Mac kan geen Windows-schijfindelingen lezen en vice versa – dat betekent dat u uw harde schijf moet converteren om deze compatibel te maken met een specifiek besturingssysteem. Het proces wist echter meestal al uw gegevens.
Dit artikel is een handleiding voor het converteren van een Mac-geformatteerde schijf naar een Windows-schijf zonder gegevens te verliezen. We bespreken de verschillende bestandsindelingen en de besturingssystemen waarmee ze compatibel zijn, hoe u een back-up van uw schijf kunt maken en deze kunt formatteren, en hoe u gegevens kunt herstellen voor het geval er iets misgaat.
Waarom u de Mac-harde schijf voor Windows moet formatteren
Typische Mac-harde schijven gebruiken APFS (Apple File System) of HFS+ (Hierarchical File System Plus), terwijl Windows-schijven NTFS, FAT32 en exFAT gebruiken. Ze zijn helaas incompatibel met elkaar, met uitzondering van exFAT, dat zowel door Windows als Mac kan worden gelezen – dus voor deze handleiding zullen we een schijf converteren van APFS naar exFAT.
Om een Mac-schijf naar exFAT te converteren, gebruikt u het formatteringsproces. Onthoud: als u een Mac-harde schijf opnieuw formatteert voor Windows, worden alle bestanden en mappen erop volledig gewist – dus u zult enige voorbereiding moeten doen. De eerste stap is het maken van een back-up van uw gegevens. Lees verder om te leren hoe.
Hoe Mac-harde schijf naar Windows te converteren
Voor dit proces heb je 3 tools nodig: een back-uphulpprogramma, een hulpmiddel om gegevens te herstellen (voor het geval dat) en Schijfhulpprogramma voor het eigenlijke formatteringsproces – gelukkig wordt op macOS al Schijfhulpprogramma geïnstalleerd. De tool voor gegevensherstel die we gaan gebruiken, genaamd Disk Drillkan zelfs gegevens herstellen van geformatteerde schijven.
1. Maak een back-up van de gegevens van de harde schijf
Om een Mac-drive voor Windows te formatteren, moet u deze eerst wissen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het betekent dat je alle bestanden en mappen van die harde schijf zult wissen – er is geen andere manier om het te doen. Dus het eerste dat u hoeft te doen, is een back-up van uw gegevens maken.
Voor deze gids zullen we Disk Drill gebruiken – het is een data recovery tool die een free back-upfunctie (evenals een tool voor gegevensherstel, die we later in de gids zullen behandelen). Hier is hoe het te doen:
Stap 1 Als u uw OS-station niet wilt gebruiken voor uw back-upbestanden, sluit u een ander opslagmedium aan (niet degene die u formatteert).
Stap 2 Downloaden en installeer Disk Drill.
Stap 3 Om Disk Drill te openen, open je eerst de Finder-app vanuit je Dock.
Stap 4 Navigeer vervolgens naar de map Toepassingen en dubbelklik vervolgens op Disk Drill.
Stap 5 Klik in de linkerzijbalk onder Extra tools op Byte-naar-byte-back-up.
Stap 6 Klik op OK, laten we het doen.
Stap 7 Selecteer het station waarvan u een back-up wilt maken en klik vervolgens op Back-up maken.
Stap 8 Selecteer in het venster dat verschijnt waar u de back-up wilt opslaan en of u uw back-up wilt formatteren in bytes of sectoren (bytes is in de meeste gevallen prima). Kies vervolgens hoeveel bytes van de schijf u wilt back-uppen met behulp van de vervolgkeuzemenu’s met genummerd bereik. Klik ten slotte op Opslaan.
Stap 9 Wacht tot het back-upproces is voltooid.
2. Wis en formatteer de Mac Drive
Nadat u een veilige back-up van uw gegevens hebt gemaakt, kunt u doorgaan met het formatteren van uw schijf. Om dit te doen, moet u het eerst wissen. Gelukkig heeft macOS een free native tool genaamd “Schijfhulpprogramma” die voor het hele proces kan zorgen.
