Hoe de Apple TV beter kan

Apple TV 4K and remote

In een keynote die bijna twee uur duurde, kon Apple niet eens een minuut missen voor zijn Apple TV-streamingbox.

Apple TV was slechts een bijzaak tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf, waar het later dit jaar belangrijke updates voor iPhones, iPads, Apple Watches en Macs aankondigde. De grootste veranderingen die dit najaar in tvOS 16 komen, zijn enkele bescheiden verbeteringen aan het gebruikersprofiel, uitgebreidere trainingsgegevens op het scherm voor fitness-apps en een manier voor iPhone-apps om informatie weer te geven op basis van wat er op de tv wordt afgespeeld. Cue trieste trombone.

Dat is jammer. Hoewel ik geniet van de Apple TV 4K en er een in mijn woonkamer heb, is er duidelijk ruimte voor verbetering in de streamingbox van Apple. Dit zou ik graag van Apple willen zien als het ooit besluit tvOS serieuzer te nemen:

Apps in de TV-app

Concept van apps in de Apple TV-app

Jared Newman / Gieterij

Tegenwoordig wordt de Apple TV 4K geleverd met twee startschermen. Als u op de startknop klikt, gaat u standaard naar de “TV”-app van Apple, die een “Volgende” rij met films en programma’s in uw volglijst bevat, gevolgd door suggesties over wat u vervolgens kunt bekijken. Als u een tweede keer op de startknop klikt, gaat u naar een meer traditioneel app-raster, waar u apps voor individuele streamingdiensten kunt starten.

Deze gesplitste aanpak kan voor verwarring zorgen, daarom zou Apple ook een app-opstartprogramma in de tv-app moeten brengen. Zelfs slechts een enkele rij voor je favoriete apps (zoals hierboven voorzien) zou ervoor zorgen dat de tv-app aanvoelt als een completer menu voor streaming.

Ik zeg niet dat het app-raster moet verdwijnen – en je zou de tv-app nog steeds volledig moeten kunnen omzeilen als je wilt – maar de Apple TV zou duidelijker moeten maken dat de tv-app de beste plek is om te beginnen.

Een geaggregeerde rastergids

Gids voor Fire TV-raster

Jared Newman / Gieterij

De TV-app van Apple heeft een sectie voor live en aankomende sportevenementen, maar soms wil je gewoon zien wat er op je favoriete kanaal is – nieuws, sport of iets anders – zonder de app eerst te starten.

Daartoe zou Apple een pagina van Google TV en Fire TV moeten nemen door een live tv-gids op het startscherm aan te bieden, zodat je kunt zien wat er op services zoals Sling TV, Hulu + Live TV of Fubo TV staat. De Apple TV 4K is zo’n snelle streaming-box dat hij de beste, meest responsieve rastergids zou kunnen hebben, als Apple zich maar verwaardigde om hem te bouwen.

Verbeterd beeld-in-beeld

Twee video's die worden afgespeeld op Apple TV met beeld-in-beeld-modus

Jared Newman / Gieterij

Picture-in-Picture is een van de grootste onderscheidende kenmerken van de Apple TV, waardoor je video in een miniatuurweergave kunt weergeven terwijl je video’s bekijkt of games speelt in een volledig aparte app. Dus waarom bouwt Apple er niet op voort?

Naast beeld-in-beeld zou Apple Split View kunnen aanbieden, vergelijkbaar met wat beschikbaar is op de iPad, of gebruikers hun favoriete app-paren kunnen laten opslaan voor snellere toegang. Sterker nog, Apple zou gebruikers de beeld-in-beeld-modi kunnen laten starten met Siri-spraakopdrachten, voortbouwend op wat al een krachtige stemassistent voor de tv is.

Gelijktijdige hoofdtelefoon- en luidsprekeraudio

Audiobronselectie in Apple TV

Jared Newman / Gieterij

De Apple TV heeft al een uitstekende interface voor het routeren van tv-audio naar Bluetooth-hoofdtelefoons, AirPods en externe AirPlay-luidsprekers. Je kunt zelfs meerdere AirPlay-compatibele luidsprekers selecteren, en de audio van de Apple TV wordt allemaal tegelijk afgespeeld. Maar als u tegelijkertijd luidspreker- en hoofdtelefoonaudio probeert af te spelen, werkt het gewoon niet.

Ik vermoed dat mensen met gehoorproblemen deze mogelijkheid geweldig zouden vinden, waardoor ze het volume op hun koptelefoon of oordopjes zouden kunnen draaien terwijl andere mensen in de kamer via luidsprekers zouden luisteren. Apple is in de beste positie om dit mogelijk te maken.

Netflix in “Volgende afspelen”

De voortdurende afwezigheid van Netflix in de tv-app van Apple blijft een grote ergernis. Als je wilt zien wat er op Netflix staat, of zelfs een programma wilt hervatten dat je al aan het kijken bent, moet je terugkeren naar de rastergids van Apple en de eigenlijke Netflix-app starten.

Dit is waarschijnlijk de schuld van Netflix, aangezien andere universele gidsen ook limieten hebben voor het weergeven van Netflix-inhoud. Maar als Google TV nog steeds Netflix-inhoud kan opnemen in de rij ‘Doorgaan met kijken’, zou Apple TV hetzelfde moeten kunnen doen voor de rij ‘Volgende’.

Misschien volgend jaar

Apple’s tvOS 16 is niet geheel verstoken van handige functies. Het meest opvallende is dat apps gebruik kunnen maken van Apple TV’s ondersteuning voor gebruikersprofielen, waardoor ze automatisch kunnen inloggen op een specifiek profiel in plaats van elke keer een profielselectiescherm te tonen. HDR10+-ondersteuning zal ook nuttig zijn voor mensen met compatibele tv’s, en meer interactie tussen iPhones en Apple TV’s kan leiden tot enkele interessante gebruiksscenario’s.

Maar geen van deze functies helpt bij de basisprincipes van het vinden van iets om naar te kijken en te genieten van een betere ervaring tijdens het kijken. We kunnen alleen maar hopen dat tvOS 17 het beter doet.

0 Shares:
You May Also Like