Hisense XClass TV-recensie: de Comcast TV kan het niet helemaal bijhouden

Comcast XClass TV

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Gelikt ontwerp voor de prijs Startscherm biedt enkele nuttige aanbevelingen Inclusief Dolby Volume en dialoogverbetering

nadelen

Ontbrekende verschillende populaire streaming-apps Je kunt apps niet herschikken of de inhoud van het startscherm aanpassen Middelmatige weergavekwaliteit met beperkt contrast Schakelen tussen ingangen is nodeloos moeilijk

Ons oordeel

De smart TV-software van Comcast moet worden verbeterd om het op te nemen tegen Roku en Google TV.

Prijs bij beoordeling

$295

Beste prijzen vandaag

Walmart

$ 295,00

Ondanks mijn enthousiasme voor het doorknippen van kabels en mijn wantrouwen tegenover kabelmaatschappijen, heb ik geprobeerd de Hisense XClass TV een flinke duw in de rug te geven.

Dit is de eerste smart-tv die wordt aangedreven door Comcast-software (hoewel je het niet zou weten aan de hand van de verpakking, waarin de naam van de kabelgigant niet wordt genoemd), en de ervaring is vergelijkbaar met Comcast’s X1-kabelboxen en Flex-streamingspelers. Ik heb positieve dingen gehoord over X1 en wilde graag zien of de software zou kunnen concurreren met Roku en Amazon Fire TV als een op zichzelf staand stoomplatform.

Vanaf nu kan het niet. Hoewel Comcast een aantal slimme manieren biedt om online video te organiseren, heeft het platform last van beperkte app-selectie, ontbrekende functies en soms kleine prestaties. Comcast is misschien gewend aan weinig concurrentie in het tv-rijk, maar streamen is een ander balspel zonder gebrek aan goed gepolijste opties. Als het bedrijf een kanshebber wil zijn, zal het veel meer werk moeten verzetten.

Hardware

De XClass-tv die ik heb beoordeeld, is de 50-inch A6-serie van Hisense (50A6GX), met een catalogusprijs van $ 348 ($ 295 exclusief bij Walmart op het moment van deze recensie). Hisense maakt ook de 43-inch (43A6GX) met een adviesprijs van $ 295 ($ 258 bij Walmart op het moment van deze recensie). Beide zijn full-array 4K LED-panelen met HDR10- en Dolby Vision-ondersteuning. (Ze komen ook met een jaar Peacock Premium, wat logisch is aangezien Comcast eigenaar is van NBCUniversal.)

Op het eerste gezicht lijkt het een solide waarde. De vergelijkbare Roku TV van Hisense heeft bijvoorbeeld dezelfde catalogusprijs, maar mist de Dolby Vision- en Dolby Audio-ondersteuning van de XClass TV. De XClass TV heeft ook een mooi ontwerp voor zijn prijsklasse, met een beeldscherm dat bijna van rand tot rand loopt en slechts een smal frame erachter heeft. Aan de achterkant heeft de tv drie HDMI-ingangen (waarvan één eARC voor audio ondersteunt), een composiet video-ingang, een coaxiale ingang voor een over-the-air antenne, een USB-A-poort, optische audio-uitgang, een ethernet-aansluiting, en een dual-band Wi-Fi 5-adapter.

XClass TV-ingangen

Jared Newman / IDG

Toch weigerden Comcast en Hisense details te geven over het type weergavepaneel dat wordt aangeboden. De productpagina beschrijft de tv als “full array”, maar de twee bedrijven zullen geen contrastniveaus, piekhelderheid of lokale dimzones bespreken.

Een beetje tijd om tv te kijken zou kunnen verklaren waarom: in Netflix’s in 4K Dolby Vision leken kleuren een beetje vervaagd en de tv kwam niet in de buurt van echt zwart tijdens het uitvoeren van een lokale dimtestvideo op YouTube. Hoewel het een gladde buitenkant heeft, is het uiteindelijk nog steeds een budget-tv.

