Hoe een beschadigde harde schijf op een Mac te repareren: de beste 4 methoden

Een beschadigde harde schijf is een onvermijdelijk onderdeel van het bezit van een computer, of het nu een MacBook of een Windows-machine is. Afgezien van het moeten uitgeven voor een nieuwe schijf, is het ergste van een beschadigde harde schijf het verlies van gegevens – gebruikers verliezen vaak de toegang tot de gegevens op die schijven zodra deze beschadigd raken.

In dit artikel vertellen we u de vroege waarschuwingssignalen van een defecte of corrupte harde schijf, een manier om gegevens van die schijf te herstellen en tot slot hoe u de schijf zelf kunt repareren.

Veelvoorkomende tekenen van beschadiging van de harde schijf

In de meeste gevallen krijgt u een paar waarschuwingssignalen voordat uw beschadigde schijf defect raakt. En hoewel zowel Windows- als Mac-besturingssystemen functies hebben om u te waarschuwen, verschijnen ze niet altijd op tijd. Pas op voor deze signalen:

Symptomen Beschrijving
🐌 Prestatieproblemen Vertragingen, vastlopen, ongewoon traag kopiëren en plakken
👂 Rare geluiden Piepen, luid zoemen, klikkende geluiden afkomstig van uw schijf
💻 Slechte sectoren Wanneer een deel van de schijf beschadigd en onbruikbaar wordt (en als zodanig door uw besturingssysteem wordt gemarkeerd)
🤖SMART-fouten SMART staat voor “Self-Monitoring Analysis Reporting Technology” – het is een tool ingebouwd in de meeste moderne harde schijven die bedoeld is om mogelijke fouten te registreren. Het geeft zelf geen waarschuwingen, maar u kunt bepaalde tools gebruiken om de rapporten te controleren. We zullen praten over dit is in de Gegevens herstellen van een beschadigde harde schijf sectie onderstaand

Gegevens herstellen van een beschadigde harde schijf

Voordat u probeert de harde schijf te repareren, moet u er altijd voor zorgen dat u eerst uw gegevens herstelt en een back-up maakt. Gelukkig maken moderne hulpprogramma’s voor gegevensherstel het vrij eenvoudig om verwijderde of verloren bestanden van uw schijf te herstellen zonder professionele hulp. Voor dit artikel zullen we Disk Drill gebruiken.

Stap 1 Als het uw interne schijf is die beschadigd is geraakt, sluit u een extern opslagapparaat aan waar u de herstelde gegevens later kunt opslaan.

Stap 2 Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 3 Open Finder door op het pictogram in uw dock te klikken.
Finder-pictogram

Stap 4 Navigeer naar de map Toepassingen en zoek naar de Disk Drill-app. Dubbelklik erop.
Toepassingenvenster met een aanwijzer naar het Disk Drill-toepassingspictogram

Stap 5 Selecteer de corrupte schijf in de lijst. Als u uw SMART-status wilt controleren, kunt u op SMART-bewaking in de linkerzijbalk klikken en op de knop “Inschakelen” klikken. Om door te gaan met herstel, laat u de scaninstellingen staan ​​op “Alle herstelmethoden” en klikt u op “Zoeken naar verloren gegevens” in de rechterbenedenhoek van het venster.
Venster met opslagapparaten met een aanwijzer naar een geselecteerde schijf en een andere naar de knop Zoeken naar verloren gegevens

Stap 6 Wacht tot Disk Drill zijn scan voltooit. Op dit punt kunt u door het bestandstype bladeren door op een van de categorievakken te klikken, of de volledige lijst bekijken door op ‘Gevonden items bekijken’ te klikken.
Disk Drill-venster met de soorten herstelde bestanden en een verwijzing naar de knop Gevonden items bekijken

Stap 7 U kunt de zijbalk aan de linkerkant gebruiken om door bestandstypen te filteren of de zoekbalk in de linkerbovenhoek van het venster gebruiken om nauwkeuriger te zoeken.
Disk Drill Bestandstype-venster met een overzicht dat de bestandstypes benadrukt en een aanwijzer naar de zoekbalk

Stap 8 In tegenstelling tot sommige andere freemium-apps, biedt Disk Drill onbeperkte bestandsvoorbeelden. U kunt dit doen door uw muisaanwijzer naast de bestandsnamen te plaatsen en op de “oog”-knop te klikken die verschijnt.
een specifiek bestand met een aanwijzer naar de oogknop ernaast

Stap 9 Vink de selectievakjes aan naast de bestanden die u wilt herstellen of laat alle selectievakjes leeg als u alle gevonden gegevens van Disk Drill wilt herstellen. Als je tevreden bent met je selectie, klik je op de knop “Herstellen” in de rechterbenedenhoek van het Disk Drill-venster.
Disk Drill All Files-venster met een aanwijzer naar een aangevinkt vakje en een andere naar de Recover-knop

Stap 10 Gebruik het vervolgkeuzemenu om de doelmap voor uw herstelde bestanden te selecteren (met andere woorden, waar u ze wilt opslaan). Zorg ervoor dat u een andere locatie kiest dan de corrupte schijf.

