet gebruiken om uw gegevens te herstellen.

Gelukkig zijn er andere manieren om uw bestanden te herstellen, zoals hulpprogramma’s voor gegevensherstel. Voor dit artikel gebruiken we Disk Drillomdat het gemakkelijk aan te tonen is.

Stap 1 Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2 Start Disk Drill door Finder > Toepassingen > Disk Drill te openen en te dubbelklikken op het pictogram.
Finder-venster met een aanwijzer naar het Toepassingsmenu en het Disk Drill-toepassingspictogram en

Stap 3 Selecteer de schijf met de laatste ontbrekende gegevens, laat alle instellingen op standaard staan ​​en klik vervolgens op “Zoeken naar verloren gegevens” in de rechterbenedenhoek van het scherm.
Disk Drill-venster met een verwijzing naar de herstelmethoden en de optie Zoeken naar alle gegevens

Stap 4 Wacht tot Disk Drill zijn scan voltooit voor de beste kans om je verloren bestanden en mappen terug te vinden. Wanneer de scan is voltooid, klikt u op ‘Gevonden items bekijken’.
Scanvenster van Disk Drill met een aanwijzer naar de knop Review Found Items

Stap 5 Blader door de scanresultaten en verfijn uw zoekopdracht met behulp van de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het venster, of bekijk de resultaten op bestandstype door door de filters in de linkerzijbalk te klikken.
Disk Drill-venster met een oranje omtrek rond bestandstypes en zoekbalk

Stap 6 U kunt ook een voorbeeld van uw bestanden bekijken door uw muisaanwijzer rechts van hun bestandsnamen te plaatsen en op de oogknop te klikken die verschijnt. Dit opent een venster met een voorbeeld van uw bestand.
Disk Drill voorbeeldvenster met een aanwijzer naar de oogknop naast de bestandsnaam

Stap 7 Selecteer de bestanden die u wilt herstellen door de selectievakjes links van hun bestandsnamen aan te vinken. Nadat u alle bestanden hebt geselecteerd die u wilt herstellen, klikt u op de knop “Herstellen” in de rechterbenedenhoek van het venster.
Disk Drill Bestandstype Menu met een aanwijzer naar aangevinkte vakjes naast de bestandsnamen en de Recover-knop

Stap 8 Kies in het dialoogvenster dat verschijnt waar u uw herstelde gegevens wilt opslaan en klik op “OK” om door te gaan met herstel.

Disk Drill Basic biedt niet free gegevensherstel – maar in tegenstelling tot andere software, laat Disk Drill je zoveel bestanden bekijken als je wilt free. En als u besluit om het te kopen, wordt het geleverd met een levenslange licentie, zodat u zich nooit meer zorgen hoeft te maken over permanent gegevensverlies.

Hoe de Mac-harde schijf volledig te herstellen vanaf Time Machine-back-up

Een van de handigste functies van Time Machine is de mogelijkheid om de back-upgegevens van een hele schijf te herstellen. U kunt zelfs herstellen vanuit Time Machine na een schone installatie voor het geval u uw systeem opnieuw wilt formatteren. Ga als volgt te werk om toegang te krijgen tot Time Machine-back-up vanaf een andere Mac:

Stap 1 Sluit de schijf aan die uw Time Machine-back-up bevat.

Stap 2 Schakel uw Mac uit en start op in het venster Hulpprogramma’s van de herstelmodus. Om dit te doen, sluit je je Mac af en houd je de aan/uit-knop ingedrukt totdat je “Opstartopties laden” op het scherm ziet. Klik op ‘Opties’ en vervolgens op ‘Doorgaan’.

Het bovenstaande werkt voor Apple Silicon Macs – het proces is iets anders voor Intel Macs. Om op te starten in de herstelmodus met een Intel Mac, sluit u uw apparaat af en schakelt u het in terwijl u (CMD + R) ingedrukt houdt.

Stap 3 Klik in het scherm Hulpprogramma’s op “Herstellen van Time Machine” en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 4 Selecteer het station dat uw Time Machine-back-up bevat en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 5 Selecteer de back-upversie die u wilt herstellen en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 6 Selecteer ten slotte de harde schijf van uw MacBook als de bestemming voor herstel.

Zodra het proces is voltooid, past Mac uw back-up toe en herstelt u uw gegevens.

Is het mogelijk om bestanden van Time Machine naar een andere Mac te herstellen?

Ja, het is mogelijk om je Time Machine-back-up terug te zetten op een andere Mac. macOS heeft een native tool genaamd “Migratie-assistent” die het superhandig maakt om al je documenten, accounts, applicaties en instellingen van een Time Machine naar een nieuwe Mac te kopiëren.

