Hoe de opstartvolgorde (opstartvolgorde) op een Windows 10-computer of laptop te wijzigen

De opstartvolgorde is ook bekend als opstartprioriteit, of opstartvolgorde is de volgorde waarin de hardwareopslagapparaten worden gelezen door het computer-BIOS. Computers of laptops beginnen standaard met een diskettestation (oudere computer of laptops), gevolgd door cd/dvd-rom, harde schijf (HDD), verwijderbare schijf (USB-schijf) en netwerkadapter. Als u op zoek bent naar verander de opstartvolgorde op je computerAls u bijvoorbeeld opstart vanaf een USB-station om uw pc opnieuw te formatteren met Windows 10 opstartbare USB, helpt dit artikel u de opstartvolgorde op Windows 10 te wijzigen.

PC opstartproces uitgelegd

Laten we eerst begrijpen wat er gebeurt als u uw computer/laptop opstart. Wanneer u de aan/uit-schakelaar aanzet, zijn het moederbord en de ventilatoren opgestart en voert de BIOS-firmware (basisinvoer-/uitvoersysteem) de hardware-initialisatie uit. Zoek naar de schijf met de opstartsector om het besturingssysteem te laden. Het besturingssysteem wordt vanaf de harde schijf in het RAM geladen en uw computer start.

Als er geen schijfstation of besturingssysteem is, zal dit resulteren in een fout Geen opstartapparaat gevonden. Als u een alternatief opstartapparaat wilt gebruiken, moet u de computer hiervan op de hoogte stellen door de BIOS-opstartvolgorde te wijzigen.

Opstartvolgorde wijzigen windows 10

Stel dat u wilt opstarten vanaf een USB-station of een externe schijf, hier leest u hoe u de opstartvolgorde op uw computer kunt wijzigen. Vóór Windows 10 is dit alleen mogelijk door uw apparaat opnieuw op te starten en toegang te krijgen tot het BIOS-scherm met de F2- of Del-toets op uw toetsenbord.

Toegang tot BIOS op desktopcomputer

Om de opstartvolgorde te wijzigen, moet u eerst het BIOS-hulpprogramma openen. Als u een desktopcomputer heeft, schakelt u de computer in of start u deze opnieuw op en drukt u continu op de Del-toets om het BIOS-setupprogramma te openen. Merk op BIOS sleutel ingesteld door uw fabrikant die F10, F2, F12, F1 of DEL kan zijn.

Toegang tot BIOS op de laptop

Als u een Dell- of HP-laptop hebt, drukt u op de toets “F10” om toegang te krijgen tot het BIOS. Het kan ook worden geopend door op de toets “Esc”, “F2” of “F6” te drukken, afhankelijk van het model laptop dat u gebruikt.

Toegang tot het BIOS vanuit de instellingen van Windows 10

Nogmaals, met Windows 10 Recovery System kun je vanuit het besturingssysteem naar je UEFI/BIOS-instellingen gaan en je opstartvolgorde wijzigen. Wanneer u toegang hebt tot het bureaublad, voert u de volgende stappen uit om toegang te krijgen tot het BIOS op Windows 10.

Open instellingen met Windows-toets + I, klik op Update en beveiliging en vervolgens op herstel, Nu opnieuw opstarten knop onder Geavanceerd opstarten.

Hiermee start u uw pc opnieuw op, selecteert u Problemen oplossen en vervolgens Geavanceerde opties. Het volgende scherm biedt opties voor Systeemherstel, Opstartherstel, herstel van systeemkopie, opstartinstellingen en meer. U moet op UEFI-firmware-instellingen klikken. Uw pc wordt opnieuw opgestart en u gaat naar de firmware-instellingen.

Opstartprioriteit wijzigen in USB

Wanneer het BIOS setup-hulpprogramma verschijnt, navigeert u naar het tabblad opstartopties, met behulp van de pijltoets.

Hier ziet u het 1e opstartapparaat geconfigureerde HDD (voor mijn laptop), 2 opstartapparaat geconfigureerde cd & dvd (voor mijn laptop) Als u uw verwijderbare apparaat (USB-apparaat) als uw eerste opstartprioriteit wilt, stelt u dit in als “nummer één”, zoek daar met behulp van de pijltjestoets op het toetsenbord en druk op de enter-toets. Gebruik vervolgens de pijltjestoetsen of + & – op uw toetsenbord om de volgorde te wijzigen. Als u klaar bent, drukt u op F10 om de instellingen op te slaan en af ​​te sluiten, klik op ja als daarom wordt gevraagd voor bevestiging.

Pro-tip: als je een draadloos of Bluetooth-toetsenbord hebt, werkt het hier niet. U hebt een bekabeld toetsenbord nodig om te navigeren en de opties te wijzigen.

Wacht tot de computer opnieuw is opgestart en controleer deze keer of Windows opstart vanaf het USB-station.

Pro-tip: je kunt ook F11 of . gebruiken F12 om toegang te krijgen tot het opstartmenu tijdens het opstarten van uw computer. En selecteer het apparaat waarvan u wilt opstarten, zodat u de opstartvolgorde niet hoeft te wijzigen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like