Disk Drill free voor Mac biedt niet: free gegevensherstel, maar het biedt wel free onbeperkte bestandsvoorbeelden – dit is belangrijk om uw schijf veilig te houden. Als u geen voorbeeld van uw bestanden kunt bekijken, zal doe-het-zelfsoftware hoogstwaarschijnlijk niet werken en heeft uw schijf mogelijk fysieke schade opgelopen. Stuur in dat geval uw schijf naar een professioneel gegevensherstelcentrum.

Hoe een beschadigde harde schijf op een Mac te repareren

Nadat u het gegevensherstel hebt voltooid of een back-up van uw gegevens hebt gemaakt (op een ander opslagapparaat dan de corrupte schijf), kunt u veilig doorgaan met het repareren van uw harde schijf op uw Mac. We hebben 4 verschillende methoden opgesomd – van de gemakkelijkste tot de meest complexe – samen met gemakkelijk te volgen, stapsgewijze handleidingen voor elke methode. Hier leest u hoe u een beschadigde harde schijf op uw Mac kunt repareren:

Methode 1 Probeer een andere kabel of poort (als het een externe harde schijf is)

In sommige gevallen is uw eigenlijke schijf misschien niet het probleem – het kunnen de randapparatuur zijn die wordt gebruikt om deze op de computer aan te sluiten. Als u een externe harde schijf gebruikt, kunt u proberen een andere kabel te gebruiken of uw schijf op een andere poort van uw Mac aansluiten voordat u verdergaat met de andere methoden.

Methode 2 Eerste hulp in Schijfhulpprogramma

EHBO is een native Apple-tool die wordt geleverd met Schijfhulpprogramma

Stap 1 Start Schijfhulpprogramma door Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma te openen.
Venster Toepassingen met een aanwijzer naar het toepassingspictogram van Schijfhulpprogramma

Stap 2 Selecteer in de linkerzijbalk de corrupte schijf. Klik vervolgens op de knop “Eerste hulp” bovenaan het venster tussen “Volume” en “Partitie”.
Venster Schijfhulpprogramma met een aanwijzer naar de optie Eerste hulp

Stap 3 Klik in de pop-up die verschijnt op “Uitvoeren”.
Pop-upvenster Schijfhulpprogramma met een aanwijzer naar de knop Uitvoeren

Methode 3 FSCK-opdracht

FSCK (File System Consistency Check) is een Terminal-opdracht die de consistentie van een bestandssysteem controleert. Zodra u het uitvoert, scant en herstelt het automatisch alle fouten die het op uw schijven tegenkomt. Je hebt toegang tot de terminal nodig via de modus voor één gebruiker om hem te gebruiken – en hoewel dat voor niet-ingewijden een beetje intimiderend kan klinken, hebben we de exacte stappen voorbereid, zodat je onderweg niet verdwaalt:

Stap 1 Start de Terminal door Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Terminal te openen.
Venster Toepassingen met een aanwijzer naar het pictogram Terminal-toepassing

Stap 2 Typ de volgende opdracht en druk op enter:

diskutil list

Stap 3 Identificeer de beschadigde schijf in de lijst onder de kolom “NAAM” en noteer vervolgens het bijbehorende identificatiepad aan de linkerkant van het Terminal-venster. Het ziet er meestal zo uit:

/dev/disk0

Terminalvenster met een aanwijzer naar het identificatiepad

Stap 4 Op dit punt moet u naar de modus voor één gebruiker gaan. Om dit te doen, start u uw Mac opnieuw op en houdt u CMD + S ingedrukt terwijl deze opnieuw opstart.

