Hey Sonos: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe Sonos-stemassistent

Sonos Roam at the park

De kat is eindelijk uit de zak met betrekking tot de lang geruchte stemassistent van Sonos, met Sonos die woensdag aankondigt dat “Hey Sonos” -ondersteuning vanaf 1 juni naar al zijn spraakgestuurde, S2-compatibele luidsprekers zal komen.

Dus waarom hebben we een Sonos-spraakassistent nodig als Sonos-speakers al uw keuze voor Alexa of Google Assistant hosten? Welnu, er is de officiële reden, namelijk dat de single-purpose “Hey Sonos” een betere stemassistent voor muziek zal zijn dan de vraag-me-alles-assistenten van Amazon en Google.

De andere waarschijnlijke reden? Sonos is verwikkeld in een lelijke vechtpartij met Google over zijn IP, en het is ook niet zo blij met Amazon, dus het is zeker op zoek om zijn afhankelijkheid van die twee kolossen op het gebied van stembesturing te verminderen.

In ieder geval is Hey Sonos er binnenkort als een free update voor compatibele Sonos-speakers, en net als bij Alexa en Google Assistant, is het helemaal aan jou of je het wilt gebruiken.

Lees verder voor zeven dingen die je moet weten over de nieuwe stemassistent van Sonos, te beginnen met…

Hey Sonos wordt ingesproken door Giancarlo Esposito

Sonos gaf mij en andere verslaggevers een vroege blik op Hey Sonos tijdens een persevenement in New York op dinsdag (het onthulde ook de Sonos Ray-soundbar, waarover je hier meer kunt lezen). Een van de meer verrassende en verrukkelijke nieuwtjes was dat de assistent zal worden ingesproken door niemand minder dan Giancarlo Esposito of and fame.

Ik hoorde Hey Sonos in actie tijdens het evenement van dinsdag, en ik werd (op een goede manier) getroffen door Esposito’s rustgevende, getextureerde toon, die me meteen op mijn gemak en in de stemming bracht voor een aantal deuntjes. Daarentegen vind ik de stemmen van Alexa en Google Assistant enigszins triggerend na jaren van ruzie met hen over verkeerd begrepen commando’s (“Het spijt me, ik heb dat niet helemaal begrepen”).

Esposito zal Hey Sonos alleen in de VS inspreken, terwijl verschillende stemtalenten Hey Sonos-taken in andere gebieden zullen uitvoeren. Dat brengt ons bij een ander punt…

Hey Sonos komt als eerste naar de VS

De nieuwe Sonos-stemassistent wordt vanaf 1 juni in de Verenigde Staten gelanceerd, terwijl Hey Sonos later in juni naar Frankrijk zal komen (nog geen woord over wie Hey Sonos in het Frans zal uitspreken).

Wat betreft andere gebieden, ze “volgen”, zo wordt ons verteld, waarbij de VS en Frankrijk als testcases dienen voor andere landen en talen.

Hey Sonos richt zich op Sonos-speakerbediening

Nou, nee duh, maar het is gemakkelijk om te vergeten hoe dom Alexa en Google Assistant kunnen zijn (sorry, Alexa en Google) als het gaat om het besturen van iets anders dan hun eigen Alexa- en Google-luidsprekergroepen.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Hé Sonos, groepeer de woonkamer en eetkamer” om je Sonos-speakers in die kamers te groeperen, iets wat je niet kunt doen met Alexa of Google Assistant (of in ieder geval niet in termen van van Sonos multiroom-bediening). Je kunt ook zeggen: “Hé Sonos, stop in de keuken en speel in de slaapkamer”, of “Hé Sonos, een beetje luider in de slaapkamer”.

Hey Sonos zal ook handig zijn om je commando’s te laten opvolgen zonder het “Hey Sonos” wake-word; Als je bijvoorbeeld zegt: “Hé Sonos, speel Reputation in the Kitchen”, kun je daarop reageren met “een beetje luider” of “een beetje zachter”.

Andere dingen die je kunt zeggen zijn “Hé Sonos, wat is mijn batterijniveau”, “wat speelt er”, “schakel de nachtmodus in” (in het geval van een Sonos-soundbar) en (natuurlijk) “snel vooruitspoelen”, “overslaan, ‘ en ‘vind dit nummer leuk’. Wat u met Hey Sonos-opdrachten kunt doen, is uw smarthome-apparaten bedienen.

Je Hey Sonos-spraakverzoeken gaan nooit naar de cloud

In tegenstelling tot Alexa en Google Assistant, blijft wat je tegen je Sonos-speaker zegt op je Sonos-speaker. Alle Hey Sonos-spraakverwerking gebeurt op de luidspreker zelf en je spraakverzoeken gaan nooit naar de cloud, waardoor privacy wordt gegarandeerd.

Omdat Hey Sonos een assistent op het apparaat is, heeft het nog een voordeel ten opzichte van Alexa en Google Assistant…

Hey Sonos werkt via Bluetooth, maar slechts in beperkte mate

Als je onderweg bent met de draagbare Sonos Move of Roam en ze gebruikt via Bluetooth in plaats van wifi, kun je nog steeds chatten met Hey Sonos.

Dat gezegd hebbende, zullen de opdrachten die je kunt gebruiken met Hey Sonos ernstig worden beperkt in de Bluetooth-modus. Sonos belooft alleen “essentiële” bediening voor “volume en pauzeren” via Bluetooth, wat betekent dat je niet in staat zult zijn om bepaalde nummers of artiesten op te vragen, of erachter te komen waar je naar luistert.

Hey Sonos werkt niet met Spotify

Dus, hier is een biggie: Spotify, de grootste muziekstreamingservice ter wereld, ondersteunt geen Hey Sonos-spraakbesturing, of in ieder geval nog niet. Hetzelfde geldt voor enkele van de andere grote muziekstreamers, zoals Tidal, Qobuz en YouTube Music.

De muziekservices die Hey Google ondersteunen, zijn Amazon Music, Apple Music, Deezer, Pandora en (natuurlijk) Sonos Radio.

Sonos-managers hebben onthuld dat hoewel Spotify, Tidal en YouTube Music Hey Sonos niet volledig ondersteunen, de stemassistent basisafspeelfuncties kan uitvoeren met elke streamer, inclusief het pauzeren of overslaan van nummers; dat gezegd hebbende, kun je niet zeggen “Hé Sonos, speel Taylor Swift op Spotify.”

Hey Sonos kan naast Alexa leven, maar niet met Google Assistant

Als je wilt, kun je Alexa en Hey Sonos tegelijkertijd op dezelfde Sonos-speaker inschakelen. Maar terwijl je bent free om Hey Sonos op de ene Sonos-speaker en Google Assistant op de andere te zetten, kunnen ze niet allebei op hetzelfde Sonos-apparaat worden ingeschakeld. Sonos-vertegenwoordigers gingen niet in detail over waarom die beperking bestaat, maar we kunnen raden.

Zoals ik al zei, kondigde Sonos woensdag ook de nieuwe Sonos Ray-soundbar aan, samen met drie nieuwe kleuren voor de Sonos Roam. Je kunt hier lezen over de Sonos Ray en de nieuwe kleuren van de Roam.

0 Shares:
You May Also Like