Hoe te controleren of uw pc in aanmerking komt voor een gratis upgrade naar Windows 11

Windows 11 versie 21H2 is uitgebracht met een heleboel nieuwe functies, beveiligingsverbeteringen die gericht zijn op productiviteit en meer. Microsoft heeft bevestigd dat Windows 11 een gratis upgrade is voor alle in aanmerking komende Windows 10-apparaten, maar niet voor allemaal. Uw apparaat moet voldoen aan Windows 11 systeemvereisten en omzeil het hulpprogramma voor pc-gezondheidscontrole vóór de update om te verschijnen in de gebruikelijke Windows-updatesectie onder instellingen op uw computer. Dus als u deze gratis upgrade wilt krijgen, moet u controleren en bevestigen of uw apparaat klaar is voor de nieuwe Windows 11. Hier in deze postgids hoe u kunt controleren of uw pc Windows 11 kan draaien of dat uw apparaat in aanmerking komt voor Windows 11 gratis upgrade.

Minimale systeemvereisten voor Windows 11?

Volgens Microsoft-functionarissen schetsen de volgende items de basisvereisten waaraan een pc moet voldoen om Windows 11 correct op die machine te installeren.

Verwerker: 64-bits architectuur op 1 GHz of sneller; Intel: acht-generatie of nieuwer (details); AMD Ryzen 3 of beter (details); Qualcomm Snapdragon 7c of hoger (details)RAM: 4 GB of hogerOpslag: 64 GB of groter opslagapparaatGrafische kaart: Direct X12 of later geschikt; WDDM 2.0-stuurprogramma of nieuwerWeergave: High-definition (720p) scherm, groter dan 9 inch diagonaal, 8 bits per kleurkanaal (of beter)

Daarnaast vereist Windows 11 een hardwarebeveiligingscomponent genaamd Trusted Platform Module (TPM), samen met UEFI-firmware (geen legacy BIOS toegestaan) en Secure Boot.

Microsoft-functionaris legde uit dat ze een standaard willen instellen voor pc-beveiliging met Windows 11 en oudere apparaten worden niet ondersteund omdat ze al deze beveiligingsfuncties missen.

Controleer of uw Windows 10 pc een gratis upgrade naar Windows 11 krijgt

U kunt ook de systeemcompatibiliteit van Windows 11 controleren met behulp van een eenvoudige testtool genaamd Microsoft PC Health check. Als u wilt controleren of uw pc of laptop Windows 11 kan draaien, kunt u de app PC Health Check downloaden en de onderstaande stappen volgen.

Download eerst de PC Health Check-app van de officiële site hier (als u op deze link klikt, wordt het downloadproces gestart). Zoek de tool in de downloadmap, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer uitvoeren als beheerder. Er wordt gevraagd of u wilt uitvoeren dit bestand, klik op de knop Uitvoeren om hetzelfde te bevestigen. Accepteer de voorwaarden en klik op de installatieknop om het installatieproces te starten. Als u klaar bent, ziet u een scherm met twee selectievakjes, vink de Open Windows PC Health Check aan en klik op de knop Voltooien.

U ziet nu het scherm “PC-gezondheid in één oogopslag”. Klik in het gedeelte Introductie van Windows 11 op de knop Nu controleren. Hiermee is het proces voltooid en krijgt u ofwel de melding “Deze pc voldoet aan de Windows 11-vereisten” of “Deze pc kan het bericht Windows 11 niet uitvoeren.

B

Opmerking: als uw processor wordt ondersteund, maar u niet voldoet aan de TPM- of Secure Boot-vereisten, kunt u TPM en veilig opstarten inschakelen door de onderstaande stappen te volgen.

Hoe TPM (Trusted Platform Module) inschakelen?

Trusted Platform Module (TPM) is een hardwarecomponent die is ingebouwd in moderne moederborden en die natuurlijk eerder als accessoire kan worden gebruikt. Het is een crypto-processor die is ontworpen om een ​​extra beveiligingslaag aan uw computer toe te voegen door het genereren, opslaan en beperken van het gebruik van cryptografische sleutels.

Windows 11 heeft TPM 2.0 nodig op uw apparaat voor een succesvolle upgrade van Windows 10.

Controleer of TPM 2.0 aanwezig is op Windows 10

Druk op Windows-toets + R, typ tpm.msc en klik op ok om de Trusted Platform Module (TPM) Management-tool te openen. Vouw Status uit en zoek TPM-fabrikantinformatie om te bevestigen dat TPM aanwezig is en de versie ervan.

Als het apparaat een TPM-chip heeft, ziet u de hardware-informatie en de status ervan. Als er anders staat “Compatibel TPM kan niet worden gevonden”, is de chip uitgeschakeld op de UEFI of heeft uw computer geen compatibele Trusted Platform-module.

Om TPM 2.0 op uw computer in te schakelen,

Druk op Windows-toets + I om instellingen te openen, ga naar update en beveiliging en klik vervolgens op Herstel. Klik in het gedeelte “Geavanceerd opstarten” op de knop Nu opnieuw opstarten. Klik vervolgens op Problemen oplossen en vervolgens op Geavanceerde opties, klik op de optie UEFI Firmware-instellingen en vervolgens op de knop Opnieuw opstarten ,

Klik op de pagina met geavanceerde, beveiligings- of opstartinstellingen, afhankelijk van het moederbord.
Selecteer de optie TPM 2.0 en kies de optie Ingeschakeld.

Als het moederbord geen TPM-chip heeft en u een AMD-processor gebruikt, is de module waarschijnlijk ingebouwd in de processor en is de optie beschikbaar als “fTPM” (firmware-gebaseerde TPM 2.0) of “AMD fTPM-switch .” Als het apparaat een op Intel gebaseerd systeem is, is TPM 2.0 beschikbaar als Platform Trust Technology (PTT).

Hoe schakel ik Veilig opstarten in?

Laten we eerst begrijpen wat veilig opstarten is? De Secure boot valt onder de UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), het is een programma-interface die werkt tussen uw besturingssysteem, firmware en hardware. En Veilig opstarten is een beveiligingsfunctie in UEFI die ervoor zorgt dat een apparaat alleen opstart met software die wordt vertrouwd door de OEM (Original Equipment Manufacturer). Of we kunnen zeggen dat het een veilige omgeving biedt om vensters op te starten en voorkomt dat schadelijke programma’s uw systeem tijdens het opstartproces kapen.

Controleer of Secure Boot aanwezig is op uw apparaat:

Volg de onderstaande stappen om te controleren of Secure Boot aanwezig of ingeschakeld is op de Windows 10-computer:

Druk op Windows-toets + R, typ msinfo32 en klik op ok om het systeeminformatievenster te openen, klik op systeemoverzicht aan de linkerkant, zoek naar informatie over “Secure Boot State” en bevestig dat de functie is ingesteld op Aan. Als dit niet het geval is, moet u de optie handmatig inschakelen

Ga opnieuw naar de geavanceerde opties, gevolgd door de optie UEFI Firmware-instellingen en vervolgens de knop opnieuw opstarten. Volgende Klik op de pagina met geavanceerde, beveiligings- of opstartinstellingen, afhankelijk van het moederbord. Selecteer de optie “Secure Boot” en kies de optie Ingeschakeld.

Hoe krijg ik Windows 11?

De eenvoudigste manier om Windows 11 te krijgen, is door Windows Update te controleren op een ondersteunde, volledig up-to-date Windows 10-pc. Maar omdat Microsoft Windows 11 in de loop van vele maanden langzaam uitrolt, ziet uw pc het mogelijk nog niet.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like