Stap 5 Laat los wanneer u witte tekst op het scherm ziet en wacht tot deze stopt met scrollen. U zou de volgende tekst helemaal onderaan moeten zien:

root#

Stap 6 Typ vervolgens de volgende opdracht en druk op enter:

/sbin/fsck -fy “identifier path”

Vervang “identificatiepad” door het pad dat we eerder hebben genoteerd. Bijvoorbeeld:

/sbin/fsck -fy /dev/disk0

Stap 7 Zodra het fsck-proces is voltooid, typt u de volgende opdracht en drukt u op enter:

reboot

Methode 4 Formatteer de schijf

Als al het andere faalt, kunt u proberen de schijf te formatteren. De Schijfhulpprogramma-app maakt het heel gemakkelijk om dit te doen, maar het kan opnieuw een beetje intimiderend zijn voor nieuwe gebruikers. Er is ook een klein verschil in het proces, afhankelijk van of u een beschadigde externe schijf op uw Mac wilt repareren of dat u een interne schijf formatteert die uw besturingssysteem bevat.

Als u een externe schijf formatteert:

Stap 1 Start Schijfhulpprogramma door Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma te openen.

Stap 2 Klik bovenaan het venster op de knop “Wissen” rechts van de knop “Partitie”.
Venster Schijfhulpprogramma met een aanwijzer naar de knop Wissen

Stap 3 Typ in de pop-up die verschijnt de naam van uw schijf, kies het formaat en het partitieschema dat u wilt toepassen. Als u tevreden bent met de instellingen, klikt u op ‘Wissen’.
Pop-upvenster Schijfhulpprogramma met optie voor Naam, Formaat en Schema en een aanwijzer naar de knop Wissen

Als u de schijf formatteert die u momenteel voor uw besturingssysteem gebruikt:

Stap 1 Als u een MacBook met een Intel-chip gebruikt, start u uw Mac opnieuw op terwijl u CMD + R ingedrukt houdt. Als u een MacBook met een Apple Silicon-chip gebruikt, sluit u uw Mac af en houdt u de aan/uit-knop ingedrukt tot “Opstartopties worden geladen ” op het scherm verschijnen.

Stap 2 Selecteer in de lijst Schijfhulpprogramma en klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 3 Klik op Beeld > Alle apparaten bekijken en klik op de vervolgkeuzepijl naast uw opstartschijf in de linkerzijbalk. De standaardnaam voor die schijf is meestal zoiets als ‘Macintosh HD’.

Stap 4 Selecteer het volume “Data” en klik op de min-knop (-) boven “Volume” bovenaan het venster Schijfhulpprogramma.

Stap 5 Selecteer het volume “Data” en klik op de min-knop (-) boven “Volume” bovenaan het venster Schijfhulpprogramma.

Stap 6 Klik op “Volumegroep wissen” in de pop-up die verschijnt.

Stap 7 Geef in de volgende pop-up uw nieuw gewiste schijf een naam en kies het formaat (APFS is meestal de beste keuze) en klik op “Wissen”. Voer uw Apple ID in als daarom wordt gevraagd.

FAQ

First Aid is een krachtige schijfreparatietool die veel schijfproblemen kan oplossen, maar als het niet werkt, probeer dan het volgende (in deze volgorde):

    Verander de kabel of probeer uw schijf op een andere poort aan te sluiten. Het FSCK-commando gebruiken. Formatteer de schijf.

Let op de volgende symptomen en maak een back-up van uw gegevens voordat ze erger worden: Beschadigde of ontbrekende gegevens Slechte sectoren Vreemde geluiden uit uw schijf BSOD (“Blue Screen of Death”) Prestatieproblemen, zoals vertragingen of bevriezing Bestanden en mappen nemen veel te veel af lang om te kopiëren en plakken Ga als volgt te werk om EHBO vanuit de herstelmodus uit te voeren:

    Als u een MacBook met een Intel-chip gebruikt, start u uw Mac opnieuw op terwijl u (CMD + R) ingedrukt houdt. Als je een MacBook met een Apple-siliconenchip gebruikt, houd je de aan/uit-knop ingedrukt totdat Opstartopties verschijnen. Kies de problematische schijf en voer uw wifi in als daarom wordt gevraagd. Selecteer in het venster macOS-hulpprogramma’s Schijfhulpprogramma en klik op ‘Doorgaan’. Klik op de knop “Eerste hulp” in het venster Schijfhulpprogramma.

Vorig artikelMacbook Pro resetten zonder gegevens te verliezen (een stapsgewijze handleiding)Volgende artikelNiet-opgeslagen/verwijderde InDesign-bestanden op Mac herstellen

Alejandro Santos is een hardcore marketeer en creatieve professional die constant zijn tools tot het uiterste drijft. Hij is een pleitbezorger voor technische intelligentie van consumenten en zijn werk bij Macgasm is een eerbetoon aan de websites die hem tijdens zijn talloze projecten reparatiegeld hebben bespaard.

0 Shares:
You May Also Like