Stap 1 Sluit de externe schijf aan die uw Time Machine-back-up bevat (u kunt ook gegevens van een andere Mac overbrengen – het proces is vrij gelijkaardig).

Stap 2 Op de MacBook waarop u de Time Machine-back-up wilt toepassen, opent u Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s > Migratie-assistent en dubbelklikt u op het pictogram.
Toepassingenmenu met een aanwijzer naar de toepassingsknop van de Migratie-assistentStap 3 Sluit in het eerste venster van de Migratie-assistent alle geopende apps en klik vervolgens op “Doorgaan”.
Het eerste venster van de Migratie-assistent met een aanwijzer naar de knop Doorgaan Stap 4 Selecteer “Van een Mac, Time Machine-back-up of opstartschijf” en klik op “Doorgaan”.
Migratie-assistent-venster met een aanwijzer naar een aangevinkt vakje en de knop DoorgaanStap 5 Klik op uw Time Machine-back-upschijf en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 6 Selecteer de back-upversie die u wilt herstellen en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 7 Vink de selectievakjes aan de linkerkant van de informatie die u wilt overdragen aan en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Afhankelijk van de grootte van uw back-up, kan het enkele uren duren om te voltooien – Time Machine herstelt immers uw volledige schijf.

FAQ

U kunt Time Machine inschakelen op de Apple-menubalk, waarmee u het snapshotvenster kunt openen. Open hiervoor Systeemvoorkeuren > Time Machine en schakel vervolgens ‘Toon Time Machine in menubalk’ in. In het snapshotvenster kunt u door elke opgeslagen back-upversie van Time Machine bladeren.

Ga als volgt te werk om de iMac volledig te herstellen met Time Machine:

    Sluit de schijf aan die uw Time Machine-back-up bevat. Ga naar de herstelmodus door uw Mac uit te schakelen en de aan / uit-knop ingedrukt te houden totdat de opstartopties zijn geladen en vervolgens “Opties” (Apple Silicon) te selecteren. Of door uw MacBook opnieuw op te starten en ingedrukt te houden (CMD + R) terwijl deze opstart (Intel). Selecteer “Herstellen van Time Machine” en klik op Doorgaan.

Volg de instructies op het scherm. Afhankelijk van de grootte van uw back-up kan het proces enkele uren duren.

Het korte antwoord is: het hangt af van de hoeveelheid gegevens die u probeert te herstellen. Als u lokale Time Machine-snapshots herstelt, kan het enkele seconden tot enkele minuten duren om afzonderlijke of kleine batches bestanden te herstellen.

Als u een of twee (of meer) gigabyte aan gegevens herstelt in de herstelmodus, kan het enkele uren duren om uw back-up volledig te herstellen.

Hier zijn enkele tips voor het oplossen van problemen die u kunt proberen:

Zorg ervoor dat uw back-upschijf veilig is aangesloten, zonder USB-hubs of adapters. Repareer uw back-upschijf met de EHBO-functie van Schijfhulpprogramma. Opnieuw beginnen – gebruik Schijfhulpprogramma om uw back-upschijf te wissen en opnieuw te formatteren en probeer Time Machine opnieuw. Controleer of u een compatibel formaat herstelt. Er zijn problemen met het herstellen van Time Machine-back-ups die zijn geformatteerd met HFS+ op een APFS-schijf. Dit gebeurt vaak bij gebruikers die upgraden van macOS High Sierra naar een van de recentere macOS-versies.

Als geen van deze werkt, is uw schijf mogelijk het probleem. Probeer een ander opslagapparaat te gebruiken om uw Time Machine-back-up op te slaan.

Zorg ervoor dat u Time Machine hebt ingeschakeld op de Apple-menubalk. Open hiervoor Systeemvoorkeuren > Time Machine en vink vervolgens het vakje naast ‘Toon Time Machine in menubalk’ aan. Ga naar Time Machine met behulp van de nieuw ingeschakelde knop op de Apple-menubalk.

In dit venster kunt u door snapshots bladeren om uw verwijderde foto’s te zoeken en te herstellen.

Vorig artikelHoe verwijderde gegevens van HFS/HFS+-schijf op een Mac te herstellenVolgende artikelHoe wifi-signaal op Mac te verbeteren: 10 methoden

Alejandro Santos is een hardcore marketeer en creatieve professional die constant zijn tools tot het uiterste drijft. Hij is een pleitbezorger voor technische intelligentie van consumenten en zijn werk bij Macgasm is een eerbetoon aan de websites die hem tijdens zijn talloze projecten reparatiegeld hebben bespaard.

0 Shares:
You May Also Like