XClass TV-afstandsbediening

Jared Newman / IDG

Ondertussen is de afstandsbediening comfortabel, met grote knoppen waarop gemakkelijk kan worden geklikt, en antennegebruikers zullen het numerieke toetsenblok waarderen voor snelle kanaaltoegang. Maar de afwezigheid van speciale snel vooruit- en terugspoelknoppen is een probleem in sommige apps, zoals Disney+, waardoor je door menu’s op het scherm moet klikken om die functies te bereiken.

App-selectie

In plaats van geweldige hardware, is de grootste onderscheidende factor van de XClass TV de software. Maar in vergelijking met andere streamingplatforms voelt Comcast onvolledig aan.

In plaats van een app store aan te bieden voor diensten zoals Hulu en Paramount+, biedt XClass een samengestelde selectie van apps via een enkel menu zonder dat je iets hoeft te installeren of verwijderen. Dit dekt wel de meeste grote streamingdiensten, waaronder Netflix, Amazon Prime, Disney+ en HBO Max, en de apps zelf zien eruit en gedragen zich op dezelfde manier als op andere platforms.

Menu XClass TV-app

Jared Newman / IDG

Maar als je eenmaal begint rond te snuffelen, stapelen de omissies zich op. Live tv-streamingopties zijn bijvoorbeeld beperkt, zonder toegang tot FuboTV, DirecTV Stream, Philo of Frndly TV. Apple TV+, Funimation en Crunchyroll ontbreken ook – hoewel Comcast zegt dat Apple TV+ “binnenkort” komt – en aan de muziekkant is er geen Tidal, Apple Music, Deezer of Qobuz. Over-the-air DVR-enthousiastelingen zullen ook Tablo, Plex, HDHomeRun en Channels DVR missen. Als gevolg hiervan heb je mogelijk nog steeds een aparte streaming-speler nodig om te kijken wat je wilt.

Betekenis van streamen

Voor de apps die XClass wel heeft, biedt de tv een aantal handige manieren om door hun catalogi te bladeren.

Boven aan het startscherm staan ​​uw recente apps, over-the-air-kanalen, HDMI-ingangen en alle films of programma’s die u via het XClass-menusysteem heeft gestart. Verderop vindt u aanbevelingen voor films en tv-programma’s, gesorteerd in rijen zoals ‘2022 Oscar-genomineerden’, ‘Wat te kijken deze week’ en ‘Films nu’. Zoals je zou verwachten, is een behoorlijke hoeveelheid zelfpromotie van Peacock en Xumo – beide services die eigendom zijn van Comcast – overal verspreid.

XClass TV-aanbevelingen

Jared Newman / IDG

Met een spraakgestuurde zoekknop kun je ook specifieke programma’s, acteurs en genres opzoeken. Voor elk item op het startscherm of in zoekresultaten wordt het toegevoegd aan de volglijst van XClass door op de +-knop te drukken. Wanneer u een programma selecteert, vertelt XClass u waar u het kunt bekijken en kan het rechtstreeks naar de bijbehorende app linken om het af te spelen.

Maar net als andere pogingen om een ​​universele streaminggids te bouwen, kent de aanpak van Comcast zijn grenzen. Je kunt de app-lijst van XClass niet herschikken, en je kunt ook niet aanpassen welke streamingdiensten aanbevelingen op het startscherm laten zien, en uitzoeken tot welke service een programma behoort, vereist altijd een of twee klikken. Er is ook geen gemakkelijke manier om Netflix-programma’s aan je volglijst toe te voegen, want als je ernaar zoekt, kom je altijd rechtstreeks in de app.

XClass TV-filmpagina

Jared Newman / IDG

Terwijl de rij ‘recenten’ boven aan het startscherm je zou moeten helpen verder te gaan waar je was gebleven, de manier waarop het verwarrend is ingedeeld, met recente apps die zich naar links uitspreiden en shows die zich naar rechts uitstrekken. (Ook, tenzij u een programma rechtstreeks vanuit het startscherm van XClass start, verschijnt het helemaal niet in deze rij.)