Houd er rekening mee dat bij het formatteren van uw schijf uw gegevens worden verwijderd. Je kunt er niet omheen, dus zorg ervoor dat je al een back-up van je gegevens hebt gemaakt op een andere schijf en niet degene die je probeert te formatteren. Klik [here] om terug te gaan naar de back-upsectie.
Stap 1 Open Schijfhulpprogramma door Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma te openen.
Stap 2 Klik in de linkerzijbalk op de harde schijf die u voor Windows wilt formatteren. Klik vervolgens op de knop Wissen in de rechterbovenhoek van het scherm.
Stap 3 Kies in het dialoogvenster dat verschijnt de naam, indeling en schema van uw schijf. Kies exFAT voor de indeling en GUID-partitiekaart (bekend als GPT voor Windows-gebruikers) voor de regeling. Klik ten slotte op Wissen.
Stap 4 Wacht tot het proces is voltooid om uw harde schijf opnieuw te formatteren van Mac naar pc.
Als u klaar bent met dit proces, krijgt u een exFAT-geformatteerde schijf, die zowel door Windows als Mac kan worden gelezen.
Wat te doen als u bestanden bent kwijtgeraakt na het formatteren
Als u geen back-up van uw bestanden kon maken voordat u ze formatteerde, raak dan niet in paniek – u kunt ze herstellen met hulpprogramma’s voor gegevensherstel. Voor dit artikel gebruiken we software genaamd Disk Drill. Dankzij de gebruiksvriendelijke GUI is het supereenvoudig om zoveel gegevens te herstellen als je nodig hebt, of je nu een partitie of een hele harde schijf herstelt – zelfs als je dit soort tool nog nooit eerder hebt gebruikt. Hier is hoe:
Stap 1 Als je Disk Drill niet hebt gebruikt om een back-up van je bestanden te maken, ga je gang en downloaden en installeer Disk Drill.
Stap 2 Start Disk Drill door Finder > Toepassingen te openen en dubbelklik vervolgens op de Disk Drill-app.
Stap 3 Selecteer de schijf die u zojuist hebt geformatteerd, laat alle instellingen op standaard staan en klik vervolgens op Zoeken naar verloren gegevens.
Stap 4 Je kunt wachten tot de scan is voltooid voordat je verder gaat, of je kunt beginnen met bladeren door wat Disk Drill al heeft gevonden – het zal hoe dan ook doorgaan met het vullen van de resultatenlijst. Klik op Gevonden items bekijken.
Stap 5 Blader door de resultatenlijst voor de verloren gegevens van uw harde schijf. U kunt de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het venster en de bestandstypecategorieën in de linkerzijbalk gebruiken om uw zoekopdracht efficiënter te maken.
Stap 6 U kunt een voorbeeld van uw bestanden bekijken door uw muisaanwijzer rechts van hun bestandsnamen te plaatsen totdat de oogknop verschijnt. Klik erop om een voorbeeldvenster voor dat bestand te openen.
Stap 7 Selecteer de bestanden die u wilt herstellen door de selectievakjes aan de linkerkant aan te vinken, of selecteer alle bestanden die Disk Drill heeft gevonden door het selectievakje in de linkerbovenhoek aan te vinken. Als u tevreden bent met uw selectie, klikt u op Herstellen.
Stap 8 In het dialoogvenster dat verschijnt, gebruikt u het vervolgkeuzemenu om de doelmap voor uw bestanden te kiezen. Zorg ervoor dat het zich op een schijf bevindt van degene waarvan u gegevens herstelt. Klik vervolgens op OK.
Disk Drill Basic (de free versie) biedt niet aan free data herstel. Het biedt gelukkig wel free onbeperkt bestandsvoorbeeld – dit is van cruciaal belang om te bepalen of u zelfs bestanden kunt herstellen met behulp van software.
Conclusie
Het formatteren van een harde schijf voor zowel Mac als Windows kan ontmoedigend zijn, vooral als je het voor de eerste keer doet – er kunnen nog steeds rampen gebeuren, zelfs voor technisch onderlegde gebruikers. Deze handleiding biedt best practices die ervoor zorgen dat u uw Mac-harde schijf met succes voor Windows kunt gebruiken zonder uw gegevens daarbij te verliezen.