Hoe kunnen freelancers cyberbeveiligingsrisico’s verminderen bij het werken op afstand?

Cyber security

Freelancen kan een lucratieve carrièrekeuze zijn waarmee u kunt werken aan de projecten die u persoonlijk de moeite waard vindt, onafhankelijker kunt zijn en kunt werken waar en wanneer u maar wilt. Waarom zou u twee uur per dag verspillen aan het rijden van en naar kantoor als u ‘s avonds net zo productief kunt zijn, vanuit uw luie stoel of vanuit uw favoriete café? Voor veel mensen klinkt het als een droom die uitkomt – daarom zijn er ongeveer 1,2 miljard freelancers in de wereld, en experts schatten dat hun aantal zal blijven groeien. Maar hoe lonend freelancen ook is vanuit persoonlijk en financieel oogpunt, het brengt verschillende risico’s met zich mee, vooral op het gebied van cyberbeveiliging.

Volgens gegevens van Deloitte is het aantal cyberaanvallen tijdens de pandemie toegenomen, vooral door de overstap naar werken op afstand. Tussen februari en mei 2020 werden ongeveer een half miljoen mensen getroffen door datalekken die waren gericht op apps voor videoconferenties. Hackers worden ook creatief. Als vóór de pandemie slechts 20% van de malware-aanvallen voorheen ongeziene methoden betrof, steeg dat percentage na de pandemie tot 35%.

Waarom zijn freelancers kwetsbaarder voor cybercriminaliteit?

Vanaf het begin moeten we vermelden dat zelfs grote organisaties niet 100% veilig zijn voor hackers. Er zijn grootschalige datalekken gepleegd en grote cybercriminaliteitsgroepen gaan de uitdaging aan om wereldwijde bedrijven neer te halen. Dat gezegd hebbende, geven de meeste hackers de voorkeur aan gemakkelijke doelwitten, zoals kleine bedrijven en freelancers die niet over de middelen beschikken om hun apparatuur te beveiligen of essentiële cyberbeveiligingspraktijken negeren. Als werknemer in een bedrijf krijg je meestal een laptop die al beveiligd is. Het is mogelijk dat u bepaalde soorten bestanden niet mag downloaden en dat u zelfs een cyberbeveiligingstraining krijgt. Als freelancer is het aan jou om op de hoogte te blijven van cyberbeveiligingspraktijken en jezelf online te beschermen, en dit gebeurt niet altijd. Volgens een onderzoek wordt een op de vijf freelancers het slachtoffer van een cyberaanval, waarbij niet alleen hun eigen persoonlijke gegevens in gevaar komen, maar ook die van hun klanten.

Hier zijn een paar essentiële tips die u minder kwetsbaar maken voor pogingen tot cybercriminaliteit:

Beveilig uw apparaat met professionele antimalwarebescherming

Professionele antivirussoftware is een onmisbare investering voor elke freelancer en kan veel problemen voorkomen. Een goede antivirus biedt u tot 100% bescherming tegen zero-day-aanvallen, malware en webbedreigingen zonder de prestaties van uw computer te belemmeren, zolang u deze up-to-date houdt. Hoewel gratis versies van antivirussoftware behoorlijk goed kunnen werken, kun je het beste investeren in een betaalde versie, aangezien je met gevoelige klantgegevens werkt.

Gebruik legitieme software en houd deze up-to-date

Van uw besturingssysteem tot de software die u voor uw werk gebruikt, alles moet authentiek zijn. Het installeren van de gratis, gekraakte versie van de software is niet alleen illegaal, maar ook ongelooflijk riskant vanuit het oogpunt van cyberbeveiliging, dus vermijd ze ten koste van alles. Bovendien moet u uw software altijd up-to-date houden. Updates voegen niet alleen nieuwe functies en UI-verbeteringen toe, maar ook essentiële beveiligingspatches. Gekraakte software heeft geen toegang tot updates en upgrades, dus dat is nog een reden om het te vermijden.

Beveilig uw thuisrouter

Dat het aantal cybercriminaliteit toenam nadat werknemers thuis gingen werken, is geen toeval. Als organisaties veel moeite doen om hun netwerken te beveiligen, volgen de meeste mensen het standaard installatieproces bij het instellen van hun thuisrouter en dat is in feite een uitnodiging voor hackers om binnen te komen. Volg deze stappen om te voorkomen dat ze een gemakkelijk doelwit worden:

Wijzig de naam van uw netwerk. De standaardnaam (bekend als SSID) bevat een code die de fabrikant van de router aangeeft, zodat hackers weten welke kwetsbaarheden ze moeten misbruiken. Wijzig de standaard inloggegevens van de router. Behalve dat u een sterk wifi-wachtwoord heeft, moet u ook de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord wijzigen die nodig zijn om toegang te krijgen tot de instellingen van de router. Gebruik WPA2- of WP3-codering (u kunt dit wijzigen via de routerinstellingen. Installeer routerfirmware-updates indien beschikbaar.

Als je vanaf een andere locatie werkt, gebruik dan een VPN

Alleen thuis werken kan na verloop van tijd een beetje vervelend worden, en misschien wil je in plaats daarvan dingen veranderen en vanuit een café of co-working-ruimte werken. Hoewel dit goed kan zijn voor uw productiviteit, kan het u ook blootstellen aan cyberaanvallen. De belangrijkste reden? De locatie van waaruit u werkt, heeft mogelijk geen beveiligd netwerk, wat betekent dat hackers toegang hebben tot alle apparaten die erop zijn aangesloten. Uit één onderzoek bleek zelfs dat bijna 70% van alle hackincidenten plaatsvindt wanneer u verbinding maakt met een onbeveiligde openbare wifi in coffeeshops, restaurants en luchthavens.

De eenvoudigste manier om uzelf te beschermen, is door een Virtual Private Network te installeren, dat een extra beveiligingslaag toevoegt tussen uw apparaat en internet door uw verkeer te versleutelen. Op deze manier kunnen hackers niet zien wat u doet of toegang krijgen tot uw privégegevens. Houd echter één ding in gedachten: hoewel VPN’s uw online identiteit kunnen verbergen, vervangen ze geen antivirusprogramma en maken ze de noodzaak van goede cyberhygiëne niet overbodig. Naast het installeren van een antivirusprogramma en VPN, moet u kwaadaardige links in e-mails kunnen herkennen en sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie kunnen gebruiken.

Leer hoe u snel kunt handelen bij een datalek

Door de bovenstaande strategieën te gebruiken, zou u de meeste hackpogingen moeten kunnen vermijden. Er is echter altijd een kans dat u erdoor wordt beïnvloed, zelfs als u er alles aan heeft gedaan om uzelf te beschermen. Bijvoorbeeld een bedrijf waarvan u de software gebruikt, kan betrokken zijn bij een datalek en het is niet uw schuld als het gebeurt. In dat geval kunt u alleen uw wachtwoorden wijzigen, uw klanten laten weten wat er is gebeurd en proberen de schade te beperken. Volgens Compensation Calculator UK heb je mogelijk ook recht op schadevergoeding als je persoonsgegevens verloren zijn gegaan na een datalek, neem dus ook contact op met een jurist.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like