XClass TV-startscherm

Jared Newman / IDG

Ondertussen waren de genre-zoekresultaten van XClass vaak teleurstellend, waarbij een zoekopdracht naar “Komediefilms” schijnbaar willekeurige titels opleverde zoals en (door Wikipedia beschreven als een biografisch drama) in de topresultaten. De tv leverde ook geen relevante resultaten op voor gedetailleerde zoekopdrachten, zoals ‘sci-fi-films uit de jaren 70’ en ‘James Bond-films met Sean Connery’.

De interface is over het algemeen ook een beetje traag. De rij ‘recenten’ duurt bijvoorbeeld vaak een paar seconden om opnieuw te laden wanneer u terugkeert naar het startscherm, en u krijgt niet de vloeiende animaties van 60 frames per seconde die u op andere streamingplatforms vindt.

XClass TV-genre zoeken

Jared Newman / IDG

Het startscherm van Comcast heeft een aantal leuke details, zoals de Rotten Tomatoes-scores en Common Sense-leeftijdsclassificaties die naast elke aanbeveling verschijnen, en de algemene filosofie over het organiseren van het streaminglandschap is goed. Maar het hele systeem heeft gewoon veel meer stroomlijning nodig en meer manieren om de interface te personaliseren om gelijke tred te houden met Roku, Fire TV en Google TV.

Ergernis en weglatingen

XClass TV hapert op verschillende andere manieren dan de kernstreamingervaring.

Het meest opvallende is dat de software van Comcast het gebruik van andere ingangen in de weg staat. Terwijl je bij sommige tv’s tussen apparaten kunt schakelen door op de invoerknop te drukken, gaat dit op XClass je alleen naar een rij op het startscherm waar je een invoer moet selecteren met het richtingspad. Door de tv uit en weer aan te zetten, keert u ook terug naar het startscherm van de XClass in plaats van terug te keren naar uw laatste invoer. (Aan de positieve kant ondersteunt de tv HDMI-CEC, dus externe streaming-apparaten kunnen automatisch van ingang wisselen wanneer u hun afstandsbedieningen gebruikt.)

De over-the-air antenne-integratie van de tv kan ook beter zijn. Hoewel het een op rasters gebaseerde kanaalgids bevat en het starten van live-kanalen met spraak ondersteunt, is er geen minigids of voorbeeldvenster om te zien wat er op andere kanalen is terwijl je kijkt. De antenne leeft ook in een apart menu van andere ingangen, dus je kunt er niet naar overschakelen met de ingangsknop.

XClass TV over-the-air gids

Jared Newman / IDG

Op het audiofront biedt de tv een Dolby Volume-nivelleringsfunctie, wat geweldig is om alle videobronnen op een consistent volume te houden, en er is ook een dialoogversterkingsfunctie om stemmen luider te maken. Toch zou het beter zijn als die functies niet twee lagen in het instellingenmenu van XClass zouden worden begraven. En hoewel je technisch gezien Bluetooth-koptelefoons of oordopjes kunt aansluiten voor privé luisteren, kan de afstandsbediening van de tv het volume op die apparaten niet regelen.

Een tv zonder doel

Men kan zeker begrijpen waarom Comcast in de smart TV-business wil stappen. Het bedrijf is de afgelopen vijf jaar abonnees op betaaltelevisie kwijtgeraakt en hoewel het dankzij zijn internetdienst nog steeds prima presteert, heeft het de mogelijkheid om de tv-inkomsten nieuw leven in te blazen door zijn streamingplatform breder beschikbaar te maken voor niet-Comcast-klanten.

Niets van dat alles heeft zich tot nu toe vertaald in een duidelijk argument waarom tv-kopers erom zouden moeten geven. Als u op zoek bent naar een smart-tv van minder dan $ 400, kunt u er beter een kopen die vooraf is geladen met Roku-, Fire TV-, Android TV- of Google TV-software. In alle gevallen krijg je een betere app-selectie, handigere menu’s en extra functies zoals luisteren met een privéhoofdtelefoon.

Comcast heeft zijn naam goed verborgen voor de XClass-tv’s van Hisense, maar als nieuwkomer in de smart TV-oorlogen kan het zijn gebrek aan ervaring niet verdoezelen.

0 Shares:
You May Also Like