Hoe het coronavirus het a la carte snijden van snoeren versnelt

cord cutting cable television streaming

Bij het besluit om kabel- of satelliet-tv te laten vallen, zijn er twee mogelijke paden die een snoersnijder kan nemen.

De eerste is om de kabelbundel te vervangen door een streamingbundel, met behulp van services zoals YouTube TV, Hulu + Live TV of Sling TV. De tweede is om verschillende zelfstandige diensten zoals Netflix, Amazon Prime en Hulu samen te voegen, misschien voor de goede orde een tv-antenne in te zetten.

Elke benadering heeft zijn voor- en nadelen, en er is ruimte voor overlapping. Maar ik voorspel al een tijdje dat we uiteindelijk meer mensen voor de laatste benadering zullen zien kiezen. Naarmate de beste content buiten de bundel beschikbaar komt, worden de steeds hogere kosten van kabelzenders te veel om te rechtvaardigen.

Nu versnelt de pandemie van het coronavirus die trend. Met professionele sporten in de wacht en miljoenen mensen die geconfronteerd worden met werkloosheid of salarisverlagingen, zijn traditionele tv-bundels in vrije val gekomen en zijn hun streaming-vervangingen gestopt met groeien.

Hoewel je zou verwachten dat de tv-industrie zou reageren met lagere prijzen of flexibelere verpakkingen, lijken ze het lot van de bundel te hebben geaccepteerd. In plaats van te proberen het oude bedrijfsmodel te redden, versnellen ze de achteruitgang door nog hogere prijzen, die ze zullen gebruiken om hun eigen à-la-carte-alternatieven te bouwen.

Het uiteenvallen van de grote bundel

Volgens analistenbureau MoffettNathanson verloor het afgelopen kwartaal 1,8 miljoen abonnees in de betaal-tv-bundel. De meeste van die verliezen kwamen van de gebruikelijke verdachten – satelliet-tv verloor ongeveer 1 miljoen klanten, terwijl kabel een half miljoen verloor – maar het grote verhaal was aan de streamingkant. MoffettNathanson schatte dat 341.000 klanten stopten met betalen voor live tv-bundels, wat het eerste kwartaal was waarin deze diensten gezamenlijk abonnees verloren.

Houd er rekening mee dat deze cijfers pas eind maart lopen, slechts een paar weken nadat de pandemie zich in de Verenigde Staten heeft verspreid. Er is een goede kans dat de kwartaalcijfers veel slechter zullen zijn voor de betaaltelevisiesector.

Tegelijkertijd nemen zelfstandige streamingdiensten een hoge vlucht: Disney+ heeft 54,5 miljoen abonnees, tegen 50 miljoen begin april. Hulu sloot het kwartaal af met 32,1 miljoen abonnees, vergeleken met 30,4 miljoen vorig kwartaal. Netflix heeft vorig kwartaal 15,8 miljoen abonnees toegevoegd, meer dan een verdubbeling van de verwachte groei. CBS All Access en Showtime bereiken nu samen 13,5 miljoen abonnees, een stijging van 50 procent op jaarbasis.

Het is gemakkelijk te begrijpen wat er aan de hand is: met mensen die aan huis gebonden zijn, zijn de enorme catalogi van services zoals Netflix en Disney+ een geweldige manier om de tijd te doden. Ondertussen hebben kanaalbundels de live sport verloren die tot nu toe hun grootste verkoopargument was, en de complexiteit van het betaaltelevisie-ecosysteem heeft abonnees verhinderd om tariefverlagingen te krijgen. Als je meer dan $ 60 per maand betaalt voor tientallen kanalen die dezelfde oude shows lopen, sportzenders die de tijd vullen met oude games en een heleboel deprimerend nieuws, begint het er mooi uit te zien als je alles inruilt voor een handvol zelfstandige streamingdiensten gevoelig.

Je zou kunnen stellen dat dit allemaal slechts tijdelijk is, dat zodra live sport terugkeert, bundelabonnementen zullen terugkeren. Ik weet het niet zo zeker. Iets wat ik heb opgemerkt door jarenlang lezen en schrijven over het doorknippen van kabels – en zelf kabelloos zijn – is dat als mensen eenmaal hun betaaltelevisiebundels kwijt zijn, ze ze minder missen dan ze hadden verwacht. Mijn gok is dat alleen de meest serieuze sportfans terugkomen.

Alles afbreken

Op een gegeven moment dacht ik dat tv-netwerken meer zouden doen om de daling van de bundel om te buigen, misschien door flexibelere tv-pakketten aan te bieden of door op zijn minst agressieve tariefverhogingen af ​​te schaffen. In plaats daarvan omarmen ze het lot van betaaltelevisie en verdubbelen ze de ondergang ervan.

Zo maakte YouTube TV vorige week bekend dat het deze zomer Viacom-kanalen aan zijn streamingbundel toevoegt. Veel van die kanalen zijn verplicht, waaronder MTV, Comedy Central, BET en Nickelodeon.

Dat was het logische gevolg van de fusie van Viacom en CBS vorig jaar (in ViacomCBS). Een duidelijk doel van die fusie was om de onderhandelingsmacht tegen tv-distributeurs zoals YouTube TV te vergroten, waardoor grotere bundels tegen hogere prijzen mogelijk werden. Hoewel YouTube TV nog geen overeenkomstige prijsstijgingen heeft aangekondigd, zou je dwaas zijn om te denken dat er geen komen.

Houd ook Hulu + Live TV, Sling TV en Philo in de gaten. Hulu heeft alleen CBS-kanalen, terwijl Sling en Philo alleen Viacom-kanalen hebben. Als de nieuwe deal van YouTube TV een indicatie is, zullen die regelingen niet standhouden, aangezien ViacomCBS erop staat al zijn kanalen samen te verpakken.

ViacomCBS realiseert zich toch wel dat grotere bundels en hogere prijzen alleen maar leiden tot een nog snellere daling van de tv-bundel. Maar misschien is dat het punt: terwijl ViacomCBS zoveel mogelijk uit betaal-tv haalt, is het van plan om zijn eigen abonnementsstreamingservice op te bouwen om het op te nemen tegen Netflix. Het bedrijf is van plan binnenkort zijn huidige CBS All Access-service te rebranden, meer inhoud toe te voegen en de prijs dienovereenkomstig te verhogen. In zekere zin zullen alle inkomsten die kunnen worden gegenereerd door abonnees van betaaltelevisie, deze nieuwe onderneming helpen financieren. Het is dezelfde strategie die wordt aangehangen door andere mediagiganten, zoals Disney, NBCUniversal van Comcast en WarnerMedia van AT&T.

Dit alles was al ruim voor de pandemie in beweging, maar zoals bij zoveel andere trends – thuiswerken, videoconferenties, thuisbezorging – zal de overstap naar à-la-carteabonnementen nu alleen maar sneller gaan. Je zult zien dat meer inhoud rechtstreeks naar streamingdiensten gaat (zoals Disney doet met films als en ), en misschien zelfs meer ontbundelde sporten als resultaat.

Je zult waarschijnlijk ook de gebruikelijke, vermoeide klachten zien over hoe we beter alles weer kunnen bundelen. Kijkend naar de stijgende prijs van live tv-streamingservices en het aantal mensen dat nu met hun portemonnee tegen die service stemt, vind ik het moeilijker dan ooit om het daarmee eens te zijn.

0 Shares:
You